Industriarbetarnas tidning

Uppladdning för avgasfria gator

18 oktober, 2017

Skrivet av

DA reder ut Trenden att driva bilar med el är global och stark. En helt ny industri kan ge nya jobb, men hur miljövänligt är det egentligen med batterier?

Fossilfritt år 2050

Om drygt 32 år ska Sverige ha fossilfria ­transporter. Elfordon är en viktig del i omställningen. Både Volvo och Nevs storsatsar på elbilar. Batterierna blir allt bättre och billigare. Elbilen släpper varken ut koldioxid (som värmer upp ­jorden) eller kväveoxid och partiklar (som ökar risken för lungcancer och luftvägssjukdomar).

Gävle tog hem Laddguldet

Gävle kommun utsågs i september till landets bästa elbilskommun. ”Laddguldet” delas ut till den kommun där det är smidigast att äga, köra och ladda elbil. I Gävle siktar man på att ha totalt 200 laddstoplar vid årsskiftet.

3 736 publika laddpunkter finns i Sverige (1 september 2017).

En laddpunkt kan jämföras med en slang på en bensinpump. Det kan finnas fler laddpunkter på en laddare.

Källa: Powercircle/laddinfra.se

0,35 millimeter tjock är den ­elektroplåt till elmotorer som kan bli en vändning för Surahammars bruk. På 70-talet hade företaget 1 500 anställda, i dag är de 80.

Är det bra med el?

Det beror på hur den produceras. Sol, vind och vatten är förnybara energikällor som inte ger utsläpp av koldioxid. Kärnkraften är också fossilfri, men det finns risk för olyckor och avfallet måste lagras i minst tiotusentals år. Sveriges el kommer framför allt från vatten och kärnkraft. Andra länder får el från kol och olja, som orsakar utsläpp av klimatgaser.

Hur påverkas miljön?

Koldioxidutsläppen är större än vid tillverkningen av bensinbilar och det beror framför allt på batteritillverkningen. Det är stor skillnad på utsläppen beroende på hur stor bilen, och batteriet, är – och hur batterifabriken drivs.

Vilka metaller behövs?

Litium som framförallt bryts i Chile, Argentina och Bolivia. Facket och människorättsorganisationer kritiserar arbetsvillkoren. Kobolt behövs också och det finns framför allt i krigsdrabbade Kongo Kinshasa.

Var tillverkas batterierna?

Teslas batterifabrik i Nevada i USA drivs av sol, vindkraft och bergvärme. I slutet av 2018 ska tillverkningen räcka för 500 000 bilar per år. Northvolt vill starta en batterifabrik antingen i Västerås eller Skellefteå. Fabriken ska tas i drift 2020 och kan ge 2 500–3 000 jobb.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Elbilen banar väg för industripolitiken

Elbilen banar väg för industripolitiken

I dag säljs inte många elbilar. Ändå håller elbilen på att utlösa stora skälvan i världens viktigaste bilnation Tyskland. Samtidigt har utvecklingen fått EU att brådstörtat damma av en gammal goding: industripolitiken.

Grönt ljus för batterifabrik i Skellefteå

Grönt ljus för batterifabrik i Skellefteå

Batteribolaget Northvolt ska nu ha säkrat finansieringen för bygget av batterifabriken i Skellefteå. Det kan starta i augusti.

Europa sent ute med egna batterifabriker

Europa sent ute med egna batterifabriker

Scania och Ikea stöttar svenska Northvolt. Men Volvo Cars väljer asiatiska tillverkare. Europa har hamnat på efterkälken i batteritekniken, skriver DA:s Harald Gatu.

”En bomb i bilvärlden”

”En bomb i bilvärlden”

”Ökat konsumenttryck, tuffare miljöregler och bättre batterier. Tre faktorer som får bilindustrin att satsa på elmotorer. Men inget bilföretag har ännu valt att gå på knockout såsom Volvo”, skriver Dagens Arbetes reporter Harald Gatu.

Svenska gruvor ska bryta Europas beroende av Kina

Svenska gruvor ska bryta Europas beroende av Kina

I den svenska berggrunden ruvar de ovanliga grundämnen som är nödvändiga för den nya gröna tekniken. EU älskar våra gruvfyndigheter, men vägen till produktion är lång, skriver DA:s Harald Gatu.

Hoten mot de svenska industrijobben

Hoten mot de svenska industrijobben

Svensk basindusti exporterar 90 procent av produkterna. Så hur drabbas Sverige när länder som USA vill rädda sina egna industrijobb? Och hur går det med den gröna omställningen när energikrisen slagit till?

Industriarbetsgivarna: Politiken lägger krokben för den gröna omställningen

Industriarbetsgivarna och IF Metall är rörande överens. Industrin är motorn i den gröna omställningen. Möjligheterna är enorma. Men det krävs en hållbar energipolitik.

Många vinster med eldrivet under jord

Många vinster med eldrivet under jord

1 030 meter ner i underjorden ska eldrivna lastmaskiner ta Kristinebergsgruvan in i framtiden. Redan nu märker bergarbetare att arbetsmiljön blivit bättre.

Många orsaker till det skenande elpriset

Många orsaker till det skenande elpriset

Ekonomin återhämtar sig och då behövs mer el. Men energisystemet hänger inte med. Vi följde elens väg fram till uttaget för att reda ut hur priset sätts.

Från alger i barnpooler till rening av tungmetaller

Från alger i barnpooler till rening av tungmetaller

Algodlingen på bakgården vid Bäckhammars pappersbruk blev framgångsrik. Nu har algerna renat metaller på Boliden – och forskarna vill satsa i stor skala.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.