Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

ATK handlar om att känna sig fri

5 november, 2015

Skrivet av Matts Jutterström

Matts Jutterström är förbundsordförande för Pappers.
Matts Jutterström är förbundsordförande för Pappers.

Möjligheten att styra över tiden är viktig för att vi ska känna oss fria. Men det kommer inte till oss utan kamp.

Nu under hösten har vi försökt formerat kraven inför avtalsrörelsen. Den startar när kraven sedan överlämnas till arbetsgivarna under julveckan.

Jag är hemma i Hälsingland och pratar med min farsa. Han har jobbat
i pappersindustrin i 49 år och merparten av åren i tung skiftgång, buller, i gasutsläpp i blekerier när de blekte massa med klor. Vi pratar om arbetstiden, om hur det var.

Han berättar:

”Då, på 50-talet, innan kontinerliga skiftgången startade, jobbade vi 48 timmar i veckan med tre skiftlag, slog igen fabriken varje lördag och startade upp på måndag förmiddag. Oftast fick vi jobba övertid på söndagarna med en massa skitjobb, ingen slapp undan.

På 60-talet fick vi avtal om en arbetstidsförkortning till 42 timmar i veckan och kontinuerlig skiftgång med fyra skiftlag. Vi var långlediga från torsdag eftermiddag till måndag natt och jobbade varje helg utom en på fyra veckor.

1974 kom det stora genombrottet, vi fick 36 timmars arbetsvecka och det blev fem skiftlag. Vilket lyft, vi fick en helledig vecka var femte vecka! Men det var genom avtal vi fick det, aldrig att arbetsgivarna skulle ha kommit på att ge oss det.”

Pappers hade drivit på för en arbetstidsförkortning och det var tryck i detta att förkorta arbetstiden.

”Du förstår”, säger farsan, ”arbetstider är viktigt. Vi säljer vår tid i fabriken, och för den tiden vi tillbringar där så vill vi ha rimliga villkor. Skiften ska vara drägliga och förtjänsten bra. Ägarna till bolagen tar alltid det de vill ha. Så egentligen kräver vi inte mycket, utan bara att de betalar för den tid vi tillbringar där.”

Vi pratar vidare om olika arbetstidsförkortningar. Nu har vi ATK (arbetstidskontot) med tre olika val, där den enskilde har 3,5 procent att välja för. ATK har inte förändrats sedan 2004, vore det inte dags för detta nu?, undrar jag.
”Jo visst, men då måste vi hålla ihop och stå på oss om det ska bli någon förbättring”, säger han.

Dagen efter så sitter vi och pratar i det jaktlag jag jagar i, det är många av mina kamrater som jobbar på fabriken och vi kommer osökt in på detta med att vara ledig.
”Tänk vad bra det är, det här med ATK”, säger en av mina kamrater. ”Nu när vi
jagar älg kan jag plocka ut några dagar ATK. Så den får ni gärna bygga ut med flera dagar. Att själv kunna bestämma lite grann över sin tid är så himla bra. Ta med detta i nästa avtalsrörelse.”

”Det skönt att komma ut i friska luften, ut ifrån bullriga lokaler, att få andas och rå sig själv, så bygg ut ATK”, är det en annan som säger.

Och jag tror dem, för det handlar faktiskt om att för en gångs skull känna sig fri, fri från ett arbete som många gånger känns som ett nödvändigt ont.

För övrigt tycker jag SD är ett fascistiskt parti.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Du har faktiskt rätt att åka till fjällen

Du har faktiskt rätt att åka till fjällen

Det är dags att ge individerna mer makt över arbetstiden. Och där kan du ge dig på att arbetsgivarna inte håller med.

Nytt år – och en ny tvär högergir

Nytt år – och en ny tvär högergir

”Vi får hoppas att det nya året rymmer många bra dagar, trots blå-brun budget och en arbetsrätt på förhandlingsbordet”, skriver Pappers förbundsordförande Matts Jutterström.

Smörgåsbordet är dukat, varsågoda!

Arbetsgivarna vill minska fackets inflytande över lönen, tiden och arbetsmiljön. Nu är det viktigt att vi håller ihop så vi får tyngd bakom våra krav, skriver Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson.

Nu måste vi kämpa för Las!

I nästa nummer av Dagens Arbete har Matts Jutterström skrivit sin sista krönika. Med anledning av hans bortgång publicerar vi den nu. I krönikan slår han fast att det är dags att stå upp för Las.

”En viktig röst för kollektivavtalen”

Det är dags att rösta igen, och vad man än tycker om EU är det ett mycket viktigt val. Vill vi ha en union för eller mot trygga anställningar?

Svenskt Näringsliv vädrar morgonluft

”Nu utbasuneras det ena galna förslaget efter det andra, som inte på något sätt gynnar dig”, skriver Pappers förbundsordförande Matts Jutterström.

Friskare arbetsliv – var god dröj

”Jakten på de sjuka fortsätter oavsett regering. Det är helt galet”, skriver Matts Jutterström, förbundsordförande för Pappers.

Vi måste spänna bågen hårdare

”Är det någon grupp i detta samhälle som lever på knivs­eggen av stenhård konkurrens är det pappersarbetaren”, skriver Pappers förbundsordförande Matts Jutterström.

Vi fortsätter kampen framåt

En ny tid, med en ny riksdag ställer nya krav på förbundet.

Nu har du chansen att välja rättvist

”Det är dags att välja vilket samhälle vi ska ha. Ett som dras isär eller håller ihop”, skriver Pappers förbundsordförande Matts Jutterström.

DA granskar skuggsamhället

Sverige har ett nytt laglöst arbetsliv. I industriområden, i skogen, inuti bilverkstäder och på byggen bor människor som kommit hit för att arbeta. De arbetar för löner långt under de som svenska arbetare skulle acceptera och är mycket utsatta.

Stats­ministerns städerska: Den som pratar förlorar jobbet

Städerskans arbetsliv innan hon kom till statsministerns villa kantas av skällsord, hot och oärliga chefer. Här är hennes version. Om hur det är att jobba som papperslös i Sverige.

Bortstädad: Mannen som försvann

Han kom från Mongoliet, skadades allvarligt. Och försvann från landet. Han är bara en av många som mist eller nästan mist sitt liv i Sveriges nya laglösa arbetsliv.

”Jag var inte ens en hund i chefens ögon”

Sverige har fått ett nytt laglöst arbetsliv. I industriområden, i skogen, inuti bilverkstäder och på byggen bor människor som kommit hit för att arbeta. Wilder sov i sin arbetsgivares garage i fyra och ett halvt år.

Så har skugg­samhället vuxit fram

En rad politiska beslut har lett fram till ett laglöst arbetsliv där människor utnyttjas. Kontroller har slopats och det har lett till ökat fusk. Terrordådet på Drottninggatan blev en ögonöppnare.

Här är delegationen som ska stoppa brott i arbetslivet

Ola Pettersson, chefsekonom på LO, blir ordförande för regeringens satsning mot arbetslivskriminalitet. I dag presenterade arbetsmarknadsministern delegationen.  

”Hon jobbade 60 timmar i veckan – utan lön”

Kvinnorna i skuggsamhället är utsatta. DA:s Elinor Torp berättar om utpressning, uteblivna betalningar, skador och löner som inte går att leva på.

Arbetsgivaren som ville vara laglig

Anto försökte göra rätt. Men konkurrerades ut av kriminella. Bolaget som anlitat hans firma var skyldigt honom miljoner. Svensk domstol lyfte inte ett finger, vittnar han om. Skulderna växte. Än i dag har Anto svårt att höra ljudet av kuvert som öppnas.

”Kriminella arbetsgivare måste bort”

Arbetslivskriminaliteten har fått politisk uppmärksamhet. På kort tid har många med makt vaknat, skriver Dagens Arbetes Elinor Torp.