Industriarbetarnas tidning

”Klimatfrågan är en ödesfråga för mänskligheten”

20 maj, 2016

Skrivet av

Per-Olof Sjöö öppnade GS kongress med ett tal om klimathot och sammanhållning.

– Våra medlemmar går till jobbet och räddar klimatet varje dag.

Artisten Love Antell fick inleda GS andra ordinarie kongress i Västerås och öppnade med sin låt En delad värld. Han berättade anekdoter från tiden som tecknare på tidningen Arbetaren och hur han fått med sig blytyper från tryckeriet när det lades ner.

– Jag gillar tanken på att Stig Dagermans dagsedlar kanske har tryckts med de här typerna. Och så kan man skriva något nytt med dem.

Sen fortsatte han med en tolkning av Jag drömde om Joe Hill i natt, glad över att äntligen få ett tillfälle att sjunga den sången, nu när han är på en kongress.

I inledningstalet tog GS ordförande Per-Olof Sjöö avstamp i en inbjudan som skickades ut i mars 1846. Den blev startskottet till bildandet av Sveriges första fackförening – typograferna i Stockholm.

– Vi är ett ungt förbund, men vi har en lång historia.

Sjöö dröjde inte särskilt länge vid GS historia, men konstaterade att man byggt en starkare organisation och brutit den negativa medlemstrenden. Han gick över till framtidens utmaningar och såg långt utanför det egna förbundet.

­– Klimatfrågan är en ödesfråga för mänskligheten. Vi måste bromsa uppvärmningen av vår planet.

Utvecklingen den senaste tiden ser inte så ljus ut, med nya temperaturrekord varje månad de senaste sju månaderna.

– Men det finns hopp. Det ligger i mänsklighetens händer att bromsa utvecklingen. Vi är den sista generationen som kan rädda klimatet, och den första som kan att utrota fattigdomen. Vi måste få en kraftig och snabb omställning till förnyelsebara råvaror. Det kräver mänskligt samarbete. Betydelsen av ett hållbart skogsbruk lyfts särskilt fram i FN:s klimatavtal. Våra medlemmar går varje dag till jobbet och räddar klimatet. Vi jobbar med en förnyelsebar råvara. Andra förbund försöker bli superhjältar – GS är klimathjältar.

För GS är klimatfrågan även en strategisk fråga. Det handlar om sysselsättning och Sjöö lyfte särskilt fram det industriella trähusbyggandet som just nu ser en fantastisk utveckling.

– Det byggs nya fabriker och företag anställer som aldrig förr. Vårt enträgna lobbyarbete har äntligen gett resultat. Och det bästa av allt är att de jobb som nu växer fram skapas i glesbygd och bidrar till att lösa problem i storstadsregionerna.

Sjöö lyfte även upp flyktingfrågan och främlingsfientligheten som finns i samhället, även på GS arbetsplatser.

– Hot och hat tränger sig på. Men det är inte rationellt att skylla brister i välfärden på ökad invandring när den förra regeringen sänkte skatterna med 140 miljarder. Det är inte rationellt att ställa pensionärernas väl och ve mot invandring samtidigt som vi har en kraftig arbetskraftsbrist i välfärden. Vår uppgift är att motverka rädslan, inte göda den. Vår uppgift är att ingjuta framtidshopp, inte skrika systemkollaps.

Sjöö rundade av inledningstalet med att sluta cirkeln och gå tillbaka till början – styrka genom sammanhållning. Det finns också ett ansvar att synliggöra medlemmarnas vardag.

– Jag vill lyfta fram en av våra medlemmar – sågverksarbetaren Stefan Eriksson som skrev en helt fantastisk krönika i Dagens Arbete. Om hur det från tidernas begynnelse har varit vanligt folk som fick saker att hända. Det är vanligt folk som bär upp hela skiten.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

”Skogsbruket är en framtids­industri”

”Skogsbruket är en framtids­industri”

GS kommer alltid att jobba för att skogsbruket ska skapa hållbara jobb, både för klimatet och skogsarbetarna, skriver GS förbundsordförande Per-Olof Sjöö.

”Dags för kollektiv kamp för klimatet”

”Dags för kollektiv kamp för klimatet”

Nu måste vi i den internationella fackföreningsrörelsen stiga ner från åskådarplatsen och förena oss med Gretas rörelse, skriver GS förbundsordförande Per-Olof Sjöö.

GS-facket höll digital kongress

GS-facket höll digital kongress

Under lördagen genomfördes den första delen av GS-fackets kongress digitalt. Per-Olof Sjöö valdes på nytt till ordförande.

Vad är kongressens viktigaste fråga?

Vad är kongressens viktigaste fråga?

Det stundar tre dagar av ideliga beslut på GS-fackets kongress i Västerås. DA frågade några ombud om vilken som är den viktigaste frågan.

”Den här gången finns ett politiskt tryck”

”Den här gången finns ett politiskt tryck”

FN:s toppmöte om klimatet är igång i Paris, världen håller andan för att fiaskot från Köpenhamn inte ska upprepas. DA har frågat tre industriförbund om deras förväntningar.

Här maxas fröna som ska ge mer skog

Här maxas fröna som ska ge mer skog

Industrin vill ha mer timmer, så skogen måste växa snabbare. Nära hundra års arbete ligger bakom de nya superplantorna.

Industri med framtid – och utmaningar

Industri med framtid – och utmaningar

Klimatfrågan är ibland obekväm att diskutera men läget är akut. Nu måste vi alla hjälpas åt, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Tre kvinnor i GS-fackets nyvalda förbundsstyrelse

Tre kvinnor i GS-fackets nyvalda förbundsstyrelse

Under GS-kongressen väcktes frågan om förbundet företräder alla medlemmar. Ändå valdes bara tre kvinnor in i förbundsstyrelsen.

”Självklart ska alla avdelningar vara representerade”

”Självklart ska alla avdelningar vara representerade”

Förbundsstyrelsens förslag om sju ledamöter i styrelsen röstades ner på GS kongress.

LO vill återuppta las-förhandlingar

LO vill återuppta las-förhandlingar

LO vill återuppta förhandlingarna med Svenskt Näringsliv om las, som man avbröt i höstas. Framför allt vill man få till ett bättre stöd för omställning.

Opinion

I väntan på laddning halvvägs till Sunne

I väntan på laddning halvvägs till Sunne

Krönika På macken bland Teslas laddstolpar blir det svenska klassamhället synligt, skriver Anneli Jordahl.

”Så kan fusk och slarv med asbest stoppas”

”Så kan fusk och slarv med asbest stoppas”

Vi måste städa upp EU:s arbetsmarknad från skitföretagare som riskerar arbetarnas hälsa, skriver Europaparlamentarikern Johan Danielsson, S.

Bekämpa antisemitismen i den digitala världen

I förra veckan hölls Förintelsekonferensen i Malmö. Internationella politiska ledare lovade att aktivt bekämpa antisemitismen och rasismen som tyvärr växer runtom i Europa. Sveriges regering satsar nästan 100 miljoner i nästa års budget på denna angelägna kamp för människovärde och demokrati. Till den svenska regeringens satsningar hör bland annat fortsatt arbete med att bekämpa hatbrott […]

”Helheten i överenskommelsen är bra”

”Helheten i överenskommelsen är bra”

Vi ska ha en levande debatt, men det är den valda förbundsstyrelsen som svarar för verksamheten mellan kongresserna. Vårt uppdrag därifrån är att komma till rätta med otrygga anställningar, skriver IF Metalls Marie Nilsson och Veli-Pekka Säikkälä.

”Beslutet om trygghet borde ligga i våra händer”

”Beslutet om trygghet borde ligga i våra händer”

IF Metalls medlemmar bör, precis som journalistförbundets, få rösta om vi ska ansluta oss till las-överenskommelsen, skriver fem industriarbetare.

Högt spel om människors trygghet

Pontus Georgsson: När till och med Arbetsdomstolen har farhågor om lagförslaget kring ett nytt anställningsskydd borde det vara självklart att ta till sig av kritiken innan besluten hastas fram.