Industriarbetarnas tidning

Såg­verket som vågade satsa

13 januari, 2014

Skrivet av RASMUS COLUMBUS

ReportageNedläggning. Varsel. Konkurs. Kris. Ord som ofta dykt upp i samband med sågverk de senaste åren. Knappast invigning eller uppstart. Men Stenvalls Trä i Piteå vågade satsa under det som kallats ”den värsta krisen på 40 år”.

15 personer jobbar på Stenvalls Trä

  • Grundades 1871. Har tidigare ägts av bland annat Kungliga Domänstyrelsen och Setra Group.
  • Setra lade ned verksamheten 2009 och Sveaskog tog över anläggningen. Stenvalls Trä hyrde in sig på justerverket 2010 och i september samma år köpte de anläggningen
  • Under 2013 startade den nya såglinjen för klentimmer. Brädorna och plankorna som produceras vidareförädlas och blir komponenter till bland annat fönster, dörrar och trappor.
  • Anställda: 15 personer
  • Snittlön: 24 900 kronor/månad (med produktionsbonusen, utan blir det 23 500 kronor.
  • Produktion: I nuläget runt 50 000 kubikmeter per år.

19 sågverk har lagt ned sedan 2010 (med en produktion över 10 000 kubik-
meter per år.) (Källa: Skogsindustrierna)

1 400 jobb på sågverk och hyvlerier har försvunnit mellan 2007 och 2011. Från 13 089 till 11 661. (Källa: SCB)

En älgko dyker plötsligt upp vid vägkanten. Makligt travar hon över vägen som leder till Lövholmens sågverk. Kanske tyckte hon att det var skönt när sågen äntligen tystnade där, klockan 08.30 den 26 juni 2009. I 138 år hade timmerstock efter timmerstock passerat verket vid Piteälvens strand, förutom ett litet uppehåll under 30-talets krisår. Men nu var det slut. Setra skulle avveckla, 70 anställda fick gå. Maskinerna monterades ned en efter en och pråmades till Gävle.

Den lilla älgkalven som kommer springande efter mamman minns nog inget av det där. Men kanske stod den där bland rönnarna i slutet av augusti i fjol och tittade nyfiket på de hundra personer som samlats.

De, i sin tur, betraktade bågskytten Ludvig Flink från juniorlandslaget. Han spände sin båge, pilen visslade genom luften och kapade det blågula bandet. Stenvalls Träs nya sågverk var invigt.

Familjeföretaget från Piteå hade sedan 2010 hyrt in sig i justerverket. De köpte anläggningen i september samma år och förra våren startade sågen i den nya klentimmerlinjen. Några av de Setraanställda fick jobbet tillbaka, andra togs in från Stenvalls sågverk i Sikfors. 160 miljoner hade investerats och delar av den gamla utrustningen fick pråmas upp till Piteå igen.

Samtidigt, halvvägs mellan Gävle och Piteå, packade Roger Holmsten sina flyttkartonger. Han lämnade ett jobb på Bollsta sågverk, norr om Kramfors, med bara ett halvår kvar till guldklockan. Piteå lockade mer.

– Ja hördudu, det var kärleken. Jajamen så var det, säger han och skrattar. Den är stark.

I fem år var de särbo och pendlade över 40 mil till varandra. Sen såg Rogers svärfar annonsen om att Stenvalls sökte en pann- och torkskötare till Lövholmen. Han sökte tjänsten, fick den och blev sambo. I dag är han produktionsansvarig för pannan och torken och sedan två år tillbaka ordförande för GS-klubben i Piteå.

– Det är nästan så jag vill ta anställning där i sex månader för att få den. Men jag tror inte det skulle vara så populärt.

Senaste veckan har han klivit upp mellan två och halv tre nästan varje natt. Han har jourvecka och sprinklersystemet har krånglat. En av väggarna är inte färdigisolerad vilket gjort att vattnet i rören har fryst, tinat och börjat spruta. Men trots att det är slitigt och att allt inte fungerar som det ska än, är han glad.

– Det är en verklig utmaning att få sånt här att börja fungera. Men det är ju en once-in-a-lifetime-experience att vara med och starta upp ett nytt sågverk.

Roger leder oss baklänges i produktionen. Förbi hans ansvarsområde, torken, från vars tak en isklump ramlade ner i huvudet på honom förra vintern. Åtta stygn och dessutom var det på en fredag.

Till torken kommer de sågade plankorna innan de skickas till justerverket och därefter till vidareförädling där de blir komponenter till fönster, dörrar och trappor. Men innan något av det kan ske måste stockar bli till plankor.


                                                                                   Foto: SOFIA WELLBORG

Från sågverksoperatörsrummet
har Erik Lundqvist (bilden ovan) full koll över den nya såglinjen. Från det att timmertackan lägger på stockarna, genom avbarkning och automatisk kvalitetskontroll till sågning. Tusen stockar i timmen passerar hans station. Efter årsskiftet ska det bli femton hundra.

– Det beror på hur man ser det, man kan göra det stressigt, säger han och slänger ett öga på skärmarna. Men det är klart, jag kan sitta här och göra en intervju samtidigt.

Erik har jobbat åt Stenvalls i tio år. Började som sommarjobbare vid hyveln och paketbindningen på verket i Sikfors när han var runt femton och har själv lärt upp sig till sågverksoperatör. När de startade sågen på Lövholmen fick han följa med dit.

Just i dag är det lite krångel, sågen trimmas in för fullt med hjälp av folk från Kanada och Finland. Då och då blir det stopp, Erik måste vända sig och ratta på några av alla spakar som omringar honom. Stockarna har hopat sig på väg in i avbarkningen, men efter några vrid flyter det på igen.

– Jag tror det är lugnt nu … Nej, det var det inte alls, skrattar han och rattar lite mer.

– Tanken är att man ska sitta och hålla lite koll på skärmen för att förebygga. Men givetvis händer allt nu.

Från början hade han väl tänkt plugga vidare, men har blivit kvar på sågen och trivs bra med det.

– I dagsläget får jag lära mig något nytt varje dag och träffa nya människor. Man utvecklas. Känner jag att jag slutar utvecklas, att man hamnar i att det bara lunkar på, då skulle jag nog känna att jag inte trivdes längre.


GS-klubbens ordförande Roger Holmsten.                      Foto: SOFIA WELLBORG

De senaste åren har varit tuffa för de svenska sågverken. Det har talats om den värsta krisen på 40 år. Mellan 2010 och 2012 lade vart tionde större sågverk ner sin verksamhet. Men Erik och Roger är inte särskilt oroliga.

– Vi är väl rätt trygga på Stenvalls, det är känslan. Eller vad säger du Roger? Han vänder sig till klubbordföranden.

– Jo, jag sa det jag också.

– I och med att vi satsar fortfarande, fortsätter Erik. Det är värre om man skulle inse att företaget skulle gå åt helvete.

Även Stenvalls kände av krisen och kallar 2012 för det ”tuffaste i bolagets historia” i sin årsredovisning.

– Vi bestämde väl innan det blev så hårt, svarar Anders Nordmark, Stenvalls Träs vd sedan ett år tillbaka, skämtsamt på frågan 
om hur de vågade satsa under den tiden.

– Nä, så var det inte, vi har förberett oss för investeringen länge. Vi visste vad vi skulle göra och normalt sett är det bättre att bygga när marknaden är låg och producera när den är hög igen.

Han möter oss i kontorslokalerna bredvid sågverket. Inredningen består av trä, längs taket löper en oljemålning av skog. Här och var tittar snidade trädjur fram ur väggarna. Hit har de flyttat ekonomi och delar av administration för hela koncernen.

– Vår grej är att bedriva sågverksamhet och vi såg att här fanns mycket bra möjlighet att göra det, säger han.

Närheten till två pappersbruk som kan köpa biprodukter och att de stora investeringarna i form av värmeanläggning och infrastruktur redan var gjorda lockade Stenvalls till Lövholmen. Dessutom är det få sågverk i området som satsar på klentimmer, vilket gör att Stenvalls har lite lättare råvarusituation än många andra.

– Det tror jag är bra, så vi kan öka vår produktion i den takt vi vill.

Under 2014 är målet att sätta i gång ett andra skift i sågen. Om tre–fyra år ska de producera 200 000 kubikmeter per år och ha 25 anställda i driften på Lövholmen.

Solen börjar gå ned över fjärden och färgar röken från Piteindustriernas skorstenar röd. Roger måste gå tillbaka och jobba sista timmarna, i natt klev han av jouren och han planerar att sova ”som en stock”. Kommer det att finnas kvar ett sågverk på Lövholmen om tio år? Det är han övertygad om.

– Om det är något sågverk som kommer att finnas kvar, så är det Stenvalls.

 

Du kanske också vill läsa…

När Roger blev Regina

När Roger blev Regina

I hela sitt liv har skogsarbetaren Regina Hoberg samlat mod till att berätta vem hon är.

Anders Ferbe: Stora delar av industrin har kommit igång

Anders Ferbe: Stora delar av industrin har kommit igång

Många branscher har fortfarande gigantiska problem, enligt regeringens coronasamordnare Anders Ferbe. Däremot kan stora delar av industrin vara på väg att återhämta sig. I mars, två veckor efter att du hade utsetts till coronasamordnare, sa du att ”det känns som att jag har hållit på med det här i ett halvår”. Nu har du gjort […]

Han var i gruvan när det rasade

Han var i gruvan när det rasade

Skalvet den 18 maj är det största i svensk gruvhistoria och fick många Kirunabor att vakna skräckslagna. 13 personer befann sig nere i gruvan. Två timmar senare skulle de ha varit flera hundra.

10 rekordår med Kina – men finns en plan B?

10 rekordår med Kina – men finns en plan B?

Volvo Cars har tillhört Geely i tio år och bilförsäljningen har slagit rekord på rekord. Det borde vara klang och jubel över jubileet.

Anställda på V-tab: ”Det värsta är att vi har blivit luttrade”

Anställda på V-tab: ”Det värsta är att vi har blivit luttrade”

Vårens varsel innebär att en redan slimmad organisation nu ska krympa ännu mer.

I väntan på skygg gris

I väntan på skygg gris

Två fjolårsgrisar äter av bondens grödor och skyddsjägaren Rasmus Wedin höjer sin bössa. Ett skott går av.

Från varsel till högtryck

Från varsel till högtryck

Snabbt och brutalt svepte effekterna av coronaviruset in på Gnutti Carlo i Kungsör. Alla inhyrda fick sluta och 38 sades upp. Men efter semestrarna var alla välkomna tillbaka.

”Det är självklart jättejobbigt”

”Det är självklart jättejobbigt”

Pappers i Ortviken förhandlar nu med SCA-ledningen om hur nedläggningen ska gå till.

Unga får gå först

Unga får gå först

Coronakrisen, med restriktioner och minskad efterfrågan, ökade varslen kraftigt inom industrin.

Låt parterna ta hand om las

Låt parterna ta hand om las

En av de få saker vi vet säkert just nu är att arbetslösheten stiger, och väntas stiga ännu mer. Därför måste regeringen också ompröva kravet på ändringarna i anställningsskyddet, skriver GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

På Skandinaviska byggelement går fabriken för högtryck, trots coronakris.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Skyddsombudens dag DA uppmärksammar dem som värnar om din arbetsmiljö

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.