Industriarbetarnas tidning

Här skyddades du från sänkt lön

2 februari, 2015

Skrivet av

Prisfall hotade lönerna. Priserna rasade och lönerna likaså. Då, för nittio år sedan, stod slaget om hur lönen skulle skyddas från att sänkas. Arbetarna strejkade till sig ett löneskydd i avtalet. I dag sjunker priserna igen. Sverige har deflation.

En man steg på nattåget från Trollhättan till Stockholm en januarikväll 1923. Med bekymrade steg letade han efter sin andraklasskupé. Dagen hade varit både lång och omtumlande.

Nattåget skulle ta honom hem från en stormig dag ute på Nydqvist & Holm, den stora bullrande verkstan intill fallen i Trollhättan där tusen verkstadsarbetare svetsade och monterade samman de tusen lokomotiv som beställts från det kommunistiska Sovjetunionen.

Kanske gav jätteordern från ”världens första arbetarstat” metallarbetarna råg i ryggen. Stridsviljan var det inget fel på och den gav mannen på tåget huvudbry. Lite motsägelsefullt kan tyckas, eftersom arbetarnas stridsvilja borde vara ovärderlig för den som skulle företräda metallarna mot deras arbetsgivare.

Mannen som steg på nattåget hette Johan-Olov Johansson, förbundsordförande i dåvarande Metall. Han var tilltufsad och omtumlad. Medlemmarna hade läst lusen av honom.

Nydqvist & Holms metallarbetare ville gå ut i strejk mot företagets lönesänkningar. Johansson bad dem att vänta med strejken.
Under 1920-talets första år befann sig landet i djup kris. Priser och löner föll, produktionen stannade av, arbetslösheten rakade i höjden.

Arbetsgivarna krävde lönesänkningar. Verkstadsföreningen uppmanade sina medlemsföretag att säga upp lokala avtal och driva igenom sänkningar av både timlöner och ackord. Den maningen hade hörsammats av ledningen för Nydqvist & Holm i Trollhättan. De meddelade klubben: ”Härmed får vi meddela att det är oss omöjligt att bibehålla nuvarande lönesatser.”  20–25 procents sänkning av timlönerna och kraftiga sänkningar av ackordet.

Efter nyårshelgen hade det brakat lös. Verkstadsklubbar runt om i Sverige larmade förbundsstyrelsen.

Nordsvenska ventil i Norrtälje, Mustad & son i Mustadfors, Svenska cykeldepoten i Varberg, Galvaniseringsfabriken i Lyckeby, Gjuteri- och pumpfabriken i Landskrona, Uppsala armatur, Krylbo kassaskåpsfabrik. I Eskilstuna hade de lokala arbetsgivarna krävt lönesänkningar på Klas Törnbloms, Erikssons metallfabrik och August Stenmans. På Söderbäcks efterträdare hade fem arbetare skickats hem eftersom de inte hade ”godkänt väsentliga sänkningar av gällande ackordspris”.

Från Färe armatur i Sibbhult kom nödropet att förbundet skulle sätta företaget i blockad eftersom de befarade att Metalls medlemmar skulle avskedas ”och billigare arbetskraft anställas”.

Men det var knappast läge för strid. Den explosionsartade ökningen av arbetslösheten hade tömt förbundets a-kassa. När inget annat återstod löpte pengar direkt från förbundskassan till de arbetslösa. Konfliktfonden var obefintlig.

Detta var Metallindustriarbetareförbundets svåraste stund. Svårare än början av seklet då förbundet gick i bräschen för ett riksomfattande kollektivavtal.

Till på köpet hade arbetsgivarna i den sargade stålindustrin sagt upp avtalet och krävt förlängd arbetstid, 56 timmar i veckan, mera lördagsarbete, kortare stillestånd på söndagar, indragna barnbidrag – och sänkta löner.

Johan-Olov Johansson hade all anledning att brottas med nattsömnen på tåget tillbaka till Stockholm.

Först ville han klara av konflikten med stålindustrins arbetsgivare i Järnbruksförbundet. Han kände dem väl, han var uppväxt i skuggan av järnbruket i Horndal i södra Dalarna där han med tiden blev valsmästare.  Först skulle han ta sig an Järnbruksförbundet, sedan Verkstadsföreningen. Men oron inom verkstadsindustrin störde upplägget.
Han befarade att en enda lokal strejk skulle få arbetsgivarna att lockouta, stänga ute arbetarna i hela verkstadsindustrin och därigenom knäcka Metall.

Därför hade Johan-Olov Johansson manat Trollhättearbetarna att vänta.
När han återvänt till Stockholm rapporterade han om besöket i Trollhättan till resten av den lilla förbundsledningen. Han beskrev stämningen som ”ytterst upphetsad”. Att Metalls ledning beskylldes för såväl förräderi som att vara ”mutade av bolaget”.
Johansson ansåg att hans besök i Trollhättan varit misslyckat. Han kunde berätta om arbetarnas egen sångkör och musikkår som mött honom. Han kunde berätta om smeden som häcklat honom. Om en Daniel Pettersson som väckt bifall med sina ord: ”Det vore bäst för Sveriges arbetarklass om Trollhättans arbetare kunde kämpa sig till ett fördelaktigt avtal.”

Det var omöjligt, sa Johansson till sin förbundsledning, att ”med dessa kollegor föra ett förnuftigt resonemang”.

De andra i förbundsstyrelsen var bekymrade. Oscar Westerlund, kommunisten från Domnarvet, var upprörd och sa att om Nydqvist & Holm gick ut i strejk så var det ”bättre att Trollhätteavdelningen gick sönder än att förbundet gjorde det”.
Förbundet klarade inte att slåss på två fronter, mot stålindustrins och verkstadsindustrins arbetsgivare. En fiende i taget var fullt tillräckligt.
Arbetarna på Nydqvist & Holm i Trollhättan trotsade förbundsledningen och gick ut i strejk. Arbetsgivarna i Verkstadsföreningen vilade på hanen.

Till slut fick verkstadsindustrin i slutet av året ett avtal där lönesänkningar omöjliggjordes. I alla fall om man inte gick med på det frivilligt. Lönen kunde inte ”utan frivillig överenskommelse under avtalsperioden ändras”. Arbetarna kunde, med det nya avtalet, heller inte strejka sig till högre löner under avtalsperioden.

Avtalet gick ut på omröstning bland medlemmarna. Nio av tio sa ja.

Johan-Olov Johansson hade i början av året stigit på ett nattåg från Trollhättan som en förlorare. En plågad förbundsordförande. När allt var över stod han trots allt som något av en vinnare.

Du kanske också vill läsa…

Facket: För låga lönelyft är skadligt för ekonomin

För låga lönelyft är skadligt för ekonomin

”Vi är bara vanliga arbetare som vill ha högre lön”

”Vi är bara vanliga arbetare som vill ha högre lön”

På måndagsmorgonen reste IF Metall-medlemmen Andreas Köhler från Karlstad till Göteborg för att protestera mot industriavtalet och fackens lönebud.

Därför vill facken inte ha ett jättelyft på lönen

Därför vill facken inte ha ett jättelyft på lönen

Läget är spänt inför nästa års löneförhandlingar. Ingen vill se en upprepning av 80-talet. Vad var det som hände då? Och varför varnas det för höga lönekrav? 

Här står parterna inför avtalsrörelsen

Här står parterna inför avtalsrörelsen

Att årets avtalsrörelse är speciell är fack och arbetsgivare överens om. Och att det är inte lönerörelsens uppgift att se till att du får mer pengar kvar i plånboken när inflationen drar iväg. Men sen går synen isär, inte minst på hur det går för svensk industri.

”Något litet extra borde man väl kunna få”

”Något litet extra borde man väl kunna få”

Förra året gav kollektivavtalen inga lönehöjningar alls. Nu förhandlar många fackklubbar för att få ut lite extra som kompensation för hög inflation och rusande bränslepriser.

Historisk ränta ska få fart på hjulen

När priser faller försvinner jobben. ”Så här illa har det aldrig varit”, säger Sonny Bergfeldt på Surahammars bruk. Där kan Riksbankens minusränta införs för att få fart på ekonomin. Det ska bli dyrare att spara och billigare att slösa.

Löneökningen borde ligga över inflationen

Löneökningen borde ligga över inflationen

Arbetsgivarna: Vi måste utgå från noll-inflationen

Vi måste utgå från noll-inflationen

Därför är det farligt när priserna sjunker

Därför är det farligt när priserna sjunker

Det låter behagligt men ställer till problem – för din lön, ditt jobb och hela samhället.

Nytt avtal i tyska verkstads­industrin

Nytt avtal i tyska verkstads­industrin

Tyska IG Metall har tecknat ett tvåårigt avtal för verkstadsindustrin. De anställda får löneökningar på 4,25 procent i snitt per år, samt engångsbelopp på sammanlagt 3 000 euro.

IF Metalls kongress

Tydligt att IF Metall vill ses som ett förbund i tiden

Tydligt att IF Metall vill ses som ett förbund i tiden

Grön omställning och kvinnors villkor är kärnfrågor som hade varit främmande på IF Metalls kongresser förr i tiden. DA:s Anna Julius ser tillbaka på fem dagars kongress – och 14 års bevakning av IF Metall.

Besluten att ha koll på från IF Metalls kongress

Besluten att ha koll på från IF Metalls kongress

Förbundsstyrelsen ska verka för högkostnadsskydd för tandvård, ett Samhall utan vinstintresse och stärkt avtalspension. Det var några av besluten på IF Metalls kongress.

”Många har fått föra fram sin talan”

”Många har fått föra fram sin talan”

Fem ombud sammanfattar sina intryck från IF Metalls kongress.

Bryter tabu kring förlossnings­skador – fick förbundsstyrelsen att ändra sig

Bryter tabu kring förlossnings­skador – fick förbundsstyrelsen att ändra sig

Tusentals kvinnor lider i tystnad av sina förlossningsskador på arbetsplatser runt om i Sverige. Susanna Svenssons starka berättelse fick förbundsstyrelsen att svänga. IF Metall tillsätter nu en arbetsgrupp för att belysa problematiken.

Vill få bort åldersgränser för avtalspension

Vill få bort åldersgränser för avtalspension

IF Metall ska jobba hårdare för att alla ska få avtalspension inbetald hela arbetslivet. ”Det är ruskigt viktigt”, säger Jonas Seppälä som var en av dem som gick upp och talade för motionerna.

Nya utmaningar för metall­facket i Kenya när industrin ställer om

Nya utmaningar för metall­facket i Kenya när industrin ställer om

Hallå där Rose Omamo, generalsekreterare för Amalgamated Union of Kenya Metal Workers (AUKMW), en av de internationella gästerna under IF Metalls kongress.

”Rå jargong sitter inte i väggarna, den sitter i människorna”

”Rå jargong sitter inte i väggarna, den sitter i människorna”

Pia Johansson från avdelning 13 Bergslagen fick hela kongressen att applådera när hon talade om sexism och trakasserier. Dessutom fick hon tillsammans med andra talare förbundsstyrelsen att ändra sig.

Attackerna på facken i Belarus fördöms av IF Metalls kongress

Attackerna på facken i Belarus fördöms av IF Metalls kongress

I skuggan av Rysslands anfallskrig mot Ukraina har förtrycket hårdnat i Belarus. IF Metalls kongress fördömer regimens attacker på oberoende fackförbund och arresteringar av fackliga ledare.

”Se er i spegeln – mångfalden saknas”

”Se er i spegeln – mångfalden saknas”

Ferenc Kovacs från valberedningen lämnade över en spegel till förbundsstyrelsen, och bad dem se om människor med utomeuropeisk bakgrund syntes i den.

”Vi måste skriva stadgar som håller över tid”

”Vi måste skriva stadgar som håller över tid”

Om man ska vara förtroendevald inom IF Metall måste man dela förbundets värderingar, beslutade kongressen. Men Hans Andersson, avdelning 4 Mitt i Norrland, var rädd att bestämmelsen kan utnyttjas på fel sätt.

”Vi är bara vanliga arbetare som vill ha högre lön”

På måndagsmorgonen reste IF Metall-medlemmen Andreas Köhler från Karlstad till Göteborg för att protestera mot industriavtalet och fackens lönebud.