Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

”Satsa på smart industri i stället, Damberg”

1 juni, 2016

Skrivet av

Helle Klein, chefredaktör.
Helle Klein, chefredaktör.

Ledare När Stefan Löfven gjorde sin regeringsombildning gav han näringsminister Mikael Damberg ett nytt uppdrag – han ska ha fokus på att se till att fler enkla jobb skapas.

Många har undrat vad statsministern menar. Varför i all världen ska en näringsminister som har i uppdrag att satsa på innovation, nyindustrialisering och tillväxtpolitik nu ha fokus på enkla jobb? Och vad menas egentligen med enkla jobb?

Om det är en omskrivning av de borgerliga idéerna om att skapa fler okvalificerade låglönejobb känns det som allt annat än en bra socialdemokratisk prioritering. Eller är det möjligen ett sätt att vrida ”sänkta löner”-vapnet ur händerna på Alliansen?

Löfven antydde möjligen detta i partiledardebatten i söndags kväll då han påpekade att det är skillnad på en politik som handlar om sänkta löner och på en politik som ser behovet av jobb som inte kräver så mycket utbildning. Det har han rätt i.

Problemet i dag är att matchningen är för dålig på arbetsmarknaden – folk med för hög kompetens sitter på okvalificerade jobb och människor utan utbildning låses fast i arbetslöshet.

Nu har utbildningsvägen alltid varit ett signum för socialdemokratin och det bör den förbli Här finns mer att göra både vad gäller uppgraderingen av yrkesutbildningarna men också modet att utveckla lärlingsutbildningar såsom industriföretagaren Carl Bennets föreslagit och som han nu genomför själv tillsammans med flera företag. Här bör regeringen lyssna och lära.

Sen kan det såklart finnas behov av jobb som inte kräver så mycket utbildning men dessa ska ha avtalsenliga löner och möjligheten för vidareutbildning i form av vuxenutbildning måste alltid finnas. Vi ska inte skapa en amerikansk segregerad arbetsmarknad där många människor måste ha både två och tre jobb för att kunna försörja sig.

Bland de nyanlända som nu de borgerliga tar till intäkt för att kunna basunera ut sin standardlösning sänkta löner finns både högutbildade och lågutbildade, både unga som har möjlighet att utbilda sig och äldre som kanske inte riktigt har samma möjligheter. I detta sammanhang kan ”enkla jobb” möjligen vara en väg att gå.

Det torde i så fall vara en uppgift för arbetsmarknadsminister Ylva Johansson som har fått etableringen av nyanlända på sitt bord.
Näringsministern bör fortsatt ha fullt fokus på att bygga ett industriellt starkt Sverige. I en intervju i Dagens Arbete i samband med GS-fackets kongress nyligen talade sig Mikael Damberg varm för begreppet ”Smart industri” som innebär teknikutveckling, nya gröna jobb och hållbar samhällsutveckling. Det är visionärt och spännande.

Mer sånt. Och framförallt bör ministern se till att talet om nyindustrialisering blir praktisk politik.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Alliansens farliga arbetsmarknadspolitik

Det avgörande problemet är att företag skriker efter arbetskraft men inte rätt utbildad sådan. Det löses inte med sänkta löner, skriver Helle Klein i en ledarkommentar till Alliansens nya förslag om inträdesjobb för nyanlända. Kan någon i Svenskt Näringsliv förklara för allianspartierna att de ska ge sjutton i att politisera lönebildningen.

Nu måste vi skapa ett hållbart Sverige

Nu måste vi skapa ett hållbart Sverige

”Just in time”-filosofin har gällt såväl inom sjukvård och omsorg som i industrin. Det har gjort oss onödigt sårbara, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Dags för en framtidsgrupp, Löfven

Det blev en annorlunda 1a maj i år. Visserligen var vädret som vanligt, kallt och regnigt. Men det var väl det enda som indikerade någon sorts normalitet. Allting annat är just nu väldigt annorlunda. Arbetarrörelsen kunde samlas ändå tack vare den digitala tekniken och faktum är att den 1a maj-sändning som sändes från Sveavägen 68 […]

Nu behövs solidarisk innovation

Nu behövs solidarisk innovation

Det är hoppfullt när industriföretag ställer om sin produktion efter samhällets behov, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Vi isolerar oss – men löser coronakrisen tillsammans

Coronakrisen är djupgående och det kommer att ta lång tid att bekämpa viruset och reparera samhället. Är det någon gång det lilla ordet solidaritet kan komma väl till pass är det nu, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Det våras för välfärden!

Plötsligt framträder en ny politisk dagordning bortom brott och straff-hegemonin som rått alltför länge, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein efter årets första partiledardebatt.

Tack för hoppet, Margot

Jag går ut från biografen och känner djup melankoli. Filmen om Hasse&Tage är en kärleksfull berättelse om en svunnen tid. Inne i biosalongen blandas skratt och gråt. I folkhemssverige kunde höger och vänster åtminstone skratta ihop. I dag har polariseringen nått oanade höjder och demokratin står på många sätt på spel i hela västvärlden. I […]

Värna framtidens pappers­arbetare

Branschen står inför en gigantisk generationsväxling. Företag och fack måste hitta strategier för föryngring.

Saltsjöbadsandan behövs i svensk politik

Det blåser visserligen isvindar i Almedalen men frågan är om det ändå inte är samarbetets tid snarare än den hårda polariseringen vi kan skönja. Ett nytt politiskt landskap har öppnat upp för ett mer idépolitiskt intressant Almedalen. Den fördummande blockpolitiken har äntligen lösts upp och nya politiska samtal kan ske. Jag började Almedalsveckan med ett […]

Grattis Centern!

Så kastade Erik Ullenhag till slut in handduken och gratulerade Nyamko Sabuni till partiledarskapet. Visserligen har hon inte valts än men på fredag lär Liberalernas extra partistämma välja henne som efterträdare till Jan Björklund. Det är en sorglig utveckling för liberalismen och för svensk politik. Samtidigt blir det allt tydligare vad striden kommer att handla […]

Industrin och klimatet

Från alger i barnpooler till rening av tungmetaller

Från alger i barnpooler till rening av tungmetaller

Algodlingen på bakgården vid Bäckhammars pappersbruk blev framgångsrik. Nu har algerna renat metaller på Boliden – och forskarna vill satsa i stor skala.