Industriarbetarnas tidning

”Har man inte hälsan vad är pengarna värda då?”

20 november, 2015

Skrivet av Ola Wong

da_1318938959701_puff_avtal.jpgVi frågade några av deltagarna på IF Metalls avtalsråd vad de tycker är de viktigaste avtalsfrågorna. Lönen står i centrum, men här finns också starka röster för att minska stressen och stärka jämlikheten.

Monica


Monica Benjaminsson, Autoliv i Vårgårda. Vice ordförande i Klubbstyrelsen, ledamot av förbundsstyrelsen
.

– Löneutrymmet. Men det är svårt att peka ut bara en specifik sak. Ta bara kravet på att inom arbetsmiljön sätta fokus på den psykosociala sidan. Det påverkar så många, i synnerhet i industrin. Vi måste vara överens med arbetsgivarna hur man ska tackla det på arbetsplatserna, vi måste komma till bukt med stressen och utsattheten som finns på arbetsplatser.

 

MohammadMohammad Sait Mbai, klubbordförande vid Samhall Stockholm.

– Arbetsförkortningen är viktig. Vi tycker inte det här avtalsförslaget med flexpension är så bra för oss i Samhall, risken är att folk lägger det i pensionspotten och blir sjukskrivna istället. Hos oss har vi en del som inte orkar jobbar en hel vecka eller hel månad. I Samhall har man möjlighet att gå lite senare eller tidigare om man känner sig sjuk och inte orkar jobba en hel arbetsdag. Det minskar sjukskrivningarna sammanlagt eftersom folk inte behöver sjukskriva sig hela dagen.

 

Marten-Karlsson2Mårten Karlsson, Örebro, jobbar på Atlas Copco Rockdrills, styrelseledamot i avdelning 18.

– Det viktigaste är en väl avmätt lönenivå. Men om man tar de andra kraven så är arbetsmiljö jävligt viktigt. Vi vill få in det i avtalet så att vi kan hålla i arbetet livet ut och få mer möjlighet till fritid. För har man inte liv och hälsa kvar, vad är pengarna värda då?

 

Monnica-Leandersson2Monica Leandersson, från avdelning 34 i Borås.

– En motion jag fastnat för här på avtalsrådet är att modernisera skrivningen kring permissioner. Dagens familjer ser inte ut som de gör i avtalet. Exempelvis barnbarn är inte med i avtalet. Om barnbarnet avlider har man inte rätt att ta ledigt, det tycker jag borde ändras. Frågan ska upp idag: Jag ska rösta för! (beslutet blev sedan att skicka förslaget till förhandlingsdelegationerna).

– Men de viktigaste avtalskraven är lönefrågan, arbetstidsförkortningar och arbetsmiljön, hållbart arbete, i den ordningen. Jag vill ha fortsatt arbete mot hållbart arbete, att man håller arbetslivet ut och att vi bör arbeta konkret med jämställdhet. Det måste ske i vardagen mellan män och kvinnor. Självklart ska det finnas strategier och riktlinjer men det är viktigt att börja i vardagen där man verkar.

 

tomasTomas With, chef för IF Metalls förhandlingsenhet.

– Dels måste vi se till att få reallöneökningar och dels att bygga ut avsättningar till delpension. Det betyder att man får en påse pengar som man kan använda till att gå ner i arbetstid när man börjar närma sig 65, det systemet började 2013. Vi vill öka den summa som arbetsgivarna måste betala in i potten för att det ska funka i praktiken. Men det är upp till varje förhandlingsdelegation att bestämma vad som är viktigast för dem.

– Sen vill vi få till ett organiserat samarbete inom industrin för att utveckla jämställhet och arbetsmiljöarbete. Vi har ju en bra diskrimineringslagstiftning. Vi har bestämmelser i olika avtal hur vi ska jobba med jämställdhet i olika sätt, men det måste också ske saker i praktiken på arbetsplatserna. Där måste arbetsgivarna ta större ansvar – exempelvis genom att jobba systematiskt med kompetenshöjning, alla måste få utveckling i arbetslivet.

Det kommer minst 190 000 asylsökande till Sverige i år, innebär de press ner på lönerna?
– Nej, men arbetsgivarna kommer säkert att använda det som argument. Är det inte invandrare och flyktingar så är det ungdomar. Det är bara en ren intressefråga som de klär på olika sätt. Det som pressen ökar på är att satsa mer på kompetensutveckling, validering för att säkerställa vilka kunskaper de har med sig. Vi kan inte backa in i framtiden, vi ska inte konkurrera med filippinska löner utan utveckla jobben och produktiviteten.

(Foto: Ola Wong)

Avtalsrådet sade ja till förhandlingsbud

På fredagen sa IF Metalls avtalsråd formellt ja till den plattform inför den kommande avtalsrörelsen som Facken inom industrin enades om för några veckor.
Plattformen innebär bland annat löneökningar på 2,8 procent, en fortsatt utbyggnad av delpensionen, och en tydlig partssammansatt satsning på jämlikhet och arbetsmiljö. Facken inom industrin vill ha ett ett-årigt avtal.

Efter avtalsrådet kommer de olika förhandlingsdelegationerna att påbörja sitt arbete med att konkretisera olika avtalskrav och strax före jul kommer kraven att överlämnas till motparterna.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också vill läsa…

Industrin svarar på första avtalsskissen

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Pappers: Kravet på 4 procent ligger fast

Pappers: Kravet på 4 procent ligger fast

Trots lågkonjunktur och krisande tider för tidningspapper kommer Pappers fortsätta kräva fyraprocentiga lönepåslag för sina medlemmar.

Arbetsgivarna: Krympande kaka att fördela

Arbetsgivarna: Krympande kaka att fördela

Läge att ”besinna sig”, anser industrins chefsekonomer inför att de pausade löneförhandlingarna ska återupptas. Men facken kräver 3 procent från den 1 april.

”Våra beslut påverkar alla medlemmar”

”Våra beslut påverkar alla medlemmar”

Avtalsförhandlingarna drar snart i gång igen och Lizette Lindqvist är en av dem som har makt över resultatet.

”För många arbetare var det ingen hemester”

”För många arbetare var det ingen hemester”

”Hemestern” är slut för alla som har så mycket pengar att det är exotiskt att inte resa utomlands. För oss andra börjar i stället kampen mot nollavtal och allt sämre anställningsskydd, skriver truckföraren Zara Biske.

Industriarbetsgivarna: Vi ska inte förhandla utifrån politikernas förslag

Industriarbetsgivarna: Vi ska inte förhandla utifrån politikernas förslag

Mer fokus på kompetens än turordning. Det hoppas Industriarbetsgivarnas förhandlingschef Per Widolf blir resultatet när parterna de närmaste månaderna ska förhandla om anställningsskyddet.

IF Metall: Vår utgångspunkt är 3 procent

IF Metall: Vår utgångspunkt är 3 procent

Industriarbetsgivarna har svårt att se något utrymme för höjda löner i höstens avtalsrörelse, men facket utgår fortfarande från sitt bud på 3 procents löneökningar.

Pappers: Slopa aktieutdelningarna

Pappers: Slopa aktieutdelningarna

Företagen inom massa- och pappersindustrin bör avstå från aktieutdelningar. Det anser Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson som nu tecknat avtal om korttidsarbete med Industriarbetsgivarna.

LO och Svenskt Näringsliv: Förläng alla avtal

LO och Svenskt Näringsliv: Förläng alla avtal

LO och Svenskt Näringsliv är överens. Nu uppmanar de alla fackförbund och arbetsgivarorganisationer att skjuta upp årets avtalsrörelse till hösten.

Industrin skjuter upp avtalsrörelsen

Industrin skjuter upp avtalsrörelsen

Facken inom industrin och arbetsgivarna säger ja till att skjuta fram avtalsrörelsen. Även Pappers förlänger avtalet. ”Vi befinner oss mitt i en pandemi. Det är inte läge att bråka om löner och villkor”, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen