"Det pågår en ständig kamp mellan arv och förnyelse."Helle Klein om arbetarrörelsens framtid.

”Demokratin styrs av det som klickar bra”Jan Scherman efterlyser fler tråkiga och seriösa politiker och mindre yta. Men då måste vi väljare också ta vårt ansvar och lyssna, skriver han.

Helt rätt att utlysa extraval

Regeringen Löfven gör helt rätt i att utlysa extraval. Nu måste väljarna få säga sitt och hjälpa riksdagen att komma ur den blockpolitiska låsningen.

Regeringens budget föll som väntat i riksdagens omröstning under onsdagen. Därmed stoppade Alliansen med hjälp av Sverigedemokraterna A-kassehöjning och sänkt skatt för pensionärer exempelvis. Framförallt valde Alliansen att ge SD möjlighet till en maktdemonstration av unikt slag i svensk politik. SD gjorde budgetomröstningen till en förtroendeomröstning om regeringen och de borgerliga partierna gav dem möjligheten.

Statsminister Stefan Löfven konstaterade på sin presskonferens att Alliansen valt ansvarslöshet istället för samarbete. Deras agerande ”saknar motstycke i Sveriges politiska historia”, sade Löfven. Därefter deklarerade han att regeringen väljer att den 29 december utlysa extraval.

Det är ett rätt och rimligt beslut och något som Dagens Arbete drivit. Budgetprocessen har visat att läget är helt låst i svensk politik. De borgerliga partierna har valt att cementera blockpolitiken och därmed har SD fått en vågmästarroll som varken Alliansen eller de rödgröna vill att de ska ha.

Nu måste väljarna få säga sitt och förhoppningsvis ge statsminister Löfven ett tydligt mandat att regera landet.

Risken med ett extraval är att SD får ett ökat stöd i spåren av ett ökat politikerförakt men hittills har de inte i opinionsmätningar tjänat på att ställa till med politiskt kaos. Att partiledaren Jimmie Åkesson dessutom är sjukskriven är en försvårande omständighet då han själv var en stor del i SD:s framgång i senaste valet.

Sverigedemokraterna har nu tydligt visat sin hemmahörighet till höger i svensk politik och att de inte är ett normalt ansvarstagande parti. Hatet mot invandrarna är den enda politiska drivkraften, så stark att man gärna stoppar förslag som gagnar pensionärer och arbetare. Bara man får göra sina maktdemonstrationer. Det är ovärdigt och förhoppningsvis säger väljarna nej till detta i extravalet i mars.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet går till val på sin gemensamma budget men som två enskilda partier. Det där kommer de att behöva förtydliga för sina väljare – blir det gemensam valrörelse och gemensamt valmanifest?

Socialdemokratin har att hantera kritikerna inom fackföreningsrörelsen där man uppfattar att Miljöpartiet inte förstår industrins väl och ve. I ett utmejslande av ett gemensamt valmanifest skulle man kunna komma bort ifrån denna kritik och visa att en rödgrön politik främjar jobb och tillväxt. Energiomställningen kan, som Göran Persson uttryckte det en gång, bli det nya tillväxtsprånget exempelvis.

Allianspartierna är nog de som har mest att förlora på ett extraval. De har vägrat låsa upp blockpolitiken och agerat partiegoistiskt. Dagens Nyheters förra chefredaktör Hans Bergström skriver i högertidningen Neo en svidande uppgörelse med Alliansen som enligt Bergström agerat huvudlöst alltsedan valet i höstas.

”Om de borgerliga inte ska tappa förtroende som byggts under åtta år i regering, måste de rätt snart visa sig beredda att tänka på Sverige och inte bara på sina egna inåtvända partibekymmer”, skriver Bergström.

Regeringen Löfven gör helt rätt i att utlysa extraval. Väljarna får nu  hjälpa riksdagen att komma ur den blockpolitiska låsningen och rädda landet.

Valet i mars blir ett val om ansvarstagande.

Läs äldre ledare här.


hk@da.se

Läs mer från Dagens Arbete:

Varning för nostalgin

LedareTill arbetarrörelsens styrka hörde en gång dess förmåga att odla längtan i stället för saknaden, förmågan att bära de provisoriska utopierna utan att fastna i dogmerna.

1

Demokratin behöver sina försvarare

LEDAREVår kontinent har alltför ofta i historien härjats av nationalismens dåraktighet. Låt det inte ske igen, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

2

Rösta för ett öppet Europa

LEDAREFörsvara öppenhetens, demokratins och löntagarnas Europa i en tid när nationalismens farliga idéer är på frammarsch, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

2

DA och Expressen granskar

Sälj inte ut vår säkerhet

LedareVaktbolagen måste granskas. Kopplingarna till högerextremism är en fara för demokratin.

1

Gör verklighet av nollvisionen

LEDAREIngen ska behöva skadas eller dö på jobbet. Industrins konkurrenskraft hör samman med arbetarnas hälsa, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Usel slogan, bra politik

Ledare”Arbetarrörelsens EU-valrörelse behöver andas framtidstro och möjligheter om den ska entusiasmera några väljare”, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Värna om Saltsjöbadsandan

LedareDen svenska modellen är bästa skyddet mot extremismens söndrande av demokratin.

Skuldfällan

Ovärdigt för ett välfärdsland

LEDARE”Fokus måste nu sättas på kreditinstitutens och inkassoföretagens ansvar”, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

4

Intet nytt, allting nytt

Ledare”När riksdagen röstar ned Ulf Kristersson (M) som statsminister har inget nytt hänt. Ändå är det startskottet för en helt ny era i svensk politik”, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

1

Fortsätt vara folkrörelse, facket!

LedareFacken måste bli folkbildare och diskutera samhällsfrågor med medlemmarna. Inte bara vart fjärde år.

Principlöshetens Allians

Ledare”Tyvärr ger nu Centern och Liberalerna upp idén om att aldrig låta sig bli beroende av SD”, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein efter att Allianspartierna presenterat talmanskandidat.

6

En röst på SD är en röst för kaos

LEDARE”Sverigedemokraterna är inte ett arbetarparti. Gå inte på missnöjets locktoner”, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

9

Valet handlar om framtiden

LEDARELyssna inte på domedagsprofeterna utan på dem som vill bygga vidare på det vi har. Låt inte det brunblåa blocket med SD i spetsen riva sönder Sverige.

3

DA GRANSKAR SKUGGSAMHÄLLET

Laglöst arbetsliv är livsfarligt

LedareDen borgerliga regeringen luckrade upp reglerna för arbetskraftsinvandring. Fram växte skuggsamhället, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Politik är att vilja, inte att följa

LedareDet går bra för Sverige nu, men hur blir det efter valet? Det är den oron som bör odlas. Lämna SD:s dagordning och prata om det socialdemokratiska samhällsbygget som hör till världens bästa samhällsidé, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

2

Val 2018 | Pensionen

Pensionsåldern är en klassfråga

LEDAREMånga industriarbetare börjar jobba redan i tonåren. Att säga till dessa att de måste arbeta längre är ett hån, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

2

DEN GLOBALA TEXTILINDUSTRIN

Våra kläder är ohållbara

Ledare”Bakom varje klädesplagg finns en livshistoria som alltför ofta handlar om rena slavarbetet. Vi måste börja fråga vem som sytt vår tröja”, skriver chefredaktör Helle Klein.

Val 2018 | Sjukförsäkringen

Ett helt sjukt system

LEDARESjukpenning. Regeringen måste ändra reglerna för sjukförsäkringen. Begreppet ”normalt förekommande arbete” leder till rättsosäkra och omänskliga beslut.

6

DA GRANSKAR VUXENUTBILDNINGEN

Utbildningskaos hotar industrin

LEDARE”Att allianspartierna inte i första hand tänker på arbetarnas väl och ve är inget att förvånas över men att de så uppenbart struntar i företagens bästa är uppseendeväckande”, skriver Helle Klein.

FACKET FÖR UNGA

Facket måste våga förändring

LEDAREDe unga lär sig att facket inte är för dem. Det om något hotar den svenska modellen, skriver Helle Klein.

I Kata Dalströms liv hittar jag min dröm

LedarkrönikaJeanette Herulf läser en bok om Kata Dalström och längtar efter tron på solidaritet och jämlikhet.

Strejkrätten

Rör inte strejkrätten

LedareDen segdragna konflikten i Göteborgs hamn måste kunna lösas utan lagändring, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

4

Största problemet är inte pensionerna

LEDARKRÖNIKA”Borde vi inte börja med att göra jobben mer attraktiva, säkrare ur arbetsmiljösynpunkt innan vi kräver av människorna att de jobbar mer?”, skriver Jeanette Herulf.

2

DET NYA SAMHALL

Staten måste återupprätta Samhall

Ledare”Det tyck som att en ekonomistisk säljkultur har etsat sig fast så att de människor som var tänkta att få en möjlighet i stället slås ut. Nu måste politikerna agera”, skriver  Helle Klein i en ledare om Dagens arbetes granskning av Nya Samhall. 

Djupt ovärdigt, Nya Samhall

LEDAREMånga kan vittna om dålig arbetsmiljö hos Samhall med enformiga jobb och ökade prestationskrav. De redan svaga pressas till det yttersta.

13

”Kläm åt fifflare i stället för funktionsnedsatta”

LEDARKRÖNIKAVisst kan vi få hjälp att klara vardagen, men beroende kommer vi alltid att vara. Sätt åt de ekonomiska fifflarna men släng inte ut barnet med badvattnet, skriver Jeanette Herulf.

Kvinnan tiger ej längre i församlingen

LEDARE#metoo-rörelsen skakar just nu om större delen av det svenska samhället. Vittnesmålen från kvinnor i alla olika branscher är både skrämmande och befriande. 

Rätt livränta

Endast den starke vinner

LEDARE Det är orimligt att ansvaret läggs på den drabbade. Facket måste hjälpa de arbetsskadade att få rätt livränta.

5

Arbetsmiljöarbetet är viktigare än någonsin

LedarkrönikaDen senaste tidens uppmärksamhet runt #metoo är ett bra exempel på att det systematiska arbetsmiljöarbetet inte fungerar med ett nedmonterat Arbetsmiljöverk, skriver Jeanette Herulf.

Farligt förakt för demokratin

LedareDemokratikampen måste föras både i parlamenten och på arbetsplatserna.

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.