Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

Sverige ska vara hoppets land

8 september, 2015

Skrivet av

Helle Klein, chefredaktör.
Helle Klein, chefredaktör.

Det är en mäktig rörelse av humanism som sveper över landet. Ändå ska vi inte lockas att tro att den nynationalistiska högern försvunnit eller att SD:s framgångar har brutits. Opinionsvindar svänger snabbt. Därför är det hög tid att göra politik av det folkliga engagemanget.

”Refugees welcome”, står det på skyltarna på Stockholms central. Många frivilliga har kommit för att hjälpa till när tågen med flyktingar rullar in på stationen. Liknande bilder rapporteras från Malmö där flyktingarna nu kommit över sundet. Enskilda människor och organisationer gör allt för att de ska tas emot väl i Sverige.

I dokumentärfilmaren Magnus Gerttens film Hoppets hamn skildras hur de judiska flyktingarna kommer med båtar till Malmö hamn vid krigsslutet. Också då ställde mängder med frivilliga krafter upp för att se till att de utsvultna och sjuka människorna fick mat, vård och boende. Det är som att de berörande scenerna ur filmen spelas upp ännu en gång i verkligheten.

Det är en mäktig rörelse av humanism som sveper över landet. Den gamla svenska folkrörelsedemokratin har vaknat till liv. Fackklubbar, församlingar, människorättsorganisationer, teatergrupper, idrottsklubbar, ja nästan hela civilsamhället står på tårna för att i praktisk solidaritet visa på den generösa flyktingpolitik som majoriteten av medborgarna vill ha.

Vi ser ett liknande medmänskligt engagemang runtom i Europa.
– Det känns som att invånarna i Europa är mer mottagande än politikerna, säger Lars Ask, ordförande för IF Metalls verkstadsklubb på Volvo Powertrain i Skövde. Dagens Arbete intervjuar honom för att fackklubben beslutat skänka 25 500 kr till FN:s flyktingorganisation UNHCR.

För några veckor sedan handlade samhällsdebatten om hur jobbigt allt var, om vilken belastning flyktingmottagandet innebar, om vikten av att strama åt regler och minska volymer. På borgerliga ledarsidor pågick en olustig vindkantring åt SD-hållet i en blandning av politisk taktik och skum nationalism.

I dag har denna opinion lyckligtvis tystnat. I stället handlar det nu om att göra allt för att rädda liv och värna det djupast mänskliga. Det är hoppfullt. Ändå ska vi inte lockas att tro att den nynationalistiska högern försvunnit eller att SD:s framgångar har brutits. Opinionsvindar svänger snabbt.

Därför är det hög tid att göra politik av det folkliga engagemanget. Statsminister Löfven trädde äntligen fram på Medborgarplatsen i söndags och lovade inför de tiotusentals församlade att ta på sig ledarrollen i EU tillsammans med Tysklands Angela Merkel.

Löfven vill få alla EU-länder med på en generös flyktingpolitik precis som han kräver av alla svenska kommuner att ställa upp. Det är bra. Det handlar om solidaritet och gemensamt ansvar.

Men det behövs mer. Politikens fokus på att förhindra flyktingsmuggling leder fel. I stället måste det öppnas fler lagliga vägar in till Europa för människor på flykt från krig och förtryck. Dublinförordningen måste ses över och det så kallade transportörsansvaret slopas. EU måste ta emot fler kvotflyktingar och Sverige kan gå före med att höja sin andel.

Av de 60 miljoner människor som i dag är på flykt är två tredjedelar interna flyktingar i sina hemländer, där de lever under förfärliga omständigheter. Resterande 20 miljoner är på flykt från sitt land. Drygt 600 000 av dessa sökte asyl i Europa förra året, varav 81 000 till Sverige.

Den ”enorma invasionen” handlar alltså om cirka en flykting på 1 000 invånare i Europa. I år kanske det rör sig om en miljon människor som flyr till ett område med 500 miljoner invånare.
Självklart klarar vi detta.

I öppenheten föds kreativitet och meningsfullhet. Om den rödgröna regeringen samtidigt gör allt för att bekämpa arbetslöshet och ojämlikhet kan den råkalla sommaren övergå till att bli en varm och hoppfull höst. Men i vår österrikiska onlinespel är ingen plats för politik.

Löfven måste använda sitt politiska ledarskap till att ingjuta en stolthet i att vara svensk – en stolthet som inte handlar om inskränkt nationalchauvinism utan om solidaritetens stolthet.
Sverige ska vara hoppets land – för alla.

3 kommentarer till “Sverige ska vara hoppets land

 • Idag matas vi via media, politiker, organisationer, kändisar mm om att ställa upp i flyktingfrågan och bidra med så mycket man kan.
  Är jag då en dålig människa när jag inte orkar se, höra eller ta in all information om flyktinghjälpen? Att jag inte har ork eller ekonomiska resurser att bidra i denna fråga.
  Är jag ensam om att försöka få framtiden att fungera utan att skämmas för att jag har annat i min hjärna som faktiskt känns viktigare för mig. För att överleva i min vardag!
  Mina tankar går istället till bl.a. alla som i sin familj drabbats av självmord. Denna dag den 10 september, suiciddagen, då vetskapen om att över 1 500 i Sverige år 2014 dog i självmord. Det är nästan fyra om dagen!
  Vår Tommy blev 21 år. Efter en misslyckad operation blev han för att klara av sin smärta ordinerad att ta Tradolan. En bland ungdomar innedrog som misstänks ligga bakom flera dödsfall. Föreskrivet intag kan lätt övergå till ett okontrollerat intag med till synes katastrofala följder.
  Mina tankar går till ALLA äldre som enligt Uppdrag granskning trots fina välformulerade broschyrer, missköts i Sverige.
  ALLA ensamkommande flyktingbarn där vi slår oss för bröstet för att vi tar emot, där 1 500 försvinner och där Uppdrag granskning hittade flera hundra släppta vind för våg i drogberoende bl.a. Stockholm.
  Där nyheterna i TV visar inslag där det i förorterna uttalas att dom inte bor i Sverige och att därför inte svenskanpassade kvinnor får vistas i deras förort.
  Många anonyma kommentarsmöjligheter är idag borttagna i media. Räknas inte mina känslor och åsikter? Ibland måste man få skriva anonymt om man har kontroversiella synpunkter.
  Då är det är väl inte fegt att få skydda sin identitet? Var finns det fria ordet för oss?

 • Tack Rolle för din kommentar. Förstår din sorg och frustration. Det är oerhört viktigt att vi kan tala om självmord och dess orsaker. Dagens Arbete kommer i oktober ut med en reportagebok om när stress och mobbing på jobbet kan leda till självmord.
  Anonymt kan du alltid skriva till oss som tidning. Det är däremot ett otyg att anonyma skribenter sprider hat och hot, därför är medierna i dag mycket restriktiva med att publicera anonyma kommentarer. Däremot är det självklart så att du kan skriva under pseudonym och som sagt alltid vända dig till en tidning med din berättelse och rätt till anonymitet – källskyddet är en hederssak för oss journalister. Allt gott, Helle

 • Det är visserligen helt förståeligt att folk värnar om sig själva och sitt eget välmående först och främst, men en sak som stör mig är att många inte verkar vara intresserade att se saker från flyktingarnas sida. Vi svenskar har levt i en kokong av relativ trygghet och överflöd så länge, jag tror inte vi ens kan föreställa oss de fasor flyktingarna har tvingats leva med. Även med dom riktiga problem vi har så kommer det inte ens nära. Det måste finnas NÅT sätt så alla kan känna sig trygga. Vi kan inte fortsätta så här längre, alla är frustrerade och arga.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också vill läsa…

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Fortsätt förhandla

Fortsätt förhandla

Ingen vill att politiken ska rubba maktbalansen på svensk arbetsmarknad, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Första hundra åren i framtidens tjänst

Första hundra åren i framtidens tjänst

Vi har valt att visa människorna på bruken under de senaste decennierna, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Århundradets förhandling

Ge för guds skull inte politikerna möjlighet att skapa oreda på arbetsmarknaden för lång tid framöver, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Bra jobb­satsningar i höstbudgeten

Magdalena Anderssons spara i ladorna har bytts mot satsa järnet. Det är helt rätt, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Låt industrin bli det gröna navet

Med rätt satsningar kan återhämtningen efter coronakrisen bli språngbrädan som åstadkommer den nödvändiga klimatomställningen, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Vänd oron till framtidstro

Politiken, liksom parterna på arbetsmarknaden, måste nu se till att människor återfår hoppet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Gör inte upp med Moderaterna

Lagom till sommarsemestern verkar en regeringskris segla upp. Kommer Miljöpartiet att lämna regeringssamarbetet på grund av flyktingpolitiken? Nu behöver det inte gå så illa. Men frågan om migrationen är onekligen svårlöst och har många dimensioner. Jag måste erkänna att jag inte riktigt begriper Socialdemokraternas agerande just nu. I januariöverenskommelsen beslutade regeringsmajoriteten om att en parlamentarisk […]

Människovärdet står på spel

Kortsiktiga vinstintressen har skapat ett ohållbart och mänskligt ovärdigt arbetsliv som nu också visar sig vara samhällsfarligt i coronasmittans tid, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Ingenting är längre som förut

LO har just valt en ny ledning, ett på många sätt unikt val. Susanna Gideonsson från Handels blir ny ordförande. Det är första gången någon från Handels blir LO-ordförande och det hör verkligen till ovanligheterna att LO-ordföranden inte kommer från antingen IF Metall eller Skogs- och träfacket. Wanja Lundby Wedin kom från Kommunal men det är […]

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.