Industriarbetarnas tidning

”Bästa projektet vägde 105 ton”

22 januari, 2015

Skrivet av

Barahime Sakho, 35 år, svetsare på Smederna i Tumba:
Smidesföretag med många ton

Över 100 personer jobbar hos Smederna som är ett av de största smidesföretagen i Mälarregionen.
Hundratals ton med stål passerar varje år verkstadslokalerna i Tumba. Här finns skär-, såg- och borr-utrustning för att hantera allt från stora stålstommar till byggnadssmide.

”Jag har jobbat här i två år som svetsare. Just nu svetsar och monterar vi ihop metallförstärkningar till takstolar i betong. Jag tror att de ska levereras till Kungliga Tekniska högskolan. Balkarna är lite över tio meter långa och väger 1,3 ton. Vi har en travers i taket som används vid lyft.

När vi har mycket att göra får vi jobba övertid, då kan vi börja klockan fem på morgonen. Jobbet är hårt och intensivt men det blir lättare när man har roligt med arbetskamraterna. Det bästa projektet hittills var när vi tillverkade en balk i plåt som vägde 105 ton och var 33 meter lång. Den ska sitta ovanför den nya ingången till stationen vid Odenplan inne i Stockholm. Den levererades i tre delar. Vi var över 20 man som var inblandade i tillverkningen som tog över ett halvår.”

Berättat för Marcus Derland

Du kanske också vill läsa…

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.