Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

Lägg Sverige på terapisoffan

20 april, 2015

Om skribenten

Björn Werner är ledarpraktikant på Dagens Arbete och har som forskningsassistent vid Institutet för Framtidsstudier varit en del av projektet om de policyprofessionella.

Fråga en psykoterapeut och du får veta att du måste veta varifrån du kommer, vem du är, för att kunna gå vidare i livet. Villfarelser och föreställningar om dig själv leder till blockeringar och ångest som gör att du får svårt att leva ett välfungerande liv.

I dag släpps boken Makt utan Mandat av professorerna Stefan Svallfors, Bo Rothstein och Christina Garsten. Av den att döma verkar det som att hela landet Sverige är i behov av terapi. För den som fortfarande levde i självbilden att Sverige vilade på de trygga grundpelare av transparens och samförståndsanda som vi gärna skryter om både hemma och utomlands lär inte känna igen sig i forskningsresultaten.

Boken går på djupet med den växande gruppen av så kallade policyprofessionella, personer som är anställda för att arbeta med politik men som inte är förtroendevalda. Det rör sig om politiskt anställda i regering och riksdag, PR-konsulter, fackekonomer och utredare på intresseorganisationer. Här slås genom en stor mängd djupintervjuer såväl som i kvantitativa studier fast att denna nya grupp spelar en viktig roll i utformningen av svensk politik. Ett resultat som går stick i stäv med den gängse bilden av Sverige som ett land med tydlig maktfördelning, där folket röstar, politiker styr och byråkratin utför, medan och näringslivet och fack samverkar på sin kant.

I det nya Sverige som framträder i Makt utan Mandat syns en annan verklighet, där roller och funktioner går i varandra – ena dagen poliskt anställd, andra lobbyist, tredje LO-ekonom. Synen på det förtroendevalda uppdraget som åtråvärd roll har minskat. Politisk påverkan sker på helt andra villkor än genom de gamla samverkansmodellerna. Vardagsmat för folket i branschen, måhända, men för de som fortfarande trodde på Sverige som det lilla goda, enkla och transparanta landet i norr borde det bli något av en kalldusch.

Och det är de flesta av oss. Senaste gången makten i landet genomgick en omfattande utredning var för ett kvarts sekel sen, 1990, genom den stora, forskarledda Maktutredningen.

Bilden som lades fram där ligger fortfarande till grund för hur vi förstår och pratar om Sverige nu, trots de stormar av förändringar som svept över landet. Sverige har fått uppleva stora privatiseringar, en medial kris, EU-medlemskap, att bli ett stort invandrarland, socialdemokratins sammanbrott och en allt mer avvecklad välfärd. Vem kan ärligt säga att hen vet något om dagens faktiska maktförhållanden?

Vi känner vårt land sämre vad vi tror. Ett förvirrande tillstånd som utgör grogrund för missförstånd och konspirationsteorier, såsom tron att lobbyism skulle vara något i sig själv farligt, senast representerat i Daniel Suhonens bok Partiledaren som klev in i kylan där PR-konsulter och näringslivet fick klä skott för allt ont som hänt Sverige och socialdemokratin.

Precis som roten till en människas fel och brister sällan bara har en orsak är verklighetens maktfördelning i Sverige också mycket mer komplext än så. En komplicerad verklighet som de policyprofessionella självklart navigerar i, medan resten av Sverige fumlar efter halmstrån, bygger debatter på villfarelser och fattar beslut på daterade uppgifter.

Det duger inte. Vi behöver en ny sittning hos terapeuten. Det är dags för en ny maktutredning.

3 kommentarer till “Lägg Sverige på terapisoffan

 • Legitimiteten hos själva rättsystemet möter specifika krav som genomlysning, transparens, rättsäkerhet, opartiskhet, men även av övergripande principer om bärande regler, grundlag, förhållande till överordnade instanser, avgränsning av inflytande, kompetens, kunnande, likformighet, förtroende hos befolkningen.

  Sverige har blivit ett samhälle som värnar system i stället för medborgare. Människor flyttas från en myndighet till en annan. Ingen tar helhetsansvaret och försöker hålla ihop samhället och människorna i det.

 • Sverige har blivit dårarnas paradis! Det är inte kunskap som = makt. Det är pengar som = makt. Fattig på pengar men rik på kunskap = vanmakt.

 • Som princip finns det INGET bekymmer i världen som inte är skapat av den s k marknaden = pengarna.

  Men så länge som det finns Liv i Oss av vanligt folk = väsentligt flera än 90 procent av medborgarna – så finns det hopp – som jag ser det.

  ÖVERFLÖD AV PENGAR MEN I FEL HÄNDER :'(

  ”När en regering är beroende av bankirer för pengarna, är det bankirerna och inte ledarna för regeringen som kontrollerar situationen, eftersom den hand som ger är ovanför handen som tar. Pengar har inget fosterland, finansiärer är utan patriotism och utan anständighet. Deras enda syfte är vinst.” – sagt av Napoleon Bonaparte 1815.

  Det går ej att lösa ett problem med samma tänkesätt som skapade problemet. Det är omöjligt.

  NU ÄNTLIGEN ! ! !

  Publicerat den 2 april 2015 i Veckans Affärer:

  ”En radikal plan framtagen på uppdrag av Islands statsminister föreslår att landets affärsbanker fråntas rätten att skapa pengar vid lån. Istället ska centralbanken, och ytterst parlamentet, ensamt sköta penningskapandet.”

  – slut citat

  Blir Sverige land nummer två ? ! ?

Kommentera ledarkrönikan här.

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också vill läsa…

”TTIP är bättre än nationalism”

”TTIP är bättre än nationalism”

”Aktivister som värnar om demokratin idag borde arbeta för att garantera att TTIP får en demokratiskt värdig utformning, inte säga nej till hela alltet”, skriver Björn Werner i en ledarkrönika.

”Jag har tagit med mig Bamse och jätten Gluff Gluff”

Det är Jimme Åkesson, 36 år, som pratar. Partiledaren har sin dag i Almedalen och har precis svarat på P1-morgons dagliga partiledarfråga om vilken bok de kommer att läsa i sommar.

Låt oss lösa tiggarfrågan med värdighet

Ledarkrönika, Björn Werner.

Robotarna dödar kapitalismen

Robotarna dödar kapitalismen

”Man kan låta enskilda personer äga en armé av robotar som utför tjänster och produkter, ge varje person en portfolio av aktier i robotföretag som ger en rimlig utdelning, införa medborgarlön eller sänka arbetstiden och dela på jobben som trots allt finns kvar.”

”Väljarna låter sig inte luras av bättre PR”

”I hyllande av det politiska motståndets PR-drag ligger ett frikännande av väljarkåren för att de inte förstod bättre. Det är en riktig tankevurpa.”

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

”Ljugande politiker är ett hot mot demokratin”

”Ljugande politiker är ett hot mot demokratin”

Jan Scherman: När Ebba Busch ljuger om sitt festande mitt i en coronakris använder hon sig av samma metod som Donald Trump

”Inte konstigt att vi är rädda – vi är ju människor”

”Inte konstigt att vi är rädda – vi är ju människor”

Kanske kan våra inre känslostormar peka oss i en ny riktning, skriver Daniel Mathisen.

”Vi måste aktivt skydda demokratin”

”Vi måste aktivt skydda demokratin”

Även vi bör återuppta diskussionen om att förbjuda militanta nazistorganisationer som NMR, skriver journalisten Lisa Bjurwald

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.