Industriarbetarnas tidning

Krävs på 2 miljoner för dödsolycka

7 augusti, 2014

Dödsolyckan på Hedlunda IndustrierTvå miljoner tjugofemtusen kronor i företagsbot. Det riskerar Ikea Industry, tidigare Hedlunda Industrier i rättegången om dödsolyckan den18 november 2011. Dåvarande verkställande direktören och en tjänsteman är också åtalade. Rättegången som nu pågår vid Lycksele tingsrätt beräknas vara avslutad på måndag.

Dödslyckan inträffade på förmiddagen. En arbetskamrat hittade 41-åringen livlös, fastklämd mellan vacumlyften på en industrirobot och en lastpall. 

Vid Arbetsmiljöverkets inspektion efter olyckan konsterades säkerhetsbrister inte bara vid olycksmaskinen utan vid produktionslinjerna runt om i fabriken, och all produktion stoppades därför tillfälligt. Företaget fick sedan starta maskinerna i den takt de var försedda med ljusbågar, förreglingar med mera som man upptäckte saknades vid inspektionen.

Efter sin analys av olyckan begärde Arbetsmiljöverket åtalsprövning med hänvisning till en rad brister i arbetsmiljöarbetet: Vid olycksmaskinen var yttre skyddsanordningar som ljusbommar, förreglade grindar och stängsel inte monterade runt hela produktionslinjen. Det gick därför att komma in i robotens riskområde utan att farliga funktioner var stoppade.

Vid olyckan var delar av stängslet bortplockat och säkerhetsanordningar i vissa grindar manipulerade och därmed ur funktion.

Dessutom kritiseras arbetsgivaren i stort för att inte vidtagit nödvändiga säkerhetsåtgärder och för att de anställda inte hade tillräckliga kunskaper för att kunna arbeta säkert.

Med hänvisning till detta, polisens tekniska undersökningar och förhör åtalas företaget för arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död för vilket åklagaren yrkar på två miljoner kronor i företagsbot.

Vid undersöknigen av olyckan upptäcktes dessutom att ett snarlikt tillbud inträffat fem månader tidigare, den 22 juni. Ingen skadades men en anställd gjorde en tillbudsanmälan som lades i den för ändamålet särskilda postlådan. Anmälan skickades dock inte vidare till Arbetsmiljöverket som fick reda på tillbudet först i samband med dödsolyckan.

Enligt verket var detta ”ett allvarligt tillbud som borde ha anmälts till Arbetsmiljöverket enligt §2 arbetsmiljöförordningen utan dröjsmål.”

Denna handskrivna tillbudsrapport är en särskild bilaga i förundersökningen. Och arbetsmiljöåklagare Stig Andersson har lagt till en särskild åtalspunkt för att tillbudsrapporten inte sändes in till Arbetsmiljöverket och yrkar på 25 000 kronor i företagsbot för detta.

Den dåvarande verkställande direktören och den tjänsteman som hade särskilt ansvar för arbetsmiljön åtalas också för arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död. De bestrider åtalet.

Du kanske också vill läsa…

”Arbets­platserna ser inte ut som när lagarna skrevs”

”Arbets­platserna ser inte ut som när lagarna skrevs”

Lagstiftaren och domstolarna behöver lära sig om den förändring som skett på arbetsmarknaden, skriver åklagaren Christer B Jarlås.

Osäkert anställda vågar    sällan larma

Osäkert anställda vågar sällan larma

Ryckigheten i det nya arbetslivet är en stor för­klaring till varför dödsolyckorna sker. Hur arbetet är organiserat, skriver Elinor Torp.

Ministern: Företag ska inte leka med människors liv

Ministern: Företag ska inte leka med människors liv

Straffa företag som försummar säkerheten, och ge skyddsombuden rätt förutsättningar. Så vill arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) förhindra att människor dör på jobbet.

Kammaråklagaren: De här ärendena måste prioriteras upp

Kammaråklagaren: De här ärendena måste prioriteras upp

Varken polis eller politiker prioriterar dödsolyckor i arbetslivet. ”De långa utredningstiderna är oacceptabla”, säger Kammaråklagare Christer Forssman.

Hon startar en minnesfond för anhöriga

Hon startar en minnesfond för anhöriga

Christina Anderssons son Robin fastnade i en maskin och dog på jobbet. Nu startar hon en minnesfond för att hedra sonen och hjälpa andra anhöriga ekonomiskt.

Åklagaren: Förstår att det kan upplevas som lång tid

Åklagaren: Förstår att det kan upplevas som lång tid

Dödsolyckor är svåra att utreda, säger Jörgen Lindberg, vice kammarchef och vice chefs­åklagare vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, Rema.

De kom inte hem från   arbetet

De kom inte hem från arbetet

Förra året omkom 46 personer i olyckor på jobbet. Här berättar anhöriga om människorna bakom statistiken.

Utdragen väntan för de anhöriga

Utdragen väntan för de anhöriga

Efter en dödsolycka tar det i snitt 1000 dagar innan åtal väcks, visar Dagens Arbetes genomgång. Sedan kan det dröja över ett år innan domen kommer.

Föräldrarna: Man vittrar sönder

Föräldrarna: Man vittrar sönder

Olle Andersson Larsson och Christina Andersson fick vänta ett och halvt år innan åtalet lades ner. Ingen ställs till svars för deras son Robins död.

Kamratstödet behövs – mer än någonsin

Kamratstödet behövs – mer än någonsin

Facket måste bli det sammanhang där sorgen kan bearbetas, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Sjuka Samhall

HR styr allt men slipper ta ansvaret

HR styr allt men slipper ta ansvaret

Dagens Arbetes Elinor Torp om en yrkesgrupp som bestämmer allt mer, utan att behöva stå till svars. Det visar sig inte minst i granskningen av Samhall.

Frågetecken kring Samhalls desinfektionsmedel

Frågetecken kring Samhalls desinfektionsmedel

I ett helt år har Samhall använt desinfektionsmedel som de anställda tillverkar själva. Om medlet inte hanteras rätt fungerar det inte. Richard Fredriksson, regionalt skyddsombud, kräver att Samhall plockar bort medlet.

Coronasmittade städade skola – ”en lek med människors liv”

Coronasmittade städade skola – ”en lek med människors liv”

Emilia städar på en skola i Mellansverige och blev nyligen sjuk i covid. Här berättar hon med egna ord.

Samhalls vittnen – fler röster från hela landet

Samhalls vittnen – fler röster från hela landet

”Det finns inget människovärde kvar överhuvudtaget.” Det skriver en av alla anställda på Samhall. Medarbetare och chefer från norr till söder hör av sig för att berätta om situationen på det statligt ägda företaget.

Hon vill skydda de oskyddade

Hon vill skydda de oskyddade

Maj-Len är allas Maj-Len, den Samhall­städarna vänder sig till när de inte orkar mer. Men ibland säger även hennes kropp ifrån.

Samhall struntar i smittan

Samhall struntar i smittan

Människor i riskgrupp städar äldreboenden, mataffärer och gym. Utan skydd. Lyssna på det inlästa reportaget om Samhalls städare, som glömdes bort i pandemin.

Samhall – från stiftelse till bemanningsbolag

Samhall – från stiftelse till bemanningsbolag

Samhall har förändrats mycket genom åren. Konflikten mellan uppgiften att erbjuda personer med funktionsnedsättning ett meningsfullt och utvecklande arbete och kraven på lönsamhet har präglat verksamheten under senare år.

Dagens Arbete granskar Samhall

Dagens Arbete granskar Samhall

Statsägda Samhall får miljarder varje år för att utveckla människor med funktionshinder. Men idag styr affärerna.
Kunden är i fokus och medarbetarnas hälsa sätts på spel, särskilt under pandemin. Många är rädda. Men flera väljer nu att vittna.