Industriarbetarnas tidning

”Klimatfrågan är en ödesfråga för mänskligheten”

20 maj, 2016

Skrivet av

Per-Olof Sjöö öppnade GS kongress med ett tal om klimathot och sammanhållning.

– Våra medlemmar går till jobbet och räddar klimatet varje dag.

Artisten Love Antell fick inleda GS andra ordinarie kongress i Västerås och öppnade med sin låt En delad värld. Han berättade anekdoter från tiden som tecknare på tidningen Arbetaren och hur han fått med sig blytyper från tryckeriet när det lades ner.

– Jag gillar tanken på att Stig Dagermans dagsedlar kanske har tryckts med de här typerna. Och så kan man skriva något nytt med dem.

Sen fortsatte han med en tolkning av Jag drömde om Joe Hill i natt, glad över att äntligen få ett tillfälle att sjunga den sången, nu när han är på en kongress.

I inledningstalet tog GS ordförande Per-Olof Sjöö avstamp i en inbjudan som skickades ut i mars 1846. Den blev startskottet till bildandet av Sveriges första fackförening – typograferna i Stockholm.

– Vi är ett ungt förbund, men vi har en lång historia.

Sjöö dröjde inte särskilt länge vid GS historia, men konstaterade att man byggt en starkare organisation och brutit den negativa medlemstrenden. Han gick över till framtidens utmaningar och såg långt utanför det egna förbundet.

­– Klimatfrågan är en ödesfråga för mänskligheten. Vi måste bromsa uppvärmningen av vår planet.

Utvecklingen den senaste tiden ser inte så ljus ut, med nya temperaturrekord varje månad de senaste sju månaderna.

– Men det finns hopp. Det ligger i mänsklighetens händer att bromsa utvecklingen. Vi är den sista generationen som kan rädda klimatet, och den första som kan att utrota fattigdomen. Vi måste få en kraftig och snabb omställning till förnyelsebara råvaror. Det kräver mänskligt samarbete. Betydelsen av ett hållbart skogsbruk lyfts särskilt fram i FN:s klimatavtal. Våra medlemmar går varje dag till jobbet och räddar klimatet. Vi jobbar med en förnyelsebar råvara. Andra förbund försöker bli superhjältar – GS är klimathjältar.

För GS är klimatfrågan även en strategisk fråga. Det handlar om sysselsättning och Sjöö lyfte särskilt fram det industriella trähusbyggandet som just nu ser en fantastisk utveckling.

– Det byggs nya fabriker och företag anställer som aldrig förr. Vårt enträgna lobbyarbete har äntligen gett resultat. Och det bästa av allt är att de jobb som nu växer fram skapas i glesbygd och bidrar till att lösa problem i storstadsregionerna.

Sjöö lyfte även upp flyktingfrågan och främlingsfientligheten som finns i samhället, även på GS arbetsplatser.

– Hot och hat tränger sig på. Men det är inte rationellt att skylla brister i välfärden på ökad invandring när den förra regeringen sänkte skatterna med 140 miljarder. Det är inte rationellt att ställa pensionärernas väl och ve mot invandring samtidigt som vi har en kraftig arbetskraftsbrist i välfärden. Vår uppgift är att motverka rädslan, inte göda den. Vår uppgift är att ingjuta framtidshopp, inte skrika systemkollaps.

Sjöö rundade av inledningstalet med att sluta cirkeln och gå tillbaka till början – styrka genom sammanhållning. Det finns också ett ansvar att synliggöra medlemmarnas vardag.

– Jag vill lyfta fram en av våra medlemmar – sågverksarbetaren Stefan Eriksson som skrev en helt fantastisk krönika i Dagens Arbete. Om hur det från tidernas begynnelse har varit vanligt folk som fick saker att hända. Det är vanligt folk som bär upp hela skiten.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

”Skogsbruket är en framtids­industri”

”Skogsbruket är en framtids­industri”

GS kommer alltid att jobba för att skogsbruket ska skapa hållbara jobb, både för klimatet och skogsarbetarna, skriver GS förbundsordförande Per-Olof Sjöö.

”Dags för kollektiv kamp för klimatet”

”Dags för kollektiv kamp för klimatet”

Nu måste vi i den internationella fackföreningsrörelsen stiga ner från åskådarplatsen och förena oss med Gretas rörelse, skriver GS förbundsordförande Per-Olof Sjöö.

Vad är kongressens viktigaste fråga?

Vad är kongressens viktigaste fråga?

Det stundar tre dagar av ideliga beslut på GS-fackets kongress i Västerås. DA frågade några ombud om vilken som är den viktigaste frågan.

”Den här gången finns ett politiskt tryck”

”Den här gången finns ett politiskt tryck”

FN:s toppmöte om klimatet är igång i Paris, världen håller andan för att fiaskot från Köpenhamn inte ska upprepas. DA har frågat tre industriförbund om deras förväntningar.

Detta har vi lärt oss av pandemin

Det har varit ett år fullt av prövningar, men också lärdomar, skriver GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö.

Nya arbetsmiljörisker när motorn går på el

Nya arbetsmiljörisker när motorn går på el

Varken bilmekaniker eller skyddsombud känner sig förberedda på omställningen.

Volvo Cars satsar på egna elmotorer i Skövde

Volvo Cars satsar på egna elmotorer i Skövde

Glenn Bergström: Sysselsättningen tryggad när företaget investerar 700 miljoner kronor i motorfabriken.

Skövde dör inte med bensinmotorn

Skövde dör inte med bensinmotorn

Harald Gatu: Beskedet från Volvo Cars är mer än vad tiotusentals anställda i Europas motorfabriker kunnat drömma om.

”Sårat och sargat inom LO”

”Sårat och sargat inom LO”

Pappers och GS: Exceptionellt agerat av IF Metall och Kommunal i las-uppgörelsen.

Avtalet i hamn – i ett svårt läge

Avtalet i hamn – i ett svårt läge

Att det trots allt blev en reallöneökning ser jag som ett styrkebesked för svenska modellen, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Sjuka Samhall

Samhall får i år 6,6 miljarder kronor från staten för att utveckla människor med funktionsnedsättningar. De väljer medarbetare som klarar det hårda arbetet ute hos kunderna. Andra sorteras bort. Unga funktionshindrade hamnar utanför arbetslivet.

Unga slås ut – platsar inte på Samhall

Statskontoret slog larm för flera år sedan – fel personer slussas till Samhall. Men ingenting har hänt. Unga med funktionsnedsättning hamnar utanför arbetslivet.
De sociala företagen som tar emot människor med svåra funktionshinder har svårt att klara konkurrensen med statliga Samhall.

”Jag dög inte åt Samhall”

Hos Anna Ytell i Hudiksvall jobbar människor som sorterats bort. Ingen av dem har ens fått frågan om att få komma till Samhall.

Arbetsförmedlare: Samhall ska i princip ha friska människor

Arbetsförmedlare vittnar om att Samhall styr, mer än vad det statliga bolaget självt hävdar.
”Många inskrivna är överhuvudtaget inte aktuella för Samhall, för Samhall tar inte emot dem”, säger en arbetsförmedlare.

Dagens Arbete granskar Samhall

Statsägda Samhall får miljarder varje år för att utveckla människor med funktionshinder. Men idag styr affärerna.
Kunden är i fokus och medarbetarnas hälsa sätts på spel, särskilt under pandemin. Många är rädda. Men flera väljer nu att vittna.

Underbemanning tär på Samhalls personal

Samhall i Karlstad har varit framgångsrikt att vinna kunder. Men personalen räcker inte till. Varje morgon träffas driftledarna för att få ihop folk till alla uppdragen. ”Vi bara kör”, säger Robert Hallstensson.

Dags att agera, närings­ministern

Helle Klein: ”Det sociala företaget blev ett vinstjagande bemanningsbolag som förstör både människor och marknad.”

Samhall struntar i smittan

Människor i riskgrupp städar ­äldreboenden, mat­affärer och gym. Utan skydd. De trängs på bussar och i små fikarum. Samhalls städare glömdes bort under pandemin.

HR styr allt men slipper ta ansvaret

Dagens Arbetes Elinor Torp om en yrkesgrupp som bestämmer allt mer, utan att behöva stå till svars. Det visar sig inte minst i granskningen av Samhall.