Industriarbetarnas tidning

”Bas­industrin är i kris”

11 december, 2015

Skrivet av

Anders Ferbe. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Anders Ferbe. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Basindustrin är i kris och behöver en räddningskommission. Det föreslog IF Metalls förbundsordförande Anders Ferbe redan för ett år sedan. Men inget har hänt. Nu har IF Metall fått med sig företagen och efter helgerna uppvaktas regeringen.

Det var vid ett seminarium i Avesta som Anders Ferbe i fjol efterlyste ett bredare engagemang för basindustrin. I dag upprepade han kravet på en kommission i samband med att IF Metall presenterade en rapport om gruvindustrin.

På seminariet deltog representanter för både gruv- och stålindustrin. Industrin går nu i armkrok med IF Metall i kravet på en kommission.

Anders Ferbe tycker regeringen visserligen har lagt en bra grund för den framtida industriella utvecklingen. Men han är också kritisk.

– Problemet med politiken är ofta de små frågorna som ger oönskade signaler.

Som till exempel regeringsbeslutet att göra delar av kalkfyndigheterna på Gotland till naturvårdsområde.

– Då sätter man, som Miljöpartiet, inte politiken i sitt sammanhang. Det är dags nu att sätta basindustrin i ett större sammanhang och se vad den betyder för resten av industrin och näringslivet i Sverige.

Du kan inte bara skylla på Miljöpartiet?

–Nej jag skyller nog egentligen inte på någon utan konstaterar bara att jag har tjatat om det här i ett år. Men eftersom det inte har hänt något så får man väl upprepa sig.

– Antingen tycker man att det är en bra eller dålig idé.  Såhär lågt har jag heller inte fått någon draghjälp från branschen. Det får jag nu. Man måste göra det här gemensamt och då tror jag att regeringen svarar upp.

Men du har ju själv bra kontakter med regeringen. Varför får du inga signaler därifrån?

–Det förs bra resonemang i industrisamtalen Men basindustrin är så illa ute nu, i synnerhet vad som har hänt under det senaste halvåret. Läget är akut för både gruv- och stålindustrin. Vi måste hitta en politisk dagordning om hur vi kan fortsätta att bibehålla och utveckla basindustrin i Sverige. Det har tagit sin stund innan företagen ställt upp för en kommission. Men nu vet jag att vi har dem med oss. Efter helgerna kommer vi också att göra en mer formell framstöt mot regeringen om att tillsätta en kommission.

Men från regeringen har du inte hört någonting på ett år sedan du tog upp frågan i Avesta?

– Nej.

Hur tolkar du det då?

– Jag tror att svensk basindustri oftast tas för given.

 Även av socialdemokratin?

– Inte lokalt, men i den nationella politiken. Man får ha respekt för att den nationella politiken har att hantera uppkomna situationer och regeringen har haft en hel del att syssla med det sista halvåret, om jag säger så. Det har dessutom varit ett svårt parlamentariskt läge. Men jag tycker att det finns en betydande utvecklingspotential hos både regeringen och riksdagen och dess näringsutskott. Det görs för lite.

 Och nu tar ni nya tag ihop med företagen. Vad hoppas ni kunna åstadkomma?

– Gör vi ingenting riskerar vi en väldigt svår situation för delar av basindustrin. Vår verkstadsindustri är beroende av att ha kontakt med stålindustrin som i sin tur har direktkontakt med gruvorna. Exempelvis Scania har ett utvecklingsarbete ihop med SSAB som i sin tur ett utvecklingsarbete ihop Med LKAB. Så hänger det ihop.

Vad ska ni konkret göra ihop med industrin?

–Tillsammans med företrädare för basindustrin så kommer vi, kanske ihop med andra fack inom basindustrin, att göra en formell framställan om behovet av en specifik kommission. Det ska vi göra i början av januari.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också vill läsa…

”Därför borde Liberalerna kämpa för las”

”Därför borde Liberalerna kämpa för las”

Med tanke på Liberalernas las-historia borde de ha intresse av att – oavsett vissa reformer – bevara en stark arbetstrygghet, skriver L-profilen Olle Wästberg.

”Kriminella arbetsgivare måste bort”

”Kriminella arbetsgivare måste bort”

Arbetslivskriminaliteten har fått politisk uppmärksamhet. På kort tid har många med makt vaknat, skriver Dagens Arbetes Elinor Torp.

Alltid minnas, aldrig normalisera

Alltid minnas, aldrig normalisera

Plötsligt har det där brunblå blocket som ansågs omöjligt för några år sedan blivit verklighet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Saltsjöbadsandan behövs i svensk politik

Det blåser visserligen isvindar i Almedalen men frågan är om det ändå inte är samarbetets tid snarare än den hårda polariseringen vi kan skönja. Ett nytt politiskt landskap har öppnat upp för ett mer idépolitiskt intressant Almedalen. Den fördummande blockpolitiken har äntligen lösts upp och nya politiska samtal kan ske. Jag började Almedalsveckan med ett […]

Almedalen har börjat

Nu har jag installerat mig i Visby och hunnit smaka på det goda kaffet hos DN och lyssna på den första partiledarutfrågningen. I dag är det Miljöpartiets dag och Per Bolund blev utfrågad av DN. Han talade väl om vår tids viktiga fråga – klimatomställningen – och blev pressad på frågan huruvida Miljöpartiet är för […]

Grattis Centern!

Så kastade Erik Ullenhag till slut in handduken och gratulerade Nyamko Sabuni till partiledarskapet. Visserligen har hon inte valts än men på fredag lär Liberalernas extra partistämma välja henne som efterträdare till Jan Björklund. Det är en sorglig utveckling för liberalismen och för svensk politik. Samtidigt blir det allt tydligare vad striden kommer att handla […]

Mitt Almedalen 2019

Jag håller på att planera min Almedalsvecka och kan konstatera att det som vanligt blir hektiska dagar. Förutom lunchmöten, middagar och mingel ska jag medverka i dessa spännande seminarier etc i år. Söndag 30 juni  17.30 – 19.00 – Sveriges tidskrifters mingel Plats: Dagens Samhälles tält 19.00 – Talare: Per Bolund, Miljöpartiet Jag kommenterar i […]

Liberaler och rödgröna måste bilda allians

”Kampen mot nationalkonservatismen måste fortsätta både här hemma och i EU”, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Oro när facket förhandlar om turordning

Oro när facket förhandlar om turordning

Håller facket på att sälja ut en hjärtefråga – eller finns det en chans till ökad trygghet på arbetsmarknaden? När fack och arbetsgivare nu förhandlar om arbetsrätten väcker det starka känslor.

”Gör det dyrare att visstidsanställa”

”Gör det dyrare att visstidsanställa”

Det bör vara dyrare för arbetsgivare att visstidsanställa, kompetensutveckling ska gynnas och anställningstryggheten bör öka för dem som arbetar länge på korta tidsbegränsade jobb. Det föreslår Anders Wallner som utrett ett mer hållbart arbetsliv.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?