Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

Ett efterlängtat besked!

3 mars, 2015

Skrivet av

I dag deklarerar statsminister Stefan Löfven och finansminister Magdalena Andersson att de tänker slopa överskottsmålet. Det är ett oerhört välkommet besked.

Red-hellefri14
Helle Klein, chefredaktör.

Dagens Arbete har liksom många andra under lång tid förordat en mer expansiv finanspolitik. Överskottsmålet kom till under 90-talskrisen och har varit bra i en tid då det gällde att få ordning och reda i statens finanser. Men på senare tid har det trubbiga instrumentet hämmat politiken och lett till att det nödvändiga gasandet i svensk ekonomi inte kunnat genomföras.

En så gott som enig ekonomkår liksom både LO och TCO och en rad debattörer har efterlyst nya finanspolitiska ramar. Det är på tiden att regeringen börjar lyssna och det är utmärkt att man nu vill utreda hur ett nytt mål skulle kunna utformas.

En sak är säker: Sverige är i stort behov av välfärdssatsningar och investeringar i bostäder, infrastruktur och ny energi. En av de stora nackdelarna med rådande finanspolitiska ramverk har varit att man inte skiljer på utgifter och investeringar. Att exempelvis satsa på långsiktigt byggande av vägar och järnvägar är något samhället på sikt tjänar på. Likadant är reformeringen av utbildningssystemet en tillgång för framtida generationer.

För att leva upp till sina höga ambitioner på arbetsmarknadsområdet måste den rödgröna regeringen nu få fart på svensk ekonomi genom rejäla satsningar på jobb och välfärd. Då duger inte det gamla Anders Borg-mantrat om att finansiera allt ”krona för krona”. Det är tvärtom läge för staten att låna till investeringar i dag i minusräntans tid.

Dagens utspel visar att regeringen om än lite försiktigt vill bedriva en mer expansiv finanspolitik än tidigare. Det är ett mycket glädjande besked till företag och medborgare. Det finns så mycket att göra och förhoppningsvis kan redan vårbudgeten visa på den politiska viljan att investera Sverige ur arbetslöshetskrisen. Satsa på bostandsbyggande (gärna industriellt träbyggande) och på upprustning av A-kassan exempelvis.

 

En kommentar till “Ett efterlängtat besked!

  • Det här är inte alls bra. Överskottsmålet behövs för att det ska vara ordning i finanserna. Annars är det risk att Sverige blir ett nytt Grekland. Vi hade ett stålbad på 90-talet, det vill vi inte ha igen. Men du har rätt i att det nuvarande finanspolitiska ramverket inte är bra. Det behöver moderniseras och göras om.

Vad tycker du? Kommentera ledaren här.

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Det är också en styrka att vara pragmatisk

Det är också en styrka att vara pragmatisk

Ett medlemskap i Nato behöver inte betyda att vårt arbete för fred och mot kärnvapen behöver tystna. I bästa fall kan det bli tvärt om, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Nano kan bli en ny asbestskandal

Facken och arbetsgivarna måste lära sig att hantera nano på ett säkert sätt. Det brådskar, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Arbetarna avgörande i kampen för klimatet

Industrin har alltför länge varit en miljöbov men är i dag helt avgörande för att få bukt med utsläppen av växthusgaser, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Snabba cash i truck-Sverige

Oseriösa arbetsgivare blundar. Skumraskutbildare säljer. Arbetare skadas. Handeln måste stoppas, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Kamratstödet behövs – mer än någonsin

Kamratstödet behövs – mer än någonsin

Facket måste bli det sammanhang där sorgen kan bearbetas, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Märket är satt. Bravo!

Mot alla odds har industrins parter kommit fram till ett långt avtal som innebär en uppväxling av löneökningarna, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Ge ungdomarna amnesti nu

Flyktingpolitiken har lagt ansvaret för de asylsökandes framtid på arbetsgivarna. Det är absurt och måste ändras.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Fortsätt förhandla

Fortsätt förhandla

Ingen vill att politiken ska rubba maktbalansen på svensk arbetsmarknad, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Första hundra åren i framtidens tjänst

Första hundra åren i framtidens tjänst

Vi har valt att visa människorna på bruken under de senaste decennierna, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Avtal 2023

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers ställer sig bakom LO-samordningen. Det blev klart under förbundsmötet i Uddevalla på söndagen. ”Det känns bra!”, säger Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson.

GS säger ja till avtalskrav

GS säger ja till avtalskrav

GS ställer sig bakom de framlagda kraven inför kommande avtalsrörelse.

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

Många tyckte att avtalskraven var för låga men IF Metalls avtalsråd röstade ändå ja till att vara med i Facken inom industrins och LO:s plattformar. 

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

Vi gick ner i lön vid krisen 2008, och lät oss permitteras under pandemin, samtidigt som företagen tog ut jättevinster. Vi måste visa ledamöterna på IF Metalls kongress att vi inte tänker nöja oss med luft i plånboken, skriver IF Metall-medlemmen Andreas Köhler.

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Varken Industriarbetsgivarna eller Trä- och möbelföretagen tycker att Facken inom industrins lönekrav är rimliga. ”Vi betraktar världen ur olika perspektiv.”

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Ett ettårigt avtal med löneökningar på 4,4 procent. Mer till de med lägst löner, och ytterligare avsättningar till flexpension. Det föreslår Facken inom industrin ska vara kraven i avtalsrörelsen.

Samordning inför avtalsrörelsen – här är LO:s krav

Samordning inför avtalsrörelsen – här är LO:s krav

LO har presenterat ett ”första steg” till samordning, som bland annat innehåller en satsning på lägstalönerna. De ska öka mer än andra löner.

Vilse i avtalsspråket?

Vilse i avtalsspråket?

Dagens Arbete hjälper dig att förstå de vanligaste orden som har med dina villkor att göra.