Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

”Väljarna låter sig inte luras av bättre PR”

15 april, 2015

Skrivet av Björn Werner

Jag minns vad min tyskalärare sa när vi en dag motvilligt började prata om nazismen. ”Hitler? Ja, han lurade hela det tyska folket med sin retorik”.

Hur absurt det lät att dumförklara ett helt land. Hur det befriade alla från ansvar.

Björn Werner, ledarpraktikant.
Björn Werner, ledarpraktikant.

Nu hör jag hennes ord eka i vänsterns reaktioner på Staffan Juléns dokumentär ”Nya Moderaterna” som sändes i helgen. Här beskrivs hur partiet gick från Bo Lundgrens opinionsmässigt dödsdömda mörkblåa och kostymbärande elitism till Fredrik Reinfeldts statsbärande, Da Buzz-älskande arbetarparti på bara några år, utan att ändra någon egentlig politik. Fredrik Virtanen på Aftonbladet kallar PR-draget ”Briljant”. Jenny Bengtsson på Dagens Arena kallar motvilligt moderaterna för ”Genier”.

I detta hyllande av det politiska motståndet ligger ett frikännande av väljarkåren för att de inte förstod bättre, och samtidigt en hoppfull tanke om att vänstern kanske en dag ska lära sig bli lika bra på att luras som borgarna. Det är en riktig tankevurpa.

För om hyllningskören ska vara konsekvent borde den även stämma upp till allsång inför Sverigedemokraternas framgångar. Från ökänt nazistparti till Sveriges tredje största på nolltid. Kostymer istället för bombarjacka? Genier. ”Islamkritik” istället för ”Bevara Sverige Svenskt”. Vilken fantastisk retorisk insats! ”Rensa ut rasismen i ungdomspartiet”. Briljant! Och att väljarna röstar på dem är förstås inte deras fel!

Eller nej.

Så låter det inte. Alla ser att det är genomskinliga gester som rymmer ett lika rasistiskt parti då som nu. Vänsterdebattörer understryker det dag efter dag utan att nagga på SD:s opinionssiffror, precis som de under åtta år av alliansregering med begränsad framgång brottades med att försöka förklara att jobbskatteavdraget inte var ”500 kronor i plånboken hos vanligt folk” utan en aggressiv nedmontering av välfärden.

”Att Nya Moderaterna lyckades sälja in klassisk moderatpolitik på socialdemokratiska slagord berodde inte på deras skicklighet utan på Socialdemokratin var för dålig på att ha någon trovärdig politik alls.”

Kejsaren har alltså alltid varit naken. Väljarna blir inte lurade. De är inte dumma. De lyssnar och röstar på det som verkar mest trovärdigt, även om det innebär att välja det minst sämsta alternativet snarare än det bästa. Att Nya Moderaterna lyckades sälja in klassisk moderatpolitik på socialdemokratiska slagord berodde inte på deras skicklighet utan på att socialdemokratin var för dålig på att ha någon trovärdig politik alls.

Precis på samma sätt som Sverigedemokraterna nu växer på grund av övriga partiers oförmåga att på ett övertygande sätt visa vägen mot framtiden. Oron stiger kring tiggare på gatorna, globalisering och en kraftig invandring, men trovärdiga inkluderande, progressiva svar uteblir. SD behöver knappt vifta med järnröret.

Inte minst socialdemokratin står inför svåra utmaningar för att möta både högerlogik och den nationalchauvinistiska vågen. Men att tro att det skulle gå att lösa med bättre PR snarare än bättre politik leder bara i en riktning: mot de danska Socialdemokraternas rasistiska tunnelbaneaffischer i Köpenhamn.

Och vem har då lurat vem med sin retorik?

7 kommentarer till “Väljarna låter sig inte luras av bättre PR

 • Alldeles förbaskat bra skrivet Björn Werner! Håller med dig till max. Äntligen en person som begriper och fattar sakers ting! Delar detta p FB.

 • Håller också med dig till 100% Björn…med vill bara tillägga att förvirringen och orons tid startade under tiden med Göran Persson vid rodret. Psykisk ohälsa är idag den vanligaste sjukskrivningsorsaken. Vår tids nya folksjukdom… kanske en sorglig konsekvens av förlorad tillit och hopp.

 • Hej Björn,
  Du har inte tänkt tanken att det Alliansen hade en politik som var bra för Sverige och att det därför folk röstade på dem. Och att nu Socialdemokraterna motvilligt har erkänt detta och inte kommer att göra några stora skattehöjningar på arbete.

 • ”välja det minst sämsta alternativet snarare än det bästa.”

  Exakt så brukar jag resonera veckan före valdagen även om jag emellanåt har vetat vilket block det skall bli lite tidigare än så.

 • Hej Björn!
  Du missarär ordet propaganda? Det är vad allt handlar om och det handlar inte om att folk är dumma i huvudet! Propaganda var det som nazityskland möjligt, idag kallas det reklam! Tänk!
  /pälle

 • Du har rätt i denna rad från din text:
  ”Precis på samma sätt som Sverigedemokraterna nu växer på grund av övriga partiers oförmåga att på ett övertygande sätt visa vägen mot framtiden.”
  Med en viss modifiering.

  Ja, de har en oförmåga i att visa oss vad som är bra med mycket stor invandringen.
  Däremot är de mycket duktiga på att visa oss hur samhället blivit i verkligheten.
  Det var inte riktigt så som de målade upp framtiden i alla sina tidigare beskrivningar av den.

  Att SD växer beror just på ”övrigas” utmärkta förmåga att visa vad mycket stor invandring, EU:s absolut högsta per innevånare leder till.
  Vår invandring är mångdubbelt större än Tysklands (EU-tvåa?) som de brukar använda som gott föredöme förutom oss själva.
  ”Övriga partier” i Sverige, ofta kallade sjuklövern pga. deras totala samsyn i invandringsfrågan, har nu i stort gått i enad allians under Löfvens ledning.
  Målet är att ostört kunna fortsätta att öka invandringen rejält under åtta år eller två mandatperioder.
  När de då säger att de vill öka invandringen ytterligare växer SD till höga höjder, inte minst bland denna tidnings läsare.
  Det går bra för SD, idag 15,8 procent.
  Mindre bra går det för S, 27,1 procent. Källa Novus.

  Retorik är förmågan att övertyga genom sin argumentation.
  Man argumenterar för sin sak, sitt budskap.
  PR är ett sätt att nå ut med sitt budskap.
  Det kan ske genom att använda alla sina kanaler (varav DA är en för facket och S), media i övrigt, via myndigheter eller via betald reklam på olika sätt.

  Så din slutrad blir också mycket träffande:
  ”Och vem har då lurat vem med sin retorik?”

 • Assar Lindbeck hade nedläggning av journalisthögskolan som ett av sina 111 förslag. Den Svenska journalistkåren har inte rensat ut de Stasiagenter som tog över under det kalla kriget. Tills detta är gjort ser vi undermålig journalistik, räddhågsenhet, och följa John-beteende inom journalistkåren vilket leder till undermåliga artiklar och klen kritik av de verkliga makthavarna i Svensk politik. Chefredaktörerna !

  mvh
  Britt

Kommentera artikeln här.

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också vill läsa…

”TTIP är bättre än nationalism”

”TTIP är bättre än nationalism”

”Aktivister som värnar om demokratin idag borde arbeta för att garantera att TTIP får en demokratiskt värdig utformning, inte säga nej till hela alltet”, skriver Björn Werner i en ledarkrönika.

”Jag har tagit med mig Bamse och jätten Gluff Gluff”

Det är Jimme Åkesson, 36 år, som pratar. Partiledaren har sin dag i Almedalen och har precis svarat på P1-morgons dagliga partiledarfråga om vilken bok de kommer att läsa i sommar.

Låt oss lösa tiggarfrågan med värdighet

Ledarkrönika, Björn Werner.

Lägg Sverige på terapisoffan

”Politisk påverkan sker på helt andra villkor än genom de gamla samverkansmodellerna. Vardagsmat för folket i branschen, måhända, men för de som fortfarande trodde på Sverige som det lilla goda, enkla och transparanta landet i norr borde det bli något av en kalldusch.”

Robotarna dödar kapitalismen

Robotarna dödar kapitalismen

”Man kan låta enskilda personer äga en armé av robotar som utför tjänster och produkter, ge varje person en portfolio av aktier i robotföretag som ger en rimlig utdelning, införa medborgarlön eller sänka arbetstiden och dela på jobben som trots allt finns kvar.”

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

”Ljugande politiker är ett hot mot demokratin”

”Ljugande politiker är ett hot mot demokratin”

Jan Scherman: När Ebba Busch ljuger om sitt festande mitt i en coronakris använder hon sig av samma metod som Donald Trump

”Vi måste aktivt skydda demokratin”

”Vi måste aktivt skydda demokratin”

Även vi bör återuppta diskussionen om att förbjuda militanta nazistorganisationer som NMR, skriver journalisten Lisa Bjurwald

Sverige är på rätt väg ur krisen

Sverige är på rätt väg ur krisen

Att förstärkningen av a-kassan blir kvar är en seger för tryggheten, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

På Skandinaviska byggelement går fabriken för högtryck, trots coronakris.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Skyddsombudens dag DA uppmärksammar dem som värnar om din arbetsmiljö

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.