”Jag läser på om dinosaurierna igen. Hur blev det så fel?”

Sågverksarbetaren och musikern Stefan Eriksson om hur blixtsnabbt vi människor lyckats förstöra så mycket omkring oss.

”Ett ohållbart arbetsliv visar sig vara samhällsfarligt”

Helle Klein, chefredaktör Dagens Arbete.

Foto: TT NYHETSBYRÅN

Arbetsliv i skuggan av Nato

AnalysMed några dagars perspektiv på moderatstämman och Anna Kinberg Batras debut som partiledare är en sak uppenbar: Med utspelet om Nato-utredning lyckades hon omedelbart ta initiativet i den politiska debatten. Det hon sa om arbetslivet kom i skymundan.

Nato-frågan dominerade den efterföljande rapporteringen från moderatstämman. Och Kinberg Batra satte dessutom dagordningen för Folk & Förvars konferens i Sälen som inleddes efterföljande dag.

Men att hon dessutom presenterade två nya krav, med koppling till arbetslivet, har knappt uppmärksammats alls.

Anna Kinberg Batras allra första löfte som ny moderatledare var sänkt skatt för de som fyllt 64 år. Nu sker sänkningen vid 65 år.

– Alla som kan och vill arbeta – oavsett vilken ålder du har – behövs och måste kunna bidra till att bygga ett bra Sverige ännu bättre, konstaterade Kinberg Batra.

Hon kallade detta ett ”skattebesked.” En markering att även hon ser skatterna som en grundbult i politiken vilket är nödvändigt: Minuterna innan, när Fredrik Reinfeldt öppnade stämman med en återblick över sina år i politiken, tog han nämligen upp skattetrycket: 1992, när Carl Bildt blivit statsminister var det nästan 53 procent av bruttonationalprodukten (BNP) 1992.

– Nu är det nere i under 43 procent, sade Reinfeldt och inkasserade sitt bejublade avskedstals allra kraftigaste applåder.

Kinberg Batra fick inte motsvarande ovationer. Å andra sidan var hennes uppgift en annan: Att med fortsatt omvårdnad om starka statsfinanser komma med nya initiativ. Även hennes andra nya förslag hade en koppling till arbetslivet:

– Rätten att läsa på kommunal vuxenutbildning för behörighet till högskolestudier utökas och ska omfatta alla vuxna.

Förslaget fick artiga applåder. Men har i likhet med den sänkta skatten för 64-åringar inte lämnat några spår efter sig i debatten.

Så långt förnyelse. I övrigt ligger politiken fast när det gäller Las – lagen om anställningsskydd. Beskedet gavs i klartext först på den efterföljande pressträffen, i talet gleds frågan över med en formulering om ”fler och snabbare vägar till jobb.”

Det utlovade Kinberg Batra när hon talade om behovet av bättre integration. Dessförinnan hade hon slagit fast att Sverige även i fortsättningen ska ”stå upp för öppenheten” och vara ”ett land dit människor ska kunna komma för skydd undan krig och förföljelse. Det handlar om en medmänsklig plikt”.

Just behovet av bättre integrationspolitik används ibland som argument för att luckra upp LAS. Så skrev exempelvis moderaternas förre vice ordförande Lars F Tobisson i ett debattinlägg inför extrastämman om att ”justera” arbetsrättslagstiftingen så att det inte i lika hög grad som nu gynnar de som har fast arbete, jämfört med nya arbetssökande, som ungdomar och utländsk arbetskraft.

Så argumenteras också i den motion från Sofia Fölster, M, om ”Borttagande av turordningsreglerna i lagens om anställningsskydd” som nu väntar på behandling i Arbetsmarknadsutskottet.

Utskottes vice ordförande är moderaten Elisabeth Svantesson, arbetsmarknadsminister i Alliansregeringen och nyvald andra vice ordförande för Moderaterna, tillika arbetsmarkandspolitisk talesman för moderaterna.

Utskottet ska ta ställning till motionen under februari eller mars. Då ställs frågan på sin spets: Ska den moderata politiken ligga fast här, eller ändras?

Frågan kan förstås också komma upp i onsdagens partiledardebatt, där exempelvis Jan Björklund, Annie Lööf längre krävt att arbetsrätten blir ”mer flexibel.” Men så oförsynt är man väl inte mot en Allianspartner?

Läs mer:

LENNART LUND

Läs mer från Dagens Arbete:

Regionala skyddsombud

Eva Nordmark: Ökat tillträde ger bättre skydd

Riksdagen röstade som väntat ner regeringens förslag om utökad tillträdesrätt för regionala skyddsombud. Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) är besviken: ”Coronakrisen har verkligen visat hur viktiga skyddsombuden är”, säger hon.

Ingen utökad tillträdesrätt för regionala skyddsombud

TillträdesrättRegeringens förslag om att ge regionala skyddsombud rätt att komma in på arbetsplatser där facket inte har några medlemmar kommer att röstas ner. Flera partier går i dag samman för att stoppa förslaget.

1

”Regeringens förslag om RSO missar målet”

Replik | RSOAtt kontrollera arbetsmiljön är en myndighetsuppgift och inte en uppgift för de regionala skyddsombuden, skriver Saila Quicklund (M).

1

”RSO-frågan visar januariavtalets högerkantring”

Debatt | RSODet är positivt på att regeringen till slut föreslår att de regionala skyddsombuden måste få utökad tillträdesrätt. Samtidigt är reaktionerna från borgerligt håll ett kvitto på den undermåliga förhandlingen vid januariavtalets tillkomst, skriver Ali Esbati och Ciczie Weidby (V).

”Skyddsom­budens roll måste moderniseras”

DEBATTDe som arbetar på arbetsplatser utan lägsta löner och kollektivavtal har oftast inget skyddsombud att vända sig till, skriver Saila Quicklund (M).

2

Efter coronan

”Arbete är en fundamental mänsklig rättighet”

DEBATTArbetsmarknadspolitiken måste bli mer aktiv igen, inte avvecklas, skriver Ulf Dahlsten, tidigare  statssekreterare hos Olof Palme och författare till boken ”Efter Coronan. Svensk Modell i Kris”.

Syna SD i sömmarna

LEDARESD vill skära ner nära tio miljarder på arbetsmarknads-området. Gå aldrig på att det skulle vara ett arbetarvänligt parti, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

2

”Oacceptabelt med oseriösa arbetsgivare”

Arbetsmarknadsutskottets ledamot Mats Green (M): Problemet är att de lagar vi har inte följs och tillämpas. Han vill förändra sekretesslagstiftningen så att myndigheterna ska kunna samköra register.

DA granskar skuggsamhället

”Dubbla myndigheternas resurser”

DEBATTDet krävs snabba skärpningar i lagar, regler och rutiner för att komma tillrätta med den organiserade arbetslivskriminaliteten, skriver LO:s andre vice ordförande Berit Müllerström, och Tove Nandorf, arbetsmarknadsutredare på LO.

”Regelverket är riggat för osund konkurrens”

DEBATTLagstiftning måste ändras, myndighetssamverkan stärkas och kontrollerna måste bli fler, skriver Ali Esbati och Ciczie Weidby (V).

1

Politikernas svar om skuggsamhället

SkuggsamhälletDA ställde samma frågor till ledamöter från S, M och C i arbetsmarknadsutskottet. Läs deras reaktioner på avslöjandena om den utbredda arbetslivskriminaliteten och vad de vill se för åtgärder.

”Nej Timbro – förändringar måste till”

REPLIKTimbros halvhjärtade erkännande av att det finns problem räcker tyvärr inte. Missbruket har pågått oavbrutet – och vuxit. Dagens system för arbetskraftsinvandringen måste ändras på flera punkter, skriver Tove Nandorf, utredare på LO.

1

”Det ska vara svårt, dyrt och krångligt att fuska”

Nu svarar politiker i arbetsmarknadsutskottet på frågor om arbetslivskriminalitet och skuggsamhället. Först ut är utskottets ordförande Anna Johansson (S).

”Viktigt att vi värnar det system vi har i dag”

Alireza Akhondi (C), ledamot i arbetsmarknadsutskottet: Centerpartiet står fast vid linjen att inte ge regionala skyddsombud tillträde till arbetsplatser utan kollektivavtal.

EU-valet

Allt du vill veta om EU-valet

Nu är det bara dagar kvar till valet till Europaparlamentet. Behöver du veta mer innan du bestämmer dig? Vi guidar om hur EU funkar, vad partierna vill och vad medlemskapet betyder för dig som jobbar.

5

Vårbudgeten ger stöd åt arbetslösa och miljön

Regeringen ger i sin vårbudget bland annat ökat stöd till klimatsmart industri och satsar extra för att utrikes födda kvinnor ska få en chans till jobb. Men man tar också bort kravet på kollektivavtal för nystartsjobb och slopar skattesubventionen på gruvdieseln.

1

”Inget stöd för att privat förmedling är bättre”

Samma dag som Arbetsförmedlingen varslar 4500 personer kommer arbetsmarknadsutredning med sitt betänkande: Det finns inget stöd i forskningen för att det vore bättre att lägga ut all arbetsförmedling externt, säger utredaren Cecilia Fahlberg.

Bloggrubrik

Bra för Sverige

Fackföreningsavdraget fick ett kort liv

BudgetenI somras infördes avdragsrätt för fackföreningsavgiften. Den kommer att gälla vid nästa deklaration – men sen är det slut. Moderaterna och KD, vars budgetförslag vann i riksdagen i går, vill använda pengarna till ytterligare jobbskatteavdrag.

2

Bloggrubrik

Utlys extraval

”I stället för att pröva omöjliga statsministerkandidater borde talmannen låta väljarna ta ansvar”, skriver Helle Klein.

1

Bloggrubrik

Centerns dogmatism är skadlig

”Hur Annie Lööf nu tänker sig fortsättningen är en gåta. Hon har målat in sig i alla hörn som går att måla in sig”, skriver Helle Klein i bloggen.

4

Fortsätt vara folkrörelse, facket!

LedareFacken måste bli folkbildare och diskutera samhällsfrågor med medlemmarna. Inte bara vart fjärde år.

Bloggrubrik

Arbetsmiljöarbetet står på spel

”Därför stöder facken S”

DEBATT”Det finns skäl till varför Svenskt Näringsliv uppvaktar Moderaterna och Sverigedemokraterna, det gynnar deras medlemmar. Det finns lika grundliga skäl till att LO-facken uppvaktar Socialdemokraterna. Det gynnar deras medlemmar”, skriver Thomas Lindell, som jobbar på Älvsbyhus och är förtroendevald i GS.

Bloggrubrik

Valets stora ideologiska strid gäller arbetslivet

”Låt dig inte förföras av högerns locktoner”

DebattTill valet 2006 bländades väljarna av löften om skattesänkningar, och frågan om a-kassan och välfärden kom i skymundan. Men Alliansen genomförde sin arbetarfientliga politik då, och kommer att göra det igen om de får chansen. Och nu tillsammans med SD, skriver Pappers förbundsordförande Matts Jutterström.

Bloggrubrik

Mitt Almedalen 2018

”SD:s oärlighet måste synas i sömmarna”

Debatt”Att Sverigedemokraterna står till höger i svensk politik är inget nytt. Den stora skillnaden mellan Alliansen och Sverigedemokraterna är graden av ärlighet gentemot väljarna””, skriver Tommy Andersson och Julius Petzäll Mendonca från föreningen AGGIS.

1

Bloggrubrik

Bekämpa segregationen inte flyktingarna

Chefredaktör Helle Klein vill att (S) slutar med den auktoritära retoriken.

6

”Etableringsjobb skyddar din lön”

KRÖNIKA”Avtalet om etableringsjobb kan pressa ner arbetslösheten och därmed skydda löner och villkor. Det är något helt annat än den lagstiftade lönedumpning som de borgerliga partierna vill ha, skriver IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson. 

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.