Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

Facket agerar. Vad gör Fotbollförbundet?

26 november, 2014

Skrivet av

Hittills har 1400 arbetare omkommit vid arenabyggena inför fotbolls-VM 2022 i Qatar. Minst 4000 människor kommer att ha dött innan VM invigs. Nu försöker det globala bygg- och träfacket (BWI) organisera migrantarbetarna fackligt trots att det är förbjudet i Qatar.

Svenska dagbladet har i en serie artiklar berättat om de orimliga villkoren för migrantarbetarna i samband med fotbolls-VM i Qatar. De tvingas arbeta under slavliknande villkor utan några som helst rättigheter. De usla arbetsförhållandena innebär att byggjobben är livsfarliga. När de kommer till Qatar fråntas de sina pass och de kan varken byta jobb eller lämna landet utan arbetsgivarens tillåtelse.

Fackföreningsrörelsen med svenska Byggnadsarbetarförbundet och GS-facket i spetsen försöker nu skapa en form av direktmedlemskap för migrantarbetarna i det globala facket BWI. Det är ett sätt att gå runt Qatars lagstiftning mot facklig organisering av migrantarbetskraft.

– Det är så här man börjar bygga en fackförening i fientlig miljö där allt sånt här är förbjudet, säger GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö till Dagens Arbete.

Det är förstås inte enkelt och tar sin tid men som Sjöö också påpekar ”det är vår förbannade skyldighet att göra det”.

Fler aktörer borde ha den insikten. De mulitnationella bolagen som har uppdragen att bygga infrastrukturen till VM har ett stort ansvar liksom förstås regeringen i Qatar. Fackföreningarna kan agera opinionsbildare men den stora påtryckningsmakten har förstås fotbollsvärlden. FIFA måste förstå det orimliga i att låta tusentals arbetare dö för att VM ska kunna hållas i en diktatur som Qatar.

Det svenska fotbollförbundet är pinsamt tyst i frågan. Eric Hamrén har hänvisat till att idrott och politik inte hör ihop och att det inte är hans uppgift att påverka staters politik. Det låter sig kanske sägas men i praktiken blir det djupt oetiskt. Som landslagsledare har han en opinionsbildarroll och Svenska Fotbollförbundet har i sin egen policy från 2013 formulerat en etik:

”Vi föregår med gott exempel och visar öppenhet och respekt för människors lika värde samt motverkar alla former av diskriminering samt gynnar arbetet för jämställdhet och mångfald.”

Det är hög tid att ta sina egna ord på allvar och trycka på FIFA att ställa krav på Qatar angående migrantarbetarnas fackliga och mänskliga rättigheter. Om regimen inte lyssnar bör FIFA ge Qatar rött kort och flytta fotbolls-VM.

Människovärdet står på spel och då måste fotbollsvärlden agera. Det är mer än nog nu.

Du kanske också vill läsa…

Arbetarna avgörande i kampen för klimatet

Industrin har alltför länge varit en miljöbov men är i dag helt avgörande för att få bukt med utsläppen av växthusgaser, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Snabba cash i truck-Sverige

Oseriösa arbetsgivare blundar. Skumraskutbildare säljer. Arbetare skadas. Handeln måste stoppas, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Kamratstödet behövs – mer än någonsin

Kamratstödet behövs – mer än någonsin

Facket måste bli det sammanhang där sorgen kan bearbetas, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Märket är satt. Bravo!

Mot alla odds har industrins parter kommit fram till ett långt avtal som innebär en uppväxling av löneökningarna, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Ge ungdomarna amnesti nu

Flyktingpolitiken har lagt ansvaret för de asylsökandes framtid på arbetsgivarna. Det är absurt och måste ändras.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Fortsätt förhandla

Fortsätt förhandla

Ingen vill att politiken ska rubba maktbalansen på svensk arbetsmarknad, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Första hundra åren i framtidens tjänst

Första hundra åren i framtidens tjänst

Vi har valt att visa människorna på bruken under de senaste decennierna, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Århundradets förhandling

Ge för guds skull inte politikerna möjlighet att skapa oreda på arbetsmarknaden för lång tid framöver, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Bra jobb­satsningar i höstbudgeten

Magdalena Anderssons spara i ladorna har bytts mot satsa järnet. Det är helt rätt, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.