Industriarbetarnas tidning

GS betalar kambodjaners rättshjälp

2 december, 2015

Skrivet av

GS-facket kommer att betala för den juridiska hjälp som elva kambodjanska skogsarbetare behöver i en tvist vid tingsrätten i Sundsvall. Facket anser att de har tvingats ta ett ansvar som svenska skogsbolag borde ta.

Under 2014 fick runt  runt 70 kambodjaner säsongsanställning på företaget Botnia Skog AB. Sent i december i fjol begärde företaget sig självt i konkurs. Då hade skogsarbetarna inte fått ut all lön och lönegarantin skulle träda in.

Då lämnade en kvinna – som är sambo med en tidigare styrelseledamot i Botnia Skog – in ekonomiska krav till Kronofogden mot flera skogsarbetare. Elva av dem tog emot och skrev under handlingarna i Kambodja och därmed stoppades utbetalningen av deras lönegaranti. DA har tidigare skrivit om konflikten.

Totalt kräver kvinnan nästan 300 000 kronor från kambodjanerna, som avvisar kraven och hävdar att de lurats att skriva under delgivningskvittot från Kronofogden. Kvinnan å sin sida hävdar att hon själv har tagit lån för att kunna låna ut pengar till skogsarbetarna när de inte fått lön.

Ingen av skogsarbetarna är medlem i GS-facket, som nu ändå har beslutat att bekosta den juridiska hjälp som de behöver i tingsrätten. Det är ett ansvar som GS-facket menar att svenska skogsbolag borde ha tagit i stället.

– Jag tycker att det här är pinsamt för den svenska skogsbranschen. Det är stora skogsbolag som har anlitat det här företaget, trots att vi tydligt avrådde dem från att göra det, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Inför både 2013 och 2014 ville GS-facket stoppa anlitandet av entreprenören, men Holmen Skog och Norra Skogsägarna valde att lägga ut uppdrag på företaget ändå. Enligt GS ombudsman Roger Johansson valde andra skogsbolag bort entreprenören.

GS har försökt få Holmen Skog att bekosta gästarbetarnas juridiska ombud, men har fått nej. Därför har GS bestämt att använda sin solidaritetsfond. I vanliga fall används fondens avkastning till att bidra till projekt som stödjer arbetare i GS branscher i utvecklingsländer. Den här gången används de alltså till stöd för utländska skogsarbetare som behöver hjälp i en situation som uppstått i Sverige.

– Det här är ingen vanlig facklig tvist, det är rent solidaritetsarbete, säger Per-Olof Sjöö.

– Sverige vill gärna framhålla sitt hållbara skogsbruk, men för oss är det oerhört starkt kopplat till social hållbarhet. Kan vi inte säkra att det även är socialt hållbart sjunker trovärdigheten för det svenska skogsbruket.

GS vill återigen ta upp samtalen om huvudentreprenörsansvar i skogen, något som diskuterades inför avtalsrörelsen 2013.

– Då fick vi ett avtal om bättre insyn, men det är inte tillräckligt, säger GS avtalssekreterare Tommy Andersson.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

”Ett systemfel i branschen”

”Ett systemfel i branschen”

GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö tycker att skogsbolagen måste börja ta sitt ansvar.

Skogs­arbetare kräver 1,9 miljoner

Skogs­arbetare kräver 1,9 miljoner

Sju kamerunska skogsarbetare kräver sammanlagt 1,9 miljoner kronor i skadestånd från ägaren till bolaget Skogsnicke AB. Ärendet har pågått i flera år. Den här veckan läggs de sista orden i tingsrätten.

”En fråga om höger och vänster”

”En fråga om höger och vänster”

Det är inte invandringen utan den borgerliga regeringens stora skattesänkningar som ligger bakom utarmningen av vår gemensamma välfärd.

”Alla varningsklockor ringde”

GS-facket varnade både Migrationsverket och kunden Holmen Skog för det konkursade bolaget.

Kambodjanska skogs­arbetare i lönetvist

70 kambodjanska skogsarbetare jobbade för Botnia Skog i fjol, men när bolaget gick i konkurs hade många av dem inte fått ut sina löner. Elva av dem har fått lönegarantin stoppad och kan hamna i domstol.

Därför är kyrkovalet ett fackligt val

Därför är kyrkovalet ett fackligt val

Svenska Kyrkan ska inte bidra till att arbetsvillkoren dumpas, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

GS-facket höll digital kongress

GS-facket höll digital kongress

Under lördagen genomfördes den första delen av GS-fackets kongress digitalt. Per-Olof Sjöö valdes på nytt till ordförande.

LO vill återuppta las-förhandlingar

LO vill återuppta las-förhandlingar

LO vill återuppta förhandlingarna med Svenskt Näringsliv om las, som man avbröt i höstas. Framför allt vill man få till ett bättre stöd för omställning.

Detta har vi lärt oss av pandemin

Detta har vi lärt oss av pandemin

Det har varit ett år fullt av prövningar, men också lärdomar, skriver GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö.

”Skogsbruket är en framtids­industri”

GS kommer alltid att jobba för att skogsbruket ska skapa hållbara jobb, både för klimatet och skogsarbetarna, skriver GS förbundsordförande Per-Olof Sjöö.

Sjuka Samhall

Samhall får i år 6,6 miljarder kronor från staten för att utveckla människor med funktionsnedsättningar. De väljer medarbetare som klarar det hårda arbetet ute hos kunderna. Andra sorteras bort. Unga funktionshindrade hamnar utanför arbetslivet.

Samhalls vd: Kritiken mot oss är allvarlig

Sara Revell Ford svarar på kritiken mot Samhall och ger sin syn på det som kommit fram i Dagens Arbetes granskning.

Så gick det till när Samhall satte vinsten före människorna

Under våren granskade Dagens Arbete bristerna i arbetsmiljön på Samhall. Men hur blev det som det blev? För tio år sedan skedde något avgörande. För Kenneth Harnesk, då första linjens chef, gick det inte längre att vara kvar.

”Det fanns de som inte ville leva”

Två år efter Richard Fredrikssons första begäran om ingripande agerar Arbetsmiljöverket. Samhall får bakläxa.

Samhall­anställda känner sig svikna av facket

År efter år betalar medlemmarna in pengar till facket. Men när jobbet gör dem sjuka finns ingen där. Samhalls vittnen berättar hur fackförbunden slutat agera i arbetsmiljöfrågor.

”Jag är så arg på att facket inte agerar”

Magnus hade det så stressigt på jobbet att han inte orkade längre. Då blev sambon Catharina svårt sjuk i Covid. Nu kämpar de för att komma vidare.

De utsatta på Samhall behöver fackets stöd

Anställda på Samhall vittnar om att fackförbunden gör för lite för att hjälpa dem. Som en röd tråd i berättelserna från Samhallgolvet kommer facket in, fackets svek, skriver DA:s Elinor Torp.

Marie Nilsson, IF Metall: Vi slänger inte ut någon

Vi måste ta till oss av kritiken, säger IF Metalls ordförande Marie Nilsson om den besvikelse på facket som anställda på Samhall gett uttryck för.

Skapa ett Samhallfack

Alltför många Samhallarbetare far illa. Det är en politisk skandal men också en facklig, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.