Alltid minnas, aldrig normalisera

Plötsligt har det där brunblå blocket som ansågs omöjligt för några år sedan blivit verklighet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Replokalen är en magisk plats

Hur mycket får drömmar kosta?, undrar Carl-Einar Häckner.

Nöjdhet står mot förändringsvilja

Aldrig tidigare har alliansen gått till val på så små jobbsatsningar. Reinfeldt försöker göra själva regeringsfrågan till valets viktigaste. Det är en teknokratisk hållning där politiken avideologiseras.

Upploppet har inletts. Det är nu mindre än två veckor till valet och det haglar utspel och vallöften över oss väljare. I måndags presenterade den borgerliga alliansen sitt valmanifest. Det är visserligen tjockt som en liten bok men det politiska innehållet är tunnare än någonsin. Alliansen lovar i princip ingenting – mer än att regera ihop.

”Det var ett oinspirerande partiledargäng som i går presenterade alliansens valmanifest. Inget var nytt … och framförallt, det saknades glöd”, skrev Dagens Industris ledarskribent Torun Nilsson.

Förra valet i spåren av finanskrisen kunde alliansen presentera en reformagenda på över 30 miljarder kronor. Då stod jobbpolitiken i centrum. Nu föreslår man knappt några reformer alls. Med hjälp av besparingar och skattehöjningar skrapar man fram ynka 13 miljarder i reformutrymme och aldrig tidigare har alliansen gått till val på så små jobbsatsningar.

I stället ägnar man sig åt att sida upp och sida ner tala om hur bra allt är och att bara man fortsätter att göra som man hittills gjort ordnar sig allt. Det kan väl knappast övertyga ens den mest inbitne alliansväljaren?

Under Aftonbladets roliga och intressanta partiledardebatt i måndags kväll vecklade statsminister Reinfeldt ut en lång lista som skulle visa på allt som alliansen var överens om. Förutom det kvällstidningsaktiga med att presentera ”hela listan” var syftet inte att visa på några intressanta politiska förslag utan att visa på enighet.

Socialdemokraternas Stefan Löfven fann sig dock ganska snabbt och utbrast: Bevare oss väl för mer förslag av samma sort som hittills.

Om Reinfeldt har själva regeringsalliansen som sitt starkaste kort, har Stefan Löfven verkligheten. Den verklighet som väljarna upplever av massarbetslöshet, social utslagning, stora maskor i skyddsnät som a-kassa och sjukförsäkring, välfärdsföretag som spelar hasard med människors hälsa och en skola i upplösning.

I årets val står nöjdhet mot förändringsvilja. Socialdemokraterna har nu presenterat sitt valmanifest med reformer på 40 miljarder kronor. Det handlar framförallt om att få folk i arbete, utveckla välfärden och se till att Sverige har ett utbildningssystem som bygger landet starkt.

Märkligt nog tonar (S) ned satsningarna på A-kassa och sjukförsäkring (som finns med i valmanifestet). Om det beror på rädslan för att bli betraktade som ”bidragspartiet” är det hög tid att släppa den villfarelsen. Försäkringssystemen är själva motorn i en välfärdsstat som vill att medborgarna ska kunna klara förändringar i arbetsliv och egen hälsa. Med stabila trygghetssystem kan rädsla och inskränkthet bekämpas – det som är grogrunden till den växande främlingsfientligheten. Är det något som diskuteras hemma vid köksborden och ute på arbetsplatserna är det den usla a-kassan och havererade sjukförsäkringen. Här måste Socialdemokraterna gå på offensiven.

Hur som helst är det tydligt att regeringen Reinfeldt går till val på icke-politik och försöker göra själva regeringsfrågan till valets viktigaste. Det är en teknokratisk hållning där politiken avideologiseras. Dessutom är den falsk – inga opinionsmätningar tyder på att alliansen kommer att få egen majoritet – tänker Reinfeldt då regera vidare med stöd av SD?

Vår parlamentariska demokrati bygger inte på ett tvåpartistystem – det är inte på allianser man röstar utan på enskilda partier.

Löfven gör rätt i att visa på att politik är att vilja.

Läs mer: Ledare


hk@da.se

Läs mer från Dagens Arbete:

Avtal 2020

Striden om tiden har börjat – igen

LEDAREPrecis som företagsledare kräver ökad förutsägbarhet av politiken behöver arbetarna känna ökad förutsägbarhet i arbetet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Det våras för välfärden!

LEDAREPlötsligt framträder en ny politisk dagordning bortom brott och straff-hegemonin som rått alltför länge, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein efter årets första partiledardebatt.

Knarket i industrin

Missbrukaren måste få hjälp

LEDAREArbetsgivaren ska inte vara både spanare, polis och domare. Att slänga ut anställda som fastnat i drogtester är fel väg att gå, skriver chefredaktör Helle Klein.

DA GRANSKAR SKUGGSAMHÄLLET

Jobbinvandringen måste stramas åt

LEDARE | ARBETSLIVSKRIMINALITET Detta handlar inte om flyktingpolitik. Värna asylrätten. Bekämpa i stället fusket med arbetskraftsinvandringen, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein

2

Skugg­samhället är livsfarligt

LEDAREDen växande arbetslivskriminaliteten hotar både marknadsekonomin och människovärdet, skriver Helle Klein.

4

Laglöst arbetsliv är livsfarligt

LedareDen borgerliga regeringen luckrade upp reglerna för arbetskraftsinvandring. Fram växte skuggsamhället, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Vägen från hatet

Vi har mycket att lära av Ludvika

LEDARECivilsamhället är avgörande i motståndet mot nazism. Fackföreningar är en del i människovärdets självförsvar, skriver Helle Klein i sin ledare.

Återvinning

Tryck på paus, Isabella Lövin

LedareDet nya direktivet är ogenomtänkt för återvinning riskerar att få förödande konsekvenser på en bransch som faktiskt i dag är riktigt bra på återvinning, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Värna framtidens pappers­arbetare

LedareBranschen står inför en gigantisk generationsväxling. Företag och fack måste hitta strategier för föryngring.

Varning för nostalgin

LedareTill arbetarrörelsens styrka hörde en gång dess förmåga att odla längtan i stället för saknaden, förmågan att bära de provisoriska utopierna utan att fastna i dogmerna.

1

Demokratin behöver sina försvarare

LEDAREVår kontinent har alltför ofta i historien härjats av nationalismens dåraktighet. Låt det inte ske igen, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

3

Rösta för ett öppet Europa

LEDAREFörsvara öppenhetens, demokratins och löntagarnas Europa i en tid när nationalismens farliga idéer är på frammarsch, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

2

DA och Expressen granskar

Sälj inte ut vår säkerhet

LedareVaktbolagen måste granskas. Kopplingarna till högerextremism är en fara för demokratin.

1

Gör verklighet av nollvisionen

LEDAREIngen ska behöva skadas eller dö på jobbet. Industrins konkurrenskraft hör samman med arbetarnas hälsa, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Usel slogan, bra politik

Ledare”Arbetarrörelsens EU-valrörelse behöver andas framtidstro och möjligheter om den ska entusiasmera några väljare”, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Värna om Saltsjöbadsandan

LedareDen svenska modellen är bästa skyddet mot extremismens söndrande av demokratin.

Skuldfällan

Ovärdigt för ett välfärdsland

LEDARE”Fokus måste nu sättas på kreditinstitutens och inkassoföretagens ansvar”, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

4

Intet nytt, allting nytt

Ledare”När riksdagen röstar ned Ulf Kristersson (M) som statsminister har inget nytt hänt. Ändå är det startskottet för en helt ny era i svensk politik”, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

1

Fortsätt vara folkrörelse, facket!

LedareFacken måste bli folkbildare och diskutera samhällsfrågor med medlemmarna. Inte bara vart fjärde år.

Principlöshetens Allians

Ledare”Tyvärr ger nu Centern och Liberalerna upp idén om att aldrig låta sig bli beroende av SD”, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein efter att Allianspartierna presenterat talmanskandidat.

6

En röst på SD är en röst för kaos

LEDARE”Sverigedemokraterna är inte ett arbetarparti. Gå inte på missnöjets locktoner”, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

10

Valet handlar om framtiden

LEDARELyssna inte på domedagsprofeterna utan på dem som vill bygga vidare på det vi har. Låt inte det brunblåa blocket med SD i spetsen riva sönder Sverige.

3

Politik är att vilja, inte att följa

LedareDet går bra för Sverige nu, men hur blir det efter valet? Det är den oron som bör odlas. Lämna SD:s dagordning och prata om det socialdemokratiska samhällsbygget som hör till världens bästa samhällsidé, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

2

Val 2018 | Pensionen

Pensionsåldern är en klassfråga

LEDAREMånga industriarbetare börjar jobba redan i tonåren. Att säga till dessa att de måste arbeta längre är ett hån, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

2

DEN GLOBALA TEXTILINDUSTRIN

Våra kläder är ohållbara

Ledare”Bakom varje klädesplagg finns en livshistoria som alltför ofta handlar om rena slavarbetet. Vi måste börja fråga vem som sytt vår tröja”, skriver chefredaktör Helle Klein.

Val 2018 | Sjukförsäkringen

Ett helt sjukt system

LEDARESjukpenning. Regeringen måste ändra reglerna för sjukförsäkringen. Begreppet ”normalt förekommande arbete” leder till rättsosäkra och omänskliga beslut.

6

DA GRANSKAR VUXENUTBILDNINGEN

Utbildningskaos hotar industrin

LEDARE”Att allianspartierna inte i första hand tänker på arbetarnas väl och ve är inget att förvånas över men att de så uppenbart struntar i företagens bästa är uppseendeväckande”, skriver Helle Klein.

FACKET FÖR UNGA

Facket måste våga förändring

LEDAREDe unga lär sig att facket inte är för dem. Det om något hotar den svenska modellen, skriver Helle Klein.

I Kata Dalströms liv hittar jag min dröm

LedarkrönikaJeanette Herulf läser en bok om Kata Dalström och längtar efter tron på solidaritet och jämlikhet.

Strejkrätten

Rör inte strejkrätten

LedareDen segdragna konflikten i Göteborgs hamn måste kunna lösas utan lagändring, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

4
Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.