Industriarbetarnas tidning

”Otrygga villkor stärker Sverigedemokraterna”

8 september, 2014

Skrivet av Dan Andersson

DA DebattSympatier för SD förklaras av hög arbetslöshet och ekonomisk knapphet eller otrygghet helt enkelt. Det visar jag i Så fick Sverigedemokraterna makt.

Om skribenten

  • Dan Andersson har varit chefsekonom på LO och statssekreterare i näringsdepartementet åt Mona Sahlin och Björn Rosengren. Han är numera författare och debattör, nu aktuell med boken Så fick Sverigedemokraterna makt.

Självfallet är intolerans, en förklaring men varför skulle intolerans vara mer utbredd bland de som möter försämringar – men inte hos dem som får ökade inkomster – om det inte är försämringar som är problemet? Det är i kommuner med låga inkomster och hög arbetslöshet som stödet för SD finns och inte där det bor många invandrare och där det finns jobb.

I fotboll dribblar och fintar spelaren för att flytta uppmärksamheten från bollen och den väg spelare vill ta. Moderaterna liksom Sverigedemokraterna använder finter för att förleda väljarna. Forskarna kallar det för en tolkningsram. Dessa partier vill inte prata om de växande orättvisor och otryggheten i Sverige. Moderaterna lansera begreppet utanförskap d.v.s. invandrare i förorter. Det nämndes bara i 270 artiklar i dagstidningarna år 1994, mot 18 gånger så många artiklar år 2011.

Stödet för Sverigedemokraterna bland LO-medlemmar beror inte på att de gillar partiet SD eller att de bryr sig så mycket om ”invandrare”. De bryr sig som sina egna livsvillkor. Men de som har makten i Sverige vill att vi ska prata invandring och om kulturella skillnader som inställning till Islam. Men hur viktigt är det egentligen? De fintar och leder uppmärksamheten dit i stället för till viktiga saker som försämringar av tryggheten, bristerna i sjukvården eller äldreomsorgen. Gå inte på den finten. Då är ni förlorare. 

Jag tar nu skolan som exempel. Utrikesfödda elever får av en del politiker skulden för de sämre resultaten. Kunskaperna i matematik har minskat med 8-9 procent sedan mitten av 1990-talet. Men andelen elever med utrikes bakgrund har bara ökat med 2 procentenheter. Ökningen är så liten så att även om dessa elever inte lär sig något alls kan det inte förklara mer än 1/3 av nedgången i kunskaperna. Invandring är verkligen inte problemfritt men våra problem är hemmagjorda och inte orsakade av invandrare. Skolan har blivit en marknad där det myglas, vilket gör att lärarna inte kan sköta sitt jobb, det är problemet.

Moderaterna vill att arbetsgivare ska få större möjlighet att importera arbetskraft. De kallar det för öppenhet, vilket låter fint men det är ännu en fint. Arbetsgivarstyrd import till yrken där det finns arbetskraft leder främst till lönedumping och undanträngning av asylflyktingar som verkligen behöver jobb. Allt ska alltså inte vara öppet. Löntagare har rätt till skydd av sina villkor. Det fackliga arbetet syftar till att förhindra öppenhet nedåt, att lägga ett golv. Facket förhindrar hål i golvet där individer kan trilla ned.  

Ni som läser Dagens Arbete är inte maktlösa. Vi röstberättigade har tillgång saker som inte ska anförtros andra med mindre omdöme eller förmåga därför att många kan komma till skada.  Det finns inget argument för att låna ut er makt till Sverigedemokraterna som oftast röstar med Moderaterna i riksdagen.  De för ett krig mot facket som ska försvagas. En röst på Sverigedemokraterna är därför en röst på arbetsgivarna och sämre villkor för löntagare.

Du kanske också vill läsa…

”Vi måste aktivt skydda demokratin”

”Vi måste aktivt skydda demokratin”

Även vi bör återuppta diskussionen om att förbjuda militanta nazistorganisationer som NMR, skriver journalisten Lisa Bjurwald

Kan krisen bli ett lyft för facket?

Kan krisen bli ett lyft för facket?

I flera år har fackförbunden brottats med sjunkande organisationsgrad. Så kom en annan kris. Nu rapporterar flera förbund om medlemmar som strömmar till.

”RSO-frågan visar januariavtalets högerkantring”

”RSO-frågan visar januariavtalets högerkantring”

Det är positivt på att regeringen till slut föreslår att de regionala skyddsombuden måste få utökad tillträdesrätt. Samtidigt är reaktionerna från borgerligt håll ett kvitto på den undermåliga förhandlingen vid januariavtalets tillkomst, skriver Ali Esbati och Ciczie Weidby (V).

Syna SD i sömmarna

Syna SD i sömmarna

SD vill skära ner nära tio miljarder på arbetsmarknads-området. Gå aldrig på att det skulle vara ett arbetarvänligt parti, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Ge skydds­ombuden tillträdesrätt

Ge skydds­ombuden tillträdesrätt

Bättre samverkan mellan myndigheter är ett viktigt steg för att komma tillrätta med arbetslivskriminaliteten. Men också att skyddsombuden nu får tillträde till alla arbetsplatser, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Alltid minnas, aldrig normalisera

Plötsligt har det där brunblå blocket som ansågs omöjligt för några år sedan blivit verklighet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Arbetarrörelsen behöver sin historia

Strax före jul kom ett dystert besked: Arbetarrörelsens arkiv, ARAB måste skära ned kraftigt på bemanningen. Framförallt kommer tjänsterna på själva biblioteket att skäras ned. ARAB låg tidigare i anslutning till LO-borgen men har under de senaste tio åren legat ute i Huddinge, nära Södertörns högskola. Tyvärr har arkivet under en längre tid dragits med […]

”Därför ska du inte protest­rösta på SD”

”Därför ska du inte protest­rösta på SD”

Låt mig berätta vilken politik Socialdemokraterna vill genomföra – och hur SD röstat i viktiga frågor som rör din ekonomi och ditt arbetsliv, skriver Ermine Khachatryan (S).

Skyddsom­buden är livsviktiga

Skyddsom­buden är livsviktiga

Sedan några månader tillbaka pågår en het debatt om de regionala skyddsombuden. För IF Metall råder det ingen tvekan om att regionala skyddsombud är ovärderliga, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Från hunddagis till fackordförande

Från hunddagis till fackordförande

För åtta år sedan drev Gabriel Jöngren ett hunddagis och visste knappt vad facket var för något. I dag är han processoperatör och ­ordförande för Pappers avdelning i Mariestad.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.