Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

Äntligen är arbetsmiljön i fokus

2 februari, 2016

Skrivet av

Helle Klein, chefredaktör.
Helle Klein, chefredaktör.

Ledare Äntligen satsas det på arbetsmiljön. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson har presenterat en ny arbetsmiljöstrategi som tagits fram i samråd med arbetsmarknadens parter. Den verkar lovande. Men det finns mer att göra.

Regeringen Löfven har till skillnad från regeringen Reinfeldt valt att prioritera arbetsmiljöfrågorna. Arbetsmiljöverket har fått en rejäl förstärkning med 100 miljoner kronor årligen under mandatperioden. Därmed kan myndigheten anställa nya inspektörer vilket är välbehövligt.

Arbetsmarknadsministern har nu också presenterat en ny arbetsmiljöstrategi. Den har framförallt tre områden i fokus: nollvision mot dödsolyckor, ett hållbart arbetsliv och den psykosociala arbetsmiljön.
Faktum är att dödsolyckorna har minskat på senare tid vilket är hoppingivande. Ändå är varje dödsolycka en för mycket. Belastningsskadorna har däremot ökat och det är främst kvinnor både i privat och offentlig sektor som drabbas.

Det är utmärkt att arbetsmiljöstrategin särskilt pekar på behovet av att analysera arbetsmiljörisker som är kopplade till ökad användning av underleverantörer, bemanningsjobb och osäkra anställningar. Här behövs en rejäl genomlysning av vad omvandlingen av svensk arbetsmarknad får för konsekvenser för både den fysiska och psykiska hälsan.

Nu i slutet av mars träder den nya föreskriften om psykosocial arbetsmiljö i kraft. Arbetsmiljöverket får i uppdrag att ”ta fram en vägledning om arbetsmiljöutmaningar i anknytning till ett gränslöst arbetsliv”. Dessutom ska en särskild tillsynssatsning göras inom hemtjänsten med särskild fokus på den psykosociala arbetsmiljön.

Det är bra, men det vore synd om frågor om stress och psykosocial hälsa bara ses som ett problem för tjänstemän eller folk inom de fria yrkena (gränslöst arbetsliv) eller kvinnor i vård och omsorg. Faktum är att stressen och pressen också ökar inom industrin med alltmer slimmade arbetsorganisationer. Det är viktigt att synliggöra denna fråga inom de mer ”manliga sektorerna” inom svenskt arbetsliv där det kanske inte hör till vanligheterna att prata om hur själen mår.

Utöver detta är det viktigt att Arbetsmiljöverket inte glömmer sina gamla uppdrag som exempelvis att ha koll på de farliga lungsjukdomarna som nu kommer åter och är kopplade till dåliga arbetsmiljöer.

Ylva Johansson tillsätter också ett dialogforum för att fortsätta samverkan mellan regeringen och arbetsmarknadens parter inom arbetsmiljöområdet. Hon borde också tillsammans med utbildningsministern återupprätta den så angelägna arbetslivsforskningen som en gång i tiden organiserades av arbetslivsinstitutet.

Regeringens arbetsmiljöpolitik är lovande. Nu gäller det att årets avtalsrörelse också ser till vikten av bra arbetsmiljöarbete.

3 kommentarer till “Äntligen är arbetsmiljön i fokus

 • Arbetsmiljöns största problem är otryggheten i min åsyn, men lycka till att bli av med den. Arbetsgivarna och aktieägarna älskar att behandla oss som utbytbart skräp som dom kan utnyttja för att roffa åt sig så mycket som möjligt.

 • Så länge man inte erkänner att empatiskadade och direkt olämpliga arbetsgivare/chefer är en stor källa till mobbning, psykisk misshandel, utfrysning osv. betyder nya föreskrifter INGENTING.
  Eller en töntig film om dumma människor som stressar för mycket.
  Det sker svåra BROTT på arbetsplatserna – och de ska fortfarande lösas med ”samtal” (omöjligt), utbildning av och stöd till förövarna (meningslöst OCH farligt).
  Fack, skyddsombud, HR, företagshälsovård – de är alla köpta av arbetsgivaren eller på goda grunder rädda om sitt eget skinn.
  Och vilka sanktioner finns det?
  Och vem skall anmäla?
  Vart skall den anmäla?
  Och vad händer då?
  Det FINNS INGET SKYDDSNÄT!!!
  Du står helt ensam som utsatt och skadad.
  Kom gärna med motargument.

 • Det är svårt att hitta motargument. Som jag uppfattar det kan det räcka att prioritera arbetsmiljön före arbetet. Enligt lag. Alla borde vilja det. Även seriösa arbetsgivare. Finns det oseriösa som inte vill det så kan de bli seriösa istället. Ivrigt påhejade av folket. En bra arbetsmiljö ger ett bra arbete.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också vill läsa…

Stärk skydds­ombudens roll

Stärk skydds­ombudens roll

Föreskriften om den psykosociala arbetsmiljön gäller nu. Arbetsmiljöarbetet måste handla om makt och inflytande, inte terapi.

Själen måste också skyddas

Själen måste också skyddas

Arbetsmiljöverkets nya föreskrift om den psykosociala arbetsmiljön är ett steg i rätt riktning. Sjuktalen som har med stress, press och mobbing att göra har ökat markant på senare år. Dags att skapa hållbara arbeten för både kropp och själ.

Själen tar också stryk

Den psykosociala hälsan har inte stått högt i kurs, varken hos fackföreningar, företagsledare eller Arbetsmiljöverket.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Fortsätt förhandla

Fortsätt förhandla

Ingen vill att politiken ska rubba maktbalansen på svensk arbetsmarknad, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Första hundra åren i framtidens tjänst

Första hundra åren i framtidens tjänst

Vi har valt att visa människorna på bruken under de senaste decennierna, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Århundradets förhandling

Ge för guds skull inte politikerna möjlighet att skapa oreda på arbetsmarknaden för lång tid framöver, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Bra jobb­satsningar i höstbudgeten

Magdalena Anderssons spara i ladorna har bytts mot satsa järnet. Det är helt rätt, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Låt industrin bli det gröna navet

Med rätt satsningar kan återhämtningen efter coronakrisen bli språngbrädan som åstadkommer den nödvändiga klimatomställningen, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Vänd oron till framtidstro

Politiken, liksom parterna på arbetsmarknaden, måste nu se till att människor återfår hoppet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen