Industriarbetarnas tidning

Katastrofen – 30 år senare

26 april, 2016

Skrivet av

En ensam kvinna cyklar genom den övergivna staden bort mot kärnkraftverket. ”Vem är det?” frågar jag.
”Städerskan”, svarar den ukrainska studenten som följt med mig upp på taket till ett av höghusen i spökstaden.

Pripjat, eller Atomograd, var en ny stad som kommit till på grund av kärnkraftverket. Här bodde arbetarna med sina familjer. En sovjetisk idyll som lockade många människor.

Nu ett dystopiskt museum.
Tre kilometer från den havererade reaktorn.

För tio år sedan besökte DA:s reporter Elinor Torp platsen, som nu blivit resmål för så kallad katastrofturism. Hon träffade bland annat städerskan, som tillsammans med 3000 vitryska arbetare jobbade med att städa bort radioaktiviteten. En ny sarkofag byggdes kring reaktor fyra. Betongen från nödlagningen sprack sönder och farlig strålning läckte ut. Mellan Vitryssland och Ukraina gick ett tåg som enbart fraktade gästarbetare till kärnkraftverket.

Nu har det gått trettio år sedan olyckan. Och nästa år – 2017 – kommer en gigantisk metallkista tillverkad av 36 000 ton stål lyftas över den havererade reaktorn. I hundra år ska kistan skydda människa och natur från strålningen. Vad som händer sedan tar inte nutiden ansvar för.

Se bland annat Elinor Torps bilder från spökstaden Pripjat och reaktor 4 i bildspelet ovan.

Läs också:

DA reder ut: 30 år efter katastrofen
Elinor torp tipsar om böcker om Tjernobylkatastrofen

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Elinor Torp väljer tre böcker om Tjernobyl

Elinor Torp väljer tre böcker om Tjernobyl

Svetlana Aleksijevitj Bön för Tjernobyl Vittnes­litte­ra­tur i sin bästa och mest förskräckliga form. Det gör ont att läsa, och det ska göra ont, så att inte människan upprepar denna dumhet. Ett gediget journalistiskt arbete ligger bakom boken där den vitryska nobelpristagaren har lyssnat lyssnat lyssnat till dem som drabbades värst. Madeleine Hessérus Elefantens fot Trettio år […]

Tjernobyl får sin egen kista

Tjernobyl får sin egen kista

Världens hittills värsta kärnkraftsolycka dödade och skadade folk, men gjorde också kantarellerna i Norrland oätliga under många år. Nu ska den skadade reaktorn kapslas in för att skydda omgivningen i minst 100 år.

”Kärnkraft är inte förbjudet – men dyrt”

”Kärnkraft är inte förbjudet – men dyrt”

Det är bristen på elnät som är problemet, skriver Monica Haider och Patrik Engström i en replik.

Sju år efter kärnkraftskatastrofen

Sju år efter kärnkraftskatastrofen

I Odakas stadskärna, femton kilometer från det havererade kärnkraftverket Fukushima, har tiden stannat. Fotograferna Guillaume Bression och Carlos Ayesta har under sju år följt hur ett evakuerat haveriområde gradvis tagits över av naturen.

Uppladdning för avgasfria gator

Uppladdning för avgasfria gator

De framställs som det nya goda transportalternativet. Här i Sverige vill ett företag starta en batterifabrik som kan ge tusentals jobb. Men hur miljövänliga är egentligen elbilarna?

”Ett klimatsmart samhälle behöver el”

”Ett klimatsmart samhälle behöver el”

”Ökad elanvändning bidrar till en mer konkurrenskraftig och klimatvänlig industri”, skriver IF Metalls ordförande Anders Ferbe angående energiöverenskommelsen.

”Äntligen ny energi i politiken”

”Äntligen ny energi i politiken”

I fredags presenterades en historisk energiuppgörelse. För första gången någonsin har en bred parlamentarisk överenskommelse beslutat att all energi ska vara till 100 procent förnybar år 2040.

”Den här gången finns ett politiskt tryck”

”Den här gången finns ett politiskt tryck”

FN:s toppmöte om klimatet är igång i Paris, världen håller andan för att fiaskot från Köpenhamn inte ska upprepas. DA har frågat tre industriförbund om deras förväntningar.

GS-ombud säger nej till EMU

En klar majoritet av ombuden på nybildade fackförbundet GS kongress säger fortsatt nej till svenskt medlemsskap i den europeiska valutaunionen, EMU. Det visar Dagens Arbetes enkät som besvarades av 84 procent av ombuden vid GS-kongressen i början av veckan. På frågan ”Tycker du att Sverige ska gå med i EMU under nästa mandatperiod?” svarade 59 […]

Pappers välkomnar regeringens energiförslag

Pappers välkomnar regeringens initiativ att ersätta dagens åldrande kärnkraftsreaktorer med nya.– Men regeringen bör också tillsätta en priskommission som ser över den bristfälliga konkurrensen på elmarknaden, säger Pappers ordförande Jan-Henrik Sandberg. Regeringen tänker under våren lägga fram en energiproposition som bland annat ska göra det möjligt att ersätta dagens åldrade kärnkraftverk med nya. Pappers konstaterar […]