”EU-valrörelsen behöver andas framtidstro om den ska entusiasmera väljarna”DA:s chefredaktör Helle Klein om LO:s valplattform.

”I Chiles huvudstad Santiago samlas män för att gå kurser i stickning.”Anneli Jordahl om att bryta påtvingade könsroller.

Ansiktet bakom volymerna

gastkronika-Daniel-MathisenGästkrönika Vi minns alla bilden på treårige Alan Kurdi, den syriske pojken som hittades död på en strand i Turkiet. Den slog rakt igenom känslopansaret — kändes i magen.

Plötsligt blev flyktingkrisen konkret, vi kunde med egna ögon greppa priset för krigets ursinne i Syrien. Bilden väckte en flod av engagemang runt om i Europa. Frivilliga började samla in förnödenheter till drabbade, manifestationer för öppna gränser genomfördes. Empatin bubblade.

Det känns som att det är längesedan nu, fastän det var i september.

Debatten om flyktingkrisen har gått från att handla om medmänsklighet och solidaritet till att reduceras till siffror, staplar och volymer. Den nyligen beslutade uppgörelsen mellan regeringen och de borgerliga partiernas ersätter permanenta uppehållstillstånd med tillfälliga och skärper kraven på den enskilde. Samtidigt utvidgas rut-avdraget till att även omfatta bland annat trädgårdsarbete och kravet på kollektivavtal för introduktionsjobb slopas. Det är uppenbart för vem som helst att de borgerliga gick segrande ur förhandlingarna.

Förskjutningen har gått snabbt. En del i förklaringen handlar om att Sverigedemokraterna framgångsrikt lyckats rama in den politiska debatten om migrations- och flyktingpolitiken. De borgerliga partiernas vändning i frågan om tillfälliga uppehållstillstånd och uppgörelsen med regeringen är ett bevis så tydligt som något. Samtidigt vittnar det om att svensk höger använder krisen som svepskäl för att smyga igenom en låglönepolitik bakvägen. Debatten har kidnappats för egna syften.

Mitt i den dagspolitiska debatten tänker jag på min vän Said. Jag var tio år gammal när han kom till vår skolklass. Tyst, blyg, kunde ytterst lite svenska. Vi började umgås, doppade mackor i O’boy och kollade på teve efter skolan. Han berättade om hur familjen flytt undan kriget i Somalia. Det var svårt för mig att förstå, först som vuxen har jag insett vidden av katastrofen. En dag kom han inte till skolan. Jag fick veta att familjen tvingats fly för att inte skickas tillbaka till krigets anarki i Somalia. I skydd av natten packade de ihop sina saker och lämnade det som just blivit vardag bakom sig.

Det knöt sig i magen.

Erfarenheten av att aldrig riktigt kunna känna sig trygg, inte ens i Sverige, delas av många. En hel generation av svenskar kan vittna om liknande berättelser. Människor av kött och blod.

Poängen är att en människa aldrig kan pressas in i logiska siffror och staplar. Oavsett om det görs för att belysa kostnad eller eventuell vinst. Migranter och flyktingar ses i förlängningen som ett hot mot välfärd och statsfinanser snarare än individer i nöd. Det blir snedvridet. Alternativet till borgerlighetens kidnappning av den migrationspolitiska debatten måste grunda sig på moraliska argument. Som i första hand pekar på solidaritet och öppnare gränser för att det har ett egenvärde i sig. Och som i andra hand inser att Sverige är ett rikt land som uppenbarligen har råd att ge välbemedlade skatterabatt på välklippta gräsmattor.

Jag tänker på Said och vad människor som han betyder för ett samhälle. Vad vi bygger tillsammans är inte summan av plus och minus i ett kalkylark, det är summan av våra erfarenheter och möjligheter. Kalla mig naiv, kalla mig idealist. Må så vara. Men jag tror ändå att människor som får en chans till trygghet och ett nytt liv är så oändligt mycket mer värdefullt än stängda gränser och cynism.

Daniel Mathisen

1Kommentarer

Piotr Warta:

Man skriver att Sverige är ett rik land!? Om någon med inkomst på till exempel 20 000 kr i månaden fick spendera 10 procent (2000 kr) på välgörenhet (migration + utlandshjälp) och samtidig fick låna 2000 kr (svensk statsskuld) fem dagar innan varje lönedag för att klara egna utgifter, då kan man knappast kallas för rik. Vart finns den skattekista fullt med sparad kapital som rika brukar ha?

Vad tycker du?

Håll god ton, håll dig till ämnet och skriv gärna kort.

Läs mer från Dagens Arbete:

Delad stress blir mindre för alla

KRÖNIKA ”Kvinnor inom industrin stressar mer än männen. De tar större ansvar för hemmet och har oftare monotona arbetsuppgifter. Så här kan vi inte ha det!”, skriver IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Det krävs mer än bara flex för företagen

KRÖNIKADet finns saker som behöver diskuteras i lagen om anställningsskydd, Las. Men det måste ske utan att maktbalansen rubbas mellan fack och arbetsgivare”, skriver GS-fackets förbundsordförande Per-Olof Sjöö.

Har vi lärt oss att tänka efter före?

Krönika”Allt för ofta anses det inte finnas tid att ta reda på arbetsmiljö­riskerna” skriver DA:s nya krönikör, Peter Larsson, civilingenjör och senior rådgivare hos Sveriges ingenjörer.

Skriv till oss!

På DA Opinion har vi samlat alla ledare, debattinlägg och krönikor. Vill du också skriva på DA Opinion? Hör av dig till vår webb- och debattredaktör Janna Ayres.

Varje dag är Alla hjärtans dag!

KrönikaLåt inte emojis ersätta att vi möts på riktigt. Släpp mobilen skippa rosor och choklad. Industriarbetaren Tony Frid vill att vi släpper fram kärleken alla dagar på året, och att vi vågar kramas mer.

Bemannings­företag eller fackförening?

DEBATT”Om de lokala verkstadsklubbarna skall överleva i framtiden måste splittringen genom inhyrning stoppas", skriver en bemanningsanställd industriarbetare.

2

Farliga vibrationer

”Vibrationsskadade patienter är en del av vår vardag”

DEBATT”Vibrationsskadorna vi återkommande ställs inför är helt onödiga och har uppkommit på grund av felaktig och ibland olaglig hantering av verktyg. Vi vill vädja till alla som kan påverka att ta problemet på allra största allvar.”  Det skriver sex forskare i arbets- och miljömedicin.

3

Usel slogan, bra politik

Ledare”Arbetarrörelsens EU-valrörelse behöver andas framtidstro och möjligheter om den ska entusiasmera några väljare”, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

När börjar Putin sticka?

Krönika”I Chiles huvudstad Santiago samlas män för att gå kurser i stickning.” Anneli Jordahl skriver om att bryta påtvingade könsroller.

”Alla måste stå upp för en nollvision mot dödsolyckor”

DEBATT”Det är provocerande och nonchalant att en del partier i Sveriges riksdag väljer att rösta emot en nollvision mot dödsolyckor.” Det skriver representanter för sex IF Metall-avdelningar i norra Sverige.

Glömskan är satt i system

GÄSTKRÖNIKA”I detta nysvenska politiska språkbruk betyder alltså modernisera mer makt till dem som redan makten innehar. Såsom det var förr”, skriver journalisten och tidigare tv4-chefen Jan Scherman.

2

”Vi ska inte vara rädda för att prata om las”

DEBATTUppgörelsen med C och L kommer inte att leda till de förändringar som befaras, med hotet om ett nyval så nära. Och att diskutera las är tvärtom viktigt, så att lagen tillsammans med krav på omställning och höjd a-kassa faktiskt skyddar arbetarna. Det skriver Alexandar Srndovic, på Pappers i Hallstavik.

1

Ny krönikör

Ett tufft jobb – inte bara på bild

GÄSTKRÖNIKASvetsaren och bloggaren Maria Höök skriver om att spräcka stereotyper på jobbet och om varför hennes yrke är så bildmässigt.

”Det minst onda är inte nog!”

DEBATT Är ”det minst onda alternativet” tillräckligt skäl till att förlama nödvändig kamp mot samhällets orättvisor, skriver Jan-Olov Carlsson, ordförande för IF Metallklubben vid Volvo Lastvagnar i Umeå. 

5

Alla vill ha kultur men få vill betala

KrönikaCarl Linneaus, musikjournalist och DA:s krönikör.

”Det finns en gräns för flexibiliteten”

DebattArbetsrätten har nu blivit en central politisk fråga. Men det är inte las som är krånglig och otidsenlig, det är slimmade personalavdelningar och minskad tro på fackliga förhandlingar som ställer till det, skriver Mikael Ybert, avdelningsordförande på Pappers i Skutskär.

1

Skuldfällan

”Det måste bli lättare att få skuldavskrivning”

Debatt”Vi har i dag en för alla öppen kreditmarknad. Det måste rimligen balanseras av en motsvarande för alla öppen väg ut.” Det skriver två forskare efter våra artiklar om skuldfällan.

1

Ovärdigt för ett välfärdsland

LEDARE”Fokus måste nu sättas på kreditinstitutens och inkassoföretagens ansvar”, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

3

Killen flög ut ur teatern

I andra akten

Matts Jutterström är förbundsordförande för Pappers.

Friskare arbetsliv – var god dröj

Krönika”Jakten på de sjuka fortsätter oavsett regering. Det är helt galet”, skriver Matts Jutterström, förbundsordförande för Pappers.

2

100 år av facklig kamp i skogen

Krönika”Mycket har blivit bättre, men mycket är också samma som när Skogsarbetareförbundet bildades 1918. Att organisera arbetet så skogsarbetarna blir rättvist belönade, den stafettpinnen bär vi vidare”, skriver Per-Olof Sjöö, förbundsordförande för GS-facket.

”Jobbet ska inte ge dig hjärtklappning”

KRÖNIKA”Om så många mår så dåligt, är det verkligen människorna eller samhället – och arbetsmarknaden – det är fel på?”, skriver Daniel Mathisen.

1

INDUSTRI PÅ HÖGVARV

”Inför gränsvärden för belastning”

DEBATT”Om man har en fast gräns för hur mycket som är tillåtet att belasta kroppen under en vanlig arbetsdag, är det mycket lättare att kräva åtgärder om belastningarna ligger över gränsen”, skriver två forskare inom Arbets- och miljömedicin.

Tony Fridh. Foto: Sacharias Källdén

”Det är förbannat lätt att ryckas med”

GÄSTKRÖNIKA”Med svensk industri på högvarv så är mitt liv som ’utbränd överlevare’ en resa genom ett minfält av möjligheter.” Industriarbetaren Tony Fridh, som tidigare bloggat om stress, uppmanar oss att ta makten över vår egen tid – innan någon annan gör det.

Döden på jobbet

Brotten som kom bort i valet

LEDARE”Industriarbetarnas oro för att skadas på jobbet måste tas på lika stort allvar som oron för gängskjutningar”, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

1

Samma lugn som i livmodern

KRÖNIKA Krönikören Carl Linnaeus om varför han egentligen samlar på hårdrocksgrejer.

Att håna någons hem är inte ok

KRÖNIKA”’Sveriges fulaste stad’ är utsedd. Men vilka är det som har gjort det?” Författaren Anneli Jordahl reagerar på att det nästan alltid är arbetarstäder som utnämns till något nedsättande.

5

Vi måste spänna bågen hårdare

Krönika”Är det någon grupp i detta samhälle som lever på knivs­eggen av stenhård konkurrens är det pappersarbetaren”, skriver Pappers förbundsordförande Matts Jutterström.

1

Sverige gynnas av globalisering

KRÖNIKA”Globaliseringen skapar jobb och bidrar till att även små och medelstora regioner kan utvecklas och erbjuda sysselsättning åt sina invånare”, skriver GS-fackets förbundsordförande Per-Olof Sjöö.

Intet nytt, allting nytt

Ledare”När riksdagen röstar ned Ulf Kristersson (M) som statsminister har inget nytt hänt. Ändå är det startskottet för en helt ny era i svensk politik”, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

1
Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.