Industriarbetarnas tidning

Debattartiklar är texter som tar ställning. Åsikterna är skribenternas egna.

”Sveriges arbetare får betala det högsta priset för SD-regeringens politik”

Publicerad 2023-10-30, 08:34

Debatt Många skyddsombud vittnar om att arbetsgivarna pressar dem när de försöker göra arbetsplatserna säkrare. De behöver facket i ryggen för att kunna stå på sig, skriver EU-parlamentarikern Ilan De Basso, S.

Om skribenten

Ilan De Basso är socialdemokratisk Europaparlamentariker.

Svensk och europeisk arbetsmarknad står inför många problem när det kommer till att bekämpa arbetsplatsolyckor, arbetsrelaterad stress och långsiktig skada till följd av en ohållbar arbetsmiljö. I Sverige dog 49 arbetare förra året, närmare 3 000 i Europa.

Det är olyckligt att Sverige, som sämsta land i Norden, inte är i närheten av att nå upp till FN:s mål för antalet statliga arbetsmiljöinspektörer. Enligt den internationella arbetsorganisationen ILO skulle antalet inspektörer nästintill behöva dubblas för att nå upp till målnivån.

Svenskt arbetsmiljöarbete har under lång tid räddats av de nästan 100 000 regionala och lokala skyddsombud som utgör grunden för det arbetsmiljöarbete som utförs på arbetsplatserna. Antalet skyddsombud har dock minskat i många branscher. Utvecklingen tydliggör behovet av att skapa bättre förutsättningar för fackliga skyddsombud.

Regeringen säger sig vilja åtgärda problemet genom ett uppdrag till Arbetsmiljöverket som ska föreslå åtgärder för att fler ska vilja engagera sig som skyddsombud. Regeringen anser dock inte att förslagen behöver ta hänsyn till huruvida skyddsombuden har en facklig tillhörighet eller ej. Här gömmer sig en ulv i fårakläder.

För att klä av ulven behöver vi förstå relationerna på arbetsmarknaden där arbetstagaren är den svagare parten i anställningsförhållandet. På grund av den obalansen har lön och arbetsmiljö alltid varit frågor där arbetstagarna kollektivt organiserat sig för sina intressen. Fackföreningarna står för en avgörande del av den samordning och utbildning som gör att uppdraget som skyddsombud går att genomföra.

Vi ska vara stolta över att vi i Sverige har fackliga organisationer som kan axla stora samhällsfrågor som lönesättning och arbetsmiljö. Det har gett arbetstagarna makt och inflytande över processer och omständigheter som påverkar dem varje dag.

En av skyddsombudens mest långtgående befogenheter är att stoppa pågående farligt arbete, och uppdraget kan ofta skapa friktion på arbetsplatsen. Antalet skyddsombud som vittnar om kränkande särbehandling, blir ifrågasatta och utsatta för repressalier från företag och chefer är många. I vissa fall har det gått så långt att företag försöker göra sig av med skyddsombud som ställer krav. I andra fall har de hotats till tystnad. I båda fallen är facket den som står upp för skyddsombuden.

Hur många arbetare kommer våga ta den kampen på egen hand, med risk att bli av med jobbet? Det är oansvarsfullt att undergräva de fackliga organisationerna som står för den uppbackning och trygghet som krävs när skyddsombud utövar sitt uppdrag.

Nuvarande ordning tjänar vårt samhälle väl. Medan många länder i Europa tittar på och vill lära sig av vår arbetsmarknadsmodell tar SD-regeringen oansvarigt allt fler steg från den. Sverige blir fattigare och farligare med regeringens politik. Det högsta priset kommer att betalas av Sveriges arbetare.

Ilan De Basso (S), Europaparlamentariker

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Mer åsiktsmaterial

Jag ser oron i min sons ögon

Jag ser oron i min sons ögon

LEDARE: Sverige är redan inne i en sorts krig sedan många år, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Eva Burman.

Att rösta är viktigast av allt

Att rösta är viktigast av allt

Förbundsordförande Marie Nilsson: ”Få saker gör mig så stolt som att rösta”

Därför är förstamajtalen så viktiga

Därför är förstamajtalen så viktiga

Vi kan skapa samhället vi vill ha om vi gör det tillsammans.

Centerpartiet: Förstatliga ryskägda aluminiumfabriken Kubal

Centerns krav: Tvångsförvalta den ryskägda aluminiumfabriken i Sundsvall

Sveriges enda aluminiumverk kontrolleras av Putinnära oligark  Centerpartiet vill förstatliga och tvångsförvalta  ”Så att Moskva förlorar sin kontroll”

Fler dör, men politiken gör mindre – dags för en nationell rörelse för att förhindra dödsolyckor på jobbet

Döds­olyckorna ökar – trots regeringens nollvision: ”Fler behöver göra mer”

2023 miste fler personer i Sverige livet under arbetstid än på tolv år. "Tragisk statistik", skriver fyra röster som kräver förändring.

Nu kan fler få en andra chans

Etableringsjobb, möjligheten för människor som står långt från arbetsmarknaden att bli anställningsbara, kan nu äntligen bli verklighet, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Regeringen spär på arbetslösheten

Regeringen spär på arbetslösheten

Träindustrin har drabbats hårdast av att byggmarknaden stannat upp. Nu måste politikerna agera så att byggandet kommer i gång igen, skriver GS ordförande Per-Olof…

”Ingen ska någonsin behöva tvivla på om den överlever till arbetspassets slut”

Över 60 personer dog på jobbet 2023. Nu krävs enorma kraftansträngningar från flera håll, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Min nyårsönskan: Att IF Metall sätter Elon Musk på plats

Min nyårsönskan: Att IF Metall sätter Elon Musk på plats

Yttrandefrihet är bara ett ord. Musk vill en sak. Tjäna. Lite. Mer. Stålar. Åt sig själv.

Tanklösa varsel hos företagen

”I högkonjunktur betalar arbetarna med tid och svett. I lågkonjunktur riskerar de att åka ut”

Det är tanklösa varsel hos företagen, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Du kanske också vill läsa…

”RSO-frågan visar januariavtalets högerkantring”

”RSO-frågan visar januariavtalets högerkantring”

Det är positivt på att regeringen till slut föreslår att de regionala skyddsombuden måste få utökad tillträdesrätt. Samtidigt är reaktionerna från borgerligt håll ett…

Marie Nilsson: Ytterst handlar det om att ingen någonsin ska behöva dö av jobbet

Marie Nilsson: Ytterst handlar det om att ingen någonsin ska behöva dö av jobbet

Högerregeringen försöker ta ifrån skyddsombuden sin fackliga styrka, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Per-Olof Sjöö: Att vara skyddsombud utan det fackliga stödet med sig är hopplöst

Risken är uppenbar att kraven på arbetsgivare mjuknar och i slutänden resulterar i sämre arbetsmiljö och fler olycksfall, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

”Arbetarna får inte hamna efter i omställningen”

”Arbetarna får inte hamna efter i omställningen”

Arbetare måste ha möjligheten att vidareutbilda eller skola om sig för att möta den förändrade arbetsmarknaden. Då håller det inte att lägga ned utbildningar,…

Budgeten splittrar Sverige och ger upp om klimatet

Budgeten splittrar Sverige och ger upp om klimatet

Både den ekonomiska krisen och klimatkrisen kommer med regeringens budget sannolikt att fördjupas, skriver Lina Stenberg på tankesmedjan Katalys.

”Inget stöd att vänta från högerregeringen”

”Inget stöd att vänta från högerregeringen”

Vad kan vi vänta av den kommande regeringen vad gäller stöd till fackliga organisationer, skyddsombud och arbetsmiljöarbete? Knappast något, snarare ett motstånd, skriver Sofia…

”Valet handlar om respekt för folk med vanliga jobb”

”Valet handlar om respekt för folk med vanliga jobb”

M och SD har i åratal blockerat förslag som skulle göra livet bättre för Sveriges industriarbetare, skriver Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin.

LO: Släpp er fixa idé om att underminera fackliga skyddsombud

LO: Släpp er fixa idé om att underminera fackliga skyddsombud

Om M och SD på riktigt vill göra krafttag mot brottsligheten borde de släppa den fixa idéen om att underminera de fackliga regionala skyddsombudens…

”Det är S och deras allierade som hindrar krafttagen mot brott”

”Det är S och deras allierade som hindrar krafttagen mot brott”

LO försöker hitta syndabockar när partiet man pumpar in pengar i inte levererar, skriver Maria Malmer Stenergard och Mats Green (M).

LO: ”Högern hindrar krafttag mot brott i arbetslivet”

LO: ”Högern hindrar krafttag mot brott i arbetslivet”

Den mest växande formen av kriminalitet, arbetslivskriminaliteten, har understötts av borgerlig politik, skriver LO:s ordförande Susanna Gideonsson.