Industriarbetarnas tidning

”Café Åa ska bli en samlingspunkt”

21 december, 2015

Skrivet av

På järnverket slipade hon valsar. Nu driver hon Café Åa. När Outokumpu lade ner i Långshyttan tog Annelie Moilainen chansen att göra något nytt.

Gillar handarbete

Namn: Annelie Moilainen.
Ålder: 46 år.
Familj: sambo Per Wedin (även han uppsagd från Outokumpu men som just fått jobb på ­Erasteel) och en katt.
Jobbar: Driver sitt eget Café Åa efter tio år på Outokumpu Kloster.
Bor: Långshyttan.
Intressen: Förutom bakning och matlagning, handarbete och att påta i trädgården.

Varför just kafé?
– Jag har jobbat på kafé förut och gillar både att baka, laga mat och serva folk.

Hur var det att växla om efter tio år?
– När uppsägningen kom var det mest chock och panik. Men jag fick en bra coach som själv hade varit egenföretagare. Det hjälpte. Jag ville absolut inte hamna i a-kassa, där har jag varit förut. Så det var bara att ge järnet och chansa.

Fick du någon hjälp av företaget?
– Jag tog B-körkort och de stod för en del av kostnaden. I övrigt ingenting.

Du körde i gång Café Åa i maj. Hur har det gått?
– Bra! Mycket att göra. Jag bakar ju allt själv, gör all mat. Visst var det jobbigt i början, inte minst med alla papper, all formalia. Men nu har jag fått in rutinen, nu rullar det på och jag har lite planer på att starta stick­kafé. Och ha en seans-kväll. Sagostunder för barn. Jag vill framför allt att Café Åa ska bli en samlingspunkt här i Långshyttan.

Saknar du gamla jobbet?
– Nej. Jag saknar bara människorna.

Kommer inte dina gamla arbetskamrater in och fikar?
– Jovisst! I alla fall de som bor här i Långshyttan. Annars ses vi på Facebookgruppen ”Vi som fick sparken från Outokumpu”.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Hela företaget kämpar mot   smittspridningen

Hela företaget kämpar mot smittspridningen

Hemjobb och digitala möten – Outokumpus åtgärder mot coronan var snabba, men mest riktade mot tjänstemännen. Nu har driften börjat komma ikapp.

”Tullarna drabbar även USA”

”Tullarna drabbar även USA”

”När president Trump nu reser tullmurar mot världen protesterar även den amerikanska tillverkningsindustrin”, skriver DA:s Harald Gatu i en analys. Förra gången USA införde ståltullar försvann nästan 200 000 amerikanska industrijobb.

Prisfall och oro pressar stålet

Prisfall och oro pressar stålet

Det som kallats Sverigies industriella ryggrad hukar under sjunkande priser och en orolig omvärld.

”Mycket bekymmersam utveckling”

Nu krävs en nationell samling kring stålet, säger IF Metalls förbundsorförande Anders Ferbe.

Outokumpu ökar produktionen

Samma månad som Outokumpu inför ramavtal ökar man produktionen. – Egentligen handlar det inte om en underliggande ökning av efterfrågan utan om justeringar i kundernas lagerhållning, säger Elisabeth Hansson, pressansvarig i Outokumpu. Ståltillverkaren Outokumpu har närapå halverat produktionen första halvåret i år. I Degerfors, har man infört en form av ramavtal. I Avesta har 89 […]

Krisavtal räddar jobb i Degerfors

Förhandlingar mellan facket och företagsledningen på Outokumpu räddar 78 jobb i Degerfors. I stället för uppsägningar väntar nu en rad lösningar i ett slags krisavtal. – Det här är mycket bättre för människorna, säger Bjarne Rasmussen, järnklubbens ordförande på Outokumpu i Degerfors. Företagets förslag till lösning var att varsla 78 anställda om uppsägning. IF Metall-facket […]

Outokumpu utmanar tyska facket

Outokumpu utmanar de tyska facken när de lägger ner stålverket i Bochum två år tidigare än beräknat. Frågan är vad den finska stålkoncernen har att bjuda tyskarna för att stilla de protester som redan börjat – och vad det innebär för den svenska verksamheten.

Nytt sparpaket från Outokumpu

Ytterligare 1 000 jobb försvinner när finska stålbolaget Outokumpu lägger ett nytt sparpaket.

”Outokumpu ointresserat av dialog”

Outokumpu är ointresserade av att hålla en dialog med oss, säger Berndt Nygårds, kommunfullmäkiges ordförande (S) i Hedemora.

Oviss höst för plågat Outokumpu

Krisen ser ut att ha bottnat för Europas stålindustri. Men det är fortsatt tufft för det svenska stålet. Inte minst för Outokumpu som går mot en tuff höst.