DA reder ut Trenden att driva bilar med el är global och stark. En helt ny industri kan ge nya jobb, men hur miljövänligt är det egentligen med batterier?
Fossilfritt år 2050
Om drygt 32 år ska Sverige ha fossilfria transporter. Elfordon är en viktig del i omställningen. Både Volvo och Nevs storsatsar på elbilar. Batterierna blir allt bättre och billigare. Elbilen släpper varken ut koldioxid (som värmer upp jorden) eller kväveoxid och partiklar (som ökar risken för lungcancer och luftvägssjukdomar).
Gävle tog hem Laddguldet
Gävle kommun utsågs i september till landets bästa elbilskommun. ”Laddguldet” delas ut till den kommun där det är smidigast att äga, köra och ladda elbil. I Gävle siktar man på att ha totalt 200 laddstoplar vid årsskiftet.
3 736 publika laddpunkter finns i Sverige (1 september 2017).
En laddpunkt kan jämföras med en slang på en bensinpump. Det kan finnas fler laddpunkter på en laddare.
Källa: Powercircle/laddinfra.se
0,35 millimeter tjock är den elektroplåt till elmotorer som kan bli en vändning för Surahammars bruk. På 70-talet hade företaget 1 500 anställda, i dag är de 80.
Är det bra med el?
Det beror på hur den produceras. Sol, vind och vatten är förnybara energikällor som inte ger utsläpp av koldioxid. Kärnkraften är också fossilfri, men det finns risk för olyckor och avfallet måste lagras i minst tiotusentals år. Sveriges el kommer framför allt från vatten och kärnkraft. Andra länder får el från kol och olja, som orsakar utsläpp av klimatgaser.
Hur påverkas miljön?
Koldioxidutsläppen är större än vid tillverkningen av bensinbilar och det beror framför allt på batteritillverkningen. Det är stor skillnad på utsläppen beroende på hur stor bilen, och batteriet, är – och hur batterifabriken drivs.

Vilka metaller behövs?
Litium som framförallt bryts i Chile, Argentina och Bolivia. Facket och människorättsorganisationer kritiserar arbetsvillkoren. Kobolt behövs också och det finns framför allt i krigsdrabbade Kongo Kinshasa.
Var tillverkas batterierna?
Teslas batterifabrik i Nevada i USA drivs av sol, vindkraft och bergvärme. I slutet av 2018 ska tillverkningen räcka för 500 000 bilar per år. Northvolt vill starta en batterifabrik antingen i Västerås eller Skellefteå. Fabriken ska tas i drift 2020 och kan ge 2 500–3 000 jobb.