Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

Robotarna dödar kapitalismen

17 april, 2015

Skrivet av Björn Werner

bjorn-litenBjörn Werner är ledarpraktikant på Dagens Arbete.

Vad ska hända med jobben? Enligt Stefan Fölster på reforminstitutet som idag (17/4) skriver i DN Debatt beräknas automatiseringen ha slagit ut 450 000 jobb bara mellan 2006 och 2011. Offshoring till Kina framstår plötsligt som en mild bris.

Fölster rekommenderar ökade satsningar på innovation, för att gå i bräschen för nya satsningar och göra Sverige till en ledande nation i robotutveckling. Vårbudgeten saknar mycket av den varan.

Jag håller med Fölster fullt ut. Omfamna tekniken! På kort sikt kan det till och med ge fler jobb. Men det ger också något annat, något som Fölster nog inte riktigt räknar med. Automatiseringen leder nämligen raka vägen mot kapitalismens död.

Såhär funkar det nu: arbetsgivarna sitter på de stora pengarna, och för att få en liten del av kakan säljer vi vårt arbete. Får en bråkdel av vinsten i lön. Har råd att äta, bo, ta lite semester. Något annat sätt att ordna samhället kan vi inte tänka oss – inte heller Fölster.

Men vad gör vi när tekniken kan göra allt bättre än oss. Om alla jobb kan skötas av robotar? Om vi inte kan jobba, hur ska vi då få mat på bordet? Problemet blir ännu värre – om ingen har råd att köpa något, vad ska de få enskilda robotägande kapitalisterna göra av sina varor? Detta är kapitalismen vid vägs ände. Fullständig effektivisering utan fördelning av kapitalet leder till en blank dystopi av skinande robotar som producerar och producerar medan mänskligheten svälter ihjäl.

Det här är en dystopi som målats upp flera gånger, från 1800-talets arga textilarbetare som slog sönder de nya vävmaskinerna fram tills idag. Robotar leder till massarbetslöshet. Det är sanning nu, behöver det inte vara det om vi bestämmer oss för att ändra på samhället. För att lyssna på en annan idé från 1800-talet som på sistone fallit ur modet: Lägg ägandet i händerna på folket. Ge robotarna till arbetarna. Vinsten till alla, inte till några få. Nej, det är inte marxistiskt flum. Till och med stjärnekonomen Paul Krugman har gått i liknande tankar.

Det går förstås att strukturera fördelningen på olika sätt. Man kan låta enskilda personer äga en armé av robotar som utför tjänster och produkter, ge varje person en portfolio av aktier i robotföretag som ger en rimlig utdelning, införa medborgarlön eller sänka arbetstiden och dela på jobben som trots allt finns kvar.

I grund och botten är det dock bara en mängd nyanser av samma sak: ett mer ekonomiskt jämlikt samhälle med aktiv fördelning. En värld där robotarna gör allt mer och vi allt mindre.

Fölster har rätt. Regeringen borde satsa mycket mer på automatiseringen. Men också skissa på planer för ett mer ekonomiskt jämlikt samhälle.

Vi är nära nu

6 kommentarer till “Robotarna dödar kapitalismen

  • Det bästa jag läst sedan jag började läsa. Två motstående tillstånd närmar sig varandra och lösningen är inte politisk utan Darwinistisk.

  • Werner skriver bl.a. följande: ”Men vad gör vi när tekniken kan göra allt bättre än oss. Om alla jobb kan skötas av robotar? Om vi inte kan jobba, hur ska vi då få mat på bordet? Problemet blir ännu värre – om ingen har råd att köpa något, vad ska de få enskilda robotägande kapitalisterna göra av sina varor? Detta är kapitalismen vid vägs ände. Fullständig effektivisering utan fördelning av kapitalet leder till en blank dystopi av skinande robotar som producerar och producerar medan mänskligheten svälter ihjäl.”
    Svaret är att staten helt enkelt måste beskatta dessa robotar, något slags produktionsskatt; något man inte talar om längre. Vill minnas att Palme talade om detta på 70-talet. Detta är ju än mer aktuellt i dag – men det snackas inte om det; vilket visar att de politiska partierna helt har vikt ner sig för kapitalistsvinen. Och detta gäller även facket. Mycket obehagligt.

  • Finns det någonting som säger att det spelar någon roll för robotägarna att ingen kan köpa deras varor? Den enda anledningen att dessa oligarker behöver konsumenter är ju för att de behöver arbetskraft. Om arbetskraften ersätts av robotar kommer 99% av mänskligheten att ha spelat ut sin betydelse för eliten. De som äger robotar och de som äger naturresurser (kommer att vara samma snubbar) kommer att kunna producera vad de vill ha utan att gå den besvärliga vägen via att omsätta dessa resurser till varor för att omvandla till pengar. Det är en dystopisk vision men finns det egentligen någon gräns för människans girighet och själviskhet? Nej, det har historien visat upprepade gånger. Jag oroar mig för mina barn eftersom de kommer att ha noll och intet; ingenting att erbjuda som kan konkurrera med en robotarbetare, och inga tillgångar (mark/naturresurser) att kunna ordna sin egen försörjning. Det vi måste göra NU, innan eliten blir helt oberoende av oss är en jordreform och demokratisering av naturresurser och tillgångar. SEN kan vi införa basinkomst och robotskatt. Men lycka till med att införa robotskatt eller demokratisera robotägande EFTERÅT. Den som har robotarna kommer inte att vilja ge bort dem frivilligt.

  • Redan vid slutet av 1980-talet och på 1990-talet var vi ett gäng klubbordförande skolade i Svenska Metallindustriarbetareförbundets anda som diskuterade den tidens robotutveckling och som insåg vad en robotarmé skulle innebära för den svenska industrin. Det fanns tillfällen vid metallutbildningarna att i pauserna diskutera robotproblemen med likasinnade.
    Idag vet vi vad robotialiseringen har kostat i förlorade skatteintäkter och industriarbeten.
    Vi pratade då i termer som tex någon form av koefficient beräknad på produktion, antalet arbetare som tidigare utfört robotens arbete eller liknande beräkningsgrund. Jag är inte industrimatematiker, men någonstans måste det finnas någon anställd bakom en politiker som är mera kunnig och som kan fundera fram ett beräkningssätt att beskatta/ta del av den vinst som vårt samhälle så väl behöver.

Kommentera artikeln här.

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också vill läsa…

”Alla måste få ta del av vinsten”

”Alla måste få ta del av vinsten”

Det behövs bättre kompetensutveckling och att även de anställda får ta del av automationens vinst, om företagen vill att människor ska se positivt på omställningen. Det skriver Carl Melin på TCO:s tankesmedja Futurion.

Tacka f-n för att vi är olönsamma

Tacka f-n för att vi är olönsamma

”Vi ställs mot maskinerna och förväntas att vara lika effektiva, lönsamma och till samma låga kostnad. Robotarna måste betala skatt som alla andra på de jobb som utförs. Det finns säkert redan färdiga algoritmer för detta”, skriver DA-läsaren Kjell Dahlén.

”TTIP är bättre än nationalism”

”TTIP är bättre än nationalism”

”Aktivister som värnar om demokratin idag borde arbeta för att garantera att TTIP får en demokratiskt värdig utformning, inte säga nej till hela alltet”, skriver Björn Werner i en ledarkrönika.

”Jag har tagit med mig Bamse och jätten Gluff Gluff”

Det är Jimme Åkesson, 36 år, som pratar. Partiledaren har sin dag i Almedalen och har precis svarat på P1-morgons dagliga partiledarfråga om vilken bok de kommer att läsa i sommar.

Låt oss lösa tiggarfrågan med värdighet

Ledarkrönika, Björn Werner.

Lägg Sverige på terapisoffan

”Politisk påverkan sker på helt andra villkor än genom de gamla samverkansmodellerna. Vardagsmat för folket i branschen, måhända, men för de som fortfarande trodde på Sverige som det lilla goda, enkla och transparanta landet i norr borde det bli något av en kalldusch.”

”Väljarna låter sig inte luras av bättre PR”

”I hyllande av det politiska motståndets PR-drag ligger ett frikännande av väljarkåren för att de inte förstod bättre. Det är en riktig tankevurpa.”

”Statlig industripolitik måste säkra kompetensen”

Sverige har halkat efter och det hotar jobben, skriver Gunnar Bolmsjö och Ove Leichsenring från branschföreningen för industrirobotar.

Så kan nya jobb skapas

Mer än vartannat jobb kan automatiseras de närmsta 20 åren, konstaterar professor Stefan Fölster. Han vill ha satsningar på snabb och flexibel omskolning för de som förlorar sina jobb när deras yrken försvinner.

Rusta oss för robot­samhället

En ny generation robotar är på väg in i arbetslivet. De utmanar både arbetare och tjänstemän. Dags för facket att formulera visionen Det goda arbetet 2.0.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.