Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

Oron måste bli till framtidstro

30 juni, 2015

Skrivet av

I dag känner alltför många sig frånåkta av utvecklingen och framtiden ter sig oviss. I uppgivenhetens kultur kommer lätt syndabockstänkandet fram. Här, i den utbredda känslan av misstro, måste Löfven och Socialdemokratin ta sin utgångspunkt. Talet i Almedalen var ett steg i rätt riktning för det handlade just om att vi står inför väldiga utmaningar men vi ska klara dessa tillsammans.

Helle Klein, chefredaktör.
Helle Klein, chefredaktör.

Vi ska vara främst i den globala ekonomin och därför måste du kunna bli det bästa du kan bli, sa Stefan Löfven (S) i sitt tal i Almedalen på måndagkvällen och gav sen exempel på hur samhället ska kunna öka allas våra möjligheter – genom satsningar på utbildning, omställning, trygghet och innovation.

Löfven talade med pondus och brydde sig inte om att haka på centerledaren Annie Lööfs påhopp kvällen före. Han polemiserade över huvud taget inte alls mot alliansens partier. Det var statsminister Löfven som talade – långt från valrörelsens konfliktperspektiv. Det var ideologiskt och utan några politiska nyheter mer än ”lärarlyftet” – ett förslag som pekar på regeringens vilja att satsa på skolan men samtidigt är ett ingrepp i parternas lönebildning. Lite märkligt att en gammal fackföreningsledare som Löfven driver statlig lönepolitik. Skolan behöver absolut mer resurser men att särskilt avsätta pengar för högre lön till lärare är ett tveksamt förslag.

Hur som helst bars talet upp av en arbetarrörelsemoral som skulle kunna heta ”kräv din rätt, gör din plikt” men i Löfvens tappning fick den etiska kompass namnet ”utvecklingsmoral”. Grunden i den socialdemokratiska jobbagendan är allas rätt till ett arbete men också allas skyldighet att ta chansen att utbilda sig, att anstränga sig och dra sitt strå till stacken, dock med tillägget att samhället ska ge dig chansen.

I den reinfeldtska arbetslinjen fanns bara moralismen – det är DU som måste skärpa dig, det är DITT eget fel om du blir sjuk eller arbetslös. I den löfvenska arbetslinjen har det till du:et lagts ett VI. Vi behöver gemensamma trygghetssystem, utbildningssystem och arbetsmarknadssystem för att som individer klara en kravfull och osäker tid.

Det är utmärkt att Löfven fångar upp vår tids oro – oron för globaliseringen och utslagningen på arbetsmarknaden, oron för den europeiska ekonomin, oron för det säkerhetspolitiska läget, oron för flyktingströmmarna.

Politikens uppgift är att vrida oron till framtidstro. Just nu dyker svenskarnas framtidstro enligt opinionsinstituten. Risken är att det ur oron växer missnöje, populism och bakåtsträveri. SD:s framgångar har till stor del med den bristande framtidstron att göra.

”Det är utmärkt att Löfven fångar upp vår tids oro – oron för globaliseringen och utslagningen på arbetsmarknaden, oron för den europeiska ekonomin, oron för det säkerhetspolitiska läget, oron för flyktingströmmarna.”

Arbetarrörelsens framgångssaga historiskt handlade en gång om att i stället för att människor skulle fastna i saknaden av det som varit, i nostalgi och tillbakablickande, gick politiken ut på att få människor att längta efter det nya i trygg förvissning om att framtiden faktiskt tillhörde just dem. Framtiden innebar en möjlighet, inte ett hot.

I dag känner alltför många sig frånåkta av utvecklingen och framtiden ter sig om inte hotfull så i alla fall högst oviss. I uppgivenhetens kultur kommer lätt syndabockstänkandet fram – det är globaliseringens fel, det är invandringens fel.

Här, i den utbredda känslan av misstro, måste Löfven och Socialdemokratin ta sin utgångspunkt återigen. Talet i Almedalen var ett steg i rätt riktning för det handlade just om det faktum att vi står inför väldiga utmaningar men vi ska klara dessa tillsammans.
– Nu krävs samarbete för att vi ska klara att få EU:s lägsta arbetslöshet, sade Löfven med tydlig signal till de borgerliga partierna men också till näringslivet.

I morgon träder den rödgröna regeringens vårbudget i kraft. Äntligen kan Löfven få regera på sin egen budget och i höst kommer det förhoppningsvis mer. Det är hög tid att börja leverera lösningar på de samhällsproblem som Socialdemokraterna och Miljöpartiet tydliggjorde i valrörelsen.

Till utvecklingsmoralen måste höra att man håller det man lovat.

 

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Alltid minnas, aldrig normalisera

Alltid minnas, aldrig normalisera

Plötsligt har det där brunblå blocket som ansågs omöjligt för några år sedan blivit verklighet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Arbetarrörelsen behöver sin historia

Strax före jul kom ett dystert besked: Arbetarrörelsens arkiv, ARAB måste skära ned kraftigt på bemanningen. Framförallt kommer tjänsterna på själva biblioteket att skäras ned. ARAB låg tidigare i anslutning till LO-borgen men har under de senaste tio åren legat ute i Huddinge, nära Södertörns högskola. Tyvärr har arkivet under en längre tid dragits med […]

Det våras för välfärden!

Plötsligt framträder en ny politisk dagordning bortom brott och straff-hegemonin som rått alltför länge, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein efter årets första partiledardebatt.

Saltsjöbadsandan behövs i svensk politik

Det blåser visserligen isvindar i Almedalen men frågan är om det ändå inte är samarbetets tid snarare än den hårda polariseringen vi kan skönja. Ett nytt politiskt landskap har öppnat upp för ett mer idépolitiskt intressant Almedalen. Den fördummande blockpolitiken har äntligen lösts upp och nya politiska samtal kan ske. Jag började Almedalsveckan med ett […]

Almedalen har börjat

Nu har jag installerat mig i Visby och hunnit smaka på det goda kaffet hos DN och lyssna på den första partiledarutfrågningen. I dag är det Miljöpartiets dag och Per Bolund blev utfrågad av DN. Han talade väl om vår tids viktiga fråga – klimatomställningen – och blev pressad på frågan huruvida Miljöpartiet är för […]

Liberaler och rödgröna måste bilda allians

”Kampen mot nationalkonservatismen måste fortsätta både här hemma och i EU”, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Fortsätt med facklig-politisk samverkan

Kommunal drar in sitt pengastöd till Socialdemokraterna. Det är varken oväntat eller så dramatiskt som somliga vill låta påskina. Att man från borgerligt håll vill se det hela som en krigsförklaring från facket mot socialdemokratin är föga förvånande. Borgerliga ledarskribenter drömmer såklart om att både facket och socialdemokratin ska försvagas och längtansfulla blickar riktas mot […]

Gör verklighet av nollvisionen

Ingen ska behöva skadas eller dö på jobbet. Industrins konkurrenskraft hör samman med arbetarnas hälsa, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Prata politik utanför parlamentet

Helle Klein om Reformisterna och reaktionerna på S högersväng i regeringsbildningen.

Bra för Sverige

Den dramatiska regeringsbildningen är över. På fredag blir Stefan Löfven statsminister. En mittenregering där budgetunderlaget vilar på S+Mp+C och L kan nu tillträda. Vänsterpartiet kommer att släppa fram Löfven. Det är bra för Sverige. Alternativet hade varit att Ulf Kristersson blivit statsminister för en SD-stödd M+KD-regering och det hade varit mycket värre, resonerade Sjöstedt vid […]

Avtal 2023

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers ställer sig bakom LO-samordningen. Det blev klart under förbundsmötet i Uddevalla på söndagen. ”Det känns bra!”, säger Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson.

GS säger ja till avtalskrav

GS säger ja till avtalskrav

GS ställer sig bakom de framlagda kraven inför kommande avtalsrörelse.

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

Många tyckte att avtalskraven var för låga men IF Metalls avtalsråd röstade ändå ja till att vara med i Facken inom industrins och LO:s plattformar. 

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

Vi gick ner i lön vid krisen 2008, och lät oss permitteras under pandemin, samtidigt som företagen tog ut jättevinster. Vi måste visa ledamöterna på IF Metalls kongress att vi inte tänker nöja oss med luft i plånboken, skriver IF Metall-medlemmen Andreas Köhler.

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Varken Industriarbetsgivarna eller Trä- och möbelföretagen tycker att Facken inom industrins lönekrav är rimliga. ”Vi betraktar världen ur olika perspektiv.”

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Ett ettårigt avtal med löneökningar på 4,4 procent. Mer till de med lägst löner, och ytterligare avsättningar till flexpension. Det föreslår Facken inom industrin ska vara kraven i avtalsrörelsen.

Samordning inför avtalsrörelsen – här är LO:s krav

Samordning inför avtalsrörelsen – här är LO:s krav

LO har presenterat ett ”första steg” till samordning, som bland annat innehåller en satsning på lägstalönerna. De ska öka mer än andra löner.

Vilse i avtalsspråket?

Vilse i avtalsspråket?

Dagens Arbete hjälper dig att förstå de vanligaste orden som har med dina villkor att göra.