Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

Falsk retorik om rasism

13 juni, 2014

Skrivet av

Svenska Dagbladet kallar utnyttjande för öppenhet, otrygghet för flexibilitet och liknar rättigheter vid protektionism. Det Orwellska nyspråket har fått sin tidningsröst.

Tågstrejken har satt den principiellt viktiga frågan om de otrygga jobben i fokus. Här står kampen på svensk arbetsmarknad i dag och den rör de flesta arbetstagare om det så handlar om tågvärdar, industriarbetare, vårdbiträden eller restauranganställda.

Fackföreningsrörelsen bekämpade en gång i tiden daglönarsystemet där arbetarna fick stå med mössan i hand invid fabrikerna och hoppas på ett tillfälligt jobb till vilken lön som helst. Idag sitter arbetaren hemma med mobilen i hand och väntar på att bli inringd. Missar man ett telefonsamtal eller sms kan det innebära att det inte blir någon inkomst just den månaden.

De otrygga jobben bereder ut sig i alla branscher och arbetsgivarna försöker runda kollektivavtal genom alltifrån staplandet av visstider på varandra, bemanningsjobb, dumpade löner och så vidare. Att fackföreningsrörelsen gör allt för att kämpa emot är självklart – något annat vore tjänstefel. Men att arbetsgivarna inte inser att det mest lönsamma och långsiktigt hållbara är att satsa på ordning och reda på arbetsmarknaden där kollektivavtal gäller för alla är oroväckande. Utvecklingen på 2000-talets arbetsmarknad är ingenting annat än en backlash.

Och samtidigt ylar högerdebattörer sitt mantra att varje fackligt krav i själva verket är grundat i grumliga rasistiska idéer om vi och dem. Detta påstående börjar nu ta sig de mest absurda former.

I måndags kunde man i Svenska dagbladet läsa ett utfall mot facket, bland annat mot IF Metall under rubriken: Go home, eller hur var det? Att den moderata ledarsidan inte är särskilt förstående för arbetstagarnas rättigheter är väl möjligen ingen överraskning men att landets ledande högertidning beskyller IF Metall för att vara rasistiskt och protektionistiskt för att man vill värna de trygga anställningarna är  absurt. I synnerhet som att ledaren vilar på antingen total okunskap eller är en uppvisning i oseriös argumentation.

Ledarskribenten Maria Ludvigsson utgår ifrån debatten om bemanningsjobb på IF Metalls kongress nyligen.  Hon citerar ett av ombuden som vill förbjuda bemanningsjobben. Hon har förmodligen läst citatet i Dagens Arbete då ingen från Svenska dagbladet var närvarande under kongressen. Och uppenbart förstår inte skribenten vad debatten handlade om.

Debatten om bemanningsjobben var kongressens längsta. Flera motionärer ville förbjuda men förbundsledningens linje segrade – förbud är inte rätt väg att gå men däremot hård kamp mot missbruken av visstider och bemanningsjobb.

Ludvigsson skriver dock i ledaren: Det protektionistiska och isolationistiska trynet är alltid lika fult….  Och så kopplar hon det till frågan om arbetskraftsinvandring och citerar den numera ökände ombudsmannen från Byggnads som sa ”Go home” till de lettiska byggnadsarbetarna i Vaxholm.

Vad IF Metalls långa debatt om bemanningsjobben som bereder ut sig inom industrin har med EU:s utstationeringsdirektiv, Lex Lavall eller arbetskraftsinvandring att göra är en gåta. Att beskylla det mest globala och EU-vänliga fackförbundet som organiserar arbetare inom exportindustrin för att stå för nationalism är dessutom befängt.

Men Svenska dagbladet tolkar alla fackliga krav som rasistiska utspel och ångar på om vikten av den fria rörligheten för människor och varor och jämför gränshinder med ”fackliga hinder”. Den ur människorättssynpunkt självklara idén att kollektivavtal och fackliga rättigheter ska gälla alla oavsett ursprung är alltså att likna vid ett handelshinder. Den borgerliga cynismen vet uppenbart inga gränser.

Lika lite som Ludvigsson har en susning om vad IF Metall kämpar för verkar hon ha koll på vad övriga i fackföreningsrörelsen gör. Vad säger hon om GS-fackets envetna kamp mot entreprenadföretaget Skogsnicke som inte gav de kamerunska skogsarbetarna den lön de blivit lovade? Är GS kamp också rasism och protektionism?

På en punkt kan jag ge Ludvigsson rätt, arbetskraftsinvandring och bemanningsjobb är visserligen två helt olika frågor men de har otryggheten gemensam.

Kampen för ordning och reda på arbetsmarknaden handlar om att bekämpa missbruk om det så rör sig om tågarbetsgivare som förvandlar heltider till timanställningar eller industriföretag som ökar antalet inhyrda i stället för fastanställda eller om skogsbolag som cyniskt utnyttjar arbetskraft från andra länder.

Kampen mot de otrygga jobben är en kamp för allas lika människovärde.

Svenska dagbladet kallar utnyttjande för öppenhet, otrygghet för flexibilitet och liknar rättigheter vid protektionism. Det Orwellska nyspråket har fått sin tidningsröst.

Läs äldre ledare här.

 

 

 

Du kanske också vill läsa…

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Fortsätt förhandla

Fortsätt förhandla

Ingen vill att politiken ska rubba maktbalansen på svensk arbetsmarknad, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Första hundra åren i framtidens tjänst

Första hundra åren i framtidens tjänst

Vi har valt att visa människorna på bruken under de senaste decennierna, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Århundradets förhandling

Ge för guds skull inte politikerna möjlighet att skapa oreda på arbetsmarknaden för lång tid framöver, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Bra jobb­satsningar i höstbudgeten

Magdalena Anderssons spara i ladorna har bytts mot satsa järnet. Det är helt rätt, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Låt industrin bli det gröna navet

Med rätt satsningar kan återhämtningen efter coronakrisen bli språngbrädan som åstadkommer den nödvändiga klimatomställningen, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Vänd oron till framtidstro

Politiken, liksom parterna på arbetsmarknaden, måste nu se till att människor återfår hoppet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Gör inte upp med Moderaterna

Lagom till sommarsemestern verkar en regeringskris segla upp. Kommer Miljöpartiet att lämna regeringssamarbetet på grund av flyktingpolitiken? Nu behöver det inte gå så illa. Men frågan om migrationen är onekligen svårlöst och har många dimensioner. Jag måste erkänna att jag inte riktigt begriper Socialdemokraternas agerande just nu. I januariöverenskommelsen beslutade regeringsmajoriteten om att en parlamentarisk […]

Människovärdet står på spel

Kortsiktiga vinstintressen har skapat ett ohållbart och mänskligt ovärdigt arbetsliv som nu också visar sig vara samhällsfarligt i coronasmittans tid, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Ingenting är längre som förut

LO har just valt en ny ledning, ett på många sätt unikt val. Susanna Gideonsson från Handels blir ny ordförande. Det är första gången någon från Handels blir LO-ordförande och det hör verkligen till ovanligheterna att LO-ordföranden inte kommer från antingen IF Metall eller Skogs- och träfacket. Wanja Lundby Wedin kom från Kommunal men det är […]

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

På Skandinaviska byggelement går fabriken för högtryck, trots coronakris.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.