Benjamin blir en diva på scenen
Traktorfantasten och dragqueen-artisten Benjamin Bryntesson brukar säga att han är en helt vanlig kille i Bengtsfors.
Industriarbetarnas tidning
DilemmatDu vet allt om dina kollegors familjer. De vet ingenting om din. Tiden stannar när någon frågar vad du har gjort i helgen och du är trött på hemligheterna. Vad kan du vinna på att vara öppen med din sexuella läggning och hur du lever, och vad kan du förlora? Vi bad tre experter om råd.
Källa: Unionens hbt-nätverk.
Vad betyder orden?
Hans Robertsson, arbetslivsforskare och psykolog
– Om du är osäker på om du kan komma ut kan ett första steg vara att prata med någon på jobbet som du har förtroende för. Sedan kan du vända dig till chefen som har ett ansvar för att diskriminering inte förekommer på jobbet. Om du kan vara öppen beror mycket på arbetsplatsens karaktär. På mansdominerade arbetsplatser kan heteronormen vara stark och ge homofoba uttryck. Skämt och glåpord om bögar markerar en gräns för maskulinitet och manlig heterosexualitet. Det kan vara väldigt jobbigt att vara öppen i homofoba miljöer, särskilt om ledningen tillåter jargongen. Fast arbetsplatsen kan vinna på att du kommer ut. Öppenhet leder ofta till en större närhet mellan kollegor och arbetet flyter bättre.
Fox Summanen, tillförordnad utbildningschef på RFSL
– Det är upp till var och en hur mycket man vill berätta om sitt privatliv, men vi ska ha ett arbetsklimat där alla kan berätta om de vill. Att aldrig kunna prata om sig själv på rasten gör till slut att man känner sig som ett tomt skal. Det är viktigt att det inte lämnas åt enskilda hbtq-personer att belysa eller hantera normerna på arbetsplatsen. Det är allas ansvar att arbeta för ett öppet klimat och ett respektfullt bemötande. Därför håller vi på RFSL utbildningar där vi hbt-certifierar arbetsplatser. Under de senaste åren har vi sett ett växande intresse, men än har vi inte fått någon förfrågan från industrin.
Fotnot: RFSL står för Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners
och queeras rättigheter.
My Billstam, ombudsman på LO
Om du inte kan vara öppen påverkar det hela livet. Det är en del av dig själv som du måste dölja och det blir tungt. Du ska inte behöva säga att du har varit ute med ”en vän” när du har träffat din partner och du ska kunna ha ett foto med din familj på jobbet utan att få knäppa frågor som ”är det där din syrra?” Det finns så otroligt mycket fördo-
mar som behöver utmanas. Facket står för allas lika värde och har ett stort ansvar i det arbetet. Det räcker inte att arbeta med hbt-frågor på central nivå. Det måste finnas ett aktivt arbete lokalt på arbetsplatserna.
Lennart Stéen svarar på frågor om försäkringar, juristen Henric Ask svarar på frågor om arbetsrätt, läkaren Ulf Nordlund svarar på frågor om hälsa, ekonomen Annika Creutzer svarar på frågor om privatekonomi och psykologen Jonas Mosskin svarar på frågor om psykologi.