Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Vi har råd med framtidstro

18 juni, 2015

Skrivet av

Sverige behöver satsa på bostadsbyggande, infrastruktur och utbildning. Det är investeringar för framtiden.

Per-Olof Sjöö är förbundsordförande i GS.
Per-Olof Sjöö är förbundsordförande i GS.

På Socialdemokraternas kongress låg mycket fokus på frågan hur partiet (och regeringen) ska klara det ambitiösa målet att ha EU:s lägsta arbetslöshet 2020.

En ingrediens i den debatten har varit hur man ska se på offentliga investeringar. Sedan den ekonomiska krisen på 1990-talet har vi svenskar varit måna om en sund förvaltning av statskassan.

Ett uttryck för detta var när riksdagen själv underkastade sig begränsningar för utgifter genom det så kallade överskottsmålet. Ett annat uttryck är tidigare finansminister Anders Borgs mantra att varje utgiftsökning ska finansieras krona för krona. Frågan är då hur man ska se på offentliga investeringar. Det finns i dagens Sverige stora behov av att investera för framtiden.

Bostadsbrist, en undermålig infrastruktur och dåliga skolresultat är några exempel där det blir allt tydligare att marknadsliberala lösningar misslyckats.

Ett rimligt synsätt borde vara att den typen av statliga utgifter inte bara ses som en kostnad. Det är ju också ett sätt att öka våra tillgångar.
Med dagens ränteläge är statens kostnader för upplåning dessutom historiskt låga. Det går alltså att kombinera kloka satsningar med sunda statsfinanser.

Det är därför positivt att Socialdemokraterna nu, om än försiktigt, rör sig i denna riktning. Det är en förutsättning för att klara målet om full sysselsättning.
Dessutom är det viktigt ur en annan aspekt.

Alltför länge har vår nation präglats av Fredrik Reinfeldts varningar för visioner. Högern har aldrig sett behovet av gemensamma samhällsinvesteringar eftersom det hotar deras huvudsakliga målsättning att sänka skatterna.

Kan vi nu bryta oss loss från dessa dogmer och ta de första stegen i att börja bygga Sverige starkt igen så vinner vi även något annat. Känslan av ett gemensamt samhällsbygge.

Med minskad arbetslöshet och snurrande hjul kommer så småningom något som är ovärderligt för varje nation. Något som dagens världsmedborgare sannerligen är svältfödda på. Ordet är framtidstro.

Per-Olof Sjöö är förbundsordförande för GS-facket.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Är det här verkligen liberal politik?

Är det här verkligen liberal politik?

Man kan bli förbannad på S när de lägger fram en budget för rika män. Men ännu mer på de liberala partierna som kräver dessa kompromisser, skriver Per-Olof Sjöö, förbundsordförande för GS-facket.

Rösta inte fram sämre villkor!

Rösta inte fram sämre villkor!

”Vi kan inte blunda för vilka konsekvenser ett regeringsskifte kan få för arbetslivet”, skriver GS förbundsordförande Per-Olof Sjöö.

Bra arbetsmiljö ingen självklarhet

”Många av GS medlemmar får vika ner sig innan 65-årsdagen på grund av kroppens utslitning”, skriver GS förbundsordförande Per-Olof Sjöö.

Vad är prislappen för folkhälsa?

Marknaden står handfallen inför den kris som coronaviruset skapat. De marknadsekonomiska instrumenten fungerar inte när det är andra värden än rent ekonomiska som ska in i ekvationen, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Här är striderna vi måste utkämpa

Våra arbetsvillkor hotas just nu av flera olika politiska förslag. Nu gäller det att vi håller ihop och bemöter dem, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Nu måste vi stå upp för varandra

Nu måste vi stå upp för varandra

”Arbetstagarnas ställning behöver stärkas och vi måste få förhandlingarna om ett nytt anställningsskydd att handla om det”, skriver GS förbundsordförande Per-Olof Sjöö.

Inträdesjobben är inte lösningen

Det är viktigt att de som ska in på arbetsmarknaden har en lön som det går att leva på.

För högern går sänkt skatt alltid först

Den stora skiljelinjen i svensk politik handlar om vad som är en rimlig trygghet för medborgarna. Och här har Sverigedemokraterna tydligt visat var de står.

Demokratin behöver framtidstro

Demokratin behöver framtidstro

När demokratiska institutioner misslyckas med att ingjuta framtidstro växer efterfrågan på auktoritär politik.

”Elkris hotar klimatomställningen”

”Elkris hotar klimatomställningen”

Vi tar vårt ansvar i avtalsrörelsen, men för elkrisen vilar ansvaret på politikerna. Här är ett antal punkter som behövs, skriver företrädare för GS-facket, Trä- och Möbelföretagen och Skogsindustrierna.

Val 2022 Eftersnack om valresultatet

”Vi måste hitta det vi tror på”

”Vi måste hitta det vi tror på”

Vi har fått ett valresultat där många arbetare röstat emot sina egna intressen. I dagens känslodebatt saknar jag den ideologiska grunden, skriver Dan Strängby.

Utan kamp förtvinar våra solidariska rötter

Utan kamp förtvinar våra solidariska rötter

När få , om ens någon, upplevt fackliga kraftmätningar lockar låtsaslösningar – som fantasier om ett svenskare Sverige, skriver Volvoarbetaren Lars Henriksson.

Förloraren blir vinnare

Förloraren blir vinnare

Helle Klein: Ulf Kristerssons M förlorade stort men de ler för att regeringstaburetterna hägrar. Och nu har Sverige ett av västvärldens största högerextrema partier i regeringsmakten.

Kan valresultatet vara en välsignelse?

Kan valresultatet vara en välsignelse?

Kanske är det det som krävs, att Socialdemokraterna inte sitter vid makten utan får knyta näven i fickan och komma tillbaka starkare, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

Den anständiga högerns haveri

Den anständiga högerns haveri

Det blev som väntat en valrysare och valvakan pågår än. När detta skrivs har 1500 valdistrikts röster räknats och det är ännu mycket jämnt. Den rödgröna sidan leder och skulle detta resultat stå sig när alla röster är räknade blir Magdalena Andersson ny statsminister. Det skulle då stämma överens med både TV4:s och SVTs vallokalsundersökningar. […]

”Vi vill skapa jobb genom att leda klimatomställningen”

”Vi vill skapa jobb genom att leda klimatomställningen”

Regeringens mål är tydligt: de nya jobben som klimatomställningen skapar ska hamna i Sverige, skriver utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S) och IF Metalls ordförande Marie Nilsson.