”Värna framtidens pappersarbetare”Helle Klein om parternas gemensamma ansvar för kompetensförsörjningen.

”Demokratin styrs av det som klickar bra”Jan Scherman efterlyser fler tråkiga och seriösa politiker och mindre yta. Men då måste vi väljare också ta vårt ansvar och lyssna, skriver han.

Ansiktet bakom volymerna

gastkronika-Daniel-MathisenGästkrönika Vi minns alla bilden på treårige Alan Kurdi, den syriske pojken som hittades död på en strand i Turkiet. Den slog rakt igenom känslopansaret — kändes i magen.

Plötsligt blev flyktingkrisen konkret, vi kunde med egna ögon greppa priset för krigets ursinne i Syrien. Bilden väckte en flod av engagemang runt om i Europa. Frivilliga började samla in förnödenheter till drabbade, manifestationer för öppna gränser genomfördes. Empatin bubblade.

Det känns som att det är längesedan nu, fastän det var i september.

Debatten om flyktingkrisen har gått från att handla om medmänsklighet och solidaritet till att reduceras till siffror, staplar och volymer. Den nyligen beslutade uppgörelsen mellan regeringen och de borgerliga partiernas ersätter permanenta uppehållstillstånd med tillfälliga och skärper kraven på den enskilde. Samtidigt utvidgas rut-avdraget till att även omfatta bland annat trädgårdsarbete och kravet på kollektivavtal för introduktionsjobb slopas. Det är uppenbart för vem som helst att de borgerliga gick segrande ur förhandlingarna.

Förskjutningen har gått snabbt. En del i förklaringen handlar om att Sverigedemokraterna framgångsrikt lyckats rama in den politiska debatten om migrations- och flyktingpolitiken. De borgerliga partiernas vändning i frågan om tillfälliga uppehållstillstånd och uppgörelsen med regeringen är ett bevis så tydligt som något. Samtidigt vittnar det om att svensk höger använder krisen som svepskäl för att smyga igenom en låglönepolitik bakvägen. Debatten har kidnappats för egna syften.

Mitt i den dagspolitiska debatten tänker jag på min vän Said. Jag var tio år gammal när han kom till vår skolklass. Tyst, blyg, kunde ytterst lite svenska. Vi började umgås, doppade mackor i O’boy och kollade på teve efter skolan. Han berättade om hur familjen flytt undan kriget i Somalia. Det var svårt för mig att förstå, först som vuxen har jag insett vidden av katastrofen. En dag kom han inte till skolan. Jag fick veta att familjen tvingats fly för att inte skickas tillbaka till krigets anarki i Somalia. I skydd av natten packade de ihop sina saker och lämnade det som just blivit vardag bakom sig.

Det knöt sig i magen.

Erfarenheten av att aldrig riktigt kunna känna sig trygg, inte ens i Sverige, delas av många. En hel generation av svenskar kan vittna om liknande berättelser. Människor av kött och blod.

Poängen är att en människa aldrig kan pressas in i logiska siffror och staplar. Oavsett om det görs för att belysa kostnad eller eventuell vinst. Migranter och flyktingar ses i förlängningen som ett hot mot välfärd och statsfinanser snarare än individer i nöd. Det blir snedvridet. Alternativet till borgerlighetens kidnappning av den migrationspolitiska debatten måste grunda sig på moraliska argument. Som i första hand pekar på solidaritet och öppnare gränser för att det har ett egenvärde i sig. Och som i andra hand inser att Sverige är ett rikt land som uppenbarligen har råd att ge välbemedlade skatterabatt på välklippta gräsmattor.

Jag tänker på Said och vad människor som han betyder för ett samhälle. Vad vi bygger tillsammans är inte summan av plus och minus i ett kalkylark, det är summan av våra erfarenheter och möjligheter. Kalla mig naiv, kalla mig idealist. Må så vara. Men jag tror ändå att människor som får en chans till trygghet och ett nytt liv är så oändligt mycket mer värdefullt än stängda gränser och cynism.

Daniel Mathisen

1Kommentarer

Piotr Warta:

Man skriver att Sverige är ett rik land!? Om någon med inkomst på till exempel 20 000 kr i månaden fick spendera 10 procent (2000 kr) på välgörenhet (migration + utlandshjälp) och samtidig fick låna 2000 kr (svensk statsskuld) fem dagar innan varje lönedag för att klara egna utgifter, då kan man knappast kallas för rik. Vart finns den skattekista fullt med sparad kapital som rika brukar ha?

Vad tycker du?

Håll god ton, håll dig till ämnet och skriv gärna kort.

Läs mer från Dagens Arbete:

Värna framtidens pappersarbetare

LedareBranschen står inför en gigantisk generationsväxling. Företag och fack måste hitta strategier för föryngring.

Varning för nostalgin

LedareTill arbetarrörelsens styrka hörde en gång dess förmåga att odla längtan i stället för saknaden, förmågan att bära de provisoriska utopierna utan att fastna i dogmerna.

1

Vi bossar på planeten och gör vad vi vill

KrönikaMen tänk om det vore vi som blev upplockade och fick leva resten av livet i en bur, skriver Stefan Eriksson.

1

”Demokratin styrs av det som klickar bra”

GästkrönikaJan Scherman efterlyser fler tråkiga och seriösa politiker och mindre yta. Men då måste vi väljare också ta vårt ansvar och lyssna, skriver han.

2

Plötsligt var vissa liv inget värda

KrönikaMedan makten sitter med armarna i kors fortsätter dödsskjutningarna, skriver Alexandra Pascalidou.

1

”Ta hand om de nya på jobbet”

KrönikaJag är nyvald förbundsordförande, det är på riktigt, inte ens när jag nyper mig i armen försvinner det, skriver Pontus Georgsson, förbundsordförande för Pappers.

”Sommarjobbarna är industrins framtid”

KrönikaSommaren är här, och med den chansen för unga människor att påbörja sitt arbetsliv. Se till att stötta dem som sätter foten på industrigolvet för första gången, skriver Marie Nilsson, förbundsordförande för IF Metall.

”GS fortsätter att vara medlemsnära”

KrönikaTio år efter bildandet fortsätter vi att blicka framåt, skriver GS förbundsordförande Per-Olof Sjöö.

Meningen med livet är att ha något att göra

KrönikaKulturhus ger hopp inför framtiden och ska finnas i hela Sverige, överallt, skriver DA-krönikören och trollkarlen Carl-Einar Häckner.

Makten över företagen

Thomas Franzén, före detta vice riksbankschef.

”Kortsiktigheten hotar framtiden”

DEBATTFöretagens kortsiktighet är det stora hotet mot framtiden, skriver Thomas Franzén, före detta vice riksbankschef. Med höga avkastningskrav blir det svårare för politiken att undvika en djup depression. Han efterlyser ”en ordentlig diskussion om kapitalmarknaden och företagens roll”.

2

Noll är en livsviktig siffra

KrönikaTrafiken och arbetsmiljön har mycket att lära av varandra, skriver DA:s krönikör, Peter Larsson, civilingenjör och senior rådgivare hos Sveriges ingenjörer.

1

”Personalbrist – på grund av stress”

Gästkrönika Säkerheten kommer alltid först, det är ingen som säger emot. Men när man ligger efter i produktionen, vem är det egentligen som prioriterar säkerheten då? Marcus Raihle på Ovako i Smedjebacken tackar facket för skyddsombuden.

Bensinupproret

”Att säga att det handlar om överlevnad är verkligen att ta i”

Replik”I stället för att stödja ett lyxuppror som vill sänka bensinpriset, stöd ett som vill öka möjligheten till avdrag för jobbresor eller sänka fordonsskatten för dem som bor i glesbygd. Där finns det dessutom en reell möjlighet att påverka lagstiftaren och förändra”, skriver Kennet Bergqvist.

5

”Det handlar tamejfan om vår överlevnad”

DEBATT”Ska vi som tvingas resa längst, med de sämst betalda yrkena, stå för allt?” Carl Hällströmer, brevbärare och deltagare i Bensinupproret, svarar Kennet Bergqvist om bensinpriser och nedmontering av samhällsservice i glesbygd.

2

”Bensinupproret är ett lyxuppror”

GästkrönikaHade bensinupproret verkligen varit för landsbygdsborna så borde det rimligen handla om bättre samhällsservice, skriver skriver industriarbetaren Kennet Bergqvist från Umeå.

24

Nu måste vi stå upp för varandra

KRÖNIKA ”Arbetstagarnas ställning behöver stärkas och vi måste få förhandlingarna om ett nytt anställningsskydd att handla om det”, skriver GS förbundsordförande Per-Olof Sjöö.

Demokratin behöver sina försvarare

LEDAREVår kontinent har alltför ofta i historien härjats av nationalismens dåraktighet. Låt det inte ske igen, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

3

Under den digitala snuttefilten

KRÖNIKA”Det som har potentialen att knyta samman människor ökar i själva verket avstånden”, skriver frilansskribenten Daniel Mathisen efter att ha läst om vilken makt tekniken har över vår gemenskap.

Rösta för ett öppet Europa

LEDAREFörsvara öppenhetens, demokratins och löntagarnas Europa i en tid när nationalismens farliga idéer är på frammarsch, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

2

Matts Jutterström 1961 – 2019

Matts Jutterström är förbundsordförande för Pappers.

Nu måste vi kämpa för Las!

KrönikaI nästa nummer av Dagens Arbete har Matts Jutterström skrivit sin sista krönika. Med anledning av hans bortgång publicerar vi den nu. I krönikan slår han fast att det är dags att stå upp för Las.

1

”EU-parlamentet ligger närmare är du tror”

DEBATT”Varför ska du rösta i EU-valet? Låt mig ge dig flera goda skäl. Både till dig som industriarbetare, fackmedlem och människa”, skriver Aleksandar Srndovic, avdelningsordförande för Pappers i Hallstavik.

Ta med en arbetskompis och rösta

KRÖNIKA | EU-VALET ”Vi behöver ett EU som bryr sig. Det är våra jobb det handlar om, vår vardag och våra liv”, skriver IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

”Äntligen slipper jag verka dryg”

Krönika”Solglasögon fyller en viktig funktion för oss inåtvända individer.” Carl Linnaeus tackar våren för att han kan ta fram solglasögonen utan att verka dryg.

1

Industrin och klimatet

”Självklart att industrin är en del av lösningen”

DebattVi talar ofta om hur viktig industrin är för välfärden, men mer sällan om hur viktig industrin är för att rädda klimatet. Men för det behövs politikernas stöd, skriver IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

”Det behövs en tydlig politik”

DebattSverige är väl rustat att bli fossilfritt till 2045. Men för att nå dit får inte de som drabbas av omvandlingen lämnas skyddslösa. Det behövs tydlig politik, skriver Svante Axelsson, nationell samordnare för regeringsinitiativet Fossilfritt Sverige.

1

”Dags för kollektiv kamp för klimatet”

KRÖNIKANu måste vi i den internationella fackföreningsrörelsen stiga ner från åskådarplatsen och förena oss med Gretas rörelse, skriver GS förbundsordförande Per-Olof Sjöö.

1

Du går inte ensam

Det där att en författare har satt ord på läsarens eget liv och arbete kan ge en självförtroende, skriver Anneli Jordahl.

”Därför ska jag demonstrera 1 maj”

KRÖNIKATrots januariavtalets mindre bra delar är det betydligt bättre än alternativet. Nu ska vi driva politiken i en riktning som medlemmarna vinner på.

1

”En viktig röst för kollektivavtalen”

KRÖNIKADet är dags att rösta igen, och vad man än tycker om EU är det ett mycket viktigt val. Vill vi ha en union för eller mot trygga anställningar?

Tacka f-n för att vi är olönsamma

DEBATT”Vi ställs mot maskinerna och förväntas att vara lika effektiva, lönsamma och till samma låga kostnad. Robotarna måste betala skatt som alla andra på de jobb som utförs. Det finns säkert redan färdiga algoritmer för detta”, skriver DA-läsaren Kjell Dahlén.

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.