”I stället för c-ordet – låt oss prata om sexkurvan”

Varje gång jag hör c-ordet nämnas på nyheterna tänker jag säga klitorisollon högt, skriver författare Anneli Jordahl.

Nu måste vi skapa ett hållbart Sverige

”Just in time”-filosofin har gällt såväl inom sjukvård och omsorg som i industrin. Det har gjort oss onödigt sårbara, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

EU-valet avgör Europas framtid

Om tre månader är det EU-val. 400 miljoner rötberättigade européer går till valurnorna i maj för att utse ledamöter i Europaparlamentet. Tyvärr brukar valdeltagandet bli lågt, också i Sverige.

Europafrågorna känns på ett märkligt sätt fortfarande alltför avlägsna för gemene man.

Likväl är det en falsk verklighetsbild. Faktum är att det parlament som nu ska väljas kommer att få ökad makt. För första gången kommer parlamentet att få makt över vem som blir EU-kommissionens ordförande, dvs den högsta maktpositionen inom EU.

Det som sker eller inte sker inom EU:s beslutsrum påverkar direkt förutsättningarna för den svenska välfärden, miljö- och energipolitiken, arbetsmarknaden etc. Därför är EU-valet minst lika viktigt som riksdagsvalet.

Förra veckan kom opinionsinstitutet Novus med en mätning som gav Socialdemokraterna flest mandat – sex stycken. Mätningen ska nog tas med en nypa salt. Den stora utmaningen för (S) är att få sina väljare att överhuvud gå till röstlokalerna i maj. Måtte opinionsvindarna öka valdeltagandet i år.

Det vi ser i dagens Europa med massarbetslöshet, ökad social utslagning och växande främlingsfientlighet är avgörande framtidsfrågor för kontinentens och för vårt eget lands framtid. EU har alltför länge styrts av nyliberala ekonomiska idéer som bidragit till ökad ojämlikhet och till att hela ungdomsgenerationer nu slås ut från arbetsmarknaden. Demokratin står på spel i länder som Grekland och Ungern, där nynazismen växer som alternativ i hopplösheten.

Är det någon gång som ett europaval verkligen kan ha betydelse är det i år. Valet står mellan ett splittrat, nationalistiskt och segregerat Europa eller ett jämlikhetens och ett långsiktigt socialt och ekonomiskt hållbart Europa.

Sverigedemokraterna mobiliserar inför EU-valet precis som partiets rasistiska vänner runtom i Europa. Aldrig tidigare sedan andra världskriget har så många högerextrema och fascistiska partier ställt upp i val. Dessa krafter hotar förutom demokratins grundläggande värderingar om människors lika värde också solidariteten och de fackliga rättigheterna. Fascismen har alltid haft arbetarrörelsen och socialdemokratin som sin huvudfiende.

SD-ledaren Jimmie Åkesson har i dagarna intervjuats om sin ungdomstid i Sölvesborg då han bestämde sig för att lämna Moderat skolungdom och gå med i Sverigedemokraterna. Han påstår att han då inte visste något om partiets nazism och rasism. Många har ifrågasatt detta påstående.

I Europapolitiken har Åkesson hela tiden mörkat i vilken partigrupp SD tänker ingå om de skulle komma in i parlamentet i vår. Vi vet att Nationella Frontens Marine Le Pen planerar att bilda en ny grupp. Hon och nederländaren Geert Wilders utgör de ledande inom europeisk extremhöger i dag. 

Le Pen har varit på besök i Sverige och SD har under många år haft täta kontakter med Nationella Fronten, ja till och med tagit emot ekonomiskt stöd från partiet.

EU-kännaren Tommy Svensson skriver i en artikel för Dagens Arena att Sverigedemokraterna reservationslöst placeras i denna nya EU-grupp av europeiska medier. Här hemma påstår Åkesson däremot att han behöver veta mer om partiet innan han bestämmer sig för ett formellt samarbete i EU.

Att Åkesson inte skulle ha känt till SD:s rasistiska och nazistiska rötter på 90-talet må tyda på en välutvecklad blåögdhet. Att SD-ledaren idag inte känner till vad Nationella Fronten står för måste betraktas som direkt lögnaktigt. 

Må alla som vill skapa ett solidaritetens och jämlikhetens Europa gå och rösta i maj. Stoppa fascismen!

Läs äldre ledare här.  

Läs mer: Ledare


hk@da.se

Läs mer från Dagens Arbete:

Nu måste vi skapa ett hållbart Sverige

LEDARE”Just in time”-filosofin har gällt såväl inom sjukvård och omsorg som i industrin. Det har gjort oss onödigt sårbara, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

1

Efter coronan

Jämlikhet är bästa skyddet

LEDAREPrecis som vi har en försvarsberedning som tolkar de militära säkerhetshoten bör en hälsoberedning tillsättas som värnar vår välfärdsberedskap, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

1

Skäms inte för att själen är trasig

LedarePå arbetet måste vi kunna tala lika öppet om den psykiska ohälsan som att kroppen värker, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Coronakrisen

Nu behövs solidarisk innovation

LEDAREDet är hoppfullt när industriföretag ställer om sin produktion efter samhällets behov, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Öppna ladorna, Magdalena Andersson

LEDAREHelle Klein: ”Coronakrisen hotar inte bara människors hälsa utan hela samhällsekonomin. Nu gäller statlig krispolitik på maxnivå”.

2

Vi isolerar oss – men löser coronakrisen tillsammans

LEDARECoronakrisen är djupgående och det kommer att ta lång tid att bekämpa viruset och reparera samhället. Är det någon gång det lilla ordet solidaritet kan komma väl till pass är det nu, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

1

Håll huvudet kallt, men hjärtat varmt

LedareKombinationen av ett starkt civilsamhälle och en välfungerande stat är oslagbar vid kris, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Syna SD i sömmarna

LEDARESD vill skära ner nära tio miljarder på arbetsmarknads-området. Gå aldrig på att det skulle vara ett arbetarvänligt parti, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

2

DA GRANSKAR SKUGGSAMHÄLLET

Ge skydds­ombuden tillträdesrätt

LEDAREBättre samverkan mellan myndigheter är ett viktigt steg för att komma tillrätta med arbetslivskriminaliteten. Men också att skyddsombuden nu får tillträde till alla arbetsplatser, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Jobbinvandringen måste stramas åt

LEDARE | ARBETSLIVSKRIMINALITET Detta handlar inte om flyktingpolitik. Värna asylrätten. Bekämpa i stället fusket med arbetskraftsinvandringen, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein

2

Skugg­samhället är livsfarligt

LEDAREDen växande arbetslivskriminaliteten hotar både marknadsekonomin och människovärdet, skriver Helle Klein.

4

Avtal 2020

Striden om tiden har börjat – igen

LEDAREPrecis som företagsledare kräver ökad förutsägbarhet av politiken behöver arbetarna känna ökad förutsägbarhet i arbetet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Det våras för välfärden!

LEDAREPlötsligt framträder en ny politisk dagordning bortom brott och straff-hegemonin som rått alltför länge, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein efter årets första partiledardebatt.

Knarket i industrin

Missbrukaren måste få hjälp

LEDAREArbetsgivaren ska inte vara både spanare, polis och domare. Att slänga ut anställda som fastnat i drogtester är fel väg att gå, skriver chefredaktör Helle Klein.

Vägen från hatet

Vi har mycket att lära av Ludvika

LEDARECivilsamhället är avgörande i motståndet mot nazism. Fackföreningar är en del i människovärdets självförsvar, skriver Helle Klein i sin ledare.

Återvinning

Tryck på paus, Isabella Lövin

LedareDet nya direktivet är ogenomtänkt för återvinning riskerar att få förödande konsekvenser på en bransch som faktiskt i dag är riktigt bra på återvinning, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Värna framtidens pappers­arbetare

LedareBranschen står inför en gigantisk generationsväxling. Företag och fack måste hitta strategier för föryngring.

Varning för nostalgin

LedareTill arbetarrörelsens styrka hörde en gång dess förmåga att odla längtan i stället för saknaden, förmågan att bära de provisoriska utopierna utan att fastna i dogmerna.

1

Demokratin behöver sina försvarare

LEDAREVår kontinent har alltför ofta i historien härjats av nationalismens dåraktighet. Låt det inte ske igen, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

3

Rösta för ett öppet Europa

LEDAREFörsvara öppenhetens, demokratins och löntagarnas Europa i en tid när nationalismens farliga idéer är på frammarsch, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

2

DA och Expressen granskar

Sälj inte ut vår säkerhet

LedareVaktbolagen måste granskas. Kopplingarna till högerextremism är en fara för demokratin.

1

Gör verklighet av nollvisionen

LEDAREIngen ska behöva skadas eller dö på jobbet. Industrins konkurrenskraft hör samman med arbetarnas hälsa, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Usel slogan, bra politik

Ledare”Arbetarrörelsens EU-valrörelse behöver andas framtidstro och möjligheter om den ska entusiasmera några väljare”, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Värna om Saltsjöbadsandan

LedareDen svenska modellen är bästa skyddet mot extremismens söndrande av demokratin.

Skuldfällan

Ovärdigt för ett välfärdsland

LEDARE”Fokus måste nu sättas på kreditinstitutens och inkassoföretagens ansvar”, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

4

Intet nytt, allting nytt

Ledare”När riksdagen röstar ned Ulf Kristersson (M) som statsminister har inget nytt hänt. Ändå är det startskottet för en helt ny era i svensk politik”, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

1

Fortsätt vara folkrörelse, facket!

LedareFacken måste bli folkbildare och diskutera samhällsfrågor med medlemmarna. Inte bara vart fjärde år.

Principlöshetens Allians

Ledare”Tyvärr ger nu Centern och Liberalerna upp idén om att aldrig låta sig bli beroende av SD”, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein efter att Allianspartierna presenterat talmanskandidat.

6

En röst på SD är en röst för kaos

LEDARE”Sverigedemokraterna är inte ett arbetarparti. Gå inte på missnöjets locktoner”, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

11

Valet handlar om framtiden

LEDARELyssna inte på domedagsprofeterna utan på dem som vill bygga vidare på det vi har. Låt inte det brunblåa blocket med SD i spetsen riva sönder Sverige.

3
Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.