Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

Terroristernas ideal får inte segra

15 november, 2015

Skrivet av

Helle Klein, chefredaktör.
Helle Klein, chefredaktör.

IS-terroristerna slog till mot det unga, mångkulturella och toleranta Frankrike. Den islamistiska sekten är en spegelbild av den nyfascism som gör sig påmind runtom i Europa i dag. Båda rörelser har den liberala demokratin som sin huvudfiende.

Sorgen och chocken efter terrorattentatet i Paris är ännu påtgalig. Fredag 13 november ska sent glömmas i vår europeiska historia. Europa fick sitt eget 11 september, som någon har uttryckt det.

Islamiska Staten, IS, har tagit på sig attentatet och har deklarerat att Frankrike utgör deras främsta mål i Europa. Den fascistiska och islamistiska krigarsekten slog till mot barer, restauranger, en känd konsertlokal och en fotbollsarena – kort sagt mot det djupast mänskliga som handlar om att umgås och leva livet människor emellan. Och som Sveriges radios utrikeskorrespondent Cecilia Uddén så träffande skriver:

”Det är sannolikt ingen slump att just dessa mål valdes ut – de representerar det unga, multikulturella, progressiva, liberala, toleranta Frankrike”.

Just dessa värden som IS vill utplåna. Här är den islamistiska sekten en segelbild av den nyfascism som gör sig påmind runtom i Europa i dag. Båda rörelser har den liberala demokratin med de mänskliga fri- och rättigheterna som sin huvudfiende. Västerlandets upplysningsideal anses leda till dekadens och moraliskt förfall. Feminism, HBTQ-rättigheter, kulturradikalism osv är avskyvärda ideal för både IS-krigaren och den konservative nyfascisten som vill rädda sin nation från undergången. Anders Behring Breivik delar i mångt o mycket världsbild med IS-ideologerna.

Slaget står alltså på intet sätt mellan religioner. Det är bara en förvillelse att tro det. Nej slaget står mellan den liberala demokratin, moderniteten/upplysningen och den auktoritära fördemokratiska ordningen. Och i den ideologiska blindheten och fanatismen ligger våldet nära till hands.

Till terrorismens idé hör att terrorisera, mobilisera och polarisera. Terrorn ska skapa rädsla och kaos men också bli ett skyltfönster för att rekrytera nya anhängare. Framförallt vill terroristerna skapa en ökad polarisering mellan människor.

I ett Europa där rasistiska rörelser är på frammarsch samtidigt som vi står inför en av de största flyktingkriserna någonsin är förstås grogrunden för polarisering extra god. Men attackerna mot satirtidningen Charlie Hebdo i januari lyckades inte skapa tillräckligt stora motsättningar i det franska samhället. Tvärtom manifesterade fransmännen en stark vilja att hålla samman, oavsett religiös eller icke-religiös bakgrund. Visserligen har Nationella Fronten stadigt ökat i opinionsmätningarna men det ”civilisationernas krig” som IS hoppas på har inte brutit ut.

Svaret på 11 september blev det Bushska ”kriget mot terrorismen”. Plötsligt blev västs bärande idé att bomba fram demokrati. Det har visat sig inte fungera. Tvärtom har just IS och andra extremiströrelser växt och förödande krig pågår i Mellanöstern i dag.

Att invadera länder, och att med jämna mellanrum slå ut terrorgrupper är metoder som snarare tycks ha motsatt effekt om inte grundorsakerna till våldet samtidigt hanteras, skriver Robert Egnell, docent vid Försvarshögskolan i en debattartikel i Aftonbladet.

Egnell menar att det inte räcker med att bekämpa IS (även om det också är helt nödvändigt) utan vi måste också komma tillrätta med roten till terrorismen: orättvisor, fattigdom och ickedemokrati.

IS-ideologerna citerar just George W Bushs utsaga ”antingen är ni för oss eller emot oss” som en sanning. Det är den manikeiska världsbildens onda mot goda, svart eller vitt, vars logiska konsekvens är just våldet.

Västs kamp mot terrorismen måste denna gång bli smartare och föras utan att vi slänger ut de värden vi säger oss stå upp för, nämligen öppenhet, mänskliga rättigheter och demokrati.

Dagens miljontals flyktingar flyr till stora delar från just IS urskillningslösa dödande, ett dödande som drabbar muslimer likaväl som kristna. Att nu stänga gränserna för dessa flyende människor är djupt inhumant.

IS vill förstås att EU stänger gränser och börjar förtala muslimer och se alla flyktingar som potentiella terrorister – så kan polariseringen öka och hela Europa destabiliseras.

Vår samhällsmodell och våra ideal prövas nu ännu en gång. I flyktingkrisens Europa får inte undergångsföreställningarna slå rot utan tvärtom måste det politiska ledarskapet orka hävda toleransen, medmänskligheten och öppenheten.

Solidariteten med Frankrike är en solidaritet med just detta.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också vill läsa…

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Fortsätt förhandla

Fortsätt förhandla

Ingen vill att politiken ska rubba maktbalansen på svensk arbetsmarknad, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Första hundra åren i framtidens tjänst

Första hundra åren i framtidens tjänst

Vi har valt att visa människorna på bruken under de senaste decennierna, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Århundradets förhandling

Ge för guds skull inte politikerna möjlighet att skapa oreda på arbetsmarknaden för lång tid framöver, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Bra jobb­satsningar i höstbudgeten

Magdalena Anderssons spara i ladorna har bytts mot satsa järnet. Det är helt rätt, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Låt industrin bli det gröna navet

Med rätt satsningar kan återhämtningen efter coronakrisen bli språngbrädan som åstadkommer den nödvändiga klimatomställningen, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Vänd oron till framtidstro

Politiken, liksom parterna på arbetsmarknaden, måste nu se till att människor återfår hoppet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Gör inte upp med Moderaterna

Lagom till sommarsemestern verkar en regeringskris segla upp. Kommer Miljöpartiet att lämna regeringssamarbetet på grund av flyktingpolitiken? Nu behöver det inte gå så illa. Men frågan om migrationen är onekligen svårlöst och har många dimensioner. Jag måste erkänna att jag inte riktigt begriper Socialdemokraternas agerande just nu. I januariöverenskommelsen beslutade regeringsmajoriteten om att en parlamentarisk […]

Människovärdet står på spel

Kortsiktiga vinstintressen har skapat ett ohållbart och mänskligt ovärdigt arbetsliv som nu också visar sig vara samhällsfarligt i coronasmittans tid, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Ingenting är längre som förut

LO har just valt en ny ledning, ett på många sätt unikt val. Susanna Gideonsson från Handels blir ny ordförande. Det är första gången någon från Handels blir LO-ordförande och det hör verkligen till ovanligheterna att LO-ordföranden inte kommer från antingen IF Metall eller Skogs- och träfacket. Wanja Lundby Wedin kom från Kommunal men det är […]

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.