Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

Tänker S spara på Arbetsmiljöverket?

29 januari, 2014

Skrivet av

Nyligen deklarerade socialdemokraternas ekonomiska talesperson Magdalena Andersson att (S) tänker göra stora besparingar inom de statliga myndigheterna om partiet vinner valet. Det handlar om att spara miljarder i form av effektiviseringar och personalnedskärningar.

Vill man inte ta bort femte jobbskatteavdraget får man hitta pengar någon annanstans för att klara välfärden.

Besparingar på byråkratin brukar gå hem i folkdjupen och visst finns det skäl att se över de många myndigheterna och hitta effektiviseringsvinster. Samtidigt finns det anledning att höja varningsflagg för besparingsivern. Många av dagens samhällsproblem som exempelvis tågurspårningar och usla arbetsmiljöer beror till stor del på neddragningar av statens tillsynsverksamhet. Regeringen Reinfeldt har varken satsat på arbetsmiljön eller tågsäkerheten. Och krisen är ett faktum både för de arbetande i ett arbetsliv som tenderar bli allt otryggare och för alla tågresenärer som inte kan lita på tågen längre.

Socialdemokratins vilja att spara på myndigheter riskerar att underblåsa denna förödande utveckling med kortsiktig lönsamhetsjakt istället för långsiktigt säkerhetsarbete.

Nyligen meddelade Arbetsmiljöverket att det ska spara pengar genom att lägga ned lokalkontor och minska antalet arbetsmiljöinspektörer. Det är illavarslande.

  • Den stora förloraren är arbetsmiljön i Sverige. Vi kommer att bli mer händelsestyrda. Vi åker på ut på allvarliga olyckor och tillbud. Det förebyggande arbetet riskerar att bli sämre, säger Johnny Jonasson, förtroendevald för SACO som organiserar arbetsmiljöinspektörerna, till Dagens Arbete.

Ledningarna för industrins fackförbund, IF Metall, Pappers och GS, har tillsammans med Industriarbetsgivarna skrivit ett brev till Arbetsmiljöverkets generaldirektör. Parterna ser med oro på neddragningarna. Minskad branschkompetens bland arbetsmiljöinspektörerna är dåligt för basindustrin.

”Om branschkunskaperna försvinner, kommer det att försvåra det idag på många håll väl fungerande samarbetet mellan Arbetsmiljöverket och företagen”, skriver parterna i sitt brev.

Arbetsmiljöverkets ansvariga framhåller den kärva ekonomin. Besparingar är nödvändigt men verket arbetar med kompetensutbildning bland sina medarbetare. Jovisst men samtidigt är det ett faktum att kompetenta medarbetare nu flyr till andra jobb. Det stärker knappast arbetsmiljöarbetet.

Myndighetens ekonomi är ytterst en fråga för regeringen. Arbetsmarknadsminister Svantesson tänker som sagt inte lägga ett enda förslag i år och några ytterligare ekonomiska resurser till arbetsmiljöarbetet lär inte komma från regeringen Reinfeldt.

Frågan är hur Socialdemokraterna tänker göra om de får makten. Talespersonen i arbetsmarknadsfrågor, Ylva Johansson, har varit tydlig om vikten av att återupprätta det angelägna arbetsmiljöarbetet och bekämpa utvecklingen med svåra arbetsplatsolyckor. Hur rimmar det med Magdalena Anderssons besparingshot mot myndigheterna?

Kampen om jobben måste också innebära en kamp för ”det goda arbetet” – en devis som en fd IF Metall-ordförande som Stefan Löfven borde känna igen sig i. Det vore bra om Socialdemokraterna tydliggjorde hur de tänker satsa på arbetsmiljön framöver och skapa ett långsiktigt hållbart arbetsliv.

Läs äldre ledare här.  

Du kanske också vill läsa…

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Fortsätt förhandla

Fortsätt förhandla

Ingen vill att politiken ska rubba maktbalansen på svensk arbetsmarknad, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Första hundra åren i framtidens tjänst

Första hundra åren i framtidens tjänst

Vi har valt att visa människorna på bruken under de senaste decennierna, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Århundradets förhandling

Ge för guds skull inte politikerna möjlighet att skapa oreda på arbetsmarknaden för lång tid framöver, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Bra jobb­satsningar i höstbudgeten

Magdalena Anderssons spara i ladorna har bytts mot satsa järnet. Det är helt rätt, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Låt industrin bli det gröna navet

Med rätt satsningar kan återhämtningen efter coronakrisen bli språngbrädan som åstadkommer den nödvändiga klimatomställningen, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Vänd oron till framtidstro

Politiken, liksom parterna på arbetsmarknaden, måste nu se till att människor återfår hoppet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Gör inte upp med Moderaterna

Lagom till sommarsemestern verkar en regeringskris segla upp. Kommer Miljöpartiet att lämna regeringssamarbetet på grund av flyktingpolitiken? Nu behöver det inte gå så illa. Men frågan om migrationen är onekligen svårlöst och har många dimensioner. Jag måste erkänna att jag inte riktigt begriper Socialdemokraternas agerande just nu. I januariöverenskommelsen beslutade regeringsmajoriteten om att en parlamentarisk […]

Människovärdet står på spel

Kortsiktiga vinstintressen har skapat ett ohållbart och mänskligt ovärdigt arbetsliv som nu också visar sig vara samhällsfarligt i coronasmittans tid, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Ingenting är längre som förut

LO har just valt en ny ledning, ett på många sätt unikt val. Susanna Gideonsson från Handels blir ny ordförande. Det är första gången någon från Handels blir LO-ordförande och det hör verkligen till ovanligheterna att LO-ordföranden inte kommer från antingen IF Metall eller Skogs- och träfacket. Wanja Lundby Wedin kom från Kommunal men det är […]

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?