”Bekväma tider föder veka människor”

Det känns som att året 2020 kommer att handla om klimat och konflikt mer än på länge, skriver Stefan Eriksson.

”Värna asylrätten. Jobbinvand­ringen måste stramas åt.”

Helle Klein om hur generösa regler för arbetskraftsinvandring utnyttjas av kriminella.

Ett nytt politiskt landskap ritas

Europavalet skapar både varmt hjärta och kalla kårar längs ryggraden. Till det varma och glädjande hör att i Sverige blåser rödgröna progressiva vindar där feminister, antirasister och miljöpartister är valets stora vinnare.

Socialdemokraterna klarade inte målet att bli större än vid förra EU-valet för fem år sedan utan hamnade på nästan exakt samma resultat. Det är förstås en besvikelse men samtidigt kan (S) glädjas åt att partiet står stadigt som största parti i en tid då både V, Mp och Fi går framåt.

På IF Metalls kongress nyligen drev de unga igenom att fackförbundet ska kalla sig feministiskt. Det var en tydlig signal om att feminismen är en kraft att räkna med. Gudrun Schyman har skapat en folkrörelse underifrån och fått med de unga som inte längre finner sig i kvinnoförakt och patriarkala orättvisor. Socialdemokratin måste ta detta på allvar och Löfven bör ägna riksdagsvalrörelsen åt att tala jämställdhet och välfärdsfrågor.

Europavalets stora förlorare är Moderaterna. Regeringspartiet lyckades bara samla 13,5 procent av rösterna och har fått se sig omsprungna av de gröna. Reinfeldts och Borgs retoriska konstycke med att få Nya Moderaterna att påminna om ett S-light-parti krackelerade i den Hökmarkska europaversionen. Plötsligt blev det återigen tydligt att Moderaterna är det gamla liberalkonservativa partiet som varken vill stå för arbetarnas rätt till kollektivavtal, stärka kvinnors rätt till abort eller bekämpa miljöförstöring. Att partiet tillhör samma grupp som ungerska nationalkonservativa Fidesz gör inte saken bättre.

För Alliansens sjävförtroende är förstås Centerns och KD:s framgångar bra men samtidigt innebär Moderaternas genomklappning att Reinfeldts ledarroll krackelerar. Folkpartiet har inte heller lyckats i valet. Ett nytt politiskt landskap håller på att ritas. 

I detta har tyvärr rasistiska Sverigedemokraterna medvind. SD:s nästan tio procent är ett sorgligt resultat som ger kalla kårar men det är föga förvånande.

Det blåser starka högerextrema och nationalistiska vindar genom Europa. I Frankrike segrar Le Pens Nationella fronten. I Danmark är det Dansk Folkeparti liksom UKIP i England som kammar hem flest väljare. I Grekland är nazistiska Gyllene gryning tredje största parti. I Tyskland röstades nynazistiska NPD in.

På ett sätt har EU sig självt att skylla. Den nyliberala chockdoktrin som använts för att bekämpa finanskrisen har orsakat massarbetslöshet och enorma sociala spänningar. Alltför mycket påminner om 1930-talet och precis som då kanaliseras människors desperation i politisk extremism. Det är djupt oroväckande.

Europaparlamentet är försvagat i mitten medan ytterflankerna till höger och vänster har stärkts. Det är ännu för tidigt att sia om vilka politiska konsekvenser det får men det är uppenbart att vi nu har vaknat upp till ett polariserat Europa där humanism och solidaritet står mot nynationalism och främlingsfientlighet.

Valrörelsen tar nu ny fart i Sverige i ett delvis nytt politiskt landskap. Hur orienterar sig Reinfeldts moderater efter gårdagens valkollaps? Måtte de inte börja flörta med SD:s väljare. Vad gör de sargade liberalerna? Alliansens framtid är oviss. 

Även i det stora oppositionspartiet krävs eftertanke. Löfven och S-ledningen måste nu ta täten i den rödgrönrosa rörelse som är under framryckning och framförallt bli bättre på att engagera kvinnorna och de unga. Nu behövs en visionär Socialdemokrati som kan berätta om att ett annat samhälle faktiskt är möjligt.

I går segrade trots allt antirasismen i Sverige. Låt oss se till att det blir så i höstens riksdagsval också.

Läs äldre ledare här.


hk@da.se

Läs mer från Dagens Arbete:

DA GRANSKAR SKUGGSAMHÄLLET

Jobbinvandringen måste stramas åt

LEDARE | ARBETSLIVSKRIMINALITET Detta handlar inte om flyktingpolitik. Värna asylrätten. Bekämpa i stället fusket med arbetskraftsinvandringen, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein

2

Skugg­samhället är livsfarligt

LEDAREDen växande arbetslivskriminaliteten hotar både marknadsekonomin och människovärdet, skriver Helle Klein.

4

Laglöst arbetsliv är livsfarligt

LedareDen borgerliga regeringen luckrade upp reglerna för arbetskraftsinvandring. Fram växte skuggsamhället, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Vägen från hatet

Vi har mycket att lära av Ludvika

LEDARECivilsamhället är avgörande i motståndet mot nazism. Fackföreningar är en del i människovärdets självförsvar, skriver Helle Klein i sin ledare.

Återvinning

Tryck på paus, Isabella Lövin

LedareDet nya direktivet är ogenomtänkt för återvinning riskerar att få förödande konsekvenser på en bransch som faktiskt i dag är riktigt bra på återvinning, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Värna framtidens pappers­arbetare

LedareBranschen står inför en gigantisk generationsväxling. Företag och fack måste hitta strategier för föryngring.

Varning för nostalgin

LedareTill arbetarrörelsens styrka hörde en gång dess förmåga att odla längtan i stället för saknaden, förmågan att bära de provisoriska utopierna utan att fastna i dogmerna.

1

Demokratin behöver sina försvarare

LEDAREVår kontinent har alltför ofta i historien härjats av nationalismens dåraktighet. Låt det inte ske igen, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

3

Rösta för ett öppet Europa

LEDAREFörsvara öppenhetens, demokratins och löntagarnas Europa i en tid när nationalismens farliga idéer är på frammarsch, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

2

DA och Expressen granskar

Sälj inte ut vår säkerhet

LedareVaktbolagen måste granskas. Kopplingarna till högerextremism är en fara för demokratin.

1

Gör verklighet av nollvisionen

LEDAREIngen ska behöva skadas eller dö på jobbet. Industrins konkurrenskraft hör samman med arbetarnas hälsa, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Usel slogan, bra politik

Ledare”Arbetarrörelsens EU-valrörelse behöver andas framtidstro och möjligheter om den ska entusiasmera några väljare”, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Värna om Saltsjöbadsandan

LedareDen svenska modellen är bästa skyddet mot extremismens söndrande av demokratin.

Skuldfällan

Ovärdigt för ett välfärdsland

LEDARE”Fokus måste nu sättas på kreditinstitutens och inkassoföretagens ansvar”, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

4

Intet nytt, allting nytt

Ledare”När riksdagen röstar ned Ulf Kristersson (M) som statsminister har inget nytt hänt. Ändå är det startskottet för en helt ny era i svensk politik”, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

1

Fortsätt vara folkrörelse, facket!

LedareFacken måste bli folkbildare och diskutera samhällsfrågor med medlemmarna. Inte bara vart fjärde år.

Principlöshetens Allians

Ledare”Tyvärr ger nu Centern och Liberalerna upp idén om att aldrig låta sig bli beroende av SD”, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein efter att Allianspartierna presenterat talmanskandidat.

6

En röst på SD är en röst för kaos

LEDARE”Sverigedemokraterna är inte ett arbetarparti. Gå inte på missnöjets locktoner”, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

10

Valet handlar om framtiden

LEDARELyssna inte på domedagsprofeterna utan på dem som vill bygga vidare på det vi har. Låt inte det brunblåa blocket med SD i spetsen riva sönder Sverige.

3

Politik är att vilja, inte att följa

LedareDet går bra för Sverige nu, men hur blir det efter valet? Det är den oron som bör odlas. Lämna SD:s dagordning och prata om det socialdemokratiska samhällsbygget som hör till världens bästa samhällsidé, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

2

Val 2018 | Pensionen

Pensionsåldern är en klassfråga

LEDAREMånga industriarbetare börjar jobba redan i tonåren. Att säga till dessa att de måste arbeta längre är ett hån, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

2

DEN GLOBALA TEXTILINDUSTRIN

Våra kläder är ohållbara

Ledare”Bakom varje klädesplagg finns en livshistoria som alltför ofta handlar om rena slavarbetet. Vi måste börja fråga vem som sytt vår tröja”, skriver chefredaktör Helle Klein.

Val 2018 | Sjukförsäkringen

Ett helt sjukt system

LEDARESjukpenning. Regeringen måste ändra reglerna för sjukförsäkringen. Begreppet ”normalt förekommande arbete” leder till rättsosäkra och omänskliga beslut.

6

DA GRANSKAR VUXENUTBILDNINGEN

Utbildningskaos hotar industrin

LEDARE”Att allianspartierna inte i första hand tänker på arbetarnas väl och ve är inget att förvånas över men att de så uppenbart struntar i företagens bästa är uppseendeväckande”, skriver Helle Klein.

FACKET FÖR UNGA

Facket måste våga förändring

LEDAREDe unga lär sig att facket inte är för dem. Det om något hotar den svenska modellen, skriver Helle Klein.

I Kata Dalströms liv hittar jag min dröm

LedarkrönikaJeanette Herulf läser en bok om Kata Dalström och längtar efter tron på solidaritet och jämlikhet.

Strejkrätten

Rör inte strejkrätten

LedareDen segdragna konflikten i Göteborgs hamn måste kunna lösas utan lagändring, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

4

Största problemet är inte pensionerna

LEDARKRÖNIKA”Borde vi inte börja med att göra jobben mer attraktiva, säkrare ur arbetsmiljösynpunkt innan vi kräver av människorna att de jobbar mer?”, skriver Jeanette Herulf.

2

DET NYA SAMHALL

Staten måste återupprätta Samhall

Ledare”Det tyck som att en ekonomistisk säljkultur har etsat sig fast så att de människor som var tänkta att få en möjlighet i stället slås ut. Nu måste politikerna agera”, skriver  Helle Klein i en ledare om Dagens arbetes granskning av Nya Samhall. 

Djupt ovärdigt, Nya Samhall

LEDAREMånga kan vittna om dålig arbetsmiljö hos Samhall med enformiga jobb och ökade prestationskrav. De redan svaga pressas till det yttersta.

13
Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.