Industriarbetarnas tidning

”Oseriösa arbetsgivare hålls om ryggen”

22 maj, 2014

Skrivet av VILLE HENRIK-KLEMENS

För att få stopp på fusket i skogen måste fler bli medvetna om sina rättigheter. Ökad facklig närvaro är GS-fackets strategi. – Det är bara fotjobb som gäller, säger GS-ombudsmannen Roger Johansson

På ytan ser allt bra ut. De flesta entreprenörer i skogsbranschen har i dag kollektivavtal och anställda från Rumänien, Litauen och andra EU-länder kommer tillbaka säsong efter säsong. 

– Oftast fungerar det bra, men många blir lurade på tiotusentals kronor, förklarar Alf Hallén, skogsarbetare på SCA Skog och förtroendevald för GS-facket i Mellannorrland.

De extrema fallen av utnyttjande som får utrymme i medier är enligt Alf Hallén ganska få. Betydligt vanligare är att arbetsgivarna försöker dra in på övertidsersättning, garantilön och gör andra former av otillåtna avdrag. Många små summor som tillsammans blir en hel del pengar. 

– Nio av tio sköter sig men man hör mer och mer irritation över att branschen dras i smutsen av oseriösa entreprenörer, säger Alf Hallén.

Enda sättet att komma till rätta med problemet är enligt Alf Hallén att fler blir medvetna om sina rättigheter. GS strategi för att se efter villkoren i skogsbranschen har sedan några år tillbaka varit att satsa på mer facklig närvaro ute i skogen. 

– När vi började för över tio år sedan möttes vi oftare av misstänksamhet, men nu har förtroendet ökat, fler vet i dag att vi står på deras sida, säger Alf Hallén.

– Bland röjarna och plantörerna själva är vi alltid välkomna, men deras arbetsgivare är inte alltid lika glada över att vi kommer.

Enligt GS-ombudsmannen Roger Johansson har antalet medlemmar från andra EU-länder ökat de senaste åren och allt fler av dem tar kontakt med facket för att fråga om löner och villkor.

– Utmaningen är att förklara att vi varken hör till arbetsgivaren eller någon myndighet. Det gäller att få folk att förstå att vi står på deras sida och då är det bara fotjobb som gäller, vi måste vara ute och träffa så många som möjligt, säger Roger Johansson.

Men att åka runt och söka upp folk i skogen, översätta material och anlita tolkar är både kostsamt och tidskrävande. Trots det tvekar inte Roger Johansson på att facket ibland måste hjälpa också dem som inte är medlemmar. 

– Vi måste göra det här, annars får vi en lönedumpning av hela branschen, säger han. 

De flesta arbetar under säsongen men åker sedan hem till sina hemländer över vintern för att komma tillbaka nästa säsong igen. Problemet med detta är enligt Roger Johansson att de flesta går ur facket när de åker hem efter säsongen, när de kommer tillbaka måste facket försöka värva dem igen. 

– Ett problem är att många söker hjälp först när de har åkt hem till sina hemländer igen utan lön, då är det tufft att göra någonting.

2012 införde GS-facket ett särskilt tillfälligt medlemskap för säsongsanställda skogsarbetare från länder utanför Norden, med en fast lägre medlemsavgift men utan de försäkringar som ingår i ett vanligt medlemskap. Men enligt Erik Georgii, andre vice ordförande i GS-facket, är det bara något tiotal varje år som utnyttjar möjligheten till tillfälligt medlemskap. 

Oftast slutar de betala när de åker hem under lågsäsongen och om de kommer tillbaka nästa säsong måste facket försöka få dem att bli medlemmar igen.

– Det här tar massor av onödig tid och kraft från oss. Det bästa vore om man kunde ha någon typ av vilande medlemskap, som säsongsarbetarna kunde aktivera när de kommer hit och börjar jobba igen, säger Roger Johansson.

De senaste åren har det också blivit vanligare att arbetare från länder utanför EU lockas hit på falska anställningserbjudanden, och sedan bara tjänar en bråkdel av vad de blivit lovade. 

LO och Socialdemokraterna kräver att lagen om arbetskraftsinvandring görs så att ett bindande avtal måste skrivas på innan arbetstillstånden godkänns. Alf Hallén håller med om att lagen behöver ändras för att ge bättre skydd åt arbetarna, men att det inte räcker med att bara kräva bättre lagar.

– Fusket och utnyttjandet går inte att lagstifta bort. Vi måste vara fler som är ute och försöker organisera arbetarna, annars går det aldrig, säger han. 

Ett annat hinder är enligt Roger Johansson att arbetsgivarföreningen SLA hindrar fackets möjligheter att göra lönerevision för att kontrollera att de löner som betalas ut följer kollektivavtalet.

– De som inte vill betala ordentliga löner vill såklart inte heller att vi ska kunna granska dem, och då håller SLA dem om ryggen, säger han. 

Enligt SLA har företagen ingen skyldighet att ge facket information om vilka löner de betalar ut. 

– Enda sättet för oss att få reda på hur det ligger till är då att åka ut och prata med de anställda själva, men SLA tycker att vi ska ha rätt att prata bara med de anställda som är med i facket, säger Roger Johansson.

Katarina Novák, vd för SLA, tillbakavisar kritiken. 

– Om arbetsgivaren inte vill ha besök av facket måste de respektera det. Att bara komma ut och kräva att få besöka arbetsplatserna går inte, säger hon. 

Katarina Novák förklarar att SLA själva kräver att de företag som är medlemmar hos dem följer kollektivavtalet. 

Enligt henne är det inte speciellt vanligt att folk blir lurade och utnyttjade, snarare handlar det oftast om enstaka misstag eller missförstånd.

– Arbetsgivaren ska själv se till så att de anställda får information om lagar och avtal, och det utgår jag ifrån att de gör, säger Katarina Novák 

Hon pekar också på en ny överenskommelse mellan GS och SLA, där facket med hjälp av SLA ska kunna begära att få se information om löner som betalas ut av deras medlemsföretag. Roger Johansson ser positivt på denna nya modell, men att det ännu är för tidigt att säga hur väl det kommer att fungera.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

På Skandinaviska byggelement går fabriken för högtryck, trots coronakris.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Opinion

”Ljugande politiker är ett hot mot demokratin”

”Ljugande politiker är ett hot mot demokratin”

Jan Scherman: När Ebba Busch ljuger om sitt festande mitt i en coronakris använder hon sig av samma metod som Donald Trump

Skulle Boden bota min resångest?

Skulle Boden bota min resångest?

Den värsta resfebern lugnas av ett nattåg mot Norrland, skriver Anneli Jordahl.

”Vi måste aktivt skydda demokratin”

”Vi måste aktivt skydda demokratin”

Även vi bör återuppta diskussionen om att förbjuda militanta nazistorganisationer som NMR, skriver journalisten Lisa Bjurwald

Sverige är på rätt väg ur krisen

Sverige är på rätt väg ur krisen

Att förstärkningen av a-kassan blir kvar är en seger för tryggheten, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Ni har tystat oss bit för bit, LKAB”

”Ni har tystat oss bit för bit, LKAB”

Brukspatronen har satt kniven i det sista av Malmbergets levande kulturscen, skriver musikern Johan Airijoki.

Självklart väljer vi medlemmarnas sida

Självklart väljer vi medlemmarnas sida

När vi tar strid för varandra visar vi att vi är en kamporganisation, skriver Pontus Georgsson.

Livets gång syns bara från sidan

Livets gång syns bara från sidan

Det är hjärtat som visar oss vägen. Och hundar, skriver Carl-Einar Häckner.

”Metoo gav oss mod – och viktiga verktyg”

”Metoo gav oss mod – och viktiga verktyg”

Kvar efter metoo finns något viktigare än debatten om rätten att skuldbelägga enskilda personer, skriver sex förtroendevalda i IF Metall.

Vi är på väg in i ett nytt läge

Vi är på väg in i ett nytt läge

När vi i Sverige skryter lite extra säger vi att vi är världsmästare i omställning, skriver Peter Larsson.

Bra jobb­satsningar i höstbudgeten

Magdalena Anderssons spara i ladorna har bytts mot satsa järnet. Det är helt rätt, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.