Industriarbetarnas tidning

Så kan du hjälpa en kollega

25 maj, 2015

Skrivet av

DILEMMAtNi märker att något inte är som det ska. En arbetskamrat verkar nedstämd och har dragit sig undan. Det kan kännas svårt att veta hur ni ska bete er. Vi har frågat tre experter.

Johanna-bredgaard-Expert-kamratJohanna Bredgaard, bilmontör och kamrat­stödjare på Volvo PV i Göteborg.
”Våga fråga hur det är”

Det viktigaste du kan göra är också det svåraste – att gå fram och fråga hur det är, eller att ringa hem till den som är sjukskriven. Man är rädd att göra det värre eller att såra, men det är precis tvärtom. Ibland kanske man bara får en nick till svar eller personen kanske visar att den vill bli lämnad i fred, men ofta får jag höra efteråt att de blev glada att jag frågade, även om de inte kunde visa det just då.
Kanske är man rädd att någon ska börja gråta om man frågar hur det är, men personen är ju redan ledsen. Visa att du bryr dig. Det ”värsta” som kan hända är att du får krama om någon en stund.

 

Mats-Hansson-Expert-kamratMats Hansson, vd Norra Skåne Offset
”Chefen är skyldig att hjälpa till”

Att fånga upp signaler om att någon inte mår bra är ett av det svåraste uppdrag man har som chef. Vi är en ganska liten arbetsplats och jag är mycket ute i verksamheten, så jag märker nog lättare än vad man gör på större ställen.
Om säkerhet eller arbetskamrater påverkas är jag skyldig att gripa in, men annars vill jag inte blanda mig i de anställdas privatliv. Ser jag att någon verkar må dåligt är det mitt ansvar att tala om att jag finns här och att de kan komma till mig om de vill, när de vill. Ofta behöver man bli sedd när man har det svårt, och jag har bara goda erfarenheter av att visa att jag ser. Ibland behöver man sänka kraven en stund eller ändra arbetsuppgifter för att underlätta.

 

Ruth-Edfeldt-Expert-kamratRuth Edfeldt, diakon svenska kyrkan i Gävle.
”De flesta har en önskan att få synas”

Att fortsätta arbeta trots att man går igenom tuffa saker är ofta en livlina, man behåller någon slags ordning i livet. Det betyder mycket att det finns en omgivning på arbetsplatsen som rymmer omsorg, att man ser varandra. Att man vågar fråga hur det är.
I Skandinavien är vi ofta rädda att fråga, men de flesta människor har en önskan att få synas. Det är välgörande att någon bekräftar att de ser hur man mår och att det är okej.
Det kräver både mod och tålamod. Mod att fråga och mod att vänta och finnas kvar. Människor är olika, inte alla vill prata om sina känslor. Försök ändå visa att du ser. Det kan vara små gester, som en chokladkaka eller en liten lapp där man önskar trevlig helg.

 

Ställ frågor till DA:s experter!
Det kan handla om arbetsrätt, privatekonomi, försäkringar, hälsa eller psykologi.

Lennart Stéen svarar på frågor om försäkringar, juristen Henric Ask svarar på frågor om arbetsrätt, läkaren Ulf Nordlund svarar på frågor om hälsa, ekonomen Annika Creutzer svarar på frågor om privatekonomi och psykologen Jonas Mosskin svarar på frågor om psykologi.

Du kanske också vill läsa…

Är jobbet farligt för fostret?

Är jobbet farligt för fostret?

Jag arbetar som svetsare och har nu fått veta att jag är gravid. Kan jag fortsätta jobba? undrar en läsare. Läkare Ulf Nordlund svarar.

Han ska sova ute i 100 nätter

Han ska sova ute i 100 nätter

Hallå där Stefan Eriksson, sågverksarbetare från Aronsberg, som sovit på sin farstubro i 70 nätter.

Samhall struntar i smittan

Samhall struntar i smittan

Människor i riskgrupp städar ­äldreboenden, mat­affärer och gym. Utan skydd. De trängs på bussar och i små fikarum. Samhalls städare glömdes bort under pandemin.

Otryggt att jobba helg med hjärtfel

Otryggt att jobba helg med hjärtfel

Per har ett medfött hjärtfel. I åtta år har han försökt få Samhall att satsa på att utbilda de anställda i hjärt- och lungräddning.

Kampen för liv

Kampen för liv

Nora Lorek och Maria Loewen skildrar barnmorskornas arbete i Bangladesh.

Samhall i Sörmland: Vi har gjort så mycket vi kan

Samhall i Sörmland: Vi har gjort så mycket vi kan

Anställda på Samhall i Sörmland kritiserar att de skickats ut under coronapandemin utan rätt skyddsutrustning. Fredrik Nilsson, distriktschef Sörmland/Gotland, svarar.

Hon städar äldreboenden utan skydd

Hon städar äldreboenden utan skydd

Lulu städar flera olika äldreboenden. Utan skydd. Hon är orolig både för den egna hälsan och för att smitta de gamla.

Får inte desinficera bilarna – ”ratten torkar ut”

Får inte desinficera bilarna – ”ratten torkar ut”

Samhalls bilar får under pandemin inte rengöras med något annat än en fuktad trasa. Medel förstör interiören.

Mer plats för mens på jobbet

Mer plats för mens på jobbet

En skyddsrond med mensperspektiv, en papperskorg på varje toalett och gratis mensskydd. Små insatser kan göra stor skillnad på jobbet. IF Metall kampanjar för ”Ett MENSkligare arbetsliv”.

Lämnade skiftarbetet – efter två missfall

Lämnade skiftarbetet – efter två missfall

Skiftarbetet gjorde att Nadine Dabo mådde dåligt.
Efter två missfall jobbar hon nu dag och väntar barn.

Försäkring & pension

”Jag hade ingen aning om att de tog 25 procent”

”Jag hade ingen aning om att de tog 25 procent”

Två år efter olyckan skulle Jimmy Hildingsson söka försäkringspengar för ärr och invaliditet. Men en knapptryckning på nätet var nära att kosta honom 25 000 kronor.