Trähus på löpande band
När städerna växer och bostadsbristen ökar krävs nya lösningar. Att bygga husen i fabrik kan vara ett sätt att snabba på byggandet.
Industriarbetarnas tidning
15 april, 2015
Skrivet av Marie Edholm
Att bygga hus i fabrik är Japan och Sverige bra på. Förklaringen finns i ländernas traditioner och industrier, berättar Jerker Lessing, doktorand i konstruktionsteknik vid Lunds tekniska högskola.
– Sverige har en lång historia av industriell tillverkning av småhus. Över 80 procent av småhusen är förtillverkade i fabrik. Det kan finnas ett samband med att husföretagen traditionellt haft en koppling till sågverksindustrin. Sverige är också en industrination med stort kunnande inom tillverkningsprocesser, säger han.
Under 50- och 60-talen gjordes stora insatser för att utveckla det industriella byggandet på betongsidan. Miljonprogrammen byggdes och staten uppmuntrade storskaligt byggande.
Senare backade industrin eftersom de här bostadsområdena kritiserades hårt. För 10–15 år sedan kom det i gång igen, efter rapporter om kvalitetsbrister och snabbt ökande kostnader för traditionellt byggande.
Att trähusbranschen i samma veva kunde ta sig in på marknaden har bidragit till konkurrens och det har nog sporrat och inspirerat både stål- och betongindustrin.
I Japan kommer flera av de industriella bostadsbyggarna från andra industrier. Toyota är ett exempel som för 20–25 år sedan behövde bygga personalbostäder. De använde samma principer som i sin biltillverkning.
Nu har de ett företag som tillverkar prefabricerade hus i stål. Många andra företag bygger i trä och då är tillverkningen starkt robotiserad.