Industriarbetarnas tidning

Här skyddades du från sänkt lön

2 februari, 2015

Skrivet av

Prisfall hotade lönerna. Priserna rasade och lönerna likaså. Då, för nittio år sedan, stod slaget om hur lönen skulle skyddas från att sänkas. Arbetarna strejkade till sig ett löneskydd i avtalet. I dag sjunker priserna igen. Sverige har deflation.

En man steg på nattåget från Trollhättan till Stockholm en januarikväll 1923. Med bekymrade steg letade han efter sin andraklasskupé. Dagen hade varit både lång och omtumlande.

Nattåget skulle ta honom hem från en stormig dag ute på Nydqvist & Holm, den stora bullrande verkstan intill fallen i Trollhättan där tusen verkstadsarbetare svetsade och monterade samman de tusen lokomotiv som beställts från det kommunistiska Sovjetunionen.

Kanske gav jätteordern från ”världens första arbetarstat” metallarbetarna råg i ryggen. Stridsviljan var det inget fel på och den gav mannen på tåget huvudbry. Lite motsägelsefullt kan tyckas, eftersom arbetarnas stridsvilja borde vara ovärderlig för den som skulle företräda metallarna mot deras arbetsgivare.

Mannen som steg på nattåget hette Johan-Olov Johansson, förbundsordförande i dåvarande Metall. Han var tilltufsad och omtumlad. Medlemmarna hade läst lusen av honom.

Nydqvist & Holms metallarbetare ville gå ut i strejk mot företagets lönesänkningar. Johansson bad dem att vänta med strejken.
Under 1920-talets första år befann sig landet i djup kris. Priser och löner föll, produktionen stannade av, arbetslösheten rakade i höjden.

Arbetsgivarna krävde lönesänkningar. Verkstadsföreningen uppmanade sina medlemsföretag att säga upp lokala avtal och driva igenom sänkningar av både timlöner och ackord. Den maningen hade hörsammats av ledningen för Nydqvist & Holm i Trollhättan. De meddelade klubben: ”Härmed får vi meddela att det är oss omöjligt att bibehålla nuvarande lönesatser.”  20–25 procents sänkning av timlönerna och kraftiga sänkningar av ackordet.

Efter nyårshelgen hade det brakat lös. Verkstadsklubbar runt om i Sverige larmade förbundsstyrelsen.

Nordsvenska ventil i Norrtälje, Mustad & son i Mustadfors, Svenska cykeldepoten i Varberg, Galvaniseringsfabriken i Lyckeby, Gjuteri- och pumpfabriken i Landskrona, Uppsala armatur, Krylbo kassaskåpsfabrik. I Eskilstuna hade de lokala arbetsgivarna krävt lönesänkningar på Klas Törnbloms, Erikssons metallfabrik och August Stenmans. På Söderbäcks efterträdare hade fem arbetare skickats hem eftersom de inte hade ”godkänt väsentliga sänkningar av gällande ackordspris”.

Från Färe armatur i Sibbhult kom nödropet att förbundet skulle sätta företaget i blockad eftersom de befarade att Metalls medlemmar skulle avskedas ”och billigare arbetskraft anställas”.

Men det var knappast läge för strid. Den explosionsartade ökningen av arbetslösheten hade tömt förbundets a-kassa. När inget annat återstod löpte pengar direkt från förbundskassan till de arbetslösa. Konfliktfonden var obefintlig.

Detta var Metallindustriarbetareförbundets svåraste stund. Svårare än början av seklet då förbundet gick i bräschen för ett riksomfattande kollektivavtal.

Till på köpet hade arbetsgivarna i den sargade stålindustrin sagt upp avtalet och krävt förlängd arbetstid, 56 timmar i veckan, mera lördagsarbete, kortare stillestånd på söndagar, indragna barnbidrag – och sänkta löner.

Johan-Olov Johansson hade all anledning att brottas med nattsömnen på tåget tillbaka till Stockholm.

Först ville han klara av konflikten med stålindustrins arbetsgivare i Järnbruksförbundet. Han kände dem väl, han var uppväxt i skuggan av järnbruket i Horndal i södra Dalarna där han med tiden blev valsmästare.  Först skulle han ta sig an Järnbruksförbundet, sedan Verkstadsföreningen. Men oron inom verkstadsindustrin störde upplägget.
Han befarade att en enda lokal strejk skulle få arbetsgivarna att lockouta, stänga ute arbetarna i hela verkstadsindustrin och därigenom knäcka Metall.

Därför hade Johan-Olov Johansson manat Trollhättearbetarna att vänta.
När han återvänt till Stockholm rapporterade han om besöket i Trollhättan till resten av den lilla förbundsledningen. Han beskrev stämningen som ”ytterst upphetsad”. Att Metalls ledning beskylldes för såväl förräderi som att vara ”mutade av bolaget”.
Johansson ansåg att hans besök i Trollhättan varit misslyckat. Han kunde berätta om arbetarnas egen sångkör och musikkår som mött honom. Han kunde berätta om smeden som häcklat honom. Om en Daniel Pettersson som väckt bifall med sina ord: ”Det vore bäst för Sveriges arbetarklass om Trollhättans arbetare kunde kämpa sig till ett fördelaktigt avtal.”

Det var omöjligt, sa Johansson till sin förbundsledning, att ”med dessa kollegor föra ett förnuftigt resonemang”.

De andra i förbundsstyrelsen var bekymrade. Oscar Westerlund, kommunisten från Domnarvet, var upprörd och sa att om Nydqvist & Holm gick ut i strejk så var det ”bättre att Trollhätteavdelningen gick sönder än att förbundet gjorde det”.
Förbundet klarade inte att slåss på två fronter, mot stålindustrins och verkstadsindustrins arbetsgivare. En fiende i taget var fullt tillräckligt.
Arbetarna på Nydqvist & Holm i Trollhättan trotsade förbundsledningen och gick ut i strejk. Arbetsgivarna i Verkstadsföreningen vilade på hanen.

Till slut fick verkstadsindustrin i slutet av året ett avtal där lönesänkningar omöjliggjordes. I alla fall om man inte gick med på det frivilligt. Lönen kunde inte ”utan frivillig överenskommelse under avtalsperioden ändras”. Arbetarna kunde, med det nya avtalet, heller inte strejka sig till högre löner under avtalsperioden.

Avtalet gick ut på omröstning bland medlemmarna. Nio av tio sa ja.

Johan-Olov Johansson hade i början av året stigit på ett nattåg från Trollhättan som en förlorare. En plågad förbundsordförande. När allt var över stod han trots allt som något av en vinnare.

Du kanske också vill läsa…

Facket: För låga lönelyft är skadligt för ekonomin

För låga lönelyft är skadligt för ekonomin

Historisk ränta ska få fart på hjulen

När priser faller försvinner jobben. ”Så här illa har det aldrig varit”, säger Sonny Bergfeldt på Surahammars bruk. Där kan Riksbankens minusränta införs för att få fart på ekonomin. Det ska bli dyrare att spara och billigare att slösa.

Löneökningen borde ligga över inflationen

Löneökningen borde ligga över inflationen

Arbetsgivarna: Vi måste utgå från noll-inflationen

Vi måste utgå från noll-inflationen

Därför är det farligt när priserna sjunker

Därför är det farligt när priserna sjunker

Det låter behagligt men ställer till problem – för din lön, ditt jobb och hela samhället.

Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?

Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?

I helgen kunde fack och arbetsgivare till sist enas om ett nytt avtal för svensk industri. Det här innebär det för dig.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Rekordstora utdelningar – men hur länge till?

Rekordstora utdelningar – men hur länge till?

”Våren är aktieägarnas skördetid. Sällan har bolagen på Stockholmsbörsen delat ut så mycket pengar som nu: långt över 250 miljarder kronor. Kul för dem som är med på festen, men är det bra för morgondagen?”, skriver DA:s Harald Gatu.

Mer bunden – mer betalt

Mer bunden – mer betalt

En tusenlapp extra till den som inte kan gå på toaletten när som helst. Ett av flera exempel på hur trucktillverkaren Atlet Unicarriers får betala för att snabbt kunna ändra produktionen.

Arbetarna som vägrade vänta

Arbetarna som vägrade vänta

I dagarna är det 40 år sedan skogsarbetarna strejkade för att få fast lön.

Opinion

I väntan på laddning halvvägs till Sunne

I väntan på laddning halvvägs till Sunne

Krönika På macken bland Teslas laddstolpar blir det svenska klassamhället synligt, skriver Anneli Jordahl.

”Så kan fusk och slarv med asbest stoppas”

”Så kan fusk och slarv med asbest stoppas”

Vi måste städa upp EU:s arbetsmarknad från skitföretagare som riskerar arbetarnas hälsa, skriver Europaparlamentarikern Johan Danielsson, S.

Bekämpa antisemitismen i den digitala världen

I förra veckan hölls Förintelsekonferensen i Malmö. Internationella politiska ledare lovade att aktivt bekämpa antisemitismen och rasismen som tyvärr växer runtom i Europa. Sveriges regering satsar nästan 100 miljoner i nästa års budget på denna angelägna kamp för människovärde och demokrati. Till den svenska regeringens satsningar hör bland annat fortsatt arbete med att bekämpa hatbrott […]

”Helheten i överenskommelsen är bra”

”Helheten i överenskommelsen är bra”

Vi ska ha en levande debatt, men det är den valda förbundsstyrelsen som svarar för verksamheten mellan kongresserna. Vårt uppdrag därifrån är att komma till rätta med otrygga anställningar, skriver IF Metalls Marie Nilsson och Veli-Pekka Säikkälä.

”Beslutet om trygghet borde ligga i våra händer”

”Beslutet om trygghet borde ligga i våra händer”

IF Metalls medlemmar bör, precis som journalistförbundets, få rösta om vi ska ansluta oss till las-överenskommelsen, skriver fem industriarbetare.

Högt spel om människors trygghet

Högt spel om människors trygghet

Pontus Georgsson: När till och med Arbetsdomstolen har farhågor om lagförslaget kring ett nytt anställningsskydd borde det vara självklart att ta till sig av kritiken innan besluten hastas fram.