Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Vi kan förändra genom kärlek

7 september, 2023

Skrivet av

Krönika Om vi bemöter våra olikheter med nyfikenhet blir både samhället och våra arbetsplatser bättre platser – för alla, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Pontus Georgsson
Pontus Georgsson är förbundsordförande för Pappers.

I somras, under en lång promenad, kom jag till en bänk med inristningen ”Kärlek – inte hat”. Jag satte mig för att vila och reflektera och tänkte att det kanske är så enkelt. Vad vi fokuserar på är vårt val: kärlek och glädje eller dömande och hat.

Sommartider är också Pridetider där kärleken manifesteras med parader och evenemang under vajande, vackra och färgglada flaggor. Ingen ska behöva dölja sitt rätta jag, alla ska vara stolta över den de är.

Just den här sommaren har vi dock också hört försvarare av yttrandefriheten dra saker så till sin spets att de blir hatblandade och, i alla fall hos mig, väcker irritation och besvikelse.

Att något är tillåtet innebär inte automatiskt att det är klokt eller måste genomföras. Att kalla någon för idiot eller säga att hen har fula kläder, för att uttrycka sin ärliga åsikt, är ord som sårar och sätter spår. De går inte att få ogjorda eller sudda ut.

Visst är det tillåtet, och lagligt, att provocera men att enbart göra det för att man kan, eller för att ”få i gång en diskussion” är inte särskilt sympatiskt och borde därför rimligtvis inte bli ett dagligt och invant beteende. Att välja att inte uttrycka sin åsikt innebär inte nödvändigtvis oärlighet.

Om vi är många som väljer kärlek, inte hat, blir denna enkla handling kraftfull. Det blir naturligt att kämpa för alla människors lika värde, jämställdhet och social rättvisa.

Om vi genom nyfikenhet visar att vi vill förstå och acceptera andra som de är. Omfamnar olikheter, är nyfikna i stället för hatiska. Respekterar människor oavsett religion, etnicitet, sexuell läggning, kön eller annat som gör oss till de vi är.

Kanske kan vi då förändra världen. Genom att ta med sig sina erfarenheter, sin bakgrund och perspektiv i mötet med andra kan olikheterna berika både oss och vårt samhälle.

På detta sätt kan de goda arbetsförhållanden vi skriver om i stadgarna bli verklighet på våra arbetsplatser.

Vår uppgift som fackförening är att verka för arbetsplatser fria från diskriminering på grund av kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder.

Så plocka fram nyfikenheten och viljan att lära känna, att förstå andra, såväl inom som utanför jobbet. Öka medvetenheten om vad olika människor och grupper möter i sin vardag så att arbetet för ett inkluderande samhälle kan ta fart. Kärlek – inte hat!

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Kvinnornas löner ökar för sakta

Kvinnornas löner ökar för sakta

Lönerna i kvinno- och mansdominerade jobb måste värderas lika. Men det får inte innebära att vi ger avkall på våra krav mot att få större del av företagens vinster, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Traditionell trygghet är trendigt

Vår fackliga gemenskap är gammal, men den är precis lika framåtblickande som den produktutveckling vi jobbar med, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Dags att tacka nej, direktörer!

Vi stod emot kraven på inskränkt makt, men löneökningarna kommer inte att motsvara kostnadsökningarna. Nu är det arbetsgivarnas tur att ta ansvar för sina löner och bonusar, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Vi kräver mer makt över tiden

Arbetsgivarnas krav visar att de helst ser anställda som livegna, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

De vill ha makt över din tid – igen

Jag kan inte låta bli att förvånas över arbetsgivarnas ovilja att ta oss på allvar, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Fortsätt att ställa frågor och krav

Mika har ett stort hjärta som slår för alla och accepterar inte orättvisor. Hen är påläst och vet att vi tillsammans kan göra skillnad, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Oro och kval, efter detta val

Jag är uppriktigt oroad för de kommande fyra åren. Det blir alltid förändringar med en ny regering, men nu blir det nog mer än vi är vana vid – och bekväma med, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Industri med framtid – och utmaningar

Klimatfrågan är ibland obekväm att diskutera men läget är akut. Nu måste vi alla hjälpas åt, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Tack, Svanskogs fackliga hjältar

En nedläggning drabbar både individen och hela orten. Det är fackets hjältar som kämpar, och särskilt hårt kan det vara på en liten avdelning, som Svanskogs, skriver Pontus Georgsson.

”Nu är det tid för försoning i LO”

Las-överenskommelsen som IF Metall och Kommunal anslutit sig till gynnar inte oss som fackförbund. Men nu måste vi – enade – gå vidare i kampen, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.