”Bekväma tider föder veka människor”

Det känns som att året 2020 kommer att handla om klimat och konflikt mer än på länge, skriver Stefan Eriksson.

”Värna asylrätten. Jobbinvand­ringen måste stramas åt.”

Helle Klein om hur generösa regler för arbetskraftsinvandring utnyttjas av kriminella.

EU-valet avgör Europas framtid

Om tre månader är det EU-val. 400 miljoner rötberättigade européer går till valurnorna i maj för att utse ledamöter i Europaparlamentet. Tyvärr brukar valdeltagandet bli lågt, också i Sverige.

Europafrågorna känns på ett märkligt sätt fortfarande alltför avlägsna för gemene man.

Likväl är det en falsk verklighetsbild. Faktum är att det parlament som nu ska väljas kommer att få ökad makt. För första gången kommer parlamentet att få makt över vem som blir EU-kommissionens ordförande, dvs den högsta maktpositionen inom EU.

Det som sker eller inte sker inom EU:s beslutsrum påverkar direkt förutsättningarna för den svenska välfärden, miljö- och energipolitiken, arbetsmarknaden etc. Därför är EU-valet minst lika viktigt som riksdagsvalet.

Förra veckan kom opinionsinstitutet Novus med en mätning som gav Socialdemokraterna flest mandat – sex stycken. Mätningen ska nog tas med en nypa salt. Den stora utmaningen för (S) är att få sina väljare att överhuvud gå till röstlokalerna i maj. Måtte opinionsvindarna öka valdeltagandet i år.

Det vi ser i dagens Europa med massarbetslöshet, ökad social utslagning och växande främlingsfientlighet är avgörande framtidsfrågor för kontinentens och för vårt eget lands framtid. EU har alltför länge styrts av nyliberala ekonomiska idéer som bidragit till ökad ojämlikhet och till att hela ungdomsgenerationer nu slås ut från arbetsmarknaden. Demokratin står på spel i länder som Grekland och Ungern, där nynazismen växer som alternativ i hopplösheten.

Är det någon gång som ett europaval verkligen kan ha betydelse är det i år. Valet står mellan ett splittrat, nationalistiskt och segregerat Europa eller ett jämlikhetens och ett långsiktigt socialt och ekonomiskt hållbart Europa.

Sverigedemokraterna mobiliserar inför EU-valet precis som partiets rasistiska vänner runtom i Europa. Aldrig tidigare sedan andra världskriget har så många högerextrema och fascistiska partier ställt upp i val. Dessa krafter hotar förutom demokratins grundläggande värderingar om människors lika värde också solidariteten och de fackliga rättigheterna. Fascismen har alltid haft arbetarrörelsen och socialdemokratin som sin huvudfiende.

SD-ledaren Jimmie Åkesson har i dagarna intervjuats om sin ungdomstid i Sölvesborg då han bestämde sig för att lämna Moderat skolungdom och gå med i Sverigedemokraterna. Han påstår att han då inte visste något om partiets nazism och rasism. Många har ifrågasatt detta påstående.

I Europapolitiken har Åkesson hela tiden mörkat i vilken partigrupp SD tänker ingå om de skulle komma in i parlamentet i vår. Vi vet att Nationella Frontens Marine Le Pen planerar att bilda en ny grupp. Hon och nederländaren Geert Wilders utgör de ledande inom europeisk extremhöger i dag. 

Le Pen har varit på besök i Sverige och SD har under många år haft täta kontakter med Nationella Fronten, ja till och med tagit emot ekonomiskt stöd från partiet.

EU-kännaren Tommy Svensson skriver i en artikel för Dagens Arena att Sverigedemokraterna reservationslöst placeras i denna nya EU-grupp av europeiska medier. Här hemma påstår Åkesson däremot att han behöver veta mer om partiet innan han bestämmer sig för ett formellt samarbete i EU.

Att Åkesson inte skulle ha känt till SD:s rasistiska och nazistiska rötter på 90-talet må tyda på en välutvecklad blåögdhet. Att SD-ledaren idag inte känner till vad Nationella Fronten står för måste betraktas som direkt lögnaktigt. 

Må alla som vill skapa ett solidaritetens och jämlikhetens Europa gå och rösta i maj. Stoppa fascismen!

Läs äldre ledare här.  


hk@da.se

Läs mer från Dagens Arbete:

DA GRANSKAR SKUGGSAMHÄLLET

Jobbinvandringen måste stramas åt

LEDARE | ARBETSLIVSKRIMINALITET Detta handlar inte om flyktingpolitik. Värna asylrätten. Bekämpa i stället fusket med arbetskraftsinvandringen, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein

2

Skugg­samhället är livsfarligt

LEDAREDen växande arbetslivskriminaliteten hotar både marknadsekonomin och människovärdet, skriver Helle Klein.

4

Laglöst arbetsliv är livsfarligt

LedareDen borgerliga regeringen luckrade upp reglerna för arbetskraftsinvandring. Fram växte skuggsamhället, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Vägen från hatet

Vi har mycket att lära av Ludvika

LEDARECivilsamhället är avgörande i motståndet mot nazism. Fackföreningar är en del i människovärdets självförsvar, skriver Helle Klein i sin ledare.

Återvinning

Tryck på paus, Isabella Lövin

LedareDet nya direktivet är ogenomtänkt för återvinning riskerar att få förödande konsekvenser på en bransch som faktiskt i dag är riktigt bra på återvinning, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Värna framtidens pappers­arbetare

LedareBranschen står inför en gigantisk generationsväxling. Företag och fack måste hitta strategier för föryngring.

Varning för nostalgin

LedareTill arbetarrörelsens styrka hörde en gång dess förmåga att odla längtan i stället för saknaden, förmågan att bära de provisoriska utopierna utan att fastna i dogmerna.

1

Demokratin behöver sina försvarare

LEDAREVår kontinent har alltför ofta i historien härjats av nationalismens dåraktighet. Låt det inte ske igen, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

3

Rösta för ett öppet Europa

LEDAREFörsvara öppenhetens, demokratins och löntagarnas Europa i en tid när nationalismens farliga idéer är på frammarsch, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

2

DA och Expressen granskar

Sälj inte ut vår säkerhet

LedareVaktbolagen måste granskas. Kopplingarna till högerextremism är en fara för demokratin.

1

Gör verklighet av nollvisionen

LEDAREIngen ska behöva skadas eller dö på jobbet. Industrins konkurrenskraft hör samman med arbetarnas hälsa, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Usel slogan, bra politik

Ledare”Arbetarrörelsens EU-valrörelse behöver andas framtidstro och möjligheter om den ska entusiasmera några väljare”, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Värna om Saltsjöbadsandan

LedareDen svenska modellen är bästa skyddet mot extremismens söndrande av demokratin.

Skuldfällan

Ovärdigt för ett välfärdsland

LEDARE”Fokus måste nu sättas på kreditinstitutens och inkassoföretagens ansvar”, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

4

Intet nytt, allting nytt

Ledare”När riksdagen röstar ned Ulf Kristersson (M) som statsminister har inget nytt hänt. Ändå är det startskottet för en helt ny era i svensk politik”, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

1

Fortsätt vara folkrörelse, facket!

LedareFacken måste bli folkbildare och diskutera samhällsfrågor med medlemmarna. Inte bara vart fjärde år.

Principlöshetens Allians

Ledare”Tyvärr ger nu Centern och Liberalerna upp idén om att aldrig låta sig bli beroende av SD”, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein efter att Allianspartierna presenterat talmanskandidat.

6

En röst på SD är en röst för kaos

LEDARE”Sverigedemokraterna är inte ett arbetarparti. Gå inte på missnöjets locktoner”, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

10

Valet handlar om framtiden

LEDARELyssna inte på domedagsprofeterna utan på dem som vill bygga vidare på det vi har. Låt inte det brunblåa blocket med SD i spetsen riva sönder Sverige.

3

Politik är att vilja, inte att följa

LedareDet går bra för Sverige nu, men hur blir det efter valet? Det är den oron som bör odlas. Lämna SD:s dagordning och prata om det socialdemokratiska samhällsbygget som hör till världens bästa samhällsidé, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

2

Val 2018 | Pensionen

Pensionsåldern är en klassfråga

LEDAREMånga industriarbetare börjar jobba redan i tonåren. Att säga till dessa att de måste arbeta längre är ett hån, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

2

DEN GLOBALA TEXTILINDUSTRIN

Våra kläder är ohållbara

Ledare”Bakom varje klädesplagg finns en livshistoria som alltför ofta handlar om rena slavarbetet. Vi måste börja fråga vem som sytt vår tröja”, skriver chefredaktör Helle Klein.

Val 2018 | Sjukförsäkringen

Ett helt sjukt system

LEDARESjukpenning. Regeringen måste ändra reglerna för sjukförsäkringen. Begreppet ”normalt förekommande arbete” leder till rättsosäkra och omänskliga beslut.

6

DA GRANSKAR VUXENUTBILDNINGEN

Utbildningskaos hotar industrin

LEDARE”Att allianspartierna inte i första hand tänker på arbetarnas väl och ve är inget att förvånas över men att de så uppenbart struntar i företagens bästa är uppseendeväckande”, skriver Helle Klein.

FACKET FÖR UNGA

Facket måste våga förändring

LEDAREDe unga lär sig att facket inte är för dem. Det om något hotar den svenska modellen, skriver Helle Klein.

I Kata Dalströms liv hittar jag min dröm

LedarkrönikaJeanette Herulf läser en bok om Kata Dalström och längtar efter tron på solidaritet och jämlikhet.

Strejkrätten

Rör inte strejkrätten

LedareDen segdragna konflikten i Göteborgs hamn måste kunna lösas utan lagändring, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

4

Största problemet är inte pensionerna

LEDARKRÖNIKA”Borde vi inte börja med att göra jobben mer attraktiva, säkrare ur arbetsmiljösynpunkt innan vi kräver av människorna att de jobbar mer?”, skriver Jeanette Herulf.

2

DET NYA SAMHALL

Staten måste återupprätta Samhall

Ledare”Det tyck som att en ekonomistisk säljkultur har etsat sig fast så att de människor som var tänkta att få en möjlighet i stället slås ut. Nu måste politikerna agera”, skriver  Helle Klein i en ledare om Dagens arbetes granskning av Nya Samhall. 

Djupt ovärdigt, Nya Samhall

LEDAREMånga kan vittna om dålig arbetsmiljö hos Samhall med enformiga jobb och ökade prestationskrav. De redan svaga pressas till det yttersta.

13
Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.