Industriarbetarnas tidning

Besked lämnas till var och en

30 september, 2014

Skrivet av

Tidigt i morse fick de första Nevsanställda besked om de hör till dem som sägs upp. Under dagen kommer var och en att få information. Det har inte ens gått en vecka sedan varslet på 200 personer lades.

I dag får de anställda vid Nevs besked om vilka som sägs upp och vilka som blir kvar. Var och en, även de som inte sägs upp, får träffa sin chef för att få sitt eget besked.

– Jag är väldigt tagen själv, säger IF Metalls klubbordförande Stefan Larsson.

Det var förra veckan som 200 av totalt 550 varslades. Förhandlingarna med facken har varit rekordsnabb.

Innan alla anställda har fått sina besked vill Stefan Larsson inte gå ut med någon information om hur många uppsägningar det blev av varslet på 200 personer.

Under morgondagen kommer informationsmöten att hållas med de som har blivit uppsagda. Arbetsförmedlingen, a-kassan, omställningsföretaget och ombudsmän från IF Metalls avdelning kommer att finnas på plats.

För drygt två år sedan tog Nevs över Saabfabriken i Trollhättan. Produktionen av bilar kom i gång strax före jul 2013, men upphörde i våras då finansieringen från en av ägarna, kinesiska Qingbo Investment, uteblev.

En bit in i augusti begärdes Nevs i konkurs av en leverantör. Nevs ansökte om företagsrekonstruktion och efter ett första nej fick man i slutet av augusti ja från tingsrätten. Den 8 oktober ska Nevs lägga fram sin rekonstruktionsplan som visar borgenärerna hur rekonstruktionen är tänkt att gå till.

Enligt Nevs kommunikationschef Mikael Östlund beror dagens uppsägningar på att företaget ser att det kommer att dröja innan produktionen kommer i gång igen och att man måste dra ner på kostnader under rekonstruktionen.

Du kanske också vill läsa…

Två av tre arbetare kan få gå på Nevs

Två av tre arbetare kan få gå på Nevs

Den nya krisen på Nevs i Trollhättan kan göra att 150 arbetare, två tredjedelar av IF Metalls medlemmar, blir av med jobbet. Företaget vill att uppsägningarna ska vara klara redan på måndag.

Facket: ”Inte bra för omstarten”

– Varslet äventyrar omstarten, säger Stefan Larsson, verkstadsklubbens ordförande på Nevs i Trollhättan.

Nevs varslar 200 i Trollhättan

Nevs varslar 200 i Trollhättan

Det krisande bilföretaget Nevs varslar uppemot 200 personer i Trollhättan. Orsaken är att det kommer att dröja längre än planerat att återuppta produktionen som stoppades i maj.

Tingsrätten säger nej till Nevs

Det blir ingen rekonstruktion av biltillverkaren Nevs. Tingsrätten i Vänersborg anser att Nevs underlag är alltför vagt.

Så ville Nevs rädda bilfabriken

Så ville Nevs rädda bilfabriken

Friska pengar från nya delägare. Delar av bolaget förs över till ett nybildat dotterbolag. Så ville Nevs betala sina skulder och rädda biltillverkningen i Trollhättan.

”Det är illavarslande signaler”

Signalerna påminner för mycket om gamla Saabtiden. Det är illavarslande, säger Leif Håkansson, ombudsman på IF Metall Norra Älvsborg.

Nevs begärs i konkurs

Biltillverkaren Nevs med 600 anställda i Trollhättan begärs i konkurs.

Nu stänger stora delar av industri-Sverige

Nu stänger stora delar av industri-Sverige

När fordonsjättar som Volvo Cars, Scania och AB Volvo stoppar produktionen berörs uppåt hundra tusen anställda runtom i landet. 

Tyskar ska bygga elbilar i Trollhättan

Tyskar ska bygga elbilar i Trollhättan

Det tyska företaget Sonos ska börja tillverka elbilar på Nevs fabrik i Trollhättan – 260 000 under åtta år. ”Så här nära bilproduktion har vi inte varit på många år”, säger Stefan Larsson, ordförande för 170 IF Metallare på Nevs.

Eberspächer varslar 450 personer

Storföretaget Eberspächer i Nyköping varslar 450 av sina tillsvidareanställda. Under eftermiddagen hölls ett stormöte på företaget där de anställda informerades. Anledningen till varslet är enligt företaget att en storkund valt en annan leverantör av avgasreningssystem, skriver Södermanlands Nyheter. Tidigast i mitten av 2020 ska de anställda lämna företaget. Av de varslade är cirka 350 arbetare […]