Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

Utlys extraval, Löfven

3 december, 2014

Skrivet av

Alliansen väljer att befästa blockpolitiken och ge SD makten. Det är djupt tragiskt. Löfven bör utlysa extraval och låta väljarna säga sitt.

Budgetspelet i riksdagen är både bisarrt och ovärdigt. De borgerliga partierna lägger en gemensam alliansbudget men säger samtidigt att det är den sista gemensamma budgetmotionen då partierna nu ska profilera sig på egen hand. Ändå driver de denna budget så långt att det med Sverigedemokraternas hjälp blir regeringskris.

Folkpartiet som är emot vårdnadsbidraget anser det alltså viktigare att rösta på en budget med vårdnadsbidrag än att se till att SD inte får den vågmästarmakt de längtar efter. Det är milt sagt absurt.

Sverigedemokraternas besked att de tänker rösta på Alliansbudgeten var väntat. Ingen kan på allvar tro att detta högerextrema parti vill agera ansvarsfullt. Nej maktdemonstration går före budgetpraxis. Och tyvärr fick de i går genomföra sin PR-kupp och kabla ut sitt invandrarhat i alla stora medier.

Statsminister Stefan Löfven som alltsedan valnatten har sträckt ut sin hand gång på gång till de borgerliga partierna bjöd genast in till krismöte i Rosenbad. Efter viss betänketid bestämde sig Alliansens partiledare att komma på mötet. Annie Lööf (C) och Jan Björklund (FP) deklarerade dock redan på vägen in till mötet att de minsann inte tänkte förhandla med Löfven. Så blev också resultatet av mötet.

Det är en sorgligt dogmatisk hållning. Alliansen väljer ansvarslös egoism istället för att värna landet mot politiskt kaos.

I normala fall är det självklart för oppositionen att framhäva sin egen politik. Det har Alliansen också gjort med sitt gemensamma budgetförslag. Men nu är situationen inte normal. Sverigedemokraterna har bestämt sig för att sabotera alla regeringars möjligheter att regera om inte invandringspolitiken ändras drastiskt. I detta läge har de borgerliga partierna ett lika stort ansvar som de rödgröna att se till att SD fortsatt isoleras och inte får något inflytande över svensk politik. Och ansvar att se till att landet kan styras.

Den traditionella blockpolitiken är slut i och med SD:s agerande, konstaterade den före detta folkpartiledaren Bengt Westerberg i Aktuellt.

Han och förre S-ledaren Ingvar Carlsson var i TV överens om vikten av att bryta det dödläge som blockpolitiken försatt Sverige i. Att lyssna till dessa garvade politiker var en lisa för själen jämfört med bjäbbandet från Lööf och Björklund.

Det enda rimliga hade varit att de borgerliga partierna lämnade den allians de sagt att de ska lösa upp och lade ned sina röster i budgetomröstningen i dag. För att sedan börja skapa den samarbetsriksdag som landet behöver. Tyvärr blir det nu inte så. I stället medverkar Alliansen till att ge de främlingsfientliga krafterna makten.

Stefan Löfven har att välja mellan att avgå eller utlysa extraval om några veckor. Ingen vill ha nyval men faktum är att de rödgröna regeringspartierna att döma av SCB:s mätning nog har minst att förlora på ett nytt val. Tvärtom kan väljarna få möjlighet att ge Stefan Löfven ett tydligare mandat som statsminister.

Sverige behöver kunna styras långsiktigt. Alliansen väljer att tillsammans med SD slänga ut landet i politiskt kaos. Om detta bör väljarna kunna få säga sitt i ett nytt val i början av nästa år.

Du kanske också vill läsa…

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Fortsätt förhandla

Fortsätt förhandla

Ingen vill att politiken ska rubba maktbalansen på svensk arbetsmarknad, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Första hundra åren i framtidens tjänst

Första hundra åren i framtidens tjänst

Vi har valt att visa människorna på bruken under de senaste decennierna, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Århundradets förhandling

Ge för guds skull inte politikerna möjlighet att skapa oreda på arbetsmarknaden för lång tid framöver, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Bra jobb­satsningar i höstbudgeten

Magdalena Anderssons spara i ladorna har bytts mot satsa järnet. Det är helt rätt, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Låt industrin bli det gröna navet

Med rätt satsningar kan återhämtningen efter coronakrisen bli språngbrädan som åstadkommer den nödvändiga klimatomställningen, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Vänd oron till framtidstro

Politiken, liksom parterna på arbetsmarknaden, måste nu se till att människor återfår hoppet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Gör inte upp med Moderaterna

Lagom till sommarsemestern verkar en regeringskris segla upp. Kommer Miljöpartiet att lämna regeringssamarbetet på grund av flyktingpolitiken? Nu behöver det inte gå så illa. Men frågan om migrationen är onekligen svårlöst och har många dimensioner. Jag måste erkänna att jag inte riktigt begriper Socialdemokraternas agerande just nu. I januariöverenskommelsen beslutade regeringsmajoriteten om att en parlamentarisk […]

Människovärdet står på spel

Kortsiktiga vinstintressen har skapat ett ohållbart och mänskligt ovärdigt arbetsliv som nu också visar sig vara samhällsfarligt i coronasmittans tid, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Ingenting är längre som förut

LO har just valt en ny ledning, ett på många sätt unikt val. Susanna Gideonsson från Handels blir ny ordförande. Det är första gången någon från Handels blir LO-ordförande och det hör verkligen till ovanligheterna att LO-ordföranden inte kommer från antingen IF Metall eller Skogs- och träfacket. Wanja Lundby Wedin kom från Kommunal men det är […]

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?