Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

Låt valrörelsen bli ideologisk

30 juni, 2014

Skrivet av

Det finns en otålighet bland både unga och kvinnliga väljare att få höra en Socialdemokrati med hjärtat i rättvisekampen. Därför var det rätt av Löfven att tala om jämställdhet, antirasism och jämlikhet i Almedalen.

”Vi har ett arbetsliv skapat av män för män”, sa Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven i sitt Almedalstal under söndagkvällen. Han tydliggjorde att Socialdemokratin är och förblir en feministisk rörelse som inte accepterar över- och underordning om det så handlar om könsmaktsordning eller rasism.

Almedalsparken var packad av åhörare och Löfven höll ett ideologiskt tal som tog sin utgångspunkt i kampen för varje människas lika värde. Han började sitt tal i kyrkklockornas ringande för fara när nazisterna höll möte och betonade vikten av att alltid stå upp för människovärdet och bekämpa fascism och nazism.

Och han slutade sitt tal genom att citera den tyska prästen och antinazisten Dietrich Bonhoeffer som mördades av nazisterna i ett fängelse under andra världskriget. Just i avsnitten om rasismen och feminismen fick Löfven de starkaste applåderna.

Det vore bra om valrörelsens slutskede blir mer ideologisk. Alltför länge har de stora partierna Socialdemokraterna och Moderaterna tävlat i teknokratisk vurm för budgetdisciplin och överskottsmål. Det har säkert varit strategiskt rätt av Stefan Löfven och Magdalena Andersson att återupprätta väljarnas förtroende för (S) som ett statsbärande parti som aldrig tänker riskera statens finanser.

Det är också tydligt att Löfven mer och mer talar som en trovärdig statsministerkandidat medan den sittande statsministern blir alltmer arrogant och kör sitt eget race. Reinfeldts statsmannaskap håller på att krackelera. I stället träder en moderat slugger fram.

Därför var det säkert också klokt av Löfven att inte nämna Moderaterna eller några andra Allianspartier i sitt tal i går. Han kan i kraft av ett ökat väljarförtroende nu ägna sig åt att tala om sin egen politik i stället för att förhålla sig till ett regeringsalternativ under upplösning.

Samtidigt har denna ”statsmanna”-linjen gjort Socialdemokratin mindre attraktivt för de unga väljarna vars engagemang är mer av civilisationskritisk art. EU-valet visade att det blåser starka vänstergröna feministvindar.  De blåste förbi Socialdemokratin i EU-valet men måste nu fångas in inför riksdagsvalet. Det finns en otålighet bland både unga och kvinnliga väljare att få höra en Socialdemokrati med hjärtat i rättvisekampen.

Därför var det rätt av Löfven att tala om jämställdhet, antirasism och jämlikhet i går i Almedalen. Påståendet att den så kallade mittenväljaren skulle skrämmas bort av alltför mycket ideologi är nys. Faktum är att Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt med sitt tydliga ställningstagande mot vinstjakt i välfärden appellerar till väljare långt in i borgerligheten. Det finns en utbredd oro över privatiseringar och orättvisor också bland medelklassens storstadsväljare. Det stora flertalet kan tänka sig att betala hög skatt bara vården, omsorgen och skolan fungerar. Här finns alla chanser för en engagerad Socialdemokrati att ta tillbaka initiativet och bli välfärdspartiet nummer ett.

I dag håller den omtalade franske ekonomen Piketty seminarium som arrangeras av Socialdemokraterna i Almedalen. Han kan påvisa att förmögenhetsklyftorna har ökat enormt på senare år. Det är hög tid att Löfven och Andersson tar ledningen i debatten om den ökande ojämlikheten och visar att Socialdemokratin också är en kritisk politisk rörelse som vill bekämpa klassklyftor och könsmaktsordningar.

Dietrich Bonhoeffer, som Löfven citerade i sitt tal, skrev boken ”Motstånd och underkastelse”. För Löfvens del handlar det nu om att berätta en Socialdemokratisk berättelse för väljarna som handlar om ”Kärlek och Uppror”.

Läs äldre ledare här.

Du kanske också vill läsa…

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Fortsätt förhandla

Fortsätt förhandla

Ingen vill att politiken ska rubba maktbalansen på svensk arbetsmarknad, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Första hundra åren i framtidens tjänst

Första hundra åren i framtidens tjänst

Vi har valt att visa människorna på bruken under de senaste decennierna, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Århundradets förhandling

Ge för guds skull inte politikerna möjlighet att skapa oreda på arbetsmarknaden för lång tid framöver, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Bra jobb­satsningar i höstbudgeten

Magdalena Anderssons spara i ladorna har bytts mot satsa järnet. Det är helt rätt, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Låt industrin bli det gröna navet

Med rätt satsningar kan återhämtningen efter coronakrisen bli språngbrädan som åstadkommer den nödvändiga klimatomställningen, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Vänd oron till framtidstro

Politiken, liksom parterna på arbetsmarknaden, måste nu se till att människor återfår hoppet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Gör inte upp med Moderaterna

Lagom till sommarsemestern verkar en regeringskris segla upp. Kommer Miljöpartiet att lämna regeringssamarbetet på grund av flyktingpolitiken? Nu behöver det inte gå så illa. Men frågan om migrationen är onekligen svårlöst och har många dimensioner. Jag måste erkänna att jag inte riktigt begriper Socialdemokraternas agerande just nu. I januariöverenskommelsen beslutade regeringsmajoriteten om att en parlamentarisk […]

Människovärdet står på spel

Kortsiktiga vinstintressen har skapat ett ohållbart och mänskligt ovärdigt arbetsliv som nu också visar sig vara samhällsfarligt i coronasmittans tid, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Ingenting är längre som förut

LO har just valt en ny ledning, ett på många sätt unikt val. Susanna Gideonsson från Handels blir ny ordförande. Det är första gången någon från Handels blir LO-ordförande och det hör verkligen till ovanligheterna att LO-ordföranden inte kommer från antingen IF Metall eller Skogs- och träfacket. Wanja Lundby Wedin kom från Kommunal men det är […]

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?