”Nu gäller det att nöta in systemet”
Renare, trivsammare och mer koll på grejerna. Det blev resultatet av ordning-och-reda-projektet på Stora Enso i Skutskär.
Industriarbetarnas tidning
ArbetsmiljöSkutskär har öppnat plånboken för att skapa ordning och reda på bruket. Det ska öka trivseln, produktiviteten och kundnöjdheten. En nyhet är en gps-utrustad råttfälla.
5 S lägger grunden för det japanska systemet Lean, som handlar om ständiga förbättringar för bättre kvalitet och färre olyckor.
Källa: Consensus
Henric Alftberg jobbar vanligtvis sexskift med torkmaskinerna på Stora Enso i Skutskär, men sedan ett år är han och två andra från golvet frikopplade på dagtid för att skapa ordning på fabriksgolvet, rätt grejer på rätt plats – ett finare begrepp är 5 S.
– I början muttrade en del misstänksamt eftersom de tycker att det varit svårt att få köpa grejer förut, men det syntes snabbt att detta var allvar. Vi har fått de resurser vi behöver och ledningen har deltagit mycket tydligt i arbetet, säger han.
Uppenbarligen ett projekt att samlas kring efter fjolårets tuffa sparpaket.
– Genom dessa förbättringar hjälper vi oss själva, och företaget tjänar också på det. Jobben blir lättare att göra, säger Henric Alftberg.
I pappsalen för fluffmassa (råvara för bland annat blöjor) har det målats väggar, installerats ny belysning, det har slängts grejer som i flera år ”varit bra att ha”. Tydliga kartor visar över städzoner och förvaringsplatser, varje skift har dagliga ordning- och reda-rutiner.
– Förr hade vi gemensamma verktyg för TM 9 och 8, så de var ofta ute och flaxade, nu har vi dubbla uppsättningar som är färgmärkta. Vid varje station sitter ett fotografi på hur saker ska placeras eller förvaras, förr kunde det vara en röra.
Varje fredag är det rond, ordningen poängsätts efter en checklista, resultatet offentliggörs av personalsamordnaren Thomas Wikholm.
– Detta är typ det bästa som hänt. Jag är en ordningsmänniska av naturen men det skulle väl ha tagit mig 400 år att åstadkomma allt detta utan de nya resurserna. Numera är det överlag höga poäng, säger han.
Varför gör ni detta?
– På grund av allt tydligare kundkrav. För oss handlar det bland annat om att nå färre reklamationer och minskade stopptider. Vi har ännu inga siffror på produktivitetsökning, men vi vet att vi spar tid – bland annat genom att ha rätt utrustning vid rätt maskin. Och vi har fått bra respons, säger Thomas Wikholm.
Projektet har lett till nya verktygsvagnar, nya slangar, extra täta myggnät, räta takvinklar har ersatts med 45-gradiga för att förebygga svalbon, det ska köpas metallpallar till massarullshylsorna för att undvika träflis i massan.
Råttor gillar inte öppna ytor, därför är det nu asfalterat ända in till huskropparna, når de in i lokalerna möts de av gps-försedda monsterfällor.
– Där grillas de och förpackas, och jag får ett sms om att det finns en råtta att hämta, säger Thomas Wikholm.
Läs mer: Så får ni ordning och reda
Svetsaren Annica Lindkvist pratar om att bli utsatt för sexuella trakasserier, att bli utfryst och inte trodd. Om sorgebearbetning och om att hitta en starkare närvaro i livet.