Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

Ett efterlängtat besked!

3 mars, 2015

Skrivet av

I dag deklarerar statsminister Stefan Löfven och finansminister Magdalena Andersson att de tänker slopa överskottsmålet. Det är ett oerhört välkommet besked.

Red-hellefri14
Helle Klein, chefredaktör.

Dagens Arbete har liksom många andra under lång tid förordat en mer expansiv finanspolitik. Överskottsmålet kom till under 90-talskrisen och har varit bra i en tid då det gällde att få ordning och reda i statens finanser. Men på senare tid har det trubbiga instrumentet hämmat politiken och lett till att det nödvändiga gasandet i svensk ekonomi inte kunnat genomföras.

En så gott som enig ekonomkår liksom både LO och TCO och en rad debattörer har efterlyst nya finanspolitiska ramar. Det är på tiden att regeringen börjar lyssna och det är utmärkt att man nu vill utreda hur ett nytt mål skulle kunna utformas.

En sak är säker: Sverige är i stort behov av välfärdssatsningar och investeringar i bostäder, infrastruktur och ny energi. En av de stora nackdelarna med rådande finanspolitiska ramverk har varit att man inte skiljer på utgifter och investeringar. Att exempelvis satsa på långsiktigt byggande av vägar och järnvägar är något samhället på sikt tjänar på. Likadant är reformeringen av utbildningssystemet en tillgång för framtida generationer.

För att leva upp till sina höga ambitioner på arbetsmarknadsområdet måste den rödgröna regeringen nu få fart på svensk ekonomi genom rejäla satsningar på jobb och välfärd. Då duger inte det gamla Anders Borg-mantrat om att finansiera allt ”krona för krona”. Det är tvärtom läge för staten att låna till investeringar i dag i minusräntans tid.

Dagens utspel visar att regeringen om än lite försiktigt vill bedriva en mer expansiv finanspolitik än tidigare. Det är ett mycket glädjande besked till företag och medborgare. Det finns så mycket att göra och förhoppningsvis kan redan vårbudgeten visa på den politiska viljan att investera Sverige ur arbetslöshetskrisen. Satsa på bostandsbyggande (gärna industriellt träbyggande) och på upprustning av A-kassan exempelvis.

 

En kommentar till “Ett efterlängtat besked!

  • Det här är inte alls bra. Överskottsmålet behövs för att det ska vara ordning i finanserna. Annars är det risk att Sverige blir ett nytt Grekland. Vi hade ett stålbad på 90-talet, det vill vi inte ha igen. Men du har rätt i att det nuvarande finanspolitiska ramverket inte är bra. Det behöver moderniseras och göras om.

Vad tycker du? Kommentera ledaren här.

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också vill läsa…

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Fortsätt förhandla

Fortsätt förhandla

Ingen vill att politiken ska rubba maktbalansen på svensk arbetsmarknad, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Första hundra åren i framtidens tjänst

Första hundra åren i framtidens tjänst

Vi har valt att visa människorna på bruken under de senaste decennierna, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Århundradets förhandling

Ge för guds skull inte politikerna möjlighet att skapa oreda på arbetsmarknaden för lång tid framöver, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Bra jobb­satsningar i höstbudgeten

Magdalena Anderssons spara i ladorna har bytts mot satsa järnet. Det är helt rätt, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Låt industrin bli det gröna navet

Med rätt satsningar kan återhämtningen efter coronakrisen bli språngbrädan som åstadkommer den nödvändiga klimatomställningen, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Vänd oron till framtidstro

Politiken, liksom parterna på arbetsmarknaden, måste nu se till att människor återfår hoppet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Gör inte upp med Moderaterna

Lagom till sommarsemestern verkar en regeringskris segla upp. Kommer Miljöpartiet att lämna regeringssamarbetet på grund av flyktingpolitiken? Nu behöver det inte gå så illa. Men frågan om migrationen är onekligen svårlöst och har många dimensioner. Jag måste erkänna att jag inte riktigt begriper Socialdemokraternas agerande just nu. I januariöverenskommelsen beslutade regeringsmajoriteten om att en parlamentarisk […]

Människovärdet står på spel

Kortsiktiga vinstintressen har skapat ett ohållbart och mänskligt ovärdigt arbetsliv som nu också visar sig vara samhällsfarligt i coronasmittans tid, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Ingenting är längre som förut

LO har just valt en ny ledning, ett på många sätt unikt val. Susanna Gideonsson från Handels blir ny ordförande. Det är första gången någon från Handels blir LO-ordförande och det hör verkligen till ovanligheterna att LO-ordföranden inte kommer från antingen IF Metall eller Skogs- och träfacket. Wanja Lundby Wedin kom från Kommunal men det är […]

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.