Industriarbetarnas tidning

Deras jobb: Få rätt grejer på rätt plats

13 oktober, 2014

Skrivet av Hans Stranberg

ArbetsmiljöSkutskär har öppnat plånboken för att skapa ordning och reda på bruket. Det ska öka trivseln, produktiviteten och kundnöjdheten. En nyhet är en gps-utrustad råttfälla.

SÅ FUNKAR 5S

5 S lägger grunden för det japanska systemet Lean, som handlar om ständiga förbättringar för bättre kvalitet och färre olyckor.

  • Sortera – ta bort allt onödigt, det gör det lätt att hitta saker
  • Städa – på en ren arbetsplats är det lättare att hitta fel och trevligare att arbeta
  • Systematisera – sätt arbetsplatsen i ordning
  • Standardisera – inför rutiner för hur och när du ska utföra de tre ovanstående punkterna
  • Självdisciplin – sök ständigt efter bästa sättet att utföra arbetet.

Källa: Consensus

Henric Alftberg jobbar vanligtvis sexskift med torkmaskinerna på Stora Enso i Skutskär, men sedan ett år är han och två andra från golvet frikopplade på dagtid för att skapa ordning på fabriksgolvet, rätt grejer på rätt plats – ett finare begrepp är 5 S.

– I början muttrade en del misstänksamt eftersom de tycker att det varit svårt att få köpa grejer förut, men det syntes snabbt att detta var allvar. Vi har fått de resurser vi behöver och ledningen har deltagit mycket tydligt i arbetet, säger han.

Uppenbarligen ett projekt att samlas kring efter fjolårets tuffa sparpaket.

– Genom dessa förbättringar hjälper vi oss själva, och företaget tjänar också på det. Jobben blir lättare att göra, säger Henric Alftberg.

I pappsalen för fluffmassa (råvara för bland annat blöjor) har det målats väggar, installerats ny belysning, det har slängts grejer som i flera år ”varit bra att ha”. Tydliga kartor visar  över städzoner och förvaringsplatser, varje skift har dagliga ordning- och reda-rutiner.

– Förr hade vi gemensamma verktyg för TM 9 och 8, så de var ofta ute och flaxade, nu har vi dubbla uppsättningar som är färgmärkta. Vid varje station sitter ett fotografi på hur saker ska placeras eller förvaras, förr kunde det vara en röra.

Varje fredag är det rond, ordningen poängsätts efter en checklista, resultatet offentliggörs av personalsamordnaren Thomas Wikholm.

– Detta är typ det bästa som hänt. Jag är en ordningsmänniska av naturen men det skulle väl ha tagit mig 400 år att åstadkomma allt detta utan de nya resurserna. Numera är det överlag höga poäng, säger han.

Varför gör ni detta?

– På grund av allt tydligare kundkrav. För oss handlar det bland annat om att nå färre reklamationer och minskade stopptider. Vi har ännu inga siffror på produktivitetsökning, men vi vet att vi spar tid – bland annat genom att ha rätt utrustning vid rätt maskin. Och vi har fått bra respons, säger Thomas Wikholm.

Projektet har lett till nya verktygsvagnar, nya slangar, extra täta myggnät, räta takvinklar har ersatts med 45-gradiga för att förebygga svalbon, det ska köpas metallpallar till massarullshylsorna för att undvika träflis i massan.

Råttor gillar inte öppna ytor, därför är det nu asfalterat ända in till huskropparna, når de in i lokalerna möts de av gps-försedda monsterfällor.

– Där grillas de och förpackas, och jag får ett sms om att det finns en råtta att hämta, säger Thomas Wikholm.

Läs mer: Så får ni ordning och reda

Du kanske också vill läsa…

”Nu gäller det att nöta in systemet”

”Nu gäller det att nöta in systemet”

Renare, trivsammare och mer koll på grejerna. Det blev resultatet av ordning-och-reda-projektet på Stora Enso i Skutskär.

Stort pådrag efter granatlarm

Polisen utrymde delar av Stora Ensos massabruk i morse, efter att vad som troligen var en gammal övningsgranat hittades i renseriet. ”Man lär ju gå till botten med det här”, säger huvudskyddsombudet Thomas Brännström.

På Stora Enso i Hylte är det tufft att vara säker

På Stora Enso i Hylte är det tufft att vara säker

Borta är tiderna när det var macho att utan sele klättra på såphala valsar. På Stora Enso i Hylte, firade underhållsavdelningen förra månaden 1 000 dagar utan olyckor.

Så lyfter de säkerheten på Hällingsjö Hus

Så lyfter de säkerheten på Hällingsjö Hus

Blockerade utrymningsvägar, truckar med dåliga bromsar och kapsågar utan klingskydd. Allt är historia. På Hällingsjö Hus har dåliga vanor ersatts av säkra rutiner.

Tuffare tag på bruken igen

Tuffare tag på bruken igen

Den senaste coronavågen har tvingat massa- och pappersbruken att återigen införa hårdare regler och restriktioner.

Tio års dödsfall på jobbet

Tio års dödsfall på jobbet

27 oktober är inte bara skyddsombudens dag, det är även en onsdag i oktober – en av årets mest olycksdrabbade dagar på svenska företag. Totalt inträffade 494 arbetsolyckor med dödlig utgång mellan 2011 och 2020.

Truckförare vill lyfta arbetsmiljön

Truckförare vill lyfta arbetsmiljön

Lastbilschaufförer som varken kan språk eller regelverk utmanar arbetsmiljön för truckförare på SSAB i Oxelösund. 

Frågetecken kring Samhalls desinfektionsmedel

Frågetecken kring Samhalls desinfektionsmedel

I ett helt år har Samhall använt desinfektionsmedel som de anställda tillverkar själva. Om medlet inte hanteras rätt fungerar det inte. Richard Fredriksson, regionalt skyddsombud, kräver att Samhall plockar bort medlet.

Hon städar äldreboenden utan skydd

Hon städar äldreboenden utan skydd

Lulu städar flera olika äldreboenden. Utan skydd. Hon är orolig både för den egna hälsan och för att smitta de gamla.

Franska gruv­arbetare får 100 000 i skadestånd

Franska gruv­arbetare får 100 000 i skadestånd

100 000 kronor var för sin oro att bli sjuka. Det får 726 franska gruvarbetare, som arbetat med otillräcklig eller ingen skyddsutrustning, efter en unik dom.

DA granskar skuggsamhället

Åtal mot bolaget som städade hos statsministern

Åtal mot bolaget som städade hos stats­ministern

Företagaren som anlitat svart arbetskraft för att städa Magdalena Anderssons villa, åtalas för brott mot utlänningslagen. Städerskan Chilo kommenterar: ”Nyheten gör mig glad, äntligen skipas rättvisa.”

Facket: Bolaget som städade hos stats­ministern är ökänt

Facket: Bolaget som städade hos stats­ministern är ökänt

Statsministerns städerska fick svarta pengar direkt av ägaren till städbolaget. Hans tidigare firma är dömd för ekonomisk brottslighet och han själv är ökänd hos facket som en oseriös aktör.

Smutsigt städjobb i maktens centrum

Smutsigt städjobb i maktens centrum

Bland underentreprenörerna i Projekt Rosenbad finns ett stort städbolag som bryter mot lag och avtal. Anställda vittnar om hemska arbetsförhållanden.

Vi städar Sverige – utanför lagen

Vi städar Sverige – utanför lagen

Dagens Arbete fortsätter granskningen av Sveriges laglösa arbetsliv där kriminella bolag mjölkar staten på miljarder.
Det är valår och vi lyfter människorna som städar vårt land, från verkstadsgolv till statsministerns villa.

LO-ordföranden: Facken larmar om fusk – men myndigheterna gör ingenting

LO-ordföranden: Facken larmar om fusk – men myndigheterna gör ingenting

Kan fackförbunden göra mer för att få bukt med skuggsamhället? Nu svarar LO-ordföranden Susanna Gideonsson på kritiken. ”När allt ser bra ut på papperet måste vi ha någon som slår larm”, säger hon.

Arbetslivs­kriminalitet: Kollektivavtal ingen garanti för schysta villkor

Arbetslivs­kriminalitet: Kollektivavtal ingen garanti för schysta villkor

Till Syndikalisterna söker sig människor i hopp om att få ut löner som deras arbetsgivare struntat i att betala. Flera har försökt få hjälp av de LO-förbund som finns på arbetsplatsen, men utan resultat.

Så ska Sverige få kontroll över fusket i arbetslivet

Så ska Sverige få kontroll över fusket i arbetslivet

Genom regionala ”Akrim-center”, liknande dem i Norge, vill regeringen städa upp på svensk arbetsmarknad.

”Hela branscher korrumperas”

”Hela branscher korrumperas”

Grov brottslighet, människohandel och modernt slaveri – kriminaliteten är omfattande på svensk arbetsmarknad. Nu krävs förändringar på en rad områden, säger Ola Pettersson, ordförande i Delegationen mot arbetslivskriminalitet. 

Skatte­verket: Vi sitter med munkavle

Skatte­verket: Vi sitter med munkavle

”När vi följer pengarna så ser vi att ersättning betalas ut, men sen går tillbaka igen. Arbetarna har alltså inte fått behålla pengarna”, säger Skatteverkets samordnare Nina Blomkvist.

De jobbade med syra utan skyddskläder

De jobbade med syra utan skyddskläder

Städarnas berättelser: Monika, Milan och Boris städar livsmedelsindustrin och vittnar om en vardag fylld av rädsla i arbetet hos kriminella bolag.

Så har skugg­samhället vuxit fram

Så har skugg­samhället vuxit fram

En rad politiska beslut har lett fram till ett laglöst arbetsliv där människor utnyttjas. Kontroller har slopats och det har lett till ökat fusk. Terrordådet på Drottninggatan blev en ögonöppnare.