Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

Stoppa systemskiftet

8 januari, 2014

Skrivet av

Ett nytt år har börjat – supervalåret 2014. I maj är det Europaval och i höst är det riksdagsval. Båda valen har stor betydelse för en industriarbetares vardag.

Massarbetslöshet råder. Utslagningen ökar. Villkoren på arbetsmarknaden har hårdnat. Vi ser det i otrygga anställningar, i slavliknande system med bemanningsföretag samt i ett schackrande med arbetsmiljön. 

Många gick på de Nya moderaternas retoriska trick att framställa sig som det nya arbetarpartiet. Reinfeldt sade att han inte vill skapa ett systemskifte utan i stället fortsätta det socialdemokratiska projektet. Efter åtta år med alliansregeringen vid makten ser vi att det var lögn. 

De nya moderaterna har genomfört större skattesänkningar än vad dåvarande moderatledaren Bo Lundgren utlovade i det systemskiftesval han förlorade stort 2002. 

Resurserna till det gemensamma har minskat. Äldrevård och skolor har tagits över av riskkapitalister som struntar i gamla mamma eller barnens utbildning men gärna snor åt sig av svenska skattepengar för att sätta dem i skatteparadis. 

Vi ser det också i minskade resurser till underhåll av vägar och järnvägar. I Reinfeldts Sverige står tågen allt som oftast still om de inte spårar ur. 

Till systemskiftet hör också sönderslagna försäkringssystem som sjukförsäkringen och a-kassan. Anslagen till arbetsmiljöarbetet har minskat och Arbetslivsinstitutet har lagts ned. Att framförallt de unga skadas oftare, ja till och med dödas, i arbetet beror på ett arbetsliv som sätter kortsiktiga vinstintressen före arbetares väl och ve.

Omläggningen av arbetsmarknadspolitiken har lett till att riktiga arbetsmarknadsutbildningar har ersatts med hokus-pokus-coacher och fas 3- arbeten. 

I den nymoderata retoriken låter det som att man värnar den svenska modellen men i praktiken gungar denna modell ordentligt.

Uppluckringen av reglerna för arbetskraftsinvandring har lett till ett cyniskt gästarbetarsystem där fattiga människor utnyttjas för löner långt under kollektivavtalen.  Alarmerande rapporter om utnyttjande av skogsarbetare och bärplockare har fyllt medierna. Också inom restaurangbranschen och på byggarbetsplatserna pågår denna lönedumpning. 

Öppenhet och generositet kan aldrig bygga på en uppdelning av arbetstagare i ett A- och B-lag. Självklart ska Sverige fortsättningsvis vara ett öppet land för flyktingar och arbetskraftsinvandrare. Desto viktigare är det att se till att jämlikhet råder och att alla som arbetar ska ha rätt till kollektivavtal. I ett samhälle där grupp ställs mot grupp, vi mot dem, gror främlingsfientlighet och rasism.

Sverige har halkat efter på jämlikhetens område, enligt OECD. Klyftorna har ökat sensationellt mycket. 

Det blåser kalla vindar.
Systemskifte pågår. Hög tid att stoppa det.

Läs äldre ledare här. 

Du kanske också vill läsa…

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Fortsätt förhandla

Fortsätt förhandla

Ingen vill att politiken ska rubba maktbalansen på svensk arbetsmarknad, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Första hundra åren i framtidens tjänst

Första hundra åren i framtidens tjänst

Vi har valt att visa människorna på bruken under de senaste decennierna, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Århundradets förhandling

Ge för guds skull inte politikerna möjlighet att skapa oreda på arbetsmarknaden för lång tid framöver, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Bra jobb­satsningar i höstbudgeten

Magdalena Anderssons spara i ladorna har bytts mot satsa järnet. Det är helt rätt, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Låt industrin bli det gröna navet

Med rätt satsningar kan återhämtningen efter coronakrisen bli språngbrädan som åstadkommer den nödvändiga klimatomställningen, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Vänd oron till framtidstro

Politiken, liksom parterna på arbetsmarknaden, måste nu se till att människor återfår hoppet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Gör inte upp med Moderaterna

Lagom till sommarsemestern verkar en regeringskris segla upp. Kommer Miljöpartiet att lämna regeringssamarbetet på grund av flyktingpolitiken? Nu behöver det inte gå så illa. Men frågan om migrationen är onekligen svårlöst och har många dimensioner. Jag måste erkänna att jag inte riktigt begriper Socialdemokraternas agerande just nu. I januariöverenskommelsen beslutade regeringsmajoriteten om att en parlamentarisk […]

Människovärdet står på spel

Kortsiktiga vinstintressen har skapat ett ohållbart och mänskligt ovärdigt arbetsliv som nu också visar sig vara samhällsfarligt i coronasmittans tid, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Ingenting är längre som förut

LO har just valt en ny ledning, ett på många sätt unikt val. Susanna Gideonsson från Handels blir ny ordförande. Det är första gången någon från Handels blir LO-ordförande och det hör verkligen till ovanligheterna att LO-ordföranden inte kommer från antingen IF Metall eller Skogs- och träfacket. Wanja Lundby Wedin kom från Kommunal men det är […]

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.