Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

”TTIP är bättre än nationalism”

2 juli, 2015

Skrivet av Björn Werner

Demokratin är yngre än min mormor. När hon föddes 1914 fick hon inte rösta. 1921 genomfördes det första valet med kvinnlig rösträtt.

Björn Werner, ledarpraktikant.
Björn Werner.

Så ung är den. Historiskt sett ett fjäderlätt undantag. Inte heller är demokratin en speciellt robust konstruktion. Vi kan när som helst falla för frestelsen att rösta fram en stark ledare, som Viktor Orban i Ungern. Militärer kan bestämma sig för att fälla regeringen, som i Thailand. Och så förstås kapitalismen, vinstintresset, som sällan är samma som folkviljan.

TTIP, det stundande frihandelsavtalet mellan USA och EU, har därför tänt varningslampor hos vänstersympatisörer runt om i Europa. Om man lyssnar på kampanjsajter som Skiftet låter det som att nästa destination är en dystopi hämtad från nån Ung Vänster-gymnasists svartaste mardröm. De kräver att förhandlingarna ska stoppas.  Man är nämligen rädd för att företag ska ges rätten att stämma stater om deras politik förstör för investeringar i landet. En direkt möjlighet för resursstarka företag att direkt och enligt avtal få rätt att ändra på länders politik om den försvårar för deras verksamhet. Snacka om hot mot demokratin. Eller?

Sådär. Det motståndarna pratar om är farhågor, inget färdigt avtal. Och som EU-kommissionär Cecilia Malmström skrev i Dagens Arbete och tog upp under sitt samtal (2/7 2015) på IF Metalls seminarium under Almedalen så kommer inget företag någonsin få rätten att genom domstol ändra på folkvalda beslut.

Naturligtvis ska TTIP fortsätta diskuteras. Skeptiskt. Högljutt. Ordentligt. Om inte avtalet blir grundligt belyst ökar risken för att företagens intresse går före folkets.

Men det kritikerna glömmer i sin iver att försvara det spröda system vi kallar demokrati är att inget är svart eller vitt. Allt är bra i lagom doser. Även om starka ledare som Viktor Orban undergräver demokratin, är de flesta överens om att en stark majoritet i svensk politik vore bättre än dagens parlamentariska sörja. Och även om ingen vill ha en militärjunta är de flesta överens om att det är bra att ha ett försvar, åtminstone när Ryssland leker krig med Gotland i sikte.

På samma sätt är det med kapitalism. Det gäller att ha lagom mycket av det. Få vill ha en värld där företag dikterar villkoren åt stater. Men motsatsen till frihandel mellan länder – protektionism och nationalism är inte heller lockande. Förra gången sådana strömningar låg i modet exploderade världen i världskrig. Nu gör de det igen.

De kvinnor som såg till att min mormor fick växa upp i en demokrati gjorde det inte genom att försöka slopa parlamentarismen helt och hållet. De gjorde det genom att förbättra den. På samma sätt borde aktivister som värnar om demokratin idag arbeta för att garantera att TTIP får en demokratiskt värdig utformning, inte säga nej till hela alltet.

För världen vi möter om vi sluter oss inåt är inte alls lika lagom.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också vill läsa…

”Malmström måste ta kritiken på allvar”

”Malmström måste ta kritiken på allvar”

”Varför använder då Cecilia Malmström den här typen av otydliga siffror för att försöka bevisa vinsten med TTIP-avtalet? Jo, för att ett trovärdigt underlag för att avtalet skulle skapa jobb faktiskt saknas.”

Skiftet: ”Om det är så bra – varför så hemligt?”

”Problemet med TTIP är att förslagen är blåkopior av storbolagslobbyns önskelistor på båda sidorna av Atlanten. Avtalet riskerar att bli lika dåligt för både USA och Europas folk”, skriver företrädare för nätverket Skiftet.

IF Metall: ”Någon form av investeringsskydd måste till”

Se hela frukostsamtalet där EU-kommissionär Cecilia Malmström, IF Metalls förbundsordförande Anders Ferbe och Dagens Arbetets chefredaktör Helle Klein pratar om det omdiskuterade frihandelsavtalet TTIP.

”Här är 31 miljoner skäl att handla mer”

”Här är 31 miljoner skäl att handla mer”

”Jag kommer att fortsätta debattera med dem som i svepande ordalag hävdar att handelsavtalen skulle försämra våra matstandarder, hota vår europeiska livsstil och montera ner demokratin. Inget av detta är sant.”

”Vi behöver prata om TTIP”

”Vi behöver prata om TTIP”

”Farliga förändringar börjar ofta med små steg. Exakt hur det blir vet vi inte — och det är själva poängen.” Frilansjournalisten Daniel Mathisen skriver en gästkrönika om TTIP.

”Jag har tagit med mig Bamse och jätten Gluff Gluff”

”Jag har tagit med mig Bamse och jätten Gluff Gluff”

Det är Jimme Åkesson, 36 år, som pratar. Partiledaren har sin dag i Almedalen och har precis svarat på P1-morgons dagliga partiledarfråga om vilken bok de kommer att läsa i sommar.

Låt oss lösa tiggarfrågan med värdighet

Ledarkrönika, Björn Werner.

Lägg Sverige på terapisoffan

”Politisk påverkan sker på helt andra villkor än genom de gamla samverkansmodellerna. Vardagsmat för folket i branschen, måhända, men för de som fortfarande trodde på Sverige som det lilla goda, enkla och transparanta landet i norr borde det bli något av en kalldusch.”

Robotarna dödar kapitalismen

Robotarna dödar kapitalismen

”Man kan låta enskilda personer äga en armé av robotar som utför tjänster och produkter, ge varje person en portfolio av aktier i robotföretag som ger en rimlig utdelning, införa medborgarlön eller sänka arbetstiden och dela på jobben som trots allt finns kvar.”

”Väljarna låter sig inte luras av bättre PR”

”I hyllande av det politiska motståndets PR-drag ligger ett frikännande av väljarkåren för att de inte förstod bättre. Det är en riktig tankevurpa.”

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.