Industriarbetarnas tidning

”Kul att bygga något från grunden”

28 juli, 2015

Skrivet av

ATLAS COPCO ROCK DRILLS

Totalt 1 900 anställda. Forskar, utvecklar och tillverkar bergborrmaskiner, borraggregat,truckar och lastare som används i gruv- tunnel och entreprenadindustrin.

Anna Galistel, 34 år, som monterar borriggar på Atlas Copco i Örebro.

”Jag bygger borriggar för gruvindustrin. De maskiner jag bygger är hyfsat stora, ungefär 25–30 ton. Beroende på modell tar det mellan tre och åtta veckor att bli klar. Vi börjar med att sätta ihop stora moduler. Tunga lyft görs med travers. När vi dockar ihop bomram, motorram och efterram använder vi luftkuddar, det gör det lättare att synka i höjdled. En stor del av arbetsuppgifterna är att dra elkablar och hydraulikslangar.

FOTO: KICKI NILSSON
FOTO: KICKI NILSSON

På slutet, när vi startar upp och trycksätter hela borriggen, kan det bli stressigt om något är fel. Ibland är det svårt att hitta vad som strular. Men vi får mycket internutbildningar för att kunna klara av allt. Det är kul att vara med och bygga något från grunden, en särskild stolthet faktiskt. Vi kommer att gå över till en viss lineproduktion. Men fortfarande kommer det att vara ungefär 15 timmars arbete på varje station. Jag har varit här i totalt sex år. Egentligen är jag utbildad barnskötare men det har jag knappt jobbat med.”

Berättat för Marcus Derland

Skiftarbetets fram- och baksidor

Het näthandel ger helgskift

Het näthandel ger helgskift

Näthandelns uppsving under 2020 ledde till många timmar övertid på DS Smith i Värnamo. Nu har de infört ett nytt helgskift för att hinna med – och över 200 sökte jobben.

”Mycket man måste ha koll på”

”Mycket man måste ha koll på”

August Wieser gick i första kullen på pappersarbetarutbildningen på Polhemsskolan i Gävle. Nu har han fått jobb, och behovet av kompetent arbetskraft inom pappersindustrin är fortsatt stort. Men nu tar utbildningen paus – på grund av för få sökande.

Det är något med natten i gruvan

Det är något med natten i gruvan

När kroppen ska sova som djupast dricker vi kaffe och hjälps åt, skriver DA:s nya krönikör, musikern och gruvarbetaren Johan Airijoki.

Lämnade skiftarbetet – efter två missfall

Lämnade skiftarbetet – efter två missfall

Skiftarbetet gjorde att Nadine Dabo mådde dåligt.
Efter två missfall jobbar hon nu dag och väntar barn.

Så kan nattjobbet bli mer  hälsosamt

Så kan nattjobbet bli mer hälsosamt

Att arbeta flera nätter i rad tär på kroppen. Forskare i Norden har nu vägt samman sina studier. Skiftarbete är ännu sämre för hälsan än vad man tidigare trott.

Måste jag jobba på julen i år igen?

Måste jag jobba på julen i år igen?

Kan samma skiftlag jobba under julen flera år i rad? Juristen Henric Ask svarar.

Julkort från fabriken

Julkort från fabriken

Hur är det att arbeta på julen när alla andra är lediga? DA besökte Rottneros bruk och pratade julskift och traditioner.

Högtryck på Getinge – nu jobbar de tvåskift

Högtryck på Getinge – nu jobbar de tvåskift

Vissa permitteras, andra sägs upp. Men på medicinteknikbolaget Getinge i Solna kan de anställda lugnt räkna med att de får behålla jobben.