Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

EU-valet avgör Europas framtid

26 februari, 2014

Skrivet av

Om tre månader är det EU-val. 400 miljoner rötberättigade européer går till valurnorna i maj för att utse ledamöter i Europaparlamentet. Tyvärr brukar valdeltagandet bli lågt, också i Sverige.

Europafrågorna känns på ett märkligt sätt fortfarande alltför avlägsna för gemene man.

Likväl är det en falsk verklighetsbild. Faktum är att det parlament som nu ska väljas kommer att få ökad makt. För första gången kommer parlamentet att få makt över vem som blir EU-kommissionens ordförande, dvs den högsta maktpositionen inom EU.

Det som sker eller inte sker inom EU:s beslutsrum påverkar direkt förutsättningarna för den svenska välfärden, miljö- och energipolitiken, arbetsmarknaden etc. Därför är EU-valet minst lika viktigt som riksdagsvalet.

Förra veckan kom opinionsinstitutet Novus med en mätning som gav Socialdemokraterna flest mandat – sex stycken. Mätningen ska nog tas med en nypa salt. Den stora utmaningen för (S) är att få sina väljare att överhuvud gå till röstlokalerna i maj. Måtte opinionsvindarna öka valdeltagandet i år.

Det vi ser i dagens Europa med massarbetslöshet, ökad social utslagning och växande främlingsfientlighet är avgörande framtidsfrågor för kontinentens och för vårt eget lands framtid. EU har alltför länge styrts av nyliberala ekonomiska idéer som bidragit till ökad ojämlikhet och till att hela ungdomsgenerationer nu slås ut från arbetsmarknaden. Demokratin står på spel i länder som Grekland och Ungern, där nynazismen växer som alternativ i hopplösheten.

Är det någon gång som ett europaval verkligen kan ha betydelse är det i år. Valet står mellan ett splittrat, nationalistiskt och segregerat Europa eller ett jämlikhetens och ett långsiktigt socialt och ekonomiskt hållbart Europa.

Sverigedemokraterna mobiliserar inför EU-valet precis som partiets rasistiska vänner runtom i Europa. Aldrig tidigare sedan andra världskriget har så många högerextrema och fascistiska partier ställt upp i val. Dessa krafter hotar förutom demokratins grundläggande värderingar om människors lika värde också solidariteten och de fackliga rättigheterna. Fascismen har alltid haft arbetarrörelsen och socialdemokratin som sin huvudfiende.

SD-ledaren Jimmie Åkesson har i dagarna intervjuats om sin ungdomstid i Sölvesborg då han bestämde sig för att lämna Moderat skolungdom och gå med i Sverigedemokraterna. Han påstår att han då inte visste något om partiets nazism och rasism. Många har ifrågasatt detta påstående.

I Europapolitiken har Åkesson hela tiden mörkat i vilken partigrupp SD tänker ingå om de skulle komma in i parlamentet i vår. Vi vet att Nationella Frontens Marine Le Pen planerar att bilda en ny grupp. Hon och nederländaren Geert Wilders utgör de ledande inom europeisk extremhöger i dag. 

Le Pen har varit på besök i Sverige och SD har under många år haft täta kontakter med Nationella Fronten, ja till och med tagit emot ekonomiskt stöd från partiet.

EU-kännaren Tommy Svensson skriver i en artikel för Dagens Arena att Sverigedemokraterna reservationslöst placeras i denna nya EU-grupp av europeiska medier. Här hemma påstår Åkesson däremot att han behöver veta mer om partiet innan han bestämmer sig för ett formellt samarbete i EU.

Att Åkesson inte skulle ha känt till SD:s rasistiska och nazistiska rötter på 90-talet må tyda på en välutvecklad blåögdhet. Att SD-ledaren idag inte känner till vad Nationella Fronten står för måste betraktas som direkt lögnaktigt. 

Må alla som vill skapa ett solidaritetens och jämlikhetens Europa gå och rösta i maj. Stoppa fascismen!

Läs äldre ledare här.  

Du kanske också vill läsa…

Alltid minnas, aldrig normalisera

Alltid minnas, aldrig normalisera

Plötsligt har det där brunblå blocket som ansågs omöjligt för några år sedan blivit verklighet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Arbetarrörelsen behöver sin historia

Strax före jul kom ett dystert besked: Arbetarrörelsens arkiv, ARAB måste skära ned kraftigt på bemanningen. Framförallt kommer tjänsterna på själva biblioteket att skäras ned. ARAB låg tidigare i anslutning till LO-borgen men har under de senaste tio åren legat ute i Huddinge, nära Södertörns högskola. Tyvärr har arkivet under en längre tid dragits med […]

Det våras för välfärden!

Plötsligt framträder en ny politisk dagordning bortom brott och straff-hegemonin som rått alltför länge, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein efter årets första partiledardebatt.

Saltsjöbadsandan behövs i svensk politik

Det blåser visserligen isvindar i Almedalen men frågan är om det ändå inte är samarbetets tid snarare än den hårda polariseringen vi kan skönja. Ett nytt politiskt landskap har öppnat upp för ett mer idépolitiskt intressant Almedalen. Den fördummande blockpolitiken har äntligen lösts upp och nya politiska samtal kan ske. Jag började Almedalsveckan med ett […]

Almedalen har börjat

Nu har jag installerat mig i Visby och hunnit smaka på det goda kaffet hos DN och lyssna på den första partiledarutfrågningen. I dag är det Miljöpartiets dag och Per Bolund blev utfrågad av DN. Han talade väl om vår tids viktiga fråga – klimatomställningen – och blev pressad på frågan huruvida Miljöpartiet är för […]

Liberaler och rödgröna måste bilda allians

”Kampen mot nationalkonservatismen måste fortsätta både här hemma och i EU”, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Fortsätt med facklig-politisk samverkan

Kommunal drar in sitt pengastöd till Socialdemokraterna. Det är varken oväntat eller så dramatiskt som somliga vill låta påskina. Att man från borgerligt håll vill se det hela som en krigsförklaring från facket mot socialdemokratin är föga förvånande. Borgerliga ledarskribenter drömmer såklart om att både facket och socialdemokratin ska försvagas och längtansfulla blickar riktas mot […]

Gör verklighet av nollvisionen

Ingen ska behöva skadas eller dö på jobbet. Industrins konkurrenskraft hör samman med arbetarnas hälsa, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Prata politik utanför parlamentet

Helle Klein om Reformisterna och reaktionerna på S högersväng i regeringsbildningen.

Bra för Sverige

Den dramatiska regeringsbildningen är över. På fredag blir Stefan Löfven statsminister. En mittenregering där budgetunderlaget vilar på S+Mp+C och L kan nu tillträda. Vänsterpartiet kommer att släppa fram Löfven. Det är bra för Sverige. Alternativet hade varit att Ulf Kristersson blivit statsminister för en SD-stödd M+KD-regering och det hade varit mycket värre, resonerade Sjöstedt vid […]

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?