Industriarbetarnas tidning

”Klimatfrågan är en ödesfråga för mänskligheten”

20 maj, 2016

Skrivet av

Per-Olof Sjöö öppnade GS kongress med ett tal om klimathot och sammanhållning.

– Våra medlemmar går till jobbet och räddar klimatet varje dag.

Artisten Love Antell fick inleda GS andra ordinarie kongress i Västerås och öppnade med sin låt En delad värld. Han berättade anekdoter från tiden som tecknare på tidningen Arbetaren och hur han fått med sig blytyper från tryckeriet när det lades ner.

– Jag gillar tanken på att Stig Dagermans dagsedlar kanske har tryckts med de här typerna. Och så kan man skriva något nytt med dem.

Sen fortsatte han med en tolkning av Jag drömde om Joe Hill i natt, glad över att äntligen få ett tillfälle att sjunga den sången, nu när han är på en kongress.

I inledningstalet tog GS ordförande Per-Olof Sjöö avstamp i en inbjudan som skickades ut i mars 1846. Den blev startskottet till bildandet av Sveriges första fackförening – typograferna i Stockholm.

– Vi är ett ungt förbund, men vi har en lång historia.

Sjöö dröjde inte särskilt länge vid GS historia, men konstaterade att man byggt en starkare organisation och brutit den negativa medlemstrenden. Han gick över till framtidens utmaningar och såg långt utanför det egna förbundet.

­– Klimatfrågan är en ödesfråga för mänskligheten. Vi måste bromsa uppvärmningen av vår planet.

Utvecklingen den senaste tiden ser inte så ljus ut, med nya temperaturrekord varje månad de senaste sju månaderna.

– Men det finns hopp. Det ligger i mänsklighetens händer att bromsa utvecklingen. Vi är den sista generationen som kan rädda klimatet, och den första som kan att utrota fattigdomen. Vi måste få en kraftig och snabb omställning till förnyelsebara råvaror. Det kräver mänskligt samarbete. Betydelsen av ett hållbart skogsbruk lyfts särskilt fram i FN:s klimatavtal. Våra medlemmar går varje dag till jobbet och räddar klimatet. Vi jobbar med en förnyelsebar råvara. Andra förbund försöker bli superhjältar – GS är klimathjältar.

För GS är klimatfrågan även en strategisk fråga. Det handlar om sysselsättning och Sjöö lyfte särskilt fram det industriella trähusbyggandet som just nu ser en fantastisk utveckling.

– Det byggs nya fabriker och företag anställer som aldrig förr. Vårt enträgna lobbyarbete har äntligen gett resultat. Och det bästa av allt är att de jobb som nu växer fram skapas i glesbygd och bidrar till att lösa problem i storstadsregionerna.

Sjöö lyfte även upp flyktingfrågan och främlingsfientligheten som finns i samhället, även på GS arbetsplatser.

– Hot och hat tränger sig på. Men det är inte rationellt att skylla brister i välfärden på ökad invandring när den förra regeringen sänkte skatterna med 140 miljarder. Det är inte rationellt att ställa pensionärernas väl och ve mot invandring samtidigt som vi har en kraftig arbetskraftsbrist i välfärden. Vår uppgift är att motverka rädslan, inte göda den. Vår uppgift är att ingjuta framtidshopp, inte skrika systemkollaps.

Sjöö rundade av inledningstalet med att sluta cirkeln och gå tillbaka till början – styrka genom sammanhållning. Det finns också ett ansvar att synliggöra medlemmarnas vardag.

– Jag vill lyfta fram en av våra medlemmar – sågverksarbetaren Stefan Eriksson som skrev en helt fantastisk krönika i Dagens Arbete. Om hur det från tidernas begynnelse har varit vanligt folk som fick saker att hända. Det är vanligt folk som bär upp hela skiten.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

”Dags för kollektiv kamp för klimatet”

”Dags för kollektiv kamp för klimatet”

Nu måste vi i den internationella fackföreningsrörelsen stiga ner från åskådarplatsen och förena oss med Gretas rörelse, skriver GS förbundsordförande Per-Olof Sjöö.

Vad är kongressens viktigaste fråga?

Vad är kongressens viktigaste fråga?

Det stundar tre dagar av ideliga beslut på GS-fackets kongress i Västerås. DA frågade några ombud om vilken som är den viktigaste frågan.

”Den här gången finns ett politiskt tryck”

”Den här gången finns ett politiskt tryck”

FN:s toppmöte om klimatet är igång i Paris, världen håller andan för att fiaskot från Köpenhamn inte ska upprepas. DA har frågat tre industriförbund om deras förväntningar.

Volvo Cars satsar på egna elmotorer i Skövde

Volvo Cars satsar på egna elmotorer i Skövde

Glenn Bergström: Sysselsättningen tryggad när företaget investerar 700 miljoner kronor i motorfabriken.

Skövde dör inte med bensinmotorn

Skövde dör inte med bensinmotorn

Harald Gatu: Beskedet från Volvo Cars är mer än vad tiotusentals anställda i Europas motorfabriker kunnat drömma om.

”Sårat och sargat inom LO”

”Sårat och sargat inom LO”

Pappers och GS: Exceptionellt agerat av IF Metall och Kommunal i las-uppgörelsen.

Avtalet i hamn – i ett svårt läge

Avtalet i hamn – i ett svårt läge

Att det trots allt blev en reallöneökning ser jag som ett styrkebesked för svenska modellen, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Låglöne­satsningen kan bli stridsfråga

Låglöne­satsningen kan bli stridsfråga

Fack och arbetsgivare är inte överens om hur satsningen ska beräknas.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Döden på jobbet

Varje år dör runt 50 människor i olyckor på jobbet. Genom de anhöriga visar vi vilka de omkomna var. I snitt tar det tusen dagar innan åtal väcks. En lång väntan för de sörjande.

De kom inte hem från arbetet

Förra året omkom 46 personer i olyckor på jobbet. Här berättar anhöriga om människorna bakom statistiken.

Hon startar en minnesfond för anhöriga

Christina Anderssons son Robin fastnade i en maskin och dog på jobbet. Nu startar hon en minnesfond för att hedra sonen och hjälpa andra anhöriga ekonomiskt.

Föräldrarna: Man vittrar sönder

Olle Andersson Larsson och Christina Andersson fick vänta ett och halvt år innan åtalet lades ner. Ingen ställs till svars för deras son Robins död.

Utdragen väntan för de anhöriga

Efter en dödsolycka tar det i snitt 1000 dagar innan åtal väcks, visar Dagens Arbetes genomgång. Sedan kan det dröja över ett år innan domen kommer.

”Det behövs mer pengar till rättsväsendet”

Saila Quicklund (M): Det behövs mer resurser till berörda myndigheter och att preskriptionstiden för arbetsmiljöbrott förlängs.

”Arbets­platserna ser inte ut som när lagarna skrevs”

Lagstiftaren och domstolarna behöver lära sig om den förändring som skett på arbetsmarknaden, skriver åklagaren Christer B Jarlås.

Så löser Norge brotten på halva tiden

Norge har klart kortare utredningstider vid arbetsmiljöbrott än Sverige. Hur vi jobbar kan kanske därför ses som förslag på förbättringar hos er, skriver norska domaren Rune Bård Hansen.

Åklagaren: Förstår att det kan upplevas som lång tid

Dödsolyckor är svåra att utreda, säger Jörgen Lindberg, vice kammarchef och vice chefs­åklagare vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, Rema.

Las-uppgörelsen

”Nu är det slut med ping-pong-politiken”

”Nu är det slut med ping-pong-politiken”

När IF Metall gjorde upp med arbetsgivarna om anställningsskyddet var det inget svek, utan solidaritet med dem som har det sämst, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.