Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

Så sorgligt, Dagens Industri

21 oktober, 2014

Skrivet av

Dagens Industris politiske redaktör PM Nilsson drev i samband med valet frågan om blockpolitikens framtid. Det är dags att luckra upp blockpolitiken och hitta nya samarbeten i riksdagen, menade Nilsson klokt. Nu verkar han ha gett upp. I stället tycks han förbereda ett borgerligt maktövertagande med hjälp av Sverigedemokraterna.

Det var uppriktigt sagt sorgligt att läsa Dagens Industris ledare i måndags med rubriken: Tre skäl att bjuda in SD. Det tog alltså bara en månad för en omsvängning i frågan om borgerlighetens förhållande till SD. Reinfeldts ståndaktiga motstånd till försöken att normalisera det rasistiska partiet har mött på motstånd lokalt bland moderata kommunpolitiker. Nu ser vi att trevare görs i lokalpolitiken där M närmar sig SD. Att en liberal som PM Nilsson dessutom öppnar dörren för ett påskyndande av normaliseringen av SD är djupt oroväckande.

Lär sig aldrig liberalerna av historien?

Nilssons ledare har enbart maktpolitiska överväganden. Inte ett ord om moral, ideologi eller gränsdragning mot fascismen. Runtom i Europa har vi länge sett konservativa partier lämna civilitetens gräns och öppna upp för samarbete med högerextrema partier. Danmark är ett näraliggande och skrämmande exempel.

Där inte regelrätt samarbete sker kopieras den rasistiska dagordningen och fokus i den politiska debatten flyttas från reella frågor som ekonomisk politik, arbetslöshet, välfärd etc till pseudodebatter om burkaförbud, minaretomröstningar och ”massinvandringen”.

Tyvärr håller inte liberalerna emot. Tvärtom hasar de högerpartierna i hälarna allteftersom de själva krymper i väljarkåren och löper risk att helt utplånas. Detta liberala självplågeri borde bekymra PM Nilsson mer än att Näringslivet ska börja ordna frukostträffar med Åkessons partikamrater.

Svenskt Näringslivs nya VD, Carola Lemne, har för övrigt under hela valrörelsen varit mycket tydlig mot SD:s negativa inställning till invandring. Det vore rent ut sagt galet om Näringslivet nu skulle börja bygga relationer till rasisterna.

PM Nilsson kan hävda att han inte alls förordar samarbete med SD utan bara relationsbygge – allt i syfte att ”uppfostra” de misshagliga till att börja tänka på bättre idéer än att stoppa invandringen. Det är möjligen rart men ytterligt naivt och direkt dumdristigt. I stället för att bekymra sig över hur SD ska kunna normaliseras (och därmed utgöra regeringsunderlag för en borgerlig regering) borde PM Nilsson och Dagens Industri ägna sin tankemöda till hur borgerliga småpartier som folkpartiet ska finna sin roll i svensk politik framöver.

Är det inte dags att de svenska liberalerna nu på allvar diskuterar sitt usla valresultat och inser att de knappast kan växa i skuggan av Moderaterna. Det är hög tid att börja gå sin egen väg igen.

I en tid av växande fascism och rasism är det ett samarbete mellan socialliberaler och socialdemokrater som måste till. Det är en politik för jämlikhet, människovärde och solidaritet som nu behövs och där borde folkpartiet efter Björklund kunna bygga en bro över till socialdemokratin under Löfven.

Därmed kan det parlamentariskt svåra läget lösas utan PM Nilssons obehagliga strategi att göra ett nationalistiskt och rasistiskt parti rumsrent.

Nobelstiftelsen gör för övrigt helt rätt i att inte bjuda in SD.

Det finns något som heter grundläggande humanistiska värderingar.

Läs äldre ledare här.

Du kanske också vill läsa…

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Fortsätt förhandla

Fortsätt förhandla

Ingen vill att politiken ska rubba maktbalansen på svensk arbetsmarknad, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Första hundra åren i framtidens tjänst

Första hundra åren i framtidens tjänst

Vi har valt att visa människorna på bruken under de senaste decennierna, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Århundradets förhandling

Ge för guds skull inte politikerna möjlighet att skapa oreda på arbetsmarknaden för lång tid framöver, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Bra jobb­satsningar i höstbudgeten

Magdalena Anderssons spara i ladorna har bytts mot satsa järnet. Det är helt rätt, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Låt industrin bli det gröna navet

Med rätt satsningar kan återhämtningen efter coronakrisen bli språngbrädan som åstadkommer den nödvändiga klimatomställningen, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Vänd oron till framtidstro

Politiken, liksom parterna på arbetsmarknaden, måste nu se till att människor återfår hoppet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Gör inte upp med Moderaterna

Lagom till sommarsemestern verkar en regeringskris segla upp. Kommer Miljöpartiet att lämna regeringssamarbetet på grund av flyktingpolitiken? Nu behöver det inte gå så illa. Men frågan om migrationen är onekligen svårlöst och har många dimensioner. Jag måste erkänna att jag inte riktigt begriper Socialdemokraternas agerande just nu. I januariöverenskommelsen beslutade regeringsmajoriteten om att en parlamentarisk […]

Människovärdet står på spel

Kortsiktiga vinstintressen har skapat ett ohållbart och mänskligt ovärdigt arbetsliv som nu också visar sig vara samhällsfarligt i coronasmittans tid, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Ingenting är längre som förut

LO har just valt en ny ledning, ett på många sätt unikt val. Susanna Gideonsson från Handels blir ny ordförande. Det är första gången någon från Handels blir LO-ordförande och det hör verkligen till ovanligheterna att LO-ordföranden inte kommer från antingen IF Metall eller Skogs- och träfacket. Wanja Lundby Wedin kom från Kommunal men det är […]

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?