Industriarbetarnas tidning

Deras jobb: Få rätt grejer på rätt plats

13 oktober, 2014

Skrivet av Hans Stranberg

ArbetsmiljöSkutskär har öppnat plånboken för att skapa ordning och reda på bruket. Det ska öka trivseln, produktiviteten och kundnöjdheten. En nyhet är en gps-utrustad råttfälla.

SÅ FUNKAR 5S

5 S lägger grunden för det japanska systemet Lean, som handlar om ständiga förbättringar för bättre kvalitet och färre olyckor.

  • Sortera – ta bort allt onödigt, det gör det lätt att hitta saker
  • Städa – på en ren arbetsplats är det lättare att hitta fel och trevligare att arbeta
  • Systematisera – sätt arbetsplatsen i ordning
  • Standardisera – inför rutiner för hur och när du ska utföra de tre ovanstående punkterna
  • Självdisciplin – sök ständigt efter bästa sättet att utföra arbetet.

Källa: Consensus

Henric Alftberg jobbar vanligtvis sexskift med torkmaskinerna på Stora Enso i Skutskär, men sedan ett år är han och två andra från golvet frikopplade på dagtid för att skapa ordning på fabriksgolvet, rätt grejer på rätt plats – ett finare begrepp är 5 S.

– I början muttrade en del misstänksamt eftersom de tycker att det varit svårt att få köpa grejer förut, men det syntes snabbt att detta var allvar. Vi har fått de resurser vi behöver och ledningen har deltagit mycket tydligt i arbetet, säger han.

Uppenbarligen ett projekt att samlas kring efter fjolårets tuffa sparpaket.

– Genom dessa förbättringar hjälper vi oss själva, och företaget tjänar också på det. Jobben blir lättare att göra, säger Henric Alftberg.

I pappsalen för fluffmassa (råvara för bland annat blöjor) har det målats väggar, installerats ny belysning, det har slängts grejer som i flera år ”varit bra att ha”. Tydliga kartor visar  över städzoner och förvaringsplatser, varje skift har dagliga ordning- och reda-rutiner.

– Förr hade vi gemensamma verktyg för TM 9 och 8, så de var ofta ute och flaxade, nu har vi dubbla uppsättningar som är färgmärkta. Vid varje station sitter ett fotografi på hur saker ska placeras eller förvaras, förr kunde det vara en röra.

Varje fredag är det rond, ordningen poängsätts efter en checklista, resultatet offentliggörs av personalsamordnaren Thomas Wikholm.

– Detta är typ det bästa som hänt. Jag är en ordningsmänniska av naturen men det skulle väl ha tagit mig 400 år att åstadkomma allt detta utan de nya resurserna. Numera är det överlag höga poäng, säger han.

Varför gör ni detta?

– På grund av allt tydligare kundkrav. För oss handlar det bland annat om att nå färre reklamationer och minskade stopptider. Vi har ännu inga siffror på produktivitetsökning, men vi vet att vi spar tid – bland annat genom att ha rätt utrustning vid rätt maskin. Och vi har fått bra respons, säger Thomas Wikholm.

Projektet har lett till nya verktygsvagnar, nya slangar, extra täta myggnät, räta takvinklar har ersatts med 45-gradiga för att förebygga svalbon, det ska köpas metallpallar till massarullshylsorna för att undvika träflis i massan.

Råttor gillar inte öppna ytor, därför är det nu asfalterat ända in till huskropparna, når de in i lokalerna möts de av gps-försedda monsterfällor.

– Där grillas de och förpackas, och jag får ett sms om att det finns en råtta att hämta, säger Thomas Wikholm.

Läs mer: Så får ni ordning och reda

Du kanske också vill läsa…

”Nu gäller det att nöta in systemet”

”Nu gäller det att nöta in systemet”

Renare, trivsammare och mer koll på grejerna. Det blev resultatet av ordning-och-reda-projektet på Stora Enso i Skutskär.

Stort pådrag efter granatlarm

Polisen utrymde delar av Stora Ensos massabruk i morse, efter att vad som troligen var en gammal övningsgranat hittades i renseriet. ”Man lär ju gå till botten med det här”, säger huvudskyddsombudet Thomas Brännström.

På Stora Enso i Hylte är det tufft att vara säker

På Stora Enso i Hylte är det tufft att vara säker

Borta är tiderna när det var macho att utan sele klättra på såphala valsar. På Stora Enso i Hylte, firade underhållsavdelningen förra månaden 1 000 dagar utan olyckor.

Han var i gruvan när det rasade

Han var i gruvan när det rasade

Skalvet den 18 maj är det största i svensk gruvhistoria och fick många Kirunabor att vakna skräckslagna. 13 personer befann sig nere i gruvan. Jonny Kumpula var en av dem.

”Lediga veckor kan jag vara  med bandet”

”Lediga veckor kan jag vara med bandet”

Är det roligt att spela gitarr? Det ville Eki Kumpulainen ta reda på i sina tonår i Skutskär. Svaret ledde honom upp på scen och ut i världen med bandet Demonical.

Smittskydd i fokus när Volvo drar igång igen

Smittskydd i fokus när Volvo drar igång igen

Svensk fordonsindustri startar upp sin produktion i mindre skala. På Volvo powertrain i Köping har montörer som varit permitterade i fyra veckor börjat komma tillbaka till jobbet.

Repstopp i gruvan mitt under coronakrisen

Repstopp i gruvan mitt under coronakrisen

Bajamajor till entreprenörerna. Dygnet-runt-arbete för att minska smittan. Zinkgruvan har reparationsstopp – mitt i coronatider. Hundra man extra befinner sig innanför grindarna.

Månadsklocka ska ge färre olyckor

Månadsklocka ska ge färre olyckor

Ett tema per månad. Så arbetar Kvarn­sveden för att öka säkerhetstänket på bruket. ”Det blir lättare när man har en sak i taget att ­fokusera på”, säger huvudskyddsombudet Jan Grundelius.

”Folk mår inte bra”

”Folk mår inte bra”

Hjulen går för fullt i den svenska massa- och pappersbranschen, men baksidan är ökad stress och oro. Få klagar över fysisk arbetsmiljö, men många hävdar att den psykosociala är ett allt större bekymmer. Vi for till Fors bruk utanför Avesta .

”Jag vill gå med i facket!”

”Jag vill gå med i facket!”

Klockan är 12.04 på Stora Enso, Skutskär.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen