Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

Ett nytt politiskt landskap ritas

26 maj, 2014

Skrivet av

Europavalet skapar både varmt hjärta och kalla kårar längs ryggraden. Till det varma och glädjande hör att i Sverige blåser rödgröna progressiva vindar där feminister, antirasister och miljöpartister är valets stora vinnare.

Socialdemokraterna klarade inte målet att bli större än vid förra EU-valet för fem år sedan utan hamnade på nästan exakt samma resultat. Det är förstås en besvikelse men samtidigt kan (S) glädjas åt att partiet står stadigt som största parti i en tid då både V, Mp och Fi går framåt.

På IF Metalls kongress nyligen drev de unga igenom att fackförbundet ska kalla sig feministiskt. Det var en tydlig signal om att feminismen är en kraft att räkna med. Gudrun Schyman har skapat en folkrörelse underifrån och fått med de unga som inte längre finner sig i kvinnoförakt och patriarkala orättvisor. Socialdemokratin måste ta detta på allvar och Löfven bör ägna riksdagsvalrörelsen åt att tala jämställdhet och välfärdsfrågor.

Europavalets stora förlorare är Moderaterna. Regeringspartiet lyckades bara samla 13,5 procent av rösterna och har fått se sig omsprungna av de gröna. Reinfeldts och Borgs retoriska konstycke med att få Nya Moderaterna att påminna om ett S-light-parti krackelerade i den Hökmarkska europaversionen. Plötsligt blev det återigen tydligt att Moderaterna är det gamla liberalkonservativa partiet som varken vill stå för arbetarnas rätt till kollektivavtal, stärka kvinnors rätt till abort eller bekämpa miljöförstöring. Att partiet tillhör samma grupp som ungerska nationalkonservativa Fidesz gör inte saken bättre.

För Alliansens sjävförtroende är förstås Centerns och KD:s framgångar bra men samtidigt innebär Moderaternas genomklappning att Reinfeldts ledarroll krackelerar. Folkpartiet har inte heller lyckats i valet. Ett nytt politiskt landskap håller på att ritas.

I detta har tyvärr rasistiska Sverigedemokraterna medvind. SD:s nästan tio procent är ett sorgligt resultat som ger kalla kårar men det är föga förvånande.

Det blåser starka högerextrema och nationalistiska vindar genom Europa. I Frankrike segrar Le Pens Nationella fronten. I Danmark är det Dansk Folkeparti liksom UKIP i England som kammar hem flest väljare. I Grekland är nazistiska Gyllene gryning tredje största parti. I Tyskland röstades nynazistiska NPD in.

På ett sätt har EU sig självt att skylla. Den nyliberala chockdoktrin som använts för att bekämpa finanskrisen har orsakat massarbetslöshet och enorma sociala spänningar. Alltför mycket påminner om 1930-talet och precis som då kanaliseras människors desperation i politisk extremism. Det är djupt oroväckande.

Europaparlamentet är försvagat i mitten medan ytterflankerna till höger och vänster har stärkts. Det är ännu för tidigt att sia om vilka politiska konsekvenser det får men det är uppenbart att vi nu har vaknat upp till ett polariserat Europa där humanism och solidaritet står mot nynationalism och främlingsfientlighet.

Valrörelsen tar nu ny fart i Sverige i ett delvis nytt politiskt landskap. Hur orienterar sig Reinfeldts moderater efter gårdagens valkollaps? Måtte de inte börja flörta med SD:s väljare. Vad gör de sargade liberalerna? Alliansens framtid är oviss.

Även i det stora oppositionspartiet krävs eftertanke. Löfven och S-ledningen måste nu ta täten i den rödgrönrosa rörelse som är under framryckning och framförallt bli bättre på att engagera kvinnorna och de unga. Nu behövs en visionär Socialdemokrati som kan berätta om att ett annat samhälle faktiskt är möjligt.

I går segrade trots allt antirasismen i Sverige. Låt oss se till att det blir så i höstens riksdagsval också.

Läs äldre ledare här.

Du kanske också vill läsa…

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Fortsätt förhandla

Fortsätt förhandla

Ingen vill att politiken ska rubba maktbalansen på svensk arbetsmarknad, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Första hundra åren i framtidens tjänst

Första hundra åren i framtidens tjänst

Vi har valt att visa människorna på bruken under de senaste decennierna, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Århundradets förhandling

Ge för guds skull inte politikerna möjlighet att skapa oreda på arbetsmarknaden för lång tid framöver, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Bra jobb­satsningar i höstbudgeten

Magdalena Anderssons spara i ladorna har bytts mot satsa järnet. Det är helt rätt, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Låt industrin bli det gröna navet

Med rätt satsningar kan återhämtningen efter coronakrisen bli språngbrädan som åstadkommer den nödvändiga klimatomställningen, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Vänd oron till framtidstro

Politiken, liksom parterna på arbetsmarknaden, måste nu se till att människor återfår hoppet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Gör inte upp med Moderaterna

Lagom till sommarsemestern verkar en regeringskris segla upp. Kommer Miljöpartiet att lämna regeringssamarbetet på grund av flyktingpolitiken? Nu behöver det inte gå så illa. Men frågan om migrationen är onekligen svårlöst och har många dimensioner. Jag måste erkänna att jag inte riktigt begriper Socialdemokraternas agerande just nu. I januariöverenskommelsen beslutade regeringsmajoriteten om att en parlamentarisk […]

Människovärdet står på spel

Kortsiktiga vinstintressen har skapat ett ohållbart och mänskligt ovärdigt arbetsliv som nu också visar sig vara samhällsfarligt i coronasmittans tid, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Ingenting är längre som förut

LO har just valt en ny ledning, ett på många sätt unikt val. Susanna Gideonsson från Handels blir ny ordförande. Det är första gången någon från Handels blir LO-ordförande och det hör verkligen till ovanligheterna att LO-ordföranden inte kommer från antingen IF Metall eller Skogs- och träfacket. Wanja Lundby Wedin kom från Kommunal men det är […]

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.