Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

Nöjdhet står mot förändringsvilja

2 september, 2014

Skrivet av

Aldrig tidigare har alliansen gått till val på så små jobbsatsningar. Reinfeldt försöker göra själva regeringsfrågan till valets viktigaste. Det är en teknokratisk hållning där politiken avideologiseras.

Upploppet har inletts. Det är nu mindre än två veckor till valet och det haglar utspel och vallöften över oss väljare. I måndags presenterade den borgerliga alliansen sitt valmanifest. Det är visserligen tjockt som en liten bok men det politiska innehållet är tunnare än någonsin. Alliansen lovar i princip ingenting – mer än att regera ihop.

”Det var ett oinspirerande partiledargäng som i går presenterade alliansens valmanifest. Inget var nytt … och framförallt, det saknades glöd”, skrev Dagens Industris ledarskribent Torun Nilsson.

Förra valet i spåren av finanskrisen kunde alliansen presentera en reformagenda på över 30 miljarder kronor. Då stod jobbpolitiken i centrum. Nu föreslår man knappt några reformer alls. Med hjälp av besparingar och skattehöjningar skrapar man fram ynka 13 miljarder i reformutrymme och aldrig tidigare har alliansen gått till val på så små jobbsatsningar.

I stället ägnar man sig åt att sida upp och sida ner tala om hur bra allt är och att bara man fortsätter att göra som man hittills gjort ordnar sig allt. Det kan väl knappast övertyga ens den mest inbitne alliansväljaren?

Under Aftonbladets roliga och intressanta partiledardebatt i måndags kväll vecklade statsminister Reinfeldt ut en lång lista som skulle visa på allt som alliansen var överens om. Förutom det kvällstidningsaktiga med att presentera ”hela listan” var syftet inte att visa på några intressanta politiska förslag utan att visa på enighet.

Socialdemokraternas Stefan Löfven fann sig dock ganska snabbt och utbrast: Bevare oss väl för mer förslag av samma sort som hittills.

Om Reinfeldt har själva regeringsalliansen som sitt starkaste kort, har Stefan Löfven verkligheten. Den verklighet som väljarna upplever av massarbetslöshet, social utslagning, stora maskor i skyddsnät som a-kassa och sjukförsäkring, välfärdsföretag som spelar hasard med människors hälsa och en skola i upplösning.

I årets val står nöjdhet mot förändringsvilja. Socialdemokraterna har nu presenterat sitt valmanifest med reformer på 40 miljarder kronor. Det handlar framförallt om att få folk i arbete, utveckla välfärden och se till att Sverige har ett utbildningssystem som bygger landet starkt.

Märkligt nog tonar (S) ned satsningarna på A-kassa och sjukförsäkring (som finns med i valmanifestet). Om det beror på rädslan för att bli betraktade som ”bidragspartiet” är det hög tid att släppa den villfarelsen. Försäkringssystemen är själva motorn i en välfärdsstat som vill att medborgarna ska kunna klara förändringar i arbetsliv och egen hälsa. Med stabila trygghetssystem kan rädsla och inskränkthet bekämpas – det som är grogrunden till den växande främlingsfientligheten. Är det något som diskuteras hemma vid köksborden och ute på arbetsplatserna är det den usla a-kassan och havererade sjukförsäkringen. Här måste Socialdemokraterna gå på offensiven.

Hur som helst är det tydligt att regeringen Reinfeldt går till val på icke-politik och försöker göra själva regeringsfrågan till valets viktigaste. Det är en teknokratisk hållning där politiken avideologiseras. Dessutom är den falsk – inga opinionsmätningar tyder på att alliansen kommer att få egen majoritet – tänker Reinfeldt då regera vidare med stöd av SD?

Vår parlamentariska demokrati bygger inte på ett tvåpartistystem – det är inte på allianser man röstar utan på enskilda partier.

Löfven gör rätt i att visa på att politik är att vilja.

Du kanske också vill läsa…

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Fortsätt förhandla

Fortsätt förhandla

Ingen vill att politiken ska rubba maktbalansen på svensk arbetsmarknad, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Första hundra åren i framtidens tjänst

Första hundra åren i framtidens tjänst

Vi har valt att visa människorna på bruken under de senaste decennierna, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Århundradets förhandling

Ge för guds skull inte politikerna möjlighet att skapa oreda på arbetsmarknaden för lång tid framöver, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Bra jobb­satsningar i höstbudgeten

Magdalena Anderssons spara i ladorna har bytts mot satsa järnet. Det är helt rätt, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Låt industrin bli det gröna navet

Med rätt satsningar kan återhämtningen efter coronakrisen bli språngbrädan som åstadkommer den nödvändiga klimatomställningen, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Vänd oron till framtidstro

Politiken, liksom parterna på arbetsmarknaden, måste nu se till att människor återfår hoppet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Gör inte upp med Moderaterna

Lagom till sommarsemestern verkar en regeringskris segla upp. Kommer Miljöpartiet att lämna regeringssamarbetet på grund av flyktingpolitiken? Nu behöver det inte gå så illa. Men frågan om migrationen är onekligen svårlöst och har många dimensioner. Jag måste erkänna att jag inte riktigt begriper Socialdemokraternas agerande just nu. I januariöverenskommelsen beslutade regeringsmajoriteten om att en parlamentarisk […]

Människovärdet står på spel

Kortsiktiga vinstintressen har skapat ett ohållbart och mänskligt ovärdigt arbetsliv som nu också visar sig vara samhällsfarligt i coronasmittans tid, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Ingenting är längre som förut

LO har just valt en ny ledning, ett på många sätt unikt val. Susanna Gideonsson från Handels blir ny ordförande. Det är första gången någon från Handels blir LO-ordförande och det hör verkligen till ovanligheterna att LO-ordföranden inte kommer från antingen IF Metall eller Skogs- och träfacket. Wanja Lundby Wedin kom från Kommunal men det är […]

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?