Industriarbetarnas tidning

Debattartiklar är texter som tar ställning. Åsikterna är skribenternas egna.

”Elkris hotar klimatomställningen”

22 september, 2022

Skrivet av Per-Olof Sjöö, Viveka Beckeman och David Johnsson

Debatt Vi tar vårt ansvar i avtalsrörelsen, men för elkrisen vilar ansvaret på politikerna. Här är ett antal punkter som behövs nu, skriver företrädare för GS-facket, Trä- och Möbelföretagen och Skogsindustrierna.

Om skribenterna

Per-Olof Sjöö är förbundsordförande för GS-facket.

Viveka Beckeman är vd Skogsindustrierna.

David Johnsson är vd Trä- och Möbelföretagen, TMF.

Skenande elpriser slår mot hela samhället – såväl mot den enskilde som de företag vars gemensamma samhällsbidrag utgör grunden för vår välfärd. Valrörelsens bjöd visserligen på allehanda löften men det räcker inte långt i rådande läge. Nu måste politiken kraftsamla för en långsiktig elstrategi för de som är motorn i klimatomställningen.

Den alarmerande elkrisen fick sent omsider politiken att vakna och i den nyss avslutade valrörelsen har politiker från vänster till höger tävlat om väljarnas gunst med olika kompensationslösningar till både företag och hushåll. Ett omfattande helhetsgrepp för en hållbar energipolitik har dock saknats.

Men medan politiken slagits om högkostnadsskydd och el-akuter och huruvida man ska bygga ut kärnkraft eller vindkraft någon gång i framtiden, står både de som skapar jobben och de som riskerar att förlora dem utan vare sig hopp eller riktning.

Vi har rekordhöga elpriser och hårdast slår det som bekant för dem som återfinns i elområde 3 och 4. Här sker cirka 70 procent av produktionen av svenska trävaror och i dessa områden återfinns dessutom 80 procent av Trä- och Möbelföretagens medlemmar, svensk träförädlande industrin och möbelindustrin.

Rapporterna om elprisernas påverkan är många. Ett snickeri i södra Sverige vittnar om uttömda resurser med redan låga marginaler. En hustillverkare bygger klimatsmarta resurssnåla småhus men elkostnaderna för att hålla produktionen i gång har nu ökat hundrafaldigt. Samtidigt byggs färre hus då inflationen och ökade kostnader gör att köparna bromsar sina investeringar. Även sågverken drabbas dubbelt när efterfrågan minskar kraftigt samtidigt som kostnaderna ökar drastiskt.  

Högt uppsatta mål mot en allt mer hållbar produktion ställs mot möjligheterna att ens hålla fabriken igång. För den enskilde som ser hur elräkningen blir orimligt hög blir de egna omställningsvalen också nedprioriterad – inte för att ambitionen saknas utan för att plånboken gapar tom.

Som lök på laxen sker kommande löneförhandlingar under press från ständigt ökande kostnader för insatsvaror, bränslekostnader och ökad ekonomisk turbulens och oro i omvärlden. För avtalsrörelsen kommer arbetsmarknadens parter – fack och arbetsgivare – att ta sitt gemensamma ansvar, men för elkrisen vilar ett tungt ansvar på politiken, annars riskerar hållbarhetsomställningen att stanna av.

Skogs- och träindustrin så väl som enskilda individer har en nyckelroll i den svenska klimatomställningen. Med sin förnybara råvara har skogsindustrins produkter alla möjligheter att leda utvecklingen mot ett hållbart, biobaserat samhälle. För den enskilde får inte möjligheterna att bidra hindras av en allt tunnare plånbok, som samhälle vi har helt enkelt inte råd att backa in i framtiden.

Att inte lösa elkrisen är inte bara ett hot mot vår välfärd – den riskerar också att sätta stopp för det ihärdiga arbete som samtliga parter bidrar med för att lösa klimatmålen.

Det behövs en blocköverskridande långsiktig strategi som skapar stabilitet på följande områden:

  • På kort sikt se över och prioritera direkta stöd till energikunder, såväl hushåll som industri.
  • Undanröj samtliga hinder för investeringar i såväl befintlig som ny kraftproduktion.
  • Kraftsamla i alla fossilfria kraftslag, säkerställ förutsättningar för fortsatt utbyggnad av vindkraft, möjliggör byggnation av ny kärnkraft och värna befintlig vattenkraft.
  • Elproduktionen måste ha en stabil och jämn grundnivå i hela Sverige. Alla åtgärder som kan öka överföringen, öka flexibiliteten och öka den elproduktion som bjuds in till marknaden bör övervägas. Svenska myndigheten bör omedelbart få i uppdrag att identifiera vilka åtgärder som kan ge effekt samt identifiera vilka regelverk som eventuellt behöver justeras.
  • Krafttag måste tas för att EU:s företag ska kunna bibehålla sin konkurrenskraft. De höga energipriserna i EU kommer inte att försvinna på flera år. Att göra sig fri från beroendet av rysk energi är nödvändigt men kommer ta tid och vara kostsamt.

Det är dags för politiken att ta kommando över den svenska elkrisen en gång för alla. Allt annat är ett hot mot svenska jobb och företag – och i förlängningen vår välfärd och vår klimatomställning.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Mer åsiktsmaterial

Framtiden finns – än så länge

Framtiden finns – än så länge

Lyssna på vad framtidens riddare sitter och mumlar: Vi måste fortsätta att slåss, skriver trollkarlen Carl-Einar Häckner.

Ursäkta – men vilket jävla jobb vi gör

Ursäkta – men vilket jävla jobb vi gör

Jag har inte känt mig så patriotisk sen senaste gången vi sjöng nationalsången inför någon match i fotbolls-VM, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

En plats att vara bara lagom i fred

En plats att vara bara lagom i fred

På Ingmar Bergmans stiftelse är det vördnadsfullt. Jag undrar hur det skulle vara om jag hade en, skriver författaren Sven Olov Karlsson.

Fackens prioriteringar skrämmer mig

Fackens prioriteringar skrämmer mig

Skyddsombuden och arbetsmiljöarbetet har fått en alltmer osynlig roll i kollektivavtalen, skriver Maria Steinberg, författare och
docent i arbetsmiljörätt.

Dags att tacka nej, direktörer!

Dags att tacka nej, direktörer!

Vi stod emot kraven på inskränkt makt, men löneökningarna kommer inte att motsvara kostnadsökningarna. Nu är det arbetsgivarnas tur att ta ansvar för sina löner och bonusar, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Vi höll ihop och tog vårt ansvar

Vi höll ihop och tog vårt ansvar

Nu är det upp till regering, riksbank och direktörer att göra sin del, så vi snabbt kan komma tillbaka till ett läge där vi kan få mer pengar i plånboken, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Det blev bästa möjliga avtal

Det blev bästa möjliga avtal

Reallöneökningar är vårt självklara mål. Med det här avtalet kan vi nå dit redan nästa år, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Där rötter aldrig brinner

Där rötter aldrig brinner

Se gruvarbetaren och poeten Wilma Saga Persson läsa sin nya dikt Där rötter aldrig brinner.

Bakom varje siffra finns en människa

Ortens stora arbetsgivare är bara en liten prick ett havt jordklot bort för de japanska ägarna. Men varje räntesteg och arbetslöshetssiffra är på riktigt, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

Kristersson kan bromsa krisen om han vill

Kristersson kan bromsa krisen om han vill

Om regeringspartierna ska lägga en budget för att dämpa krisen borde det vara tid för höjda barnbidrag, hyresrätter till rimliga priser och trygga jobb, skriver journalisten Lina Stenberg.

Du kanske också vill läsa…

Populismen hotar klimatet och jobben

Populismen hotar klimatet och jobben

Sverige ska alltså bli sämst i EU-klassen. Det oroar både facken och företagen, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Därför får vi inte missa att ställa om

Därför får vi inte missa att ställa om

Klimatomställningen är helt avgörande för våra jobb, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

”Feltänk hindrar att vi kan utveckla befintliga vindkraftsparker”

”Feltänk hindrar att vi kan utveckla befintliga vindkraftsparker”

Med mer förutsägbara tillståndsprocesser skulle redan befintliga anläggningar snabbt kunna moderniseras och mycket mer el skulle kunna produceras, skriver Roger Boström och Ulf Larsson på SCA.

Klimatet är en facklig fråga

Ska klimatomställningen lyckas måste den också vara socialt hållbar, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

2022 – ett år fyllt av utmaningar

Det blir ett spännande år. Det är kongress, vi ska förbereda oss för en ny avtalsrörelse. Och så är det valår. Nu stakar vi ut riktningen tillsammans, skriver Per-Olof Sjöö.

I-ordet inte längre tabu

I-ordet inte längre tabu

PERSPEKTIV Industripolitiken är tillbaka. Men inte den gamla som försökte hålla skakiga företag under armarna. Utan en ny som handlar om grön och digital omställning. Och om din kompetensutveckling. Länge, länge var i-ordet bannlyst från den politiska debatten. Ett pestsmittat ord fördrivet ur den ekonomisk-politiska vokabulären. I dag är det annorlunda. Nu är inte i-ordet […]

”Skogsbruket är en framtids­industri”

GS kommer alltid att jobba för att skogsbruket ska skapa hållbara jobb, både för klimatet och skogsarbetarna, skriver GS förbundsordförande Per-Olof Sjöö.

Vad är prislappen för folkhälsa?

Marknaden står handfallen inför den kris som coronaviruset skapat. De marknadsekonomiska instrumenten fungerar inte när det är andra värden än rent ekonomiska som ska in i ekvationen, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Här är striderna vi måste utkämpa

Våra arbetsvillkor hotas just nu av flera olika politiska förslag. Nu gäller det att vi håller ihop och bemöter dem, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Är det här verkligen liberal politik?

Man kan bli förbannad på S när de lägger fram en budget för rika män. Men ännu mer på de liberala partierna som kräver dessa kompromisser, skriver Per-Olof Sjöö, förbundsordförande för GS-facket.