Försvara öppenhetens Europa mot nationalismens farliga idéerDA:s chefredaktör Helle Klein uppmanar alla att rösta i EU-valet.

”Så stort att få skriva för industriarbetare! Det är tack vare er jag är här”Läs journalisten och författaren Alexandra Pascalidous första krönika i Dagens Arbete.

Ansiktet bakom volymerna

gastkronika-Daniel-MathisenGästkrönika Vi minns alla bilden på treårige Alan Kurdi, den syriske pojken som hittades död på en strand i Turkiet. Den slog rakt igenom känslopansaret — kändes i magen.

Plötsligt blev flyktingkrisen konkret, vi kunde med egna ögon greppa priset för krigets ursinne i Syrien. Bilden väckte en flod av engagemang runt om i Europa. Frivilliga började samla in förnödenheter till drabbade, manifestationer för öppna gränser genomfördes. Empatin bubblade.

Det känns som att det är längesedan nu, fastän det var i september.

Debatten om flyktingkrisen har gått från att handla om medmänsklighet och solidaritet till att reduceras till siffror, staplar och volymer. Den nyligen beslutade uppgörelsen mellan regeringen och de borgerliga partiernas ersätter permanenta uppehållstillstånd med tillfälliga och skärper kraven på den enskilde. Samtidigt utvidgas rut-avdraget till att även omfatta bland annat trädgårdsarbete och kravet på kollektivavtal för introduktionsjobb slopas. Det är uppenbart för vem som helst att de borgerliga gick segrande ur förhandlingarna.

Förskjutningen har gått snabbt. En del i förklaringen handlar om att Sverigedemokraterna framgångsrikt lyckats rama in den politiska debatten om migrations- och flyktingpolitiken. De borgerliga partiernas vändning i frågan om tillfälliga uppehållstillstånd och uppgörelsen med regeringen är ett bevis så tydligt som något. Samtidigt vittnar det om att svensk höger använder krisen som svepskäl för att smyga igenom en låglönepolitik bakvägen. Debatten har kidnappats för egna syften.

Mitt i den dagspolitiska debatten tänker jag på min vän Said. Jag var tio år gammal när han kom till vår skolklass. Tyst, blyg, kunde ytterst lite svenska. Vi började umgås, doppade mackor i O’boy och kollade på teve efter skolan. Han berättade om hur familjen flytt undan kriget i Somalia. Det var svårt för mig att förstå, först som vuxen har jag insett vidden av katastrofen. En dag kom han inte till skolan. Jag fick veta att familjen tvingats fly för att inte skickas tillbaka till krigets anarki i Somalia. I skydd av natten packade de ihop sina saker och lämnade det som just blivit vardag bakom sig.

Det knöt sig i magen.

Erfarenheten av att aldrig riktigt kunna känna sig trygg, inte ens i Sverige, delas av många. En hel generation av svenskar kan vittna om liknande berättelser. Människor av kött och blod.

Poängen är att en människa aldrig kan pressas in i logiska siffror och staplar. Oavsett om det görs för att belysa kostnad eller eventuell vinst. Migranter och flyktingar ses i förlängningen som ett hot mot välfärd och statsfinanser snarare än individer i nöd. Det blir snedvridet. Alternativet till borgerlighetens kidnappning av den migrationspolitiska debatten måste grunda sig på moraliska argument. Som i första hand pekar på solidaritet och öppnare gränser för att det har ett egenvärde i sig. Och som i andra hand inser att Sverige är ett rikt land som uppenbarligen har råd att ge välbemedlade skatterabatt på välklippta gräsmattor.

Jag tänker på Said och vad människor som han betyder för ett samhälle. Vad vi bygger tillsammans är inte summan av plus och minus i ett kalkylark, det är summan av våra erfarenheter och möjligheter. Kalla mig naiv, kalla mig idealist. Må så vara. Men jag tror ändå att människor som får en chans till trygghet och ett nytt liv är så oändligt mycket mer värdefullt än stängda gränser och cynism.

Daniel Mathisen

1Kommentarer

Piotr Warta:

Man skriver att Sverige är ett rik land!? Om någon med inkomst på till exempel 20 000 kr i månaden fick spendera 10 procent (2000 kr) på välgörenhet (migration + utlandshjälp) och samtidig fick låna 2000 kr (svensk statsskuld) fem dagar innan varje lönedag för att klara egna utgifter, då kan man knappast kallas för rik. Vart finns den skattekista fullt med sparad kapital som rika brukar ha?

Vad tycker du?

Håll god ton, håll dig till ämnet och skriv gärna kort.

Läs mer från Dagens Arbete:

Industrin och klimatet

”Det behövs en tydlig politik”

DebattSverige är väl rustat att bli fossilfritt till 2045. Men för att nå dit får inte de som drabbas av omvandlingen lämnas skyddslösa. Det behövs tydlig politik, skriver Svante Axelsson, nationell samordnare för regeringsinitiativet Fossilfritt Sverige.

”Dags för kollektiv kamp för klimatet”

KRÖNIKANu måste vi i den internationella fackföreningsrörelsen stiga ner från åskådarplatsen och förena oss med Gretas rörelse, skriver GS förbundsordförande Per-Olof Sjöö.

1

”Fackens roll avgörande för en rättvis framtid”

DebattHur kan vi undvika att arbetstagarna får betala priset när utsläppen ska minska? Ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet måste bindas samman, skriver Sofia Östmark, kanslichef på Union to union.

2

”Därför ska jag demonstrera 1 maj”

KRÖNIKATrots januariavtalets mindre bra delar är det betydligt bättre än alternativet. Nu ska vi driva politiken i en riktning som medlemmarna vinner på.

1
Matts Jutterström är förbundsordförande för Pappers.

”En viktig röst för kollektivavtalen”

KRÖNIKADet är dags att rösta igen, och vad man än tycker om EU är det ett mycket viktigt val. Vill vi ha en union för eller mot trygga anställningar?

Tacka f-n för att vi är olönsamma

DEBATT”Vi ställs mot maskinerna och förväntas att vara lika effektiva, lönsamma och till samma låga kostnad. Robotarna måste betala skatt som alla andra på de jobb som utförs. Det finns säkert redan färdiga algoritmer för detta”, skriver DA-läsaren Kjell Dahlén.

Rösta för ett öppet Europa

LEDAREFörsvara öppenhetens, demokratins och löntagarnas Europa i en tid när nationalismens farliga idéer är på frammarsch, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

2

Mina kamrater var ping-pongbarn

Krönika”Så stort att få skriva för industriarbetare! Det är tack vare er jag är här”, skriver DA:s nya krönikör, journalisten och författaren Alexandra Pascalidou.

”Alla måste få ta del av vinsten”

DebattDet behövs bättre kompetensutveckling och att även de anställda får ta del av automationens vinst, om företagen vill att människor ska se positivt på omställningen. Det skriver Carl Melin på TCO:s tankesmedja Futurion.

Foto: Juliana Wiklund

”Samhall sviker sitt uppdrag”

Debatt”Samhall sviker till stora delar sitt samhällsuppdrag och redan utsatta människor får betala priset”, skriver Mats Jutterström, som studerat Samhall och andra statliga bolag.

8

Lägerelden är ändå viktigast

KrönikaVad skulle vi bygga för samhälle om vi tvingades börja om? Sågverksarbetaren och musikern Stefan Eriksson om att lägereldar förenar mer än tekniska framsteg.

Industrin och jämställdhet

”Jag har själv vräkt ur mig ett och annat”

GÄSTKRÖNIKATack för att mina sunkiga värderingar ifrågasattes i tid, annars kanske jag också varit en medelålders, vit man som på Facebook postat hatiska inlägg om invandrare och kvinnor”, skriver Kennet Bergqvist.

”Reglerna finns – men vi måste se till att de efterlevs”

DebattDet finns redan tillräckliga regler, fokuset behöver ligga på förebyggande arbetet mot sexuella trakasserier. Här behövs fortsatt intensivt samarbete mellan parterna så att riktlinjerna också efterlevs, skriver Industriarbetsgivarnas vd Per Hidesten.

1

”Vi kvinnor inte ska behöva ta kampen själva”

GästkrönikaSvetsaren och feministen Maria Höök funderar över gränslandet mellan okej och kränkande skämt, och när man själv blir en del av problemet.

1

”Kvotera. Just do it”

DEBATTEftersom det är bevisat att det är för få kvinnor i bolagsstyrelser är det väl bara att åtgärda genom kvotering? Som arbetstagare är jag för övrigt själv inkvoterad”, skriver Kenneth Bergqvist, på Indexator i Vindeln.

Skriv till oss!

På DA Opinion har vi samlat alla ledare, debattinlägg och krönikor. Vill du också skriva på DA Opinion? Hör av dig till vår webb- och debattredaktör Janna Ayres.

Bemannings­företag eller fackförening?

DEBATT”Om de lokala verkstadsklubbarna skall överleva i framtiden måste splittringen genom inhyrning stoppas", skriver en bemanningsanställd industriarbetare.

3

DA och Expressen granskar

Sälj inte ut vår säkerhet

LedareVaktbolagen måste granskas. Kopplingarna till högerextremism är en fara för demokratin.

1

Svenskt Näringsliv vädrar morgonluft

Krönika”Nu utbasuneras det ena galna förslaget efter det andra, som inte på något sätt gynnar dig”, skriver Pappers förbundsordförande Matts Jutterström.

1

BONUS I INDUSTRIN

”Bra löner kommer inte från direktörernas välvilja”

Gästkrönika”Att säga blankt nej till pengar är i de flesta fall inte någon möjlig facklig hållning. Men vi behöver förstå vad företaget vill med olika lönesystem och bonusar”, skriver Volvoarbetaren och skribenten Lars Henriksson.

1

Gör verklighet av nollvisionen

LEDAREIngen ska behöva skadas eller dö på jobbet. Industrins konkurrenskraft hör samman med arbetarnas hälsa, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Farliga vibrationer

”Vibrationsskadade patienter är en del av vår vardag”

DEBATT”Vibrationsskadorna vi återkommande ställs inför är helt onödiga och har uppkommit på grund av felaktig och ibland olaglig hantering av verktyg. Vi vill vädja till alla att ta problemet på allra största allvar.”  Det skriver sex forskare i arbets- och miljömedicin.

3

Delad stress blir mindre för alla

KRÖNIKA ”Kvinnor inom industrin stressar mer än männen. De tar större ansvar för hemmet och har oftare monotona arbetsuppgifter. Så här kan vi inte ha det!”, skriver IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

3

Det krävs mer än bara flex för företagen

KRÖNIKADet finns saker som behöver diskuteras i lagen om anställningsskydd, Las. Men det måste ske utan att maktbalansen rubbas mellan fack och arbetsgivare”, skriver GS-fackets förbundsordförande Per-Olof Sjöö.

Klyftorna är ett problem – för alla

Krönika”Den svenska modellen handlar om att vi tar gemensant ansvar för företagen. Då kan inte en vd tjäna lika mycket som 59 industriarbetare”, skriver GS förbundsordförande Per-Olof Sjöö.

Har vi lärt oss att tänka efter före?

Krönika”Allt för ofta anses det inte finnas tid att ta reda på arbetsmiljö­riskerna” skriver DA:s nya krönikör, Peter Larsson, civilingenjör och senior rådgivare hos Sveriges ingenjörer.

Viktlös bortom havet ser jag livet

KRÖNIKAJag längtar efter att få resa med bara handbagage och inte göra något annat än att vila, skriver Carl-Einar Häckner.

Kompetens­utveckling behövs nu!

Krönika”Nästan sju av tio av IF Metalls medlemmar säger att de inte har fått någon kompetensutveckling det senaste året. Så kan vi inte ha det”, skriver IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

S behöver gå i opposition – mot S

Krönika”Socialdemokratin har gått vilse i sin anpassning till den liberala högern. Vi behöver skaka liv i den folkrörelse som en gång var”, skriver Pappers första vice ordförandeMikael Lilja.

1

Varje dag är Alla hjärtans dag!

KrönikaLåt inte emojis ersätta att vi möts på riktigt. Släpp mobilen skippa rosor och choklad. Industriarbetaren Tony Frid vill att vi släpper fram kärleken alla dagar på året, och att vi vågar kramas mer.

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.