Industriarbetarnas tidning

DA:s avslöjande om TSL nominerat till Guldspaden

3 mars, 2014

Skrivet av Malin Timan

UPPDATERAD. Dagens Arbetes avslöjande om mutkultur och falsk statistik hos omställningsföretagen har blivit nominerat till Föreningen Grävande Journalisters pris Guldspaden.

Detta är TSL

  • Trygghetsfondens stöd bygger på ett avtal mellan LO och Svenskt Näringsliv (2004). Företagen betalar in 0,15 procent av lönesumman till försäkringen som omfattar 900 000 anställda.

Marcus Derland är nominerad för sjunde året i rad. Anna Tiberg har precis fått sin fjärde och för första gången någonsin kan Jeanette Herulf stoltsera med att vara nominerad till Föreningen Grävande journalisters pris Guldspaden.

– Jag har jobbat med grävande journalistik i många år så för mig är det här jättekul. Jag tycker också att det är roligt för tidningen. Vi har satsat så mycket, inte bara vi tre. När vi gör en så medvetet stor satsning är det extra roligt att andra också tycker att det är bra, säger Jeanette Herulf.  

Det var Jeanette som för ett år sedan fick tipset som lett till dagens guldspadenominering. Egentligen började det redan tidigare än så. TSL har som uppgift att ge uppsagda nytt jobb och Jeanette har undrat över jobbstatistiken som de årligen publicerar. Den har verkat för bra för att vara sann. Nu, tio år efter starten, kändes det rätt att börja gräva bland siffrorna.

Resultatet blev en granskning där mutor avslöjas, verkligheten bakom omställningsföretagens statistik kommer fram och en del bemanningsföretagen visar sig tjäna stora summor pengar på att säga upp, omställa och återanställa personal.  

När granskningen under hösten publicerades i tre delar väcktes stor debatt. Anna Tiberg hoppas att nomineringen gör att den debatten nu får nytt liv.  

– Omställningsstödet är en så stor apparat som berör väldigt många människor och det är relativt ogranskat tidigare. Vi har skrivit mycket om det genom åren och både facket och arbetsgivarna har alltid varit positiva. Men med tiden har vi också hört kritiska röster. Det är viktigt att ta dem på allvar och undersöka baksidorna med systemet.

Tre fackförbundstidningar slåss i år om tidskriftsklassens Guldspade som kommer att delas ut under Grävgalan i Umeå den 22 mars. Förutom Dagens Arbete är också Byggnadsarbetaren och Kommunalarbetaren nominerade för sina gräv om arbetsmarknaden. Marcus Derland menar att det är något som borde få större tidningar att tänka till.

– Det säger mycket om hur underbevakad den här nischen är. När man väl gör det och också gör bra journalistik får det uppmärksamhet. Det borde vara en väckarklocka för de större redaktionerna. Lämna inte arbetsmarknadsjournalistiken därhän för det finns mycket viktigt att gräva i.

Läs granskingarna här:

Trixande med statistik bakom coachföretags fina jobbsiffror

Företag mutar för dina pengar
 

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.