”Jag läser på om dinosaurierna igen. Hur blev det så fel?”

Sågverksarbetaren och musikern Stefan Eriksson om hur blixtsnabbt vi människor lyckats förstöra så mycket omkring oss.

”Ett ohållbart arbetsliv visar sig vara samhällsfarligt”

Helle Klein, chefredaktör Dagens Arbete.

Läsarnas egna berättelser

Gunnel: ”Det var popcorn i huvudet”

Läsarberättelse.

Gunnel var den duktiga flickan som till slut omedvetet ledde sig själv till företagshälsan och fick hjälp. Nu mår hon bättre, men vet inte riktigt hur hon ska komma vidare till ett helt liv.

”Det är nu 3 år och sju månader sedan jag tappade fotfästet, men det hade nog varit mer eller mindre kaos i mitt liv under flera år före dess. Det handlade om prestation, prestation, vara med på allt roligt och göra det bra. Klara av allt, vara en duktig tjej.

Ungefär ett halvår innan jag stängde ner verksamheten i hjärnan och inte kunde göra någonting upptäckte jag att det jag arbetade med inte blev bra. Tänkte aldrig att det kunde vara ett fel på mig, började misstänka att mina arbetskamrater ändrade texter i min dator och började därför spara texterna på usb-minnen.

Telefonen var jobbig. Varje samtal kunde ju innebära att jag skulle hjälpa till med något. Självklart kunde jag fixa allt. Det var ju till och med så att växeln kopplade samtal till mig, samtal som de inte visste hur de skulle lösa. JAG löste det. Men jag hann ju inte med att ordna ALLT och började undvika att svara, kunde ju säga att jag var på möte.
Två veckor före min semester ville min chef att jag skulle ta över ett uppdrag efter en kollega som slutat. Jag hade redan noga planerat vad jag skulle bli klar med innan jag kunde gå på semester och skulle fixa det om jag jobbade till sju på kvällarna. Ett extra uppdrag skulle rasera allt jag planerat, så jag sade nej till min chef. Han gav mig en utskällning, sade att alla fick ställa upp i sådana här situationer.

Ledigheten kändes aldrig avkopplande, jag fick inte tillbaka någon energi och ville eller orkade inte göra någonting. Det var popcorn i huvudet. En kort promenad gav mig så ont i fötterna att jag inte kunde stå eller gå, jag hade frysen laddad med fuktiga handdukar för att svalka mina fötter så att jag kunna sova. Att efter 7 veckors semester inte känna sig utvilad kändes hopplöst. Hur skulle jag orka ännu ett år?

Men höstveckorna gick och jag jobbade på. Jobba, och så hem och äta. Det var maten som blev mitt sätt att hitta lugn och ro, och lite njutning. Nu 3 år och sju månader senare innebär det att jag gått upp cirka 45 kilo.

En dag i oktober kom jag till jobbet men hittade inte min plats, det visade sig att jag omedvetet hade sökt mig till korridoren där företagssköterskan finns. Jag satte mig utanför, till slut kom hon ut och undrade hur det var fatt.

Då brast det för mig.

Det blev akut tid hos företagsläkare och omedelbar sjukskrivning. Därefter följde tre månader när jag bara sov, sov, sov och sov. Svarade inte i telefon och startade inte datorn. Av någon anledning som förmodligen bara det undermedvetna kan svara på så hade jag under hösten köpt hem mat och lagt i frysen. Detta höll mig vid liv. In med en färdig lunch i micron, äta och sedan sova igen. Det är tre månader som jag inte har något minne av, vet inte om jag hade besök på julafton eller inte.

I mars 2013 började jag på rehab, fantastiskt men kanske för tidigt för mig för jag minns inte vad som sas där. Efter sommaren började jag arbetsträna 25 procent, men efter en månad bröt jag ihop igen, blev hemma två månader och sedan försök med 25 procent igen – på en för mig ny avdelning.

Efter nyår blev det 50 procent, sedan 75 procent efter tre månader. Då fick jag veta att jag bara hade tre månader kvar med ersättning från försäkringskassan. Alternativen var att börja jobba 100% eller inte få någon ersättning alls. För en ensamförsörjare fanns det inget val.

Så jag började jobba heltid, men snart insåg jag att min chef inte ville ha tillbaka mig till sin enhet. När jag sade nej till att flytta till en annan enhet påbörjade min chef ett systematiskt mobbande av mig. Anklagade mig för att inte vara på jobbet, sitta och fika för länge, ha fel i mina uppdrag, inte vara samarbetsvillig, vara asocial ja listan kan göra lång. När jag kunde motbevisa alla anklagelser blev han ännu surare. Tack och lov så har jag några kollegor som jag har förtroende för och som gick till facket. Nu är han inte chef längre. Nu ”försöker” han vara kollega i stället.

På hösten 2014, var jag helt slut i huvudet och blev remitterad till tre stora minnesundersökningar och fick ta prov på ryggmärgsvätskan, eftersom symptomen påminde om demens. Resultatet var lugnande, det tar tid för hjärnan att läka.

Vad jag ska göra nu det vet jag inte riktigt. Har fortfarande väldigt svårt att koncentrera mig, glömmer från dag till dag, glömmer att jag skrivit lappar som påminnelser. Min egen enkla analys är att hjärnan känner igen stressade situationer och när de uppstår igen ”stänger” den av.

Under hela min sjukdomstid och även nu så sover jag mycket. Jag märker inte ens att jag är trött, utan vaknar efter två-tre timmar med ett krampaktigt tag om kaffekoppen eller korsordspennan.

Kontentan är nog att jag inte är frisk ännu och jag vet inte riktigt hur jag ska komma vidare. Jag försöker dölja mina tillkortakommanden så gott jag kan. ”

Gunnel

Har du erfarenhet av skadlig stress på arbetsplatsen som ni lyckats komma tillrätta med? Hur gjorde ni? Hör av dig oss.

Red-HansHans Strandberg
Tel: 08-786 03 22
hs@da.se

Red-AnnaAnna Tiberg
Tel: 08-786 03 02
at@da.se

Om du lämnar uppgifter till oss får vi enligt lagen inte berätta för någon vem du är.
Läs mer om att lämna känslig information här.

Här finns hela vår bevakning av stressen i arbetslivet:

"Man ser inte människan utan fokuserar på vinst." Citatet kommer från DA:s enkät om psykosocial arbetsmiljö till huvudskyddsombud på 50 av Sveriges största industrier. Fler citat följer i texten nedan. llustration: Graham Samuels

Sjuk av stressen  

 

Läs mer: Stress/mobbning

Kommentera artikeln här

Håll god ton, håll dig till ämnet och skriv gärna kort.

Läs mer på samma tema:

Bilder av stress, oro och mobbning på arbetsplatsern.

”Jag blev den tysta musen”

Sofias berättelseSofia blev mobbad och utfryst, Clas blev utbränd, Christer sätter ned foten efter flera larm. Efter reportaget ”Förr eller senare brister det” samlar vi nu läsarnas berättelser om när den psykosociala arbetsmiljön fördärvar.  Vill du också berätta? Hör av dig till oss. 

1

”Jag vill göra någonting bra av det hemska”

Minnas egen historia handlar om sexuella trakasserier, hot och utfrysning. Nu vill hon omvandla såren till kraft. Läs Minnas och andras berättelser här.

Ingrid: ”Jag gillar mitt nya tempo”

Ingrids berättelse

1

”När det blåser som värst så ifrågasätter man sig själv”

Christers berättelse

Sonja: ”Ta tag i den här arbetsgruppen, för den är inte frisk”

Sonjas berättelse

”Jag föll, jag kunde inte andas”

Clas berättelse

Ylva: ”Man skvallrar inte på en arbetskamrat”

Ylvas berättelse

Sara: ”Alkoholen var en snabb men förödande fix”

Saras berättelse

Läs mer från Dagens Arbete:

Så hittar du ditt inre lugn

FRÅGA OM JOBBET | ÅTERHÄMTNINGAtt alltid känna sig stressad och inte gå ner i varv är farligt för hälsan. DA:s expert, psykologen Jonas Mosskin, ger sina bästa tips för att inte stressen ska ta överhand.

Skyddsombuden sågar arbetet mot stress

För mer än hälften av IF Metalls skyddsombud är viktigaste frågan att motverka stress och för hög arbetsbelastning. Men många av dem säger att den psykosociala arbetsmiljön på jobbet fortfarande är dålig.

Det nya Samhall

Minister mötte LO-fack om Samhall

Facken framförde hård kritik mot Samhall när näringsminister Mikael Damberg på torsdagen tog emot sex LO-förbund för att informera sig i frågan, efter Dagens Arbetes granskning i december.

2

Bosse sa nej till stressen

DA GRANSKAR.Samhall ska öka de anställdas effektivitet, färre ska göra samma jobb. Samtidigt ökar sjukskrivningarna bland arbetarna. Bosse blev ett offer för det uppdrivna tempot och stressen. Ekonomin rasade när han felaktigt skickades hem utan lön.

7

Samhall vill ha effektivare medarbetare

Nästan en person mindre på varje uppdrag, i snitt. Så ska Samhall komma tillrätta med den pressade ekonomiska situationen.

11

Arbetsmiljöveckan

De lyfter frågan om stress och mobbing

Gilla jobbetI dag anordnar organisationen Gilla jobbet en heldag i Stockholm på temat "Den hållbara arbetsplatsen". Bland ämnena finns mobbing, stress och konflikter på jobbet.

1

Nobelpriset förklarar faran med skiftarbete

Tre amerikanska forskare delar årets Nobelpris i medicin, för att det har förklarat vad som styr våra inre biologiska klockor. ”Äntligen” kommenterar professor Torbjörn Åkerstedtt, en ledande expert när det gäller hur skiftarbete påverkar hälsan.

1

Stress växande orsak till arbetsskador

ArbetsmiljöAllt fler GS-medlemmar skadas på grund av stress och bristande ledarskap och bara hälften tror att de klarar att jobba till pension, enligt GS nya arbetsmiljörapport.

Fick arbetsskada godkänd efter 40 år

Mannen utsattes för höga halter lösningsmedel i jobbet på 70-talet. Försäkringskassan ville inte godkänna hans besvär som en arbetsskada, men kammarrätten ger mannen rätt.

3

Ökat tryck på själslig skyddsrond

ArbetsmiljöDen psykosociala arbetsmiljön har inte prioriterats på Bonniers stora tryckeri i Akalla. Men nu ska själen få sin egen skyddsrond.

Slutspurt i avtalsrörelsen

”Långa ledigheter anses väldigt värdefullt”

Enligt Torbjörn Åkerstedt, som länge forskat kring orsaker till stress och störd sömn, finns det bara skiftscheman som är mer eller mindre dåliga.

2

Föreskriften om psykosocial arbetsmiljö

"Det krävs friska arbetsplatser för att nya jobb ska skapas"

DebattVåra arbetsplatser måste ”stress-saneras” för att nya jobb ska kunna skapas. Och arbetsmiljöverkets föreskrift kan bli ett viktigt hjälpmedel i detta arbete. Det skriver elva forskare i ett debattinlägg.

5
"Man ser inte människan utan fokuserar på vinst." Citatet kommer från DA:s enkät om psykosocial arbetsmiljö till huvudskyddsombud på 50 av Sveriges största industrier. Fler citat följer i texten nedan. llustration: Graham Samuels

Nu ska arbetsgivaren ha koll på jobbstressen

För första gången måste arbetsgivarna ha koll på hela arbetsmiljön. Nu har LO tagit fram en vägledning för hur skyddsombud ska jobba enligt föreskrifterna.

1

"Det lönar sig att göra något åt problemen"

Forskaren Malin Lohela Karlsson arbetar med att få arbetsgivarna att inse att stress och mobbning jobbet också kostar pengar för företagen.

Workers Memorial Day

Global manifestation mot död och stress på jobbet

I går kväll klämdes en arbetare på SSAB ihjäl av en travers. I dag, på Workers Memorial Day, hålls en tyst minut för honom och miljoner andra som årligen dör av arbetsrelaterade olyckor eller sjukdom. Men i dag är också världsdagen för förebyggande arbetsmiljöarbete. Årets tema: stress.

1

DA granskar Afa Försäkring

”Försäkringen har blivit en återvändsgränd”

Debatt"Det som skapades för att underlätta möjligheten att få ersättning har nu blivit en försäkring där ansvaret trollas bort", skriver författaren Börje Eriksson och forskaren Töres Theorell i ett debattinlägg.

4

"Låt den inte ligga och samla damm"

DebattFöreskriften mot psykisk ohälsa hade kanske inte behövts om arbetsgivarna redan idag arbetat enligt Arbetsmiljölagen. Nu uppmanar jag fack och anställda att arbeta enligt den – för hälsans skull, skriver konsulten Lennart Steen.

1

Nu får själen sin egen skyddsrond

ArbetsmiljöPå SSAB i Borlänge klarar man sedan tidigare av buller och ryggont - nu ska man ta sig an stressen och mobbingen på allvar.

När jobbet skadar själen

Lasse orkade inte mer

När jobbet skadar själenLasse blev sjuk av jobbet - men han dog hemma i sin egen garderob. Dagens Arbete och Atlas förlag ger ut en bok om ett självmord som skakat om svenskt arbetsliv. Läs eller lyssna till ett utdrag ur boken.

11

”Vi latar oss för lite”

KrönikaHjärnforskaren Agneta Sandström om att att utbrändheten ökar i vårt supereffektiva samhälle: "Schemalägg inaktivitet i ditt liv!"

89

När hjärnan tar stryk

”Förr eller senare brister det”

Sjuk av stressenDagens Arbetes granskning visar att stressen sprider sig på de svenska industrigolven, många klagar på en alltmer slimmad organisation. Samtidigt fokuserar allt fler företag på den psykosociala arbetsmiljön.

9

Ta tempen på ditt jobb

BildspelVi har listat faktorer som avgör om jobbet ska fungera för alla - och gjort ett bildspel om stress och mobbning.

 20 år av tystnad – lång väg till skydd för själen

TidslinjeSå har de psykosociala arbetsmiljöfrågorna hanterats sedan 1994, då Sverige som första land i Europa införde regler på området.

Så gör Norge – steg för steg

UtblickI motsats till Sverige har Norge tydliga gränser för vad man får stå ut med och inte på en arbetsplats.

2

När olyckan dröjer sig kvar

DilemmatSaad Fares lurade döden på jobbet - men han fick ärr i själen, fick utbrott och hade svårt att sova. Doktorn sade post-traumatiskt stress (PTSD), men inte försäkringsbolaget. DA:s experter berättar vad PTSD är och hur man kan bota den.

Har du slangrat på sistone?

DA-läsarnas egna ordHjärnforskaren Agneta Sandströms uppmaning om att ”lappstirra” tog minst sagt skruv. Läsarna svarade med en hel ordlista.

2

"De kränkta måste kunna få skadestånd"

DebattArbetsgivare måste kunna krävas på skadestånd om de inte följer reglerna för att förebygga mobbning på arbetsplatsen. Dessutom måste facket kunna driva ärendet centralt om det lokala facket inte gör något. Det skriver Maria Steinberg på Örebro universitet.

12

”Vi måste gå en rond för själen”

GästkrönikaDet kan verka svårt att göra en psykosocial skyddsrond, men det behöver det inte vara. Skyddsombudet Camilla Falk i Oxelösund ger DA:s läsare en handfast manual.

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.