En av fyra industriarbetare mår dåligt av jobbet
Här är yrkesgrupperna som sticker ut.
Industriarbetarnas tidning
25 maj, 2015
Skrivet av Marie Edholm
DILEMMAtNi märker att något inte är som det ska. En arbetskamrat verkar nedstämd och har dragit sig undan. Det kan kännas svårt att veta hur ni ska bete er. Vi har frågat tre experter.
Det viktigaste du kan göra är också det svåraste – att gå fram och fråga hur det är, eller att ringa hem till den som är sjukskriven. Man är rädd att göra det värre eller att såra, men det är precis tvärtom. Ibland kanske man bara får en nick till svar eller personen kanske visar att den vill bli lämnad i fred, men ofta får jag höra efteråt att de blev glada att jag frågade, även om de inte kunde visa det just då.
Kanske är man rädd att någon ska börja gråta om man frågar hur det är, men personen är ju redan ledsen. Visa att du bryr dig. Det ”värsta” som kan hända är att du får krama om någon en stund.
Att fånga upp signaler om att någon inte mår bra är ett av det svåraste uppdrag man har som chef. Vi är en ganska liten arbetsplats och jag är mycket ute i verksamheten, så jag märker nog lättare än vad man gör på större ställen.
Om säkerhet eller arbetskamrater påverkas är jag skyldig att gripa in, men annars vill jag inte blanda mig i de anställdas privatliv. Ser jag att någon verkar må dåligt är det mitt ansvar att tala om att jag finns här och att de kan komma till mig om de vill, när de vill. Ofta behöver man bli sedd när man har det svårt, och jag har bara goda erfarenheter av att visa att jag ser. Ibland behöver man sänka kraven en stund eller ändra arbetsuppgifter för att underlätta.
Att fortsätta arbeta trots att man går igenom tuffa saker är ofta en livlina, man behåller någon slags ordning i livet. Det betyder mycket att det finns en omgivning på arbetsplatsen som rymmer omsorg, att man ser varandra. Att man vågar fråga hur det är.
I Skandinavien är vi ofta rädda att fråga, men de flesta människor har en önskan att få synas. Det är välgörande att någon bekräftar att de ser hur man mår och att det är okej.
Det kräver både mod och tålamod. Mod att fråga och mod att vänta och finnas kvar. Människor är olika, inte alla vill prata om sina känslor. Försök ändå visa att du ser. Det kan vara små gester, som en chokladkaka eller en liten lapp där man önskar trevlig helg.
Lennart Stéen svarar på frågor om försäkringar, juristen Henric Ask svarar på frågor om arbetsrätt, läkaren Ulf Nordlund svarar på frågor om hälsa, ekonomen Annika Creutzer svarar på frågor om privatekonomi och psykologen Jonas Mosskin svarar på frågor om psykologi.