Mens är en arbetsmiljöfråga
Att industrin är en mansdominerad bransch innebär inte att vi kan strunta i arbetsmiljön för de som har mens, skriver IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.
Industriarbetarnas tidning
Debattartiklar är texter som tar ställning. Åsikterna är skribenternas egna.
Debatt Det förfärliga hatbrottet i Orlando berörde mig djupt. Därför känns frukostsamtalet jag har i Almedalen idag, med RFSL:s ordförande Frida Sandegård, extra viktigt.
Låt mig först påminna om att fackliga industrikämpar och hbtq-rörelsen faktiskt har en gemensam historia. Det skildras i den vackra filmen Pride, som kom förra året.
I London 1984 märkte gayaktivister att polistrakasserierna av gayklubbarna upphörde, och drog slutsatsen att polisen hade fullt upp med att trakassera strejkande gruvarbetare istället. Då bestämde sig gayaktivisterna för att börja samla in pengar till gruvarbetarna.
Så föddes kampanjen ”Gays and Lesbians Support the Minors” – eller ”Pits and Perverts” som den senare kom att kalla sig. Gruvarbetarna svarade redan i Londons Prideparad samma år. Då gick gruvarbetarfacken längst fram, som en solidaritetshandling med gayrörelsen. Snart skrev engelska Labour (motsvarande Socialdemokraterna) in hbtq-rättigheter i sitt partiprogram.
För IF Metall är det självklart att arbeta med hbtq-frågor. Fackföreningar bygger på övertygelsen om alla människors lika värde och att människor blir starkare av att solidarisera sig med varandra. Därför är det ett direkt brott mot fackliga kärnvärden att diskriminera och exkludera på grund av sådant som kön, sexualitet och etnicitet.
Ändå sker det i vardagen. Och det måste upphöra. Vi behöver alla bli bättre på att jobba med normkritik och att se fördomarna som gör sig påminda på våra arbetsplatser och i våra organisationer. En medlem i IF Metall som diskrimineras av arbetsgivaren på grund av exempelvis sexualitet ska naturligtvis få fullt stöd av sin fackliga företrädare.
Men det räcker inte med att IF Metalls företrädare blir bättre på normkritik och hbtq-frågor. Vi behöver även få fler hbtq-personer som förtroendevalda i IF Metall. Vår fackförening ska självklart spegla mångfalden i samhället och på arbetsplatserna.
Så tar vi viktiga steg för att den fackliga verksamheten inkluderar istället för att exkluderar. Så kan vi i facket göra vårt bästa för att motarbeta det oresonliga hat som tog sig uttryck i terrorn i Orlando.
RFSL har självklart IF Metalls fulla stöd i sin kamp för att något liknande aldrig ska hända igen. Hbtq-personer ska självklart kunna leva i trygghet och frihet. I Sverige och i hela världen.
Det kommer jag att manifestera genom att gå i Prideparaden i Stockholm om några veckor. Jag hoppas att riktigt många IF-Metallare gör mig sällskap!
Anders Ferbe är ordförande i IF Metall